icon

Ako zvládnuť prepadávanie na strednej škole?

alexbbb
28. máj 2025

som študent druhého ročníka na strednej škole. Škola ma vôbec nebaví, najmä odborné predmety. Prepadávam z piatich predmetov a neviem, ako si to mám opraviť, keďže nasledujúci týždeň je posledný, počas ktorého tak môžem urobiť.

Rozmýšľam nad tým, že ak neprejdem do ďalšieho ročníka, zo strednej školy odídem, pretože sa mi ďalší ročník opakovať nechce.

Poprosil by som o radu – čo by ste robili na mojom mieste?

deti95060810
28. máj 2025

bojovala... žiadne že nechce.

viestta
28. máj 2025

Oboznamila so svojim planom rodicov, ti ti vysvetlia co mas robit

procrastique
28. máj 2025

Spýtala sa rodičov, koľko im budem musieť prispievať na spoločnú domácnosť a následne si zapla profesiu a nazrela aké práce mi trh ponúka, keď si zakliknem možnosť,, ukončené základné vzdelanie" a potom si prepočítala, či mi vyjdu peniaze aspoň na kofolu s kámošmi raz za mesiac za tú plácu.
No a predstavila by som si na konci ako budem takto žiť do konca života, že budem ako žobrák v podstate celý život.

diewcatqoo
28. máj 2025

V zivote by som neodchadzala zo strednej. Ja neviem, ale aj upratovacka a smetiar potrebuju k praci maturitu. Si si vedomy toho, ze ked nebudes mat aspon maturitu, tvoje uplatnenie na trhu prace bude tazke?
Preco vlastne prepadavas? Mas nejake problemy doma? Alebo si sa na to proste vysral a sekal frajera? Lebo neverim, ze si az taky blby, ze mas tie zle znamky z nevedomosti. Podla prejavu mi totiz neprides ako analfabet...
Alebo to je zas jedna vymyslena tema 🤷‍♀️

procrastique
28. máj 2025

Ešte by som zobrala do úvahy aj variantu, že ťa rodičia vyhodia z domu.
Plat v čistom ťa čaká cca nejakých 700-800 eur.
Podnájom garzonky/jednoizbáku v Banskej Bystrici 550eur.
Čiže pri najlepšom ti zostane na stravu, oblečenie, zábavu, lieky, darčeky, dovolenky, nový mobil a všetko ostatné čo ťa napadne len 200-250 eur.
Luxusné vyhliadky, to nebude teda ani na tú kofolu či drink s kamošmi raz za mesiac. Tam by si vyvalil-a aspoň 20eur, to bude už na tvoj badžet.

procrastique
28. máj 2025

A našetriť si na auto/živiť auto? To môžeš zabudnúť, navždy budeš chodiť len pešo, lebo aj taxík ti bude drahý.

procrastique
28. máj 2025

A žeby o teba nejaká baba zakopla? No to môžeš zabudnúť, žiadna si nezoberie na krk niekoho tak neperspektívneho. Však ty ani na vlastné bývanie nikdy nedosiahneš ak budeš pracovať v týchto nízkokvalifikovaných prácach.
Vieš koľko ti max banka požičia?
10 násobok tvojho platu mínus životné minimum.
Teda dajme tomu 30 000, čiže môžeš akurát tak čakať do 50tky, kým tvoji rodičia zomrú a dovtedy sa bridiť po podnájmoch, kde ťa aj tak nik nebude chcieť zobrať, lebo prenajímateľ radšej byt ponúkne niekomu solventnejšiemu.

pribinak
28. máj 2025

Zostať len so základnou školou ….. skvela vízia do budúcnosti

Čo chceš robiť bez strednej školy?

januska12323
28. máj 2025

Rodičia nevedia aké máš známky? Tam začni. Oprav čo sa dá, sprav opravné a hľadaj ľahšiu školu keď túto nezvládaš.

luccija
28. máj 2025

@alexbbb prečo si neprestupil už v prvom?aká to je škola?Tak si nájdi druhu školu spravíš rozdielove skusky a začneš na novej škole.Ked vieš, že toto robiť nebudeš a o rok ten istý problém tak načo?
Aj to za podmienky, že si to teraz opravis.Ked teraz nespravis môžeš robiť cez prázdniny opravné, ale neviem koľko predmetov či tam nie je nejaký limit.

