Ako zvládnuť hádky s pubertálnymi deťmi?
Ahoj baby. Sme vlastne klasická rodina, ja, manžel, dve deti v puberte. S manželom žijeme naozaj harnonicky, nic nám nechýba, ani deťom, ale samozrejme, nie sme ani milionári. Syn má 15 , je v puberte a tu nastal problém. Jasne, ze začalo obdobie frflania, odvravania, vždy som to nejak zvládla, príp.ho poslala do izby sa upokojiť. Teraz som bola chorá, do toho práca a bolo ich treba odviesť na krúžky. Syn nemal niečo prichystané a som mu vytkla, že vy nemal byt tak lenivý a chystat veci včas. Nikdy do mna takto neskakal, že ja tiež len na riti sedím a nič nerobím, že všade by mu bolo lepšie ako tu. Hádali sme sa, až som napokon tak vyletela, ze som mu dala toľko faciek kým ma ruka nebolela a vytahala ho za vlasy. Obaja sme plakali a celý čas sa dcera prizerala a prosila aby sme prestali, lebo sa boji,.pripadám si ako najhoršia matka, ktorá absolútne nezvládla situáciu. Bojím sa, že to v nich zanecha stopu a nikdy mi už nebudú tak veriť ako predtým.
Píšem takto hromadne, tým, ktoré mi naozaj dali dobre rady, naozaj zo srdca ďakujem a určite prehodnotim. Najmä rada, že čo on by možno chcel inak, aby doma fungovalo.
Písala som, aká sme rodina skôr z toho kontextu, že naozaj u nás nie sú vykostené konflikty , nikdy v živote som ani jedno svoje dieťa neudrela, to skôr u nás manžel skôr vybuchne, vždy som mala situácie pod kontrolou. Preto nazývať moju rodinu, že sme psychopati je síce cez, ale tak z tejto situácie sa to môže javiť. Určite, keby sa to malo opakovať, ja nemám problém vyhľadať odbornú pomoc, no doteraz nič také hrozné nebolo. Nie som dokonalá žena, matka, robím chyby, no nechcem zachádzať do extrémov.
Ešte raz z celého srdca ďakujem za rady a pomoc, tie mi pomohli. Tie, ktoré ma odsúdili, verte, že sama mam vycitky, inak by som sem nepísala.
@anonym_autor prepac, musim sa aj pousmiat. Pripomenulo mi to video, ked muz drzi na rukach male dieta a zena krmi lyzickou muza nejakou vyzivou, ten nechce otvorit usta a dostane poza usi. Ked to dieta vidi, poslusne otvara usta na kazdy hlt. Dcera mozno pochopi, ze ked bude tak drza, dostane aj ona. A k tebe - netrap sa. Hranice musia byt. A roky dobrych vztahov nezmazes par fackami. Nabuduce si syn snad nic take nedovoli.
Nie si psychopat, syn ta vytocil, stacila jedna facka-sama nie som svata a tiez mam doma pubertu, takze presne viem, ako k tomu pride. Ale nabuduce chod prec od neho, chod vonku, na dvor, okolo bloku, ukludnis sa a potom pride na radu pohovor, trest.. lebo takto nic nevyriesite, bude to len horsie.
