Ako zvládnuť monotónnu prax v reštaurácii?
Dobrý deň chodím na hostinský odbor posledných 3.ročník chcela by som sa spýtať, či máte niekto podobnú skúsenosť na praxi som v reštaurácii a väčšinou robím stále to isté -šúpanie zemiakov a cítim, že sa nič nové nenaučím. Riešila som to i so zastupkyňou praxe aj riaditeľkou ale nič nevyriešili len povedali že "oni s tým nemajú nič" a ja už neviem ako to mám riešiť tak by som chcela vedieť, či sa to dá nejako lepšie zvládnuť alebo ako ste to riešili vy. Každý tip alebo skúsenosť mi veľmi pomôže
Chodila som na hotelovu akademiu, uz su to roky, v 3. rocniku pocas praxe sme boli zvacsa lacna pomocna sila = ano zemiaky, riad, chystanie oblohy na taniere a pod.
Je na zariadeni aku cinnost ti daju robit a ako velmi si trufaju zapojit ta do procesu. Samych varit nas nikdy nenechali. To som sa skor naucila pocas praxe, ktoru som si dohodla sama v lete.
@petamich ale my to máme tak že týždeň prax a týždeň školu a celý týždeň čo som na praxi len zemiaky šupem nechce ju ma nič iné dávať robiť len tu jednu vec dookola a to už je druhý mesiac
@petamich ale my to máme tak že týždeň prax a týždeň školu a celý týždeň čo som na praxi len zemiaky šupem nechce ju ma nič iné dávať robiť len tu jednu vec dookola a to už je druhý mesiac
@alexa_19 uff tak to fakt cele zle, spoluziaci v inych zariadeniach co robia? ci vsetci ste v tom istom?
No tak potom uplne chapem, ze ta to frustruje. Nevies aspon zmenit zariadenie? Kedze v tomto to asi maju takto :( ze len pomocna sila a nemaju zaujem o vzdelavanie a ucenie studentov.
@alexa_19 a kto s tým niečo má?Vy ste žiaci, ktorí boli zaradení na prax do reštaurácie, takže choď znova za majsterkou, alebo riaditeľkou a znova sa sťažuj.Zaujimalo by ma čo píšu do papierov čo si robila na praxi.Varit nebudeš, ale určite by si mala robiť viac ako čistiť zemiaky
No tak potom uplne chapem, ze ta to frustruje. Nevies aspon zmenit zariadenie? Kedze v tomto to asi maju takto :( ze len pomocna sila a nemaju zaujem o vzdelavanie a ucenie studentov.
@petamich snažila som sa to riešiť z majsterkou ale ona povedala ze nemôžem lebo uz je podpísaná zmluva
@alexa_19 a kto s tým niečo má?Vy ste žiaci, ktorí boli zaradení na prax do reštaurácie, takže choď znova za majsterkou, alebo riaditeľkou a znova sa sťažuj.Zaujimalo by ma čo píšu do papierov čo si robila na praxi.Varit nebudeš, ale určite by si mala robiť viac ako čistiť zemiaky
@anonym_987c9c za tie 2 mesiace čo som na praxi som sa sťažovala 2 krát a nič to isté povedali druhý ráz
Fuha, skus zajst mozno s maminou do skoly, mozno to pomoze. My sme zemiaky supali len v 1. rocniku, v 2. sme samostatne varili a v 3. nam priradili prvakov
A miesto praxi sa nam menilo kazdy rok, neviem ako to je u vas
Tak to ja co som bola uplne mimo odbor. Som mala dohodnutu brigadu na leto. A veru sice aj zemiaky aj riad. Ale aj pirohy ma nechali robit. Langoše a pod. Proste co trebalo. Nakoniec som aj v obsluhe skoncila 😂
@anonym_987c9c za tie 2 mesiace čo som na praxi som sa sťažovala 2 krát a nič to isté povedali druhý ráz
@alexa_19 odporúčam ti poslať písomnú sťažnosť, pošli riaditeľovi školy, ak to nepomôže, tak zriaďovateľovi a školskej inšpekcii. Náplň praxe je nepochybne nejako daná - ideálne by bolo zistiť si aj to, čo hovorí vzdelávací program. A nemyslím si, že šúpanie zemiakov bude jediná náplň praxe. Do sťažnosti napíš, že žiadas aj o urýchlené vyriešenie situácie, zmenu zariadenia a pod., aby si z tej praxe aj niečo mala, veď to nie je normálne, aby ťa len zneužívali ako lacnú pracovnú silu.
