icon

Ako zvládnuť odlúčenie dcéry pri nástupe na internát v Bratislave?

19. máj 2024

Potrebujem to dostať von a viac hláv viac rozumu aj, keď očakávam nepekné príspevky.Mame jednu dcéru a vzali ju na školu do Ba my sme z TT.Na druhu spravila prijímačky, ale myslím si, že ju nezoberú ani na odvolanie.A tu začala moja nočná mora, ktorej som sa bála 2 roky.Predpokladala som, že v TT ju zoberú a Ba a internát je scifi.Zeny ja si vôbec neviem predstaviť, že budem s dcérou len cez víkend, že nebudeme spolu tráviť čas chodím s ňou cvičiť, so psami, k babke.Muz je úplne hotový aj, keď sa snažíme pred dcérou nedať poznať.Okrem toho má problémy so stravou histamin, nezje hocičo a ani nemôže.Denne jej varím ja neviem ako si zvykneme a čo robiť?Ona je ešte taká tuliva také decko sto sprav za deň nám napíše, chalani ju ešte nezaujímajú tak máme jedno dieťa a veľmi úzky vzťah.
Už aj ona začala vymýšľať, že koľko ich bude na izbe, komfort atď.Baby ako ste to prežívali?Pracujem do 14 my sme fakt boli celé dni spolu.

pribinak
19. máj 2024

Sa ukludni hlavne. Lebo sa z toho scvoknete cela rodina
Z TT do BA je kúsok, my sme malička krajina.

Na psychickú prípravu máte celé leto. Možno jej aj prospeje, že sa tak od Vás odlepí. Že bude viac samostatná
Veď v pondelok ráno ju hodíte do školy a v piatok poobede je doma

Určite má mobil, tak môžete telefonovať a mat aj videohovor

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
olimuc
19. máj 2024

Z TT sa do BA da dochadzat, je to do 60 km …

anesim
19. máj 2024

Min rok od nas zo skoly ( TT) islo par deti do skol do BA , a vacsina z nich chcela dochadzat, aj do PN na hotelovu dochadzaju

autor
19. máj 2024

@olimuc až taký sebec nie som, aby som chcela, aby vstávala omnoho skôr len, aby bola doma😉
@monsterablue chvála Bohu, že tam dala prihlášku, lebo by bol ešte väčší problem
@pribinak reálne si to takto hovorím, ale emočne som v r....i.A čo my budeme robiť celé poobedie?🙂)
Muž dnes začal, že čo, keď si nájde frajera kamarátku a nebude chcieť ísť domov ani na víkend bude sa túlať po Ba po skole.My chodíme na víkend na chatu ja piatky nepracujem cely rodinný život sa nám zmení.Ale máš pravdu musim sa ukľudniť, lebo chytím panicky záchvat.
@anesim podľa mňa to bude hodina aj pol ráno, poobede to je veľmi veľa každý den nechcem na ňu vyvíjať tlak nech dochádza.Podla mňa, až teraz jej dochádza, že pôjde na internát.

petronelag
19. máj 2024

A taká škola ako ju prijali do BA nie je v TT? Také neskúsené dievča by som ani nedala na internát, to iste nebude nič pre ňu.

macekovam
19. máj 2024

Bude to pre ňu aj pre vás ťažké... Chce to tak veľmi ze to vydrží a zvládne na internáte? Lebo ak je to váš nejaký sen tak budete trpieť všetci a nebudete sa vedieť tešiť.. Viem co píšem.. Dcéra musela po mesiaci prestúpiť na inú školu.. Teraz je šťastná.. Blízko pri nás a žijeme život ako predtym😁✌️

januska12323
19. máj 2024

Nerobte z toho tragédiu. Pôjde na internát a ak nebude zvládať odlúčenie môže dochádzať alebo prestúpiť na inú školu. Deje sa to úplne bežne. A ty si možno nájdeš aj iné kamarátky ako len s dcérou byť všade.

uhnakova
19. máj 2024

Môžeš skúsiť vybaviť prestup na rovnakú školu v Trnave.

