Ako zvládnuť konflikty s 13-ročnou dcérou?
Ja už nevládzem. Papuluje, odvrava, drzá je, nič neposlúcha, nič nepomôže, absolútne nemá hranicu, že títo si matke nedovolím povedať. Že som hrozna, fuj, najhoršia, že už nemám jej nikdy nič povedať, a podobne veci, ktoré v hneve povie... Ja už som v koncoch..nepotrebujem počuť, že už je neskoro, že ako som si vychovala tak mám. Neviem kde som urobila chybu, som na ňu sama, v škole ju šikanovali, zariadila som jej aj prestup, ale nič si neváži absolútne, žiadna pomoc, pekne alebo normálne slovo. Ja už som z nej na pokraji zrútenia. Pritom bolo to také zlaté normálne dievča. Aj my sme v puberte možno mali rodičov plné zuby, ale nedovolili sme si im splechnut to tváre to čo ona mne...
@minenkaa ale ako? Vôbec ma nerešpektuje. Áno je to tým že som hej vždy všetko odpustila, aj tresty väčšinou. Teraz som jej povedala ak bude drzá že nepôjde von s kamarátkou. Odpoveď že ona pôjde aj potajomky.viem že by kľudne šla napriek môjmu zákazu
Tak musíš len vydržať ,teraz ti bude veľmi bolieť obe ,len tvoja pevná volá je teraz dôležitá ,to čo nejde dnes pôjde zajtra,Stoj pevne za všetkým čo povieš ,decká v puberte potrebujú fakt rodiča čo bude tvrdý
A sme doma "som hej vždy všetko odpustila, aj tresty väčšinou. " nuž keď si bola mäkká doteraz už bude ťažké nastaviť hranice keď aj tak čaká, že žiadny trest nebude. Keď niečo povieš aj to dodrž. Nemá ísť ku kamarátke a zdrhne? Pôjdeš ju odtiaľ zobrať ako malé decko. Plus ďalší trest k tomu.
@januska12323 ani vie že je to preto že som bola moc dobrá... Mám pocit že má nenavidi
Toto je len jedna strana príbehu, ona by nám dala zrejme inú verziu. Tak sa neľutuj. Dieťa nemá dôvod začať nenávidieť svojho rodiča len tak bez dôvodu, takže zrejme si jej ten dôvod dala, len ho nevidíš.
Už len to, že nič si neváži? A spomenies, že si jej zabezpečila prestup, lebo ju sikanovali? To by mal byt základ čo rodič pre dieťa urobí a nie je na tom nič také extra na to, aby si ho dieťa vážilo a bozkávalo zem po ktorej chodí. Otázka je čo všetko si neurobila a mala si.
Ale či by ta nenávidela ,nevie čo si sebou a si najbližšie na ním si vyliať zlosť ,uvedom si ,že jej máš pomôcť a preto teraz nerieš svoju slabosť teraz buď rodič
Puberta je hrozne obdobie, aj pre dospievajúcich aj pre rodičov. Ja ako dieťa som bola čistý anjelik, tichucka, kľudná....v čase puberty malý diabol 🤣, strašné, mamina bola na mňa ako med a vychádzali sme spolu super, oco bol veľmi prísny a to ma držalo pri zemi, a fakt som ho nenávidela, aj som mu to vykrikovala. No nemal inú možnosť,to som pochopila neskôr. Takže, musíš byť prísna aj ty, no v miere, treba hodiť rozhovor, v kľude a ako dve dospelé....držím palce ❤️🍀
Ja nepoznám dieťa v puberte ktoré má s rodičmi dobré vzťahy, to si zase nesmieš brať osobne. Ona len skúša kam až môže zájsť a ty si na to aby jej nastavila hranice.