@petamich ale my to máme tak že týždeň prax a týždeň školu a celý týždeň čo som na praxi len zemiaky šupem nechce ju ma nič iné dávať robiť len tu jednu vec dookola a to už je druhý mesiac
@alexa_19 a potom sa robia, že študenti nič nevedia. Mali by ťa zapájať do procesu varenia, stolovania, aby si sa postupne naučila všetko.kazda kuchyňa má svoju pomocnú silu, ktorá tieto práce robí - čistenie zemiakov, riady, podlahy umyje....Povedz im, že sa chces naučiť všetko.
My sme celé roky na praxi drápali zemiaky a krájali slaninu. Nič iné sme nikdy nerobili...
@alexa_19 a potom sa robia, že študenti nič nevedia. Mali by ťa zapájať do procesu varenia, stolovania, aby si sa postupne naučila všetko.kazda kuchyňa má svoju pomocnú silu, ktorá tieto práce robí - čistenie zemiakov, riady, podlahy umyje....Povedz im, že sa chces naučiť všetko.
@margotka17 presne toto. Cela ta prax v zariadeniach byva totalne o nicom a potom deti idu do prace a vsetci sa stazuju, ze dnesne deti nic nevedia. No ako a kedy sa to mali naucit, ked celu prax cistili zemiaky a umyvali riad. Je to inak aj preto, lebo vsetci drzia hubu. Tak isto je zvlastne, ze som na nete nikde nenasla obsah SVP praxe, pricom ten sa spomina v kazdom SVP odbornej skoly, ale na nete nie je jeden jediny konkretny, len same teoreticke bla bla. . Preco asi.. Mam dojem, ze vsetci na to z vysoka s..u, nik to nekontroluje, decka sa vyuzivaju ako lacna pracovna sila a vsetci, ktori na to maju dosah, su spokojni. Riaditel si odfajkol prax, nemusi ju zabezpecovat v skole, restika ma lacnu pracovnu silu a dalej nik neriesi..
@anonym_987c9c za tie 2 mesiace čo som na praxi som sa sťažovala 2 krát a nič to isté povedali druhý ráz
@alexa_19 je potrebné ísť za riaditeľom, ze vzhľadom na to, že nevidís adekvátnu činnosť k tvojej praxi odchádzaš inde. Riaditeľ školy musí nájsť iné zariadenie, dokonca si ho môžeš dohodnúť sama. Skús s rodičmi pobehat reštaurácie. Zmluva s tým nemá nič, klamú ta. Podaj písomný podnet a to odovzdajte riaditeľke školy, kópiu majsterke. Choď tam s rodičom. Nechce sa im to vybavovať, bez problémov sa da zmeniť reštaurácia.
@margotka17 presne toto. Cela ta prax v zariadeniach byva totalne o nicom a potom deti idu do prace a vsetci sa stazuju, ze dnesne deti nic nevedia. No ako a kedy sa to mali naucit, ked celu prax cistili zemiaky a umyvali riad. Je to inak aj preto, lebo vsetci drzia hubu. Tak isto je zvlastne, ze som na nete nikde nenasla obsah SVP praxe, pricom ten sa spomina v kazdom SVP odbornej skoly, ale na nete nie je jeden jediny konkretny, len same teoreticke bla bla. . Preco asi.. Mam dojem, ze vsetci na to z vysoka s..u, nik to nekontroluje, decka sa vyuzivaju ako lacna pracovna sila a vsetci, ktori na to maju dosah, su spokojni. Riaditel si odfajkol prax, nemusi ju zabezpecovat v skole, restika ma lacnu pracovnu silu a dalej nik neriesi..