pocujmna skor znepokojilo co sa dialo pocas toho strasneho stresu v tvojom bruchu. Takymto situaciam sa musis vyvarovat. uf bacha na to
Ja zasnem, tak v teme, kde ucitelka dala ziakovi zositom po hlave ste sa vsetky strasne rozculovali, ako si to moze dovolit, ako ste proti telesnym trestom, ze ucitelka je psychopatka a taketo situacie treba riesit inak a aha, tu ste zrazu vsetky chapave 😂 Matka zmlati decko hlava nehlava, az ju ruka boli, ale zrazu je to v pohode, ved co, zasluzil si, ruka obcas vyleti 😀
Ja zasnem, tak v teme, kde ucitelka dala ziakovi zositom po hlave ste sa vsetky strasne rozculovali, ako si to moze dovolit, ako ste proti telesnym trestom, ze ucitelka je psychopatka a taketo situacie treba riesit inak a aha, tu ste zrazu vsetky chapave 😂 Matka zmlati decko hlava nehlava, az ju ruka boli, ale zrazu je to v pohode, ved co, zasluzil si, ruka obcas vyleti 😀
@belllinka Asi tak, na jednej strane dieťaťu nesmieš ani nič povedať alebo zvýšiť hlas, lebo má doživotnú traumu, nebodaj dať jednu po zadku. A tu niečo čo sa nedá nazvať ani výchova ani po starom v povojnových rokoch, lebo to nie je ani výchovná facka alebo výprask ale normálne fyzické napadnutie v zlosti a je to v poriadku podľa žien na MK.
@marsmykkok ale no už zase...ruku na srdce, ktorej z nás pri deťoch v živote nepraskli nervy. Už zasa nerob z nich rodinu psychopatov. Aj v harmonickej rodine sa to stane, verím, že aj v tej tvojej, ledaby si mala nervy zo železa (alebo nemáš deti) Navyše píše, že je tehotná, takže do toho hormóny. Áno, nezvládla situáciu, rupli jej nervy a zareagovala neprimerane. Mrzí ju to a isto si už dá pozor, ako nabudúce reagovať. Pri puberťákoch sa treba naučiť veľa predýchavať. Ktorá matka tu bude tvrdiť, že sa jej v zivote nič podobné nestalo, tak proste len klame samu seba.
@janka1011 Ako každý robí chyby a je to normálne vyletieť občas, ale ako normálny človek by po prvej facke sa zastavil a uvedomil že to prestrelil, ju nevedela zastaviť ani jej plačúca dcéra za chrbtom čo sa ich bála, zastavilo ju až to že nemá dosť kondičky a sily. Lebo ak by mala bolo by asi horšie...
Ked sa nieco take stane, ospravedln sa a vysvetli svoje pocity. Povedz ze ti je to velmi luto. Ze obcas aj mamy zlyhaju a nie su bezchybne.
A syn je iba pubetiak, nic viac, puberta je ofrfliavanie. Cim viac ta lubil ako dieta, tym silnejsie sa musi odpojit a najst sam seba, tym silnejsie moze sa vzpierat tvojim nazorom.
@anonym_autor My mami čo robíme deťom full servis to máme ťažké. A môžeme si zato sami. Tiež mám syna v tom veku .Na krúžky by som ho v živote v15tke nevozila a ano muž. Možno vo výnimočných prípadoch, ale a keby sa aj na hlavu postavil zaradil by to inak.Ale môj by to od nás ani nechcel. Nepoznáme ano pri jednom dieťati toto vozenie po kruzkoch.Vzdy mali volnočasové aktivity také aby sa vedeli zariadiť keďže robíme od rána do večera. A drzi sú sj oni. Vedia vybuchnúť,nerváčiť riadne.
Hlavne keď treba niečo robiť.
V živote by som svojim rodičom nepovedala že by mi bolo všade lepšie jak u nich, mamka mi vždy robila full servis. Áno v 15 som závidela bohatším deckám a hovorila prečo nemôžeme mať viac peňazí. Ale potom som začala už sa starať o seba a pochopila že nič nie je ružové a najlepšie mi bolo u rodičov. Neviem ja by som miesto tých faciek ako no (zaslúžil si) tiež by mňa to ako matku vytočilo, by som mu dala pocítiť že ako sa žije dospelým životom. Áno je to dieťa ale občas človek musí dať dieťaťu dole tie okuliare, neviem či mu robíš desiatu/raňajky/večeru ale prestala by som. Proste nerobiť slúšku ak mu tu je tak zle. Nevyprať mu oblečenie, proste nech zistí že sa to nevyperie samo keď nebude mať čo si obliecť. Nech si sám urobiť jesť. Nech sám si umyje riad a nerobiť ten servis. Aby pochopil že bez rodičov to nie je tak ružové. Neviem koľko mu dávate vreckové ale aj to znížiť nech sa naučí šetriť a že peniaze nie sú na strome a bez vás by nemal nič.