tairyx
28. máj 2025

Kriste pane, to sú odpovede...
Treba prestúpiť na inú školu, a rátať s tým, že pôjdeš od prvého ročníka. Nebudeš ani prvý ani posledný, mám aj v okolí chalana, čo chodil na gymko, a aj keď sa mu tam darilo, po ukončení druhého ročníka odišiel na hotelovú akadémiu, čo je 5 ročný odbor, bude maturovať až budúci rok, pričom jeho rovesníci už sú v druhom ročníku vysokých škôl. To sa stáva, že si človek v 14-15 nevyberie správne. Ak sa máš trápiť, tak určite niečo iné skúsiť. Hlavne sa porozprávaj o tom s rodičmi. Aspoň učebný odbor- už čo by ťa bavilo, ak by to mal byť aj kuchár, kaderník.. proste niečo čo by ťa viac bavilo a aj sa ti ľahšie učilo.
Je totiž pravda, že bez školy dnes žiaľ toho veľa nedosiahneš (aj keď pravdou je aj to, že v niektorých regiónoch nedosiahneš nič ani s tromi vysokými školami).
Ja ti držím palce, určite sa netreba úplne na školu vykašľať, len nájsť iný smer.

alexbbb
autor
28. máj 2025
@diewcatqoo

V zivote by som neodchadzala zo strednej. Ja neviem, ale aj upratovacka a smetiar potrebuju k praci maturitu. Si si vedomy toho, ze ked nebudes mat aspon maturitu, tvoje uplatnenie na trhu prace bude tazke?
Preco vlastne prepadavas? Mas nejake problemy doma? Alebo si sa na to proste vysral a sekal frajera? Lebo neverim, ze si az taky blby, ze mas tie zle znamky z nevedomosti. Podla prejavu mi totiz neprides ako analfabet...

@diewcatqoo Asi najviac na mňa sedí to, že som sa na to “vykašľal”, pretože som sa naozaj vôbec nesnažil. Nebaví ma to a nemám o to žiadny záujem. Na tejto škole som len kvôli rodičom – oni chceli, aby som sa sem prihlásil.
O mojich známkach vedia, a už týždeň počúvam len to, že ak si to neopravím, pôjdem robiť, lebo ma doma živiť nebudú a podobne.
Čo sa týka prestupu aj by som prestúpil, len zatiaľ neviem, čo by ma vôbec mohlo baviť. Nemám predstavu, čo by som chcel robiť.
Najviac si prajem asi to, aby som dokončil školu, nech majú rodičia radosť. 😀

pribinak
28. máj 2025
@alexbbb

@diewcatqoo Asi najviac na mňa sedí to, že som sa na to “vykašľal”, pretože som sa naozaj vôbec nesnažil. Nebaví ma to a nemám o to žiadny záujem. Na tejto škole som len kvôli rodičom – oni chceli, aby som sa sem prihlásil.
O mojich známkach vedia, a už týždeň počúvam len to, že ak si to neopravím, pôjdem robiť, lebo ma doma živiť nebudú a podobne.
Čo sa týka prestupu aj by som prestúpil, len zatiaľ neviem, čo by ma vôbec mohlo baviť. Nemám predstavu, čo by som chcel robiť.

@alexbbb si druhak…máš 16-17 rokov, to fakt nemáš žiadnu predstavu čo by tá mohlo baviť?
Ak vážne nemáš, tak potom je to smutne, lebo nie si malé decko aby si nemal žiadny plán do budúcna

yelena159
28. máj 2025
@pribinak

@alexbbb si druhak…máš 16-17 rokov, to fakt nemáš žiadnu predstavu čo by tá mohlo baviť?
Ak vážne nemáš, tak potom je to smutne, lebo nie si malé decko aby si nemal žiadny plán do budúcna

@pribinak Ja som tiež nevedela čo by ma mohlo baviť keď som mala 16-17. Vyštudovala som niečo, čo ma absolútne nebavilo a teraz sa tomu vôbec nevenujem a ani nikdy nebudem. Tak ale školu by mal dokončiť.

pribinak
28. máj 2025
@yelena159

@pribinak Ja som tiež nevedela čo by ma mohlo baviť keď som mala 16-17. Vyštudovala som niečo, čo ma absolútne nebavilo a teraz sa tomu vôbec nevenujem a ani nikdy nebudem. Tak ale školu by mal dokončiť.

@yelena159 nemôžem si pomôcť ale druhak na strednej by už mal mat predstavu že čo by chcel študovať

A keď nie tak nech mu zas školu výberu rodičia a on môže zas fnukat že ho to nebavi

lenka.25
28. máj 2025

Hlavu hore , nie si prvý ani posledný . Treba si sadnut s rodičmi , porozprávať sa a hlavne sa zamyslieť , čo by ta v živote bavilo . Jednoznačne zmeniť školu . Nič sa nedeje , ešte si mladý, všetko máš pred sebou . Je veľa odborných škôl , kde sa nepotrebuješ venovať toľko učeníu , ale vyučiš sa remeslu , ktoré sú teraz veľmi dobre platené . Taký automechanik , lakyrnik , elektrikár …. Drzim palce 🍀

maranco
28. máj 2025
@alexbbb

@alexbbb školu robíš pre seba a nie pre radosť rodičom
tiež neznamená keď dokončíš školu že budeš robiť len v tom odvetví to čo si sa učil