@akvi áno, treba to riešiť, aby zo škôl vychádzali schopný absolventi, ktorý sa môžu rovno postaviť k sporáku a variť. Lenže reštike vyhovuje, že študent načisti zeleninu, poumýva podlahy, lebo si nemusí platiť pomocnú silu v kuchyni. Žiaci to urobia zadarmo, čo im vyhovuje.
@alexa_19 je potrebné ísť za riaditeľom, ze vzhľadom na to, že nevidís adekvátnu činnosť k tvojej praxi odchádzaš inde. Riaditeľ školy musí nájsť iné zariadenie, dokonca si ho môžeš dohodnúť sama. Skús s rodičmi pobehat reštaurácie. Zmluva s tým nemá nič, klamú ta. Podaj písomný podnet a to odovzdajte riaditeľke školy, kópiu majsterke. Choď tam s rodičom. Nechce sa im to vybavovať, bez problémov sa da zmeniť reštaurácia.
@magdalienka11 tak mne majsterka povedala že nikam nemôžem ist lebo už je podpísaná zmluva a že mám tam chodiť lebo ma nedajú na skúšky a keď som chcela ist do inej reštaurácii tak som nemohla lebo nemajú s nimi zmluvu a aj bola som s tým za riaditeľkou a povedala že keď tak dam prestup kvôli praxe tak povedala že kľudne môžem ist preč že tu v škole nemusim byť keď sa mi to nepáči a že ona s praxou nič nemá spoločne
@magdalienka11 tak mne majsterka povedala že nikam nemôžem ist lebo už je podpísaná zmluva a že mám tam chodiť lebo ma nedajú na skúšky a keď som chcela ist do inej reštaurácii tak som nemohla lebo nemajú s nimi zmluvu a aj bola som s tým za riaditeľkou a povedala že keď tak dam prestup kvôli praxe tak povedala že kľudne môžem ist preč že tu v škole nemusim byť keď sa mi to nepáči a že ona s praxou nič nemá spoločne
@alexa_19 je fajn, že si sa sama snažila poriešiť problém.
Majsterka/riaditeľ by v 1.rade mali riešiť s reštauráciou,aby ti dali aj inú náplň práce. Zmluvu nemajú na čistenie zemiakov.
Keďže teba ignorujú, treba ísť s rodičmi za riaditeľom. Ak ani oni nepochodia, napísať zriaďovateľovi. Ako posledné, ak ani to nevyjde, podnet na inšpekciu. Ale určite sa nevzdajte. Operujte školským vzdelávacím plánom.
.
@magdalienka11 tak mne majsterka povedala že nikam nemôžem ist lebo už je podpísaná zmluva a že mám tam chodiť lebo ma nedajú na skúšky a keď som chcela ist do inej reštaurácii tak som nemohla lebo nemajú s nimi zmluvu a aj bola som s tým za riaditeľkou a povedala že keď tak dam prestup kvôli praxe tak povedala že kľudne môžem ist preč že tu v škole nemusim byť keď sa mi to nepáči a že ona s praxou nič nemá spoločne
@alexa_19 tak v tomto prípade ozaj smer zriaďovateľ a školská inšpekcia. Kľudne napíš anonymný podnet s vysvetlením, že si sa snažila to riešiť, ale ti bolo naznačené, že keď sa ti nepáči, môžeš ísť preč.
