Ako zvládnuť maturitu bez stresu a úzkostí?
Ahojte, neviem kde inde napísať, ale potrebujem to dostať zo seba von. Som v maturitnom ročníku a tento mesiac maturujem. Písomné a praktické časti sú úspešne za mnou a čaká ma tá najťažšia.. teoretická. Študujem informačné a sieťové technológie avšak počas školy som si k tomu nikdy nenašiel vzťah, vôbec ma to nebaví a učivo mi ide hrozne ťažko do hlavy. Známky som počas celých 4 rokov mal viac než fajn ale bolo to väčšinou len nútene biflenie. Absolútne mi nejdú odborné veci do hlavy, môžem sa učiť ako chcem aj ako dlho, ale nepomáha to. Vždy keď sa niečo naučím myslím si, že to viem.. prejdem na inú tému a akoby to zo mňa vyfučalo. Hrozne toto maturitné obdobie na mňa dolieha psychicky a dostáva ma do úzkostných stavov a neviem čo mám s tým robiť.. Je mi fakt jedno na aké známky zmaturujem, len chcem mať konečne pokoj na duši a kľudnú psychiku. Budem rád ak by ste sa podelili o vaše skúsenosti - rady. ďakujem <3
takto to prežívali viacerí....😉
určite niečo vieš, len si ty myslíš že nič.
prinajhoršom vyskúšaj magnézium - len najskôr vyskúšaj doma cez víkend, aby si na skúške nezaspal...
@latstatshr ja som vzdy mal v den ucenia pocit, ze vobec nic z toho neviem. Ale na druhy den som vselico vedel (ako keby sa vedomosti naozaj odpamatavali/ukladali v noci v spanku). A plati - opakuj, opakuj, opakuj. Zvladli to mnohi pred tebou, zvladnes to aj ty, ked sa budes pripravovat.
to je normalny maturitny stres, samozrejme to prejde, urcite to maju aj spoluziaci, len kazdy to dava inak najavo...kazdy ma z matury stres...pouc sa kolko sa da, ucitelia si na skuske uvedomuju, ze ziaci nedavaju 100% vykon aj prave kvoli stresu...zvyknu byt napomocni, a pozerat sa aj na znamky pocas rokov...co planujes po skole?
@mabenn mal som v plane Policajnu v BA, ale kvoli zdrav.stavu (astme) to nevyslo tak jedine zahranicie. preto su mi znamky relativne jedno len to chcem mat za sebou lebo ma to poznacuje na psychike..
@latstatshr ahoj, som učiteľka na SŠ a bývam aj v komisii na maturach. Je pravda, že všade je to ináč a záleží od komisie, ale základ je mať prehľad. T.j. nemusíš repetovat teoriu odslova doslova, no stačí, keď vieš k danej veci povedať základy. Samozrejme, nemôžeš zas trepať bludy a vymýšľať si, ale pokiaľ budeš mať prehľad o danej téme, tak ti aj komisia pomocnými otázkami pomôže prip už samotné zadanie ťa zorientuje, čo treba hovoriť...
Postupne si študuj zadania, najlepšie keď si rozplanuješ, že koľko si toho denne pozrieš. Tiež je dobré sa učiť podľa toho, kedy sa ti lepšie myslí - nenut sa učiť hneď zrána ak si skôr "večerný typ".
Najlepšie, keby si si každý deň pozrel niečo, čítaj si nahlas, hovor si učivo nahlas, zvýrazňuj si dôležité časti - hlasným čítaním a zvýrazňovanim či podciarkovanim textu zapajas viaceré zmysly a tým sa ti skôr dostane učivo do hlavy. Mne ako študentke napr pomáhalo aj učiť sa s ostatnými spolužiakmi. Keď som počula ako učivo hovorí niekto druhý, prip mala kamoška nejakú otázku na mňa a keď som ju nevedela, spoločne sme ju v učive dohladali a tým sme zas použili ďalšiu formu učenia. Držím palce ✊ napíš mi pokojne správu ak potrebuješ s niečím pomôcť
@latstatshr nic uz len to nejako okecat na mieste a may za sebou. Toto das neboj. Ziadna panika. Ved to styri roky nejako islo. Nemusis mat jednotky
chod na diskoteku, opi sa, dohodni sa s kamarátmi a chodte si zahrat sport alebo nieco zabavne, zacvic si, sprav si maratom nejakym viaccastovych serii -marvel, star wars, xmen tak aby to zabralo vikend... prvy problem je ze studijes nieco co ta nebavi druhy je ze prepinas zavity .. musis vypnut a fyzicka aktivita velmi pomoze na vyrovnanie zataze a so psychikou a filmy na odreagovanie... pravdepodobne mas v hlave vsetky informacie len tlacis na pilu a ak mas v skole normalnych ucitelov tak na 4 musis prejst plus snaz sa to zapamatat polopatisticky .. biflovabie pouciek je dobre na pisomky ale nie na maturitu hlavne ked ta to nebavi ... ucitelia potom pochopia ze vies o com hovoris a zvysok pripisu stresu
@latstatshr ani nevieš ako a tebou súcitím. tiež maturujem, odbor informačné systémy a služby. písomná úspešne za mnou, praktická ešte neviem na koľko som prešla, ale bola som uistená učiteľom, že som prešla...ale teda ja mám problém, že mi hrozí, že budem musieť robiť v auguste reparát z jedného predmetu. ide o odborný predmet, učiteľ nás tam skúša z maturitných tém a z toho pozostáva celá známka. a to je ten problém. absolútne mi to nejde do hlavy. celý týždeň vlastne nad tým len plačem, už počítam s tým, že v auguste robím reparát a v septembri ústnu. je mi z toho zle. hlavne keď si zoberiem , že sa hlásim aj na vysokú a mám v podstate isté, že sa tam dostanem. a na strednú som chcela ísť tiež inde, na zdravotku, len ma nezobrali.
@latstatshr Treba zvolnit..oddychnut si, ja som sa cez akademicky vobec neucila, neslo mi to, tak som len lezala na zahrade na lehatku a chytala bronz a jedla ceresne..zo slovenciny som sa naucila len 3 otazky 🙈 a vytiahla som si jednu z tych 3 a to som zacala vypracovavat druhu z tych 3, co som sa naucila, pred koncom pripravy som si uvedomila, ze mam hovorit o medzivojnovej literature a mam vypravovanu predvojnovu 😅..no ale z toho stresu, som pri odpovedi vyrapkala vsetko z hlavy, videla som pred sebou celu vypracovanu otazku ako fotografiu..tam som objavila, ze mam fotograficku pamat 😇, bez toho stresu o tom doteraz neviem..no a zmaturovala som na same jednotky 🤷♀️
@latstatshr ahoj, v prvom rade držím palce no a v druhom neboj sa! Základ je naozaj niečo povedať, samozrejme nie úplne od veci, ale keď niečo študuješ 4 roky určite sa na teba niečo nalepilo a keď si to teraz opakuješ osviežuješ si to v pamäti.. možno ti teraz príde, že si z toho nič nepamätáš, ale keď si vytiahneš otázku, budeš mať pár minút na to aby si si na papier urobil prípravu.. určite ťa niečo napadne a komisia ťa bude potom otázkami viesť
dakujem vam vsetkym, 27 a 29 mam terminy tak sa bojim ale hadam to nejak zvladnem.. dakujem vam❤️

Nauč sa na každú tému základ aby si vedel hovoriť. Potom sa ťa budú pýtať a niečo ďalšie povieš. Nezmaturuju len takí, ktorí nič nepovedia.