katica06
19. máj 2024

Podľa mňa to príliš prežívaš. V 14tich som šla na internát, naučilo má to variť pre seba, prať na seba a aké cenné sú tie chvíle čo som mohla byť doma s rodinou a so psom. Som introvert prvé týždne neboli ľahké ale potom sa to utriaslo.
Keď sa rodinná situácia zmenila musela som dochádzať cca 50km ale 1-2prestup ,na križovatke uprostred ničoho ráno odchod za tmy večer príchod za tmy . Nemyslím si že by mi to ublížilo skôr posilnilo.
Ale keď sa internátu tak bojíte, kamošov 15r. syn býva od septembra u jednej rodiny ktorá.prenajíma izbu pre študentov. Pre nich úplne cudzí ľudia.,.aj tak sa dá

gelifil
19. máj 2024

tak naco ste to tam davali??...ano, su aj tae pripady, ze to dieta nezvladne a musi jednoducho skolu zmenit, prestupit

nikdenikto
19. máj 2024

Ja som bola na strednej na internáte a bolo to super, hneď by som išla znova. Moji rodičia s tým problém nemali a vzťahy sme mali dobré.

elenajezova
20. máj 2024

Dcérka tiež išla na strednú školu do Ivanky pri Dunaji, my sme z Prievidze. Prvé asi dva týždne bol trošku sok, keď to už nastalo. Ale potom už úplne v pohode. Ma tam kamarátky, najlepšiu kamarátku na izbe tiež z Prievidze, chodia aj do BA, každý deň ide na prechádzky v IPD, tam je krásne... Je druháčka. A keď som sa Stánky pýtala, tak by išla znovu na Internát, vôbec neľutuje.

lenka_da
20. máj 2024

Uplne ta chapem. Ja by som to prezivala rovnako, ak nie horsie. Ale na druhej strane, aspon je prijata, mnoho rodicov teraz riesi, co s detmi, lebo ich neprijali ani na jednu skolu. Vyhodou je, ze nebude daleko, sadnes do auta a za hodku si pri nej, keby bolo treba. A budete spolu na mobile. Ja som takto bola na intraku v 90-tych rokoch, mobily neboli, auto sme nemali, ZS bola iba 8 rocna, takze o rok skor na strednu. Prvak bol tazky, aj sme si poplakali, dalsie 3 roky boli najkrajsie v mojom zivote 😉 a nie, nemala som tam frajera, za nim som chodila domov 😉 Drzim palce.

martas77
20. máj 2024

ahoj, ja ťa úplne chápem...moja išla z osmičky na skúšky, štýlom že veď skúsime...zobrali ju na anglické bilingválne do Čadce...a iné ako internát nepripadá do úvahy. Mala 14 rokov teraz v marci. Ešte tam ani nie je a ja už sa tak strašne o ňu bojím....ako to zvládne, a nie len ona ale aj ja...Na druhú stranu je veľmi šikovná, anglinu má v malíčku..študijný typ, píše poviedky, hrá divadlo...Nechcem ju ukrátiť o príležitosť, ktovie či by sa tam budúci rok z deviny dostala...a zase neviem ako budeme riešiť čo ja viem len blbý strojček keď jej gumička pukne...skrátka mám obavy

anita6666
20. máj 2024

V tomto prípade by som zvážila dochádzanie. 60 km pre mladého človeka je pohoda.

lujza123
21. máj 2024

Stredná škola decká velmi zmení, to je podobný skok ako ked ide škôlkar do školy, za pár mesiacov je mentálne úplne inde ..

Tvoje mojkave deculo dospeje, zmení sa či bude na intraku alebo dochádzať.
Tak či tak vášho spoločného času bude menej a bude iny
Je normálne smútiť za obdobím ked boli deti maličké a potrebovali nás, ale to “dospievanie” ktoré nás rodičov bolí je pre deti radostne a nové. Dopraj jej to, nezaťažuj ju tvojim smútkom, s tým sa musíš popasovať sama.
Možno vyletela z hniezda trochu skôr ako ste čakali, ale ono by to aj tak prišlo.

Ja som bola na strednej na intraku, rada na to spomínam. Áno menší komfort, 3 baby na izbe ale zas bola sranda. V poslednom ročníku na vyhodili (hej bola som pomerne divoké decko ) to som odchádzala 40 km a to bolo dosť únavne.
Predsa len po škole si chceš oddýchnuť, niečo zjesť nie cakat hodinu na bus, ďalšiu cestovať a potom ešte domov peši