Chyba je v tvojom nastavení. Vlastním reštauráciu a robím všetko co treba, bez frflania. Jr to robota a sama sa nespravi. Od upratovania za chladnickami, cez cistenie digestora, riady, ryby, ked nemam casnika vybehnem na rajon, ked nemam na bare, robim napoje. Také zemiaky sú paráda, áno nuda, ale popri tejto práci máš kopec času premýšľať co so životom ďalej. Nemysli si ze gastronomia je len naberat jedlo. Jasné že ti nedaju variť, kuchar je za jedlo zodpovedný, je to business, v dobrej restike na klientoch experimenty nerobia. Šúpať zemiaky je základ a na praxi som pred 20 rokmi tiež len šupál zemiaky, cistil zachody, umyval riady. hlavu hore, šup dalej a ber to s humorom
Chyba je v tvojom nastavení. Vlastním reštauráciu a robím všetko co treba, bez frflania. Jr to robota a sama sa nespravi. Od upratovania za chladnickami, cez cistenie digestora, riady, ryby, ked nemam casnika vybehnem na rajon, ked nemam na bare, robim napoje. Také zemiaky sú paráda, áno nuda, ale popri tejto práci máš kopec času premýšľať co so životom ďalej. Nemysli si ze gastronomia je len naberat jedlo. Jasné že ti nedaju variť, kuchar je za jedlo zodpovedný, je to business, v dobrej restike na klientoch experimenty nerobia. Šúpať zemiaky je základ a na praxi som pred 20 rokmi tiež len šupál zemiaky, cistil zachody, umyval riady. hlavu hore, šup dalej a ber to s humorom
@zub_casu Chyba je skor v tvojom nastaveni. Premyslat, co so zivotom, moze doma, nie na praxi, ktora ju ma pripravit do zivota a ten, ako aj ty sam pises, je o x cinnostiach, ktore jej mozu dat robit. Ano, moze sa k tomu postavit tak, ze ma lazo-plazo pri krumpliach, no praveze je super, ze chce viac. Ty by si k sebe do resty chcel novacika, co len cistil zemiaky, alebo by si si radsej vybral takeho, ktory mal moznost vyskusat si viac veci?
Chyba je v tvojom nastavení. Vlastním reštauráciu a robím všetko co treba, bez frflania. Jr to robota a sama sa nespravi. Od upratovania za chladnickami, cez cistenie digestora, riady, ryby, ked nemam casnika vybehnem na rajon, ked nemam na bare, robim napoje. Také zemiaky sú paráda, áno nuda, ale popri tejto práci máš kopec času premýšľať co so životom ďalej. Nemysli si ze gastronomia je len naberat jedlo. Jasné že ti nedaju variť, kuchar je za jedlo zodpovedný, je to business, v dobrej restike na klientoch experimenty nerobia. Šúpať zemiaky je základ a na praxi som pred 20 rokmi tiež len šupál zemiaky, cistil zachody, umyval riady. hlavu hore, šup dalej a ber to s humorom
@zub_casu máš to nejaké pomýlené. Ale po tomto tvojom príspevku sa teda vôbec nečudujem, že slečna šúpe zemiaky, keď nastavenie majiteľov reštaurácii je presne podobné tvojmu. Dúfam, že sa študenti začnú ozývať a k takým, ako si ty, prestanú na prax chodiť. Len sa potom nesťažuj, keď budeš prijímať do zamestnania mladého človeka, že vie akurát tak ošúpať zemiaky, lebo svojím nastavením prispievaš k tomu, že decká nič nevedia a majú nulovú motiváciu.
@magdalienka11 tak mne majsterka povedala že nikam nemôžem ist lebo už je podpísaná zmluva a že mám tam chodiť lebo ma nedajú na skúšky a keď som chcela ist do inej reštaurácii tak som nemohla lebo nemajú s nimi zmluvu a aj bola som s tým za riaditeľkou a povedala že keď tak dam prestup kvôli praxe tak povedala že kľudne môžem ist preč že tu v škole nemusim byť keď sa mi to nepáči a že ona s praxou nič nemá spoločne
@alexa_19 😥
@zub_casu Chyba je skor v tvojom nastaveni. Premyslat, co so zivotom, moze doma, nie na praxi, ktora ju ma pripravit do zivota a ten, ako aj ty sam pises, je o x cinnostiach, ktore jej mozu dat robit. Ano, moze sa k tomu postavit tak, ze ma lazo-plazo pri krumpliach, no praveze je super, ze chce viac. Ty by si k sebe do resty chcel novacika, co len cistil zemiaky, alebo by si si radsej vybral takeho, ktory mal moznost vyskusat si viac veci?