@minenkaa
@januska12323
@7miriam77 ďakujem. Ja si každý deň poviem že budem v kľude s ňou rozprávať, nedám sa vytočiť. Dnes len prišla zo školy a už drzá vo dverách. Mám teraz dosť starosti zdravotné aj v práci. Mne sa zdá dosť sebecka, že by prišla za mnou, že čo treba pomôcť keď som chorá alebo tak...ako dievča proste... Keby to bol chlapec tak chápem...ale ona sa nikdy ani neospravedlní. Ja som si dnes už poplakala
Myslím si , že v 13 tich si ešte neuvedomuje čo pre ňu robíš a nevie si to vážiť. To príde neskôr keď si zozeres nervy. Ty ako dospelá sa musíš odosobniť od jej detských útokov a mať nadhľad. Pri konfliktoch sa nenechaj vyviesť z miery.
@barbie2023 veď ja chápem že to je úlohou matky, nečakám že ma bude velebiť že sa o ňu starám ako to tu jedna bola... No tých nervov mi už veľa neostalo. Všetko sa ha mňa sype nejako a ešte ťa jej puberta každým dňom horšia
Ak potrebuješ doma pomôcť,jednoducho jej oznam čo bude od dnes jej starosť a úloha a je absolútne ,že nie ,ma trinásť rokov ,moje decko v tom veku už normálne fungovalo v domácnosti .Uvedim si že ty si šéf doma
@minenkaa ale veď ja ju pekne poprosím, oznámim aj zvysim hlas a často to úplne ignoruje. Alebo že hej potom potom... Minule mi vyplatila jazyk. Ja fakt nechápem čo dobro dokáže dovoliť voči mne
Je mi ľúto, čo prežívaš, lebo my mamy sme predsa také citlivejšie. Ja by som asi len skúšala nájsť si k nej cestu. Aby ste obe vedeli spolu ako tak fungovať. No ono aj záleží na povahe aká dcérka je. A skúšala si ju vziať dakde mimo domov, dáky výlet trebárs a porozprávať sa s ňou na neutrálnej pôde?
@7miriam77 áno, chodili sme na výlety, aj kino, cukráreň. Snažím sa jej vysvetliť doma aj na prechádzke napr, či sa jej zdá v poriadku to správanie...tak že nie, už nebude a trvá to tak dve hodiny a zas všetko po starom... Je mi to ľúto lebo máme krb jedna druhú...
No normálne jej oznam ,že ak nebude úloha splnená ,je bez mobilu dva tyzdne ,zákaz von,žiadne vreckové kino,tu už bude na tebe ako si dokážeš vynútiť poslušnosť a ako to dokážeš odkontrolovať ,u mňa napríklad vždy decko vedeli ,že ja keď niečo poviem to platí a ma nezaujíma nič viac.Toto myslím,že teba bude viac bolieť ako to decko,ja som vyhodila aj oblečenie do kosa,nemali decko opraté nič kebo neboli nachystané na pranie ,ty si šéf nezabudaj
Vydis ,že milenslovo nestačí a vysvetľovanie,začni oznamovať ,bude to boj ako skoro každá puberta
Ako písali baby vyššie, neber si to veľmi osobne, aj keď to povie, ona to tak nemyslí, to tá puberta . Ja som otcovi toľko krát vykričila, že ho nenávidím, dodnes mi to je ľúto a aj sa hanbím zato. Proste, je to blbé obdobie, no dcérka ťa ľúbi a tiež jej to bude potom ľúto.....
@minenkaa máš pravdu vždy mi jej bolo nakoniec ľúto a na to som doplatila... Musím fakt začať tým že nepovolím
@7miriam77 ďakujem ❤️
A dolezite je urcit si, na com budes trvat a co budes prehliadat. Boj s pubertakom totiz nemas sancu vyhrat. Napr poriadok v izbe staci urobit raz za tyzden, nemusi kazdy den. Byt nech povysava, ale privriet oci nad nedokonalostami. Mne sa osvedcilo najskor poprosit, az potom rozkazovat. A oznamit, do kedy co treba urobit, dat na vyber, napr ci radsej povysava alebo pozehli. A hlavne vyvodit dosledky - dobre aj zle.