Praskli ti nervy. Nebolo to správne, ale nemyslím, že mladý z toho bude mať traumu. On veeeelmi dobre vie,že to z jeho strany bolo riadne cez.
S dcérou to bude horšie, zvlášť ak toto sa udialo prvýkrát. S nou sadnúť vysvetliť, priznať zlyhanie, ospravedlniť sa, že toho musela byt svedkom, sľúbiť, že už sa to nezopakuje nikdy.
Do budúcna ak by sa to zopakoval výstup na strane syna urob opak. Potichu povedz, že OK, odteraz teda budeš sedieť na riti a nič nerobiť, aby názorne pochopil rozdiel.
A od teraz si perie, vari, zehli, chystá veci sám. Na ten jeden tréning môže chodiť taxíkom a platiť si ho bude z vreckového.
Keď prehodnotí svoj názor, môžete to prebrať. Len treba byť dôsledný.
Ty nie si jeho kamoš, ako k mame a tehotnej žene sa má snažiť on ta odbremenit a nie ešte byť agresívny, kopať do veci a mať drzé reči.
Za výbuch by som sa ospravedlnila.
Pouzi kľudne slovo Stačí, mam toho dosť, opustí miestnosť, kým vybuchneš.
Inak myslím, že ak by si reagovala len stačilo, takto so mnou baviť nebudeš a na tréning po takomto výstupe sa dopraviť sáma opustila niestnosť, malo by to omnoho väčší efekt.
Manžel sa k tomu postavil ako? Upozornil syna, že takto sa s tebou baviť nebude?
A až ti synator najbližšie povie, že čo za to. Povedz no cena za umytie riadu 3e, za obed 7, čiže vlastne mi synu držíš 4e. Ale môžeš si ich odpracovať.
Mala si mu dať len jednu s tým že takto sa s tebou rozprával naposledy
Reakcie že si psychopatka a pod sú úplne za čiarou. Dievčatá, mladému zjavne hormonálne preplo on bol prvý v amoku. A verím, že konkrétne táto matka sa to snažila uhrať najprv dohovorom.
Vy, ktoré ju tu kritizujete si kľudne pozerajte na to ako vaše dieťa v amoku kope a búcha do nábytku, ktorý ste si vy krvopotne kúpili pre ich potrebu, ako vám nadáva, že ste lenivé a sedíte len na riti. Spomeňte si v tom momente na prebdené noci, na rátanie peňazí a uskromnení sa na sebe samej aby dieťa malo, na to koľko ton pradla ste za tie roky oprali, jedla navarili, a to najpodstatnejšie koľko lásky ste bez podmienok vložili do dieťaťa.
Do dieťaťa ktoré je za tri roky dospelé, kričí až ziape po tehotnej chorej matke a “rozbíja” nábytok.
Tak vy si takéto deti v kľude vypočujte v danom momente, pohladkakte a povedzte “chápem ťa, že máš hnev, dostaň ho zo seba a bla bla bla”.
Autorka dobre si urobila. Bolo to prvý raz a posledný a dobre to sadlo. To mi ver.
Ale naozaj pozor na silne rozčulivanie sa v tehotenstve. Z vlastnej skúsenosti to píšem. Tiež som sa raz takto ako tehotná rozčúlila na syn. Treba myslieť na seba a dieťa.
Reakcie že si psychopatka a pod sú úplne za čiarou. Dievčatá, mladému zjavne hormonálne preplo on bol prvý v amoku. A verím, že konkrétne táto matka sa to snažila uhrať najprv dohovorom.