@mandzula Hotelovka kuchára este z nikoho nespravila. Mladí majú v hlave iné veci a o trhu práce nemajú ešte šajnu. Popravde, absolventi hotelovky nevedia ani držať nôž. A prečo? Lebo ani škola ani ziaden podnik nechce znášať zodpovednosť ak si/alebo niekomu niečo spraví. Pustiť neplnoleteho k friteze alebo k plynovemu sporaku je vtip, 95% praktikantov si z praxe robí aj tak len dobrý deň, nebol som iný. Kto má varenie rád, naučí sa varit doma. Prax je skôr ako povinne chodenie na spoveď pred birmovkou, formalita.
@zub_casu máš to nejaké pomýlené. Ale po tomto tvojom príspevku sa teda vôbec nečudujem, že slečna šúpe zemiaky, keď nastavenie majiteľov reštaurácii je presne podobné tvojmu. Dúfam, že sa študenti začnú ozývať a k takým, ako si ty, prestanú na prax chodiť. Len sa potom nesťažuj, keď budeš prijímať do zamestnania mladého človeka, že vie akurát tak ošúpať zemiaky, lebo svojím nastavením prispievaš k tomu, že decká nič nevedia a majú nulovú motiváciu.
@akvi ak by to bola Vaša dcéra a prišla domov s popáleninami alebo odseknutym prstom, povedali by ste jej "to nič, to sa zahoji", alebo sa začala sťažovať u riaditeľa, že dcéra ma po praxi trvalé nasledky lebo bude mat 2 týždne chrastičku? Viem si predstaviť. Za žiaka na prevadzke nesie zodpovednosť prevádzka. Netreba dramatizovať, ak má holka o prácu v kuchyni záujem, bude mat príležitosťi ešte dosť. Dobre viete ze každý obed začína skrabanin zemiakov a cibule.
@akvi ak by to bola Vaša dcéra a prišla domov s popáleninami alebo odseknutym prstom, povedali by ste jej "to nič, to sa zahoji", alebo sa začala sťažovať u riaditeľa, že dcéra ma po praxi trvalé nasledky lebo bude mat 2 týždne chrastičku? Viem si predstaviť. Za žiaka na prevadzke nesie zodpovednosť prevádzka. Netreba dramatizovať, ak má holka o prácu v kuchyni záujem, bude mat príležitosťi ešte dosť. Dobre viete ze každý obed začína skrabanin zemiakov a cibule.
@zub_casu Po tvojej poslednej vete mam dost, lebo podla teba to tam zrejme aj konci, ak tomu dietatu na praxi nedaju robit nic ine. Urazy sa stavaju - aj v praci. Ci radsej dietatu nedame robit nic, aby sa nezranilo? Kde sa to potom ma naucit, z knizky?
@akvi ak by to bola Vaša dcéra a prišla domov s popáleninami alebo odseknutym prstom, povedali by ste jej "to nič, to sa zahoji", alebo sa začala sťažovať u riaditeľa, že dcéra ma po praxi trvalé nasledky lebo bude mat 2 týždne chrastičku? Viem si predstaviť. Za žiaka na prevadzke nesie zodpovednosť prevádzka. Netreba dramatizovať, ak má holka o prácu v kuchyni záujem, bude mat príležitosťi ešte dosť. Dobre viete ze každý obed začína skrabanin zemiakov a cibule.