Otvor si ponuky práce, daj si filter kde berú aj so základným vzdelaním v tvojom okolí a hľadaj čo by si chcel z toho robiť.
Tiež počítaj s tým že vreckové skončí a musíš začať prispievať rodičom na náklady v dome a stravu. Alebo máš podnikateľský plán v čom by si chcel podnikať, máš nejaké zručnosti s ktorými by si sa vedel predať?
Premysli si či sa ti taký život bude páčiť.

sidicek
29. máj 2025
@diewcatqoo

@diewcatqoo presne tak sloh aj gramatika na 1 ale prepadáva z 5predmetov , tomu uveri tak matka 8r na materskej po 2hodinach spánku.

diewcatqoo
29. máj 2025
@sidicek

@diewcatqoo presne tak sloh aj gramatika na 1 ale prepadáva z 5predmetov , tomu uveri tak matka 8r na materskej po 2hodinach spánku.

@sidicek tak bud je to dalsia z vymyslenych tem na rozprudenie vasni alebo sa na to chalan proste vysral a prepadava naschval. Mala som tiez na strednej takeho spoluziaka. Vobec nebol blby, len proste sekal frajera a vykaslal sa na vsetko, vsetko sabotoval. Takze prepadaval len a len vlastnou vinou.

sidicek
29. máj 2025
@diewcatqoo

@sidicek tak bud je to dalsia z vymyslenych tem na rozprudenie vasni alebo sa na to chalan proste vysral a prepadava naschval. Mala som tiez na strednej takeho spoluziaka. Vobec nebol blby, len proste sekal frajera a vykaslal sa na vsetko, vsetko sabotoval. Takze prepadaval len a len vlastnou vinou.

@diewcatqoo tak keby to bolo naschvál tak sa to vie doučit a vytiahnuť na 3 ,4.Ved uz len z toho počúvania na hodine by väčšinu mal vedieť

diewcatqoo
29. máj 2025
@sidicek

@diewcatqoo tak keby to bolo naschvál tak sa to vie doučit a vytiahnuť na 3 ,4.Ved uz len z toho počúvania na hodine by väčšinu mal vedieť

@sidicek ano, keby chcel. Ked sabotuje vsetko naschval, tak nikto mu nemoze dat nic ine, nez 5.
Ked ta vyvola ucitel a nepovies ani slovo, hoci nieco vies. Ked na pisomke odovzdas zakazdym prazdny papier, hoci by si nemusel...

misanthropicdann
29. máj 2025

@alexbbb prepadol by som a zopakoval by som si ročník.
Ja som prepadol v maturitnom ročníku, ďalší rok som si ho zopakoval a dokončil. Nič sa nedeje, v realite to naozaj nikoho nezaujíma ake si mal známky a ci si opakoval ročník.
Obor ma nebavil takže som v ňom ani nechcel pokračovať.
Našiel som si po SŠ prácu v inom zameraní a po roku som šiel na VŠ externe popri práci.

Ak si myslíš ze školu nedokážeš na danom obore dokončiť, prestup na inú školu a začni odznova. Mal som spolužiakov co v 18ke nastúpili do 1. Ročníka SŠ spolu s 15 ročnými.

amy234
30. máj 2025

Vykašľať na ten odbor a nájsť nejaký, ktorý sa ti páči. Ja som musela tiež prestúpiť, ale preto, lebo škola sa, mi nepáčila. Prístup učiteľov bol taky, ze ja viem na jednotku, vy len na dvojku maximálne... Tam som mala ledva štvorky. Prestúpila som a tam som mala dvojky maximálne trojky. Veľa robí prostredie.

bambulka224
5. jún 2025

@alexbbb nájdi si prácu.
Komu sa nechce učiť, aspoň na 4ky a nechce byť hladný, musí chodiť do roboty.

cafelatte
5. jún 2025

Nie si prvý ani posledný, zmeň školu a vyber si ľahší odbor.

margotka17
5. jún 2025
@procrastique

Spýtala sa rodičov, koľko im budem musieť prispievať na spoločnú domácnosť a následne si zapla profesiu a nazrela aké práce mi trh ponúka, keď si zakliknem možnosť,, ukončené základné vzdelanie" a potom si prepočítala, či mi vyjdu peniaze aspoň na kofolu s kámošmi raz za mesiac za tú plácu.
No a predstavila by som si na konci ako budem takto žiť do konca života, že budem ako žobrák v podstate celý život.

@alexbbb buď pôjdeš za každým vyucujucim osobne, nech ťa ešte preskusa, alebo to oznámia doma, rodičia ťa nasmerujú niekde.. no určite si urob aspoň ucnovku. Vyber si niečo, čo ťa bude baviť.

ovecka31
17. jún 2025

@alexbbb Prosim ta.. No ako si dopadol? Zmenis teda skolu? Alebo ? Podobne riesim so synom.. Tiez prepada.. Tiez nechce pokracovat na danej skole.. A ak idea prestupil tak ako si to riesil? Dakujem.. ☺