Vy, ktoré ju tu kritizujete si kľudne pozerajte na to ako vaše dieťa v amoku kope a búcha do nábytku, ktorý ste si vy krvopotne kúpili pre ich potrebu, ako vám nadáva, že ste lenivé a sedíte len na riti. Spomeňte si v tom momente na prebdené noci, na rátanie peňazí a uskromnení sa na sebe samej aby dieťa malo, na to koľko ton pradla ste za tie roky oprali, jedla navarili, a to najpodstatnejšie koľko lásky ste bez podmienok vložili do dieťaťa.
Do dieťaťa ktoré je za tri roky dospelé, kričí až ziape po tehotnej chorej matke a “rozbíja” nábytok.
Tak vy si takéto deti v kľude vypočujte v danom momente, pohladkakte a povedzte “chápem ťa, že máš hnev, dostaň ho zo seba a bla bla bla”.
Autorka dobre si urobila. Bolo to prvý raz a posledný a dobre to sadlo. To mi ver.
Ale naozaj pozor na silne rozčulivanie sa v tehotenstve. Z vlastnej skúsenosti to píšem. Tiež som sa raz takto ako tehotná rozčúlila na syn. Treba myslieť na seba a dieťa.
@dudos ďakujem za tvoje slová, velmi si to cením. Naozaj si uvedomujem svoje zlyhanie, no aj keď niektoré neveria, stalo sa to prvýkrát, preto som z toho úplne hotová, že čo sa to deje. To sa nestalo včera, je tomu pár dní, čiže aj rozhovory už boli. Obaja sme sa ospravedlnili, aj dcére, lebo oni sú veľmi na seba naviazani.
Ja len pevne verím, že k takejto situácii už nepríde a zvládneme komunikáciu, ajkrd to bude ťažšie. Lebo on sám od seba neurobí nič, nepotrebuje sa sprchovat, umývať zuby, to keby mu ráno večer nepripomeniem, ani ho nehne. Pritom kým nebol v puberte, takýto extrém to nebol
Každej matke, ktorá 15 rokov obsluhuje dieťa, vstáva k nemu v noci v chorobe, obetuje mu život, keby povedalo, že len sedí na riti a všade je lepšie ako doma, by rupli nervy. Reakcia síce prehnaná, ale úplne chápem, ja by som za tie slová tiež mala tlaky na infarkt. Ospravedlniť sa v bolo vhodné, ale na druhej strane, ak si niečo také dovolí povedať, asi celkom mladý nechápe, čo pre neho všetko robíš. Najvyšší čas, aby si začal prať svoje veci, baliť desiatu, prezliekať svoje periny a nájsť si brigádu....
Každej matke, ktorá 15 rokov obsluhuje dieťa, vstáva k nemu v noci v chorobe, obetuje mu život, keby povedalo, že len sedí na riti a všade je lepšie ako doma, by rupli nervy. Reakcia síce prehnaná, ale úplne chápem, ja by som za tie slová tiež mala tlaky na infarkt. Ospravedlniť sa v bolo vhodné, ale na druhej strane, ak si niečo také dovolí povedať, asi celkom mladý nechápe, čo pre neho všetko robíš. Najvyšší čas, aby si začal prať svoje veci, baliť desiatu, prezliekať svoje periny a nájsť si brigádu....
@anonym_6a3f86 máš pravdu v tom, ze nechápe. Všetko berie ako samozrejmosť , to bola aj moja chyba, lebo nikdy som nechcela , aby im niečo chýbalo, aby neboli nespokojni. Bude to chcieť riadne popracovať na fungovaní celej rodiny. Ďakujem
@anonym_autor ako mama a pedagóg ti hovorím, dobre si urobila. Nie, nezanechá to v ňom nič zlé. Práve naopak. Ukázala si mu hranice. Tie nielen bránia a brzdia, ale aj chránia... v tomto prípade pred sebadeštrukciou. Veľa mojkaných a ofukovaných detí, skončilo od dobroty veľmi zle a stále mali pocit, že im svet ubližuje a dava málo 🫤
@janka1011 Ako každý robí chyby a je to normálne vyletieť občas, ale ako normálny človek by po prvej facke sa zastavil a uvedomil že to prestrelil, ju nevedela zastaviť ani jej plačúca dcéra za chrbtom čo sa ich bála, zastavilo ju až to že nemá dosť kondičky a sily. Lebo ak by mala bolo by asi horšie...