A čo na to otec?
tak zacni tie tresty neodpustat. Mne keby taketo povie moja 14tka, tak ak by jej hned neletela jej jedna facka, tak je je bez mobilu mesiac, vreckove je zrusene, zo skoly domov, nejde o to, ze beriem si to osobne (no hej beriem, ale beriem do uvahy hormony a jedno s druhym), len ked si toto dovoli k rodicovi, vidim, ze medzi cudzimi to lepsie nie je.. a to je este horsie, takato puberta papulujuca v skole, na verejnosti atd.... Ako to , ze dobehnem, co ma nove a vyleti, ako etna na cloveka, neriesim :DDD puberta. Ani nevysvetlkujem, proste jej poviem, ze sa sprava neprimerane a nech sa kroti. A nerobim uz kazne, pubertam to nepomoze podla mna a este viac sa rozculuju, to az buble v nich niekedy... takze poviem si svoje a necham ju nech to "stravi" a urobi co som povedala. S ucenim je to horsie :DD
To ze sa jej nechce pomahat, by som neriesila, vacsine sa nechce. Proste ptak ako ked mala 5rokov a trucovala, tak to ignorujem. Poviem, ze poobede sprace izbu, tak ju sprace, lebo ked naletim tam ja, tak sa jej to pacit nebude (ja jej upracem raz dva). Rovnkao ma povinnosti psa vyvencit, cez vikend 2x, cez tyzden len poobede, ked treba vylozi umyvacku, a take random veci jej davam robit prehodit pradlo, povysavat a tak. proste urobi to uz ked sa dohodneme, ked musim prist vriestkat, ze to neurobila za den dva, tak to je uz ina kava. A inak, ked fakt nechce sami nieco, tak sa jej opytam :DDD ide so psom alebo umyjes riad? :DDD vynesies smeti, alebo povysavas? a tak.. to funguje super.. jedno si vybrat musi, druhe robim ja. Rovnako si uz zvyka na fakt, ze ked pvieme s otcom, ze ide pomahat na dvor, tak ide pomahat. A to sa moze aj na mihalnice postavit. Proste poviem, ze pojdeme traja, za chvilu je to hotove a potom si robime co chceme uz...
Akože nič v zlom, ale mňa si nenormálne vytočila tým svojim "ako dievča, krby chlapec tak nepoviem". Tak sakra ak pomáhať doma tak či chlapec, či dievča to je jedno. Dufam, že nemá brata, lebo aj to môže byť kameň úrazu.
Ďalšia vec - ona za tvoje zdravotné problémy, ani problémy v práci nemôže. Keď tak si tú prácu rozdeľte medzi dve, lebo s pubertiaom nepohnes, musíš nájsť kompromis. Ak zádas trest tak na ňom musíš trvať, ale pick your battles.
No asi to aj mňa čaká.. tiež neviem prečo..asi je to aj povahou. 🤷 Musíme vydržať a milovať ich 🤣
Nuž nikdy som dieťa neudrela ani encapla po zadku ale keby mi vyplazi jazyk tak by dostala hneď jednu. Keď dáš trest treba na ňom trvať a nie odpúšťať, veď ona vie že aj tak nebude z toho žiaden postih
@simca06022011 práveže v škole ani nemukne. A asi si to kompenzuje doma
Otcovska ruka chýba
@janagem myslím že dievča je necitlivé...u chlapca by som to skôr pochopila. Myslrla som že dievčatá sú citlivejšie

Ono ju ti prejde,len musíš vydržať a držať vždy slovo ,nemeniť rozhodnutia a ručiť pevne hranice,za ktorých prekročenie bude adekvátny trest.Vsetko musíš vždy zrozumiteľne povedať a držať sa toho a aj tých trestov
Puberta je trest pre rodičov