icon

Ako zvládnuť problematické správanie pubertálneho syna?

17. jún 2024

Ahojte. Som matkou štyroch detí, ale výchova jedného z nich sa mi akosi vymkla spod kontroly. Syn má 17 ( o cca mesiac 18) rokov. Minulý týždeň si urobil vodičák, a vlastne od toho dňa doma takmer ani nebol. Nerešpektuje, že nesmie jazdiť sám, bez doprovodu osoby, ktorá pri ňom musí byť, stretáva sa s ľuďmi s ktorými som mu zakázala stretávať sa (kvôli skutočnostiam, ktoré sa stali pár rokov dozadu a syn má z toho problémy) fajčí, pije.. Odíde dajme tomu vo štvrtok, príde domov v sobotu, osprchuje sa a bez slova znovu odíde. Ak sa ho niečo pýtame, klame. Je to šikovný chalan, bohužiaľ vždy bol taký frajer a dostal sa do skupiny kde fajčia, pijú.. Moje prosby, ani pokus o nejakú konverzáciu nezaberajú, povie mi nerieš, to je v pohode, nie je to tvoja starosť atď. Lenže ja už nemám na neho nervy. Čo mám robiť, aby horšie nebolo?
Som z rodiny, kde otec nebol prítomný a matka ma týrala, chcela som svoje deti vychovať s láskou, nikdy som ich nebila, vždy som sa snažila o komunikáciu, bohužiaľ mám pocit, že som zlyhala..
Prosím nesúďte, len mi pomôžte sa správne rozhodnúť..

macekovam
17. jún 2024

Podľa mňa nespravíte nič.asi si to musí prežiť...len ho nevyhanaj nikam.skor mu povedzte že mu veríte a máte ho radi a ak bude potrebovať ste tu preňho.viac urobit nemôžete.

annm81
17. jún 2024

Úprimne, neviem, čo by som robila na tvojom mieste. Je dospelý, veľa sa toho asi nedá urobiť. Navyše, ak má na to, aby z letnej brigády splácal mesačne 100 eur, kúpil si auto, prevádzkoval ho a asi si platil ešte aj ďalšie veci ako alkohol a cigarety, bála by som sa, že brigáda u kamaráta je skôr nejaká nelegálna činnosť.

Ak to nešlo po dobrom, asi musíte skúsiť po zlom, i keď výsledok je veľmi neistý. Niektorí ľudia padnú na hubu a dôjde im, že tadiaľ cesta nevedie, ale u niektorých to len urýchli pád ešte hlbšie, zvlášť, ak má pochybných kamarátov, na ktorých sa obráti, až ho vyhodite z domu.

autor
17. jún 2024

@annm81 je automechanik. Asi vieš koľko takí automechanici zarobia a on je naozaj dobrý a veľmi šikovný. Teraz už dva týždne nechodí do školy, pretože škola už skončila (je to sou) a čakali na skúšky, tak chodil doobeda brigádovať do autoservisu a poobede k druhému chlapovi, ktorý má autoservis doma. Verím, že žiadnu nelegálnu činnosť nevykonáva, ale teraz si mi nasadila chrobáka do hlavy..

annm81
17. jún 2024

Prepáč, ja som to pochopila tak, že na všetko zarobil behom letných prázdnin. Budeš mať lepší prehľad o tom, čo môže zarobiť vzhľadom k tomu, koľko času trávi v práci a čo všetko si platí sám.

autor
17. jún 2024

@macekovam on to vie, ja som mu vždy povedala, že sa na mňa môže obrátiť kedykoľvek, že som tu pre neho, nech sa stane čokoľvek. Teraz si myslím, že práve to mu vyhovovalo a začal vystrájať. Alebo už neviem kde som urobila chybu..

autor
17. jún 2024

@annm81 nie, nie. Vravím, že on je šikovný chalan, preto sa bojím, že zle skončí, lebo na jednej strane je naozaj veľmi šikovný, no na druhej strane má povahu akú má..

minenkak
17. jún 2024

Čo ti vlastne vadí,chlasce a chodí opitý na aute?Kradne?

abbey1
17. jún 2024

Tam bolo treba zakročiť skôr. Píšeš, že od 13 s vami máva. Ak jazdí, hneď si mala volať políciu. Nevzala by som si takú vec na zodpovednosť. Auto si kúpil sam v 27? To sa právne da?

namornicka
17. jún 2024

Kto je oficiálne držiteľ jeho vozidla, ktoré si kúpil? Predpokladám, že vy ste mu to neschválili, keďže sa predtým “osvedčil” s tým nezodpovedným jazdením.