@marsmykkok aj matka má právo prestreliť tak, ako prestrelil jej syn. Akcia=reakcia. Nie je nič horšie ako glorifikácia matky ako bezchybnej, tej čo presne vie kde je hranica, vždy vie ako zareagovať a HLAVNE všetko vie vyriešit v pokoji a s láskou. Aj my sme len ľudia. Netreba sledovať veľa romantických seriálov.
A syn sa ti ospravedlnil ako ta dourazal?
@anonym_autor ako mama a pedagóg ti hovorím, dobre si urobila. Nie, nezanechá to v ňom nič zlé. Práve naopak. Ukázala si mu hranice. Tie nielen bránia a brzdia, ale aj chránia... v tomto prípade pred sebadeštrukciou. Veľa mojkaných a ofukovaných detí, skončilo od dobroty veľmi zle a stále mali pocit, že im svet ubližuje a dava málo 🫤
@maya_hi ďakujem za správu, máš pravdu , už prešiel nejaký čas a obe deti sú v poriadku. Mňa naozaj len zarazilo, že on vie byť taký, skôr by som to čakala od dcéry, ta je skôr taka cholericka. On je len nenormálne lenivy
A syn sa ti ospravedlnil ako ta dourazal?
@beata_k ano, on pri akejkoľvek výmene názorov sa vždy ospravedlni, aj teraz, aj ja jemu, ze to bolo príliš a vysvetlili sme si dôvody. Teraz samozrejme seka dobrotu a snaží sa, tak som zvedavá, že dokedy
Mna az zamrazilo. Aki toto dokaze matka urobit.
@kikush182329 a to že do nej skočil 15 ročný syn - tak z toho tá nezamrazilo? Nevravím že reakcia matky bola primeraná ale mlady pán vybehol na matku a to je zjavne ok. Zaujímavé. Už to nie je malé dieťa.
Autorka - ja by som mu už neposluhovala a ani zanho neriešila ak bude problém. Vie do teba skákať - vie sa zjavne o seba aj postarať.
@anonym_autor
@kikush182329 a to že do nej skočil 15 ročný syn - tak z toho tá nezamrazilo? Nevravím že reakcia matky bola primeraná ale mlady pán vybehol na matku a to je zjavne ok. Zaujímavé. Už to nie je malé dieťa.
Autorka - ja by som mu už neposluhovala a ani zanho neriešila ak bude problém. Vie do teba skákať - vie sa zjavne o seba aj postarať.
@anonym_autor
@mizoko nie. Z toho ma nezamrazilo. 15 ročné deti obcas reaguju urazanim rodicov. Avsak matka nie ze sa znizila na jeho uroven, ale klesla este o hodne nižšie.
@mizoko nie. Z toho ma nezamrazilo. 15 ročné deti obcas reaguju urazanim rodicov. Avsak matka nie ze sa znizila na jeho uroven, ale klesla este o hodne nižšie.
@kikush182329 aha,takže urážanie rodičov deckom lebo je v puberte je v poriadku. Ok. A keď bude mať osemnásť jej do k...v nada lebo veď je v puberte. Ok. Taká Slovenska tradičná rodina. Decko môže všetko,rodič nič. Chápem.
@kikush182329 aha,takže urážanie rodičov deckom lebo je v puberte je v poriadku. Ok. A keď bude mať osemnásť jej do k...v nada lebo veď je v puberte. Ok. Taká Slovenska tradičná rodina. Decko môže všetko,rodič nič. Chápem.
@mizoko podla tejto tvojej teorie matka ako dieta mohla vsetko a preto tak kona v dospelosti.

@pribinak Mňa by bolela aj po prvej. Zas nepreháňaj.
@gribka1 ja? Veď čítaj