@zub_casu absolutne zbytocna debata s tebou. Argumenty uplne mimo. Prevadzka musi splnat obsahove standardy SVP pre dany odbor. Ak nemieni niest zodpovednost, za praktikantov, nemusi sa zapajat do takychto veci, nie je to jej povinnost. Jaj, ale to by neprisli lahko k lacnej pracovnej sile, ze.. Vies co, chod sa pozriet na skolu u nas v meste, kde sa ucia kuchari, pekari, cukrari, masiari. Ci tvoja predstava je, ze deti len stoja okolo a pozeraju, ako niekto porcuje maso.. Ja som tam videla nieco uplne ine, predstav si, aj noz do ruky dostali.. 👶
@zub_casu Po tvojej poslednej vete mam dost, lebo podla teba to tam zrejme aj konci, ak tomu dietatu na praxi nedaju robit nic ine. Urazy sa stavaju - aj v praci. Ci radsej dietatu nedame robit nic, aby sa nezranilo? Kde sa to potom ma naucit, z knizky?
@mandzula Autorka nespomenula v ktorom ročníku je. Na hotelovke prax začína v 2.rocniku, dalej v 3. a v 4. Ak je to 16 ročná druhácka, ano dajme jej do ruky vykostovak a môže rovno čistiť 2,5 kilovu sviečku kde kg ide po 40eur. Dobrý nápad. Prax začína teóriou, až po vstrebani vseobecnych vedomosti môže začať v niekoho prevádzke robiť škody. Ak varí rada, doma je najlepšie miesto učiť sa. Prax ak nesadla, pretrpieť, myslím že tisicky pubertiakov lamentuju že sa im nechce šúpať zemiaky, takto ale svet nefunguje, a gastronomia už vôbec nie.
@mandzula Autorka nespomenula v ktorom ročníku je. Na hotelovke prax začína v 2.rocniku, dalej v 3. a v 4. Ak je to 16 ročná druhácka, ano dajme jej do ruky vykostovak a môže rovno čistiť 2,5 kilovu sviečku kde kg ide po 40eur. Dobrý nápad. Prax začína teóriou, až po vstrebani vseobecnych vedomosti môže začať v niekoho prevádzke robiť škody. Ak varí rada, doma je najlepšie miesto učiť sa. Prax ak nesadla, pretrpieť, myslím že tisicky pubertiakov lamentuju že sa im nechce šúpať zemiaky, takto ale svet nefunguje, a gastronomia už vôbec nie.
@zub_casu pise 3. rocnik. Skrabat krumple viem aj bez skoly, od praxe by som cakala urcite viac. Ale to by nesmela byt pre restu len lacnou pracovnou silou na "najpodradnejsie" prace.
Chyba je v tvojom nastavení. Vlastním reštauráciu a robím všetko co treba, bez frflania. Jr to robota a sama sa nespravi. Od upratovania za chladnickami, cez cistenie digestora, riady, ryby, ked nemam casnika vybehnem na rajon, ked nemam na bare, robim napoje. Také zemiaky sú paráda, áno nuda, ale popri tejto práci máš kopec času premýšľať co so životom ďalej. Nemysli si ze gastronomia je len naberat jedlo. Jasné že ti nedaju variť, kuchar je za jedlo zodpovedný, je to business, v dobrej restike na klientoch experimenty nerobia. Šúpať zemiaky je základ a na praxi som pred 20 rokmi tiež len šupál zemiaky, cistil zachody, umyval riady. hlavu hore, šup dalej a ber to s humorom
@zub_casu prepac ale to je poriadna blbost co pises, tiez mam restauraciu a som von zo skoly 25 rokov. Vsade maju nejaky ucebny plan ktory treba dodrzat a urcite nie je o supani zemiakov 3 roky. Ved ako sa ma naucit varit? My sme boli najprv v Restauracii, potom v skole a nakoniec sme varili na policii. A varili sme samostatne uz v 2. rocniku a majsterky len kontrolovali ci robime vsetko spravne

Chodila som na hotelovu akademiu, uz su to roky, v 3. rocniku pocas praxe sme boli zvacsa lacna pomocna sila = ano zemiaky, riad, chystanie oblohy na taniere a pod.
Je na zariadeni aku cinnost ti daju robit a ako velmi si trufaju zapojit ta do procesu. Samych varit nas nikdy nenechali. To som sa skor naucila pocas praxe, ktoru som si dohodla sama v lete.