autor
17. jún 2024

Oficiálny držiteľ vozidla je jeho 23 ročný kamarát

autor
17. jún 2024

@minenkak to neviem, keďže vodičák má len od minulého štvrtka a ako píšem pomaly sa doma neukázal... Ale bojím sa aj toho, pretože viem o tom, že si aj rád vypil. A okrem toho mi vadí, že sa kamaráti s tým dievčaťom aj kvôli ktorému mal nehodu v minulosti. Bojím, že, že ho znova na niečo nahovorí a on bude rozmýšľať vsetkým len nie rozumom.. On je proste teraz pánom vesmíru podľa neho..

maranco
17. jún 2024

Ak uvidíš že sadol do auta zavolať 158 že jazdí bez sprievodu, povieš aké auto aj približne smer kam ide. To isté aj keby mal už 18 a vieš že si vypil.
Môžeš tak zachrániť život jemu alebo druhým.

heln
17. jún 2024

hlavne si uvedom, ze uz je/bude dospely a berie zodpovednost za svoj zivot do svojich ruk, ty sa v tejto faze uz mozes doslova len za neho modlit, niektori ludia potrebuju zazit aj pady, aby sa uvedomili. z domu ho urcite nevyhadzuj, ale kedze uz bude financne sebestacny, zacni mu uctovat naklady za byvanie a stravu a prestan robit full servis, neper mu atd. ak bude chciet oprat, nech s vami zacne komunikovat, alebo nech si operie sam.
drzim palce.

subartic
17. jún 2024

predovšetkým zlyhal tvoj manžel ako otec , ktorý má pôsobiť v rodine ako autorita. Zrejme ste prepásli chvíľu jednej výchovnej ktorá by ho mohla vrátiť do koľají a veľmi liberálna výchova ktorej ja nie som teda priaznivcom . Ja si ani neviem prestaviť že by sa mi syn takto túlal a to nemal práve jednoduchú pubertu . Po 18 a po skúškach zbaliť veci a poslať ho preč. Keď nemáš riešiť , tak nerieš kde bude.

autor
17. jún 2024

@subartic manžel mu asi rok dozadu jednu výchovnú chcel dať, pretože mladý sa celý víkend túlal, prišiel ráno pod vplyvom alkoholu a mal ísť do školy. Vtedy mu chcel streliť zaucho, ale vraj sa syn nedal a "doťahovali" sa.. Ja netuším ako to bolo, syn tvrdí niečo iné, manžel niečo iné ja som bola vtedy odviezť dcéru do rannej družiny a išla som do práce.

h2
Autor odpoveď zmazal
maranco
17. jún 2024

@h2 Oficiálny držiteľ vozidla je jeho 23 ročný kamarát

h2
17. jún 2024

@maranco Potom som si všimla, ďakujem.

autor
17. jún 2024

@h2 on to auto napísal na 23 ročného kamaráta, aj poistka zákonná je na kamaráta..

h2
17. jún 2024

Áno, prepáč, to mi uniklo.

subartic
17. jún 2024

tak ale vieš keď povieš synovi som tu vždy pre teba nech sa stane čokoľvek namiesto toho za svoje prešľapy si ponesieš zodpovednosť , pocítiš následky a nečakaj že ťa budem z nich ťahať, tak aj jedná . Moja dcéra má dve neospravedlnené hodiny , nechcelo sa jej ráno vstávať napriek opakovanému budeniu až neprišla do školy načas, odmietli sme jej dať ospravedlnenku . Bude mať dve neospravedlnené hodiny , pokarhanie triedneho učiteľa a vyznamenaná .

luccija
17. jún 2024

Už nič len sa modliť nech to nedopadne zle.Skolu skončil, vodičský spravil, peniaze zarába, frajerku má tak si myslí, že je majster sveta.A už aj dlh má...ja by som ho určite nevyhodila to by bola posledná kvapka.Hlavne nech nepije a ďalej uvidíš frajerku mu zakázať nemôžeš už nemôžeš nič len z diaľky pozorovať.Len sa snažiť s ním komunikovať nech sa neurve úplne.

luccija
17. jún 2024

@subartic dlh spláca nevyzerá to byť nejaký darmozrac čo ťahá peniaze od rodicov a hra sa v izbičke.Ale súhlasím už sa cíti ako dospelak tak so všetkým čo k tomu patrí

subartic
17. jún 2024

@luccija ale veď to nemusí byť vyhodenie , nech sa osamostatní ,nájde si zdieľanú izbu niekde a hotovo . Prácu má , školu má a o chvíľu bude dospelý . Nech teda žije život podľa svojich predstáv.

autor
17. jún 2024

@subartic počkaj, áno to som mu povedala, že sa môže na mňa vždy obrátiť, ale aj to, že za svoje činy si ponesie následky sám. Ja som to ale nemyslela, že teraz ak nedajbože niečo ukradne, že ho budem chlácholiť. To nie, pomôžem mu napríklad tým, že mu požičiam na pokutu alebo čo bude nasledovať, ale následne mi to splatí. Ale samozrejme prednášku odo mňa dostane, ale čo viac? Vieš, ja som sklamaná zo seba, lebo ja som mala ťažké detstvo a absentovala láska zo strany otca aj matky. Preto som sa snažila svojim deťom dať všetko čo bolo v mojich silách (nemyslím tým materiálne veci) starala som sa ako som vedela a on sa mi smeje za chrbtom? Som z neho nešťastná, pretože viem, že na jednej strane je veľmi citlivý a na druhej strane nad neho niet.. Mám pocit, že som totálne zlyhala

autor
17. jún 2024

@luccija mne tá frajerka vadí hlavne kvôli tomu, že oni sa rozišli, pár dní na to ho vylákala voziť sa, nabúrali a pri výpovediach ho potopili. Dohodli sa, že budú vypovedať spoločne a že vycucajú toľko peňazí čo to pôjde, nechcem byť zlá, ale najhoršie boli na tom tak, že mali otras mozgu, vybitý zub a dva zlomené nosy boli. Tiež to chcela jej matka uhrať, že má pomliaždenú panvu a že na základe toho nebude môcť mať to dievča deti. Proste výmysly, z ktorých im dosť neprešlo. Takže vypovedali proti synovi, potom sa na neho vykašľali, poohovárali nás po celom meste aj priľahlých dedinách, že naozaj som mala čo robiť aby som sa nezrútila a zrazu sa nič nestalo? A keď som ju videla v synovom aute, pozerala na mňa pohŕdavo, štýlom, že Dávidko je na mojej strane..

subartic
17. jún 2024

pozri na jednej strane ta chápem naozaj . Na druhej strane prečo by si mu mala požičať na pokutu ? Vždy bude vedieť že mu požičiaš a pomaly ti to bude splácať . Ja mám 5 detí , milujem ich nadovšetko ale ja som pomerne prísna vo výchove. Zabezpečím , doprajem , postískam , vybozkávam , porozprávam sa ale trvám na dodržiavaní pravidiel , v prípade že ich porušia znášajú následky . Nie že zmeškám autobus lebo hrám na PC a mama odvez ma , alebo nekúpim si zošit , poďme večer do Tesca o 21 hodine . Povedz mu nech si po škole nájde miesto kde bude bývať a že už je dospelý a musí sám .

luccija
17. jún 2024

Nezlyhala to je puberta vyzerá byť šikovný on sa nestratí.ked je citlivý skús sa s ním v kľude porozpravat, že nejaké pravidlá nech dodržiava.Je zaľúbený má klapky na očiach aj, keď má 17 a vyzerá byť schopný stále to je decko🙂aj o takých podrazoch je partia to má do života skúsenosť, ale dosť blbu.V tomto veku niet nad partiu a frajerku preto by som bola opatrná a nehrotila, ale zase ho neofukovat sú pravidlá prídeš normálne domov spať atď..

@subartic to by som ja nespravila pokým je doma ešte ako tak prehovoria, chalan sa možno rok, dva vyburi a zase bude normálny.Neviem to by som mala pocit, že som ho stratila už úplne.

subartic
17. jún 2024

@luccija nestratí ho , ale stratí svoje nervy a pokojný spánok . Ak sa ukľudní cestu domov nájde a veľmi rád . Ak sa neukľudní, zničí mamu , otca a aj tak sa nezmení . Má čas sa osamostatniť a prijať plnú zodpovednosť za svoje konanie .

luccija
17. jún 2024

@subartic podľa mňa nie, už pôjde bývať s frajerkou, kamaratmi atď kto raz odíde z domu a vyzerá že tento je tvrdohlavý už nepríde.Tento má výhodu, že už je zárobkovo činný😛a neviem, keby som mala dieťa v podnájme tiež premýšľam či je doma, či nepil, nenabural no ťažko...