Ako zvládnuť pubertalny vzdor 12-ročného syna?
Prosím tie, ktoré už týmto obdobím prešli a nezbláznili sa😅ci majú nejaké rady ako komunikovať s dieťaťom v puberte syn 12 r.Som úplne v koncoch niekedy neviem či plakať či sa smiať.Bojujeme so všetkým hygiena, poriadok, učenie.Su dni kedy radšej rezignujem a nič po ňom nechcem len nech je doma kľud.Najradsej by bol celé dni na mobile, PC svoje povinnosti si ako tak spraví.
Skôr ma trápi tá komunikácia každá veta je ako výčitka.Priklad ideme obedovať k obedu si prinesie knihu, na moju otázku či nemôže obedovať bez knihy
Ja by som sa sním nebavila nediskutovala a nedala mu pdonet so mnou súperiť. Určila hranice tak, že to čo vyžaduje bude urobene 100,,% a na ostatné zavrieť oči. Ale hygiena, poriadok bude aj keby traktory z neba padali. Ale toto by s ním mal prebrať muž podľa mňa.
Tak z mojho pohladu je uz pri 12 rocnom chalanovi neskoro ak sa v skorsom veku nezacal venovat nejakemu konicku ci uz sport 2 az 3x to tyzna alebo hoc nejaky hudobny nastroj. Dieta musi byt zamestnane a vtedy nema cas na kraviny. Ja ako mala aj s bratom sme boli celkom vytazeny aktivitami aj po skole a tak nebol priestor na vysedavanie pred telkou a pod. Ale chapem ze zas je financne aj casovo narocne pre rodicov a nie vzdy sa to da. Toto ale podla mna jedina cesta ako aspon trochu minimalizovat dopat puberty. Deti sa prave v jeho veku budu ohanat ze ved ja som v puberte akoby mali narok sa tak spravat. Ja si len pamatam ako moja mamina hovorila ze ju ziadna puberta nezaujima a ked tatino zvysil hlas to sme stali v pozore vsetci uz vtedy. Dolezita je teda aj autorita a vzor otca hlavne pre chlapca a veeeela veeeela sa s detmi rozpravat. Ale ako hovorim uz od malicka v 12 rokoch je neskoro s tym zacinat 🙈🙈🙈
a niekedy pomoze trosku humoru
https://www.modrykonik.sk/blog/evuska32/article/chov-pubertiaka-5ra4sh/
@telly4 práveže čo vidím a aj u nás to tak je, že v puberte veľa detí so športom skončí.Kamaratka syna ťahala po futbaloch, tréningoch, sústredeniach veľa peňazí všetko stalo od 6r a prišla puberta a už to nechcel robiť ani tréner mu nedohovoril už ho to nenapĺňa, nebavi, nevidí zmysel čo chcel to dosiahol.A môžeš sa na hlavu postaviť čo budeš dieťa s plačom ťahať na tréning stráca to potom zmysel, že to má byť pre radosť.
@veronicka88 a budú mi doma vysedávať 2 na mobile😀 ja mám kamarátky, ktoré majú už 15-18r deti už riešia vzťahy a prvé lásky a to ešte len začína byť sranda.Jedna mi hovorí ďalšie štádium je, že ešte príde čas kedy buchne dverami a ide k frajerke, alebo budeš doma dirigovať obidvoch.
V konečnom dôsledku toho zubára zaplatíš😀
@dskjhfdlkdjhl ano sestra z oblubou(13r) piuzi ale spoluzaci robia alebo mozu alebo maju...a lotom clovek zavola rodicom hodi rec z deckamy a zisti ze ozaj max 3tsk maju,
Ale zas babula ma jasne pravidla tie sa drzia obcas sa stane ze ach joo ale proc a na to argument mojej mamky "lebo sem to povidala" "pro slepici qvoc" "ani baby nemohly" a potom samozrejme hlada u nas oporu ale nie nie veru Eli nie maminu treba pocuvat, ci uz mobik u stoku ucenie cas ist von od do, online hodiny sedenie za pc jedinu volnost ma v tom ako utrati"svoje" peniaze inak vo vsetkom respektuje nas dospele sestry maminu aj svojho tatka, ono hlavne ona nemala cas na pubertu ona ma 13rokov ja 27o par dni sestra mesizc po mne 26 a dalsia 23tak u nej bola puberta v asi 4-6rokoch ked my sme konciki takze...
@eliska13 u nas boli vzdy toho nazoru ze ok uz ta to nebavi dobre ale vyberies si nieco ine na zadku doma sediet nebudes 🤷♀️🤷♀️🤷♀️ ... paradoxne pracujem a detmi nebudem hovorit na ako kruzku od cca 5 rokov do minimalne 15. Mam teda s tymito situaciami a rodicmi bohate skusenosti. Castokrat je to o tom ze musi vytrvat rodic. Poviem priklad rodic zaplati kruzok na cely rok ale dieta si zmysli v polroku ze uz chodit nechce. Jednoducho vtedy musi zatlacit rodic ze ked uz to zaplatil pekne to dochodi a potom sa rozhodnu co dalej. Castokrat si to dieta potom rozmysli a pokracuje. Prejdu aj dva kriticke roky a dieta si uz nevie predstavit ze by napriklad s futbalom skoncil a nechape ako mu to vobec mohlo napadnut 🙈🙈🙈
@telly4 áno aj u nás to tak bolo.Zacal s florbalom vydržal 2 roky zmenil sa tréner a bolo po láske k športu.Posledne tréningy s plačom ok nájdi si niečo iné povedal, že on nie je športový typ čo sama vidím vôbec som prekvapená, že vydržal aspoň tie 2 r a vybral si angličtinu a v tom je dobrý Chodí 2 r a už špekuluje😀, že tu má v škole a radšej by ruštinu.Tak veď to poznas, keď robíš s deťmi😅
neni to nahodou jedinacik?🙂
Ja mam zhruba to iste doma. Lenže slečna má necelých 9 rokov. Kým bola v škole, viac menej fungovala normálne. Teraz, keď je doma, najlepšie celý deň v pyžame a aké zábavky mi mama vymyslíš? Keď vymyslím umyť sa, učesať a škola, dobreže sa nehádže o zem od zúrivosti. Mám ešte menšieho, tomu sa musím venovať, nemôžem jej stáť stále za chrbtom a ona to patrične zneužíva. Hovorí, ja to nechcem robiť sama. Ja sa len modlím, aby sa deti vrátili do školy. Už na nej vidím, ako slabne v matematike, v písaní v čítaní... Celá táto situácia je na kočku. Fajn, e sa aspoň máme kde posťažovať 🙂
Akože toto som si prečítala a nás takmer 4r syn ma teda asi tu prvú detskú pubertu . Veľmi rovnaké .
Som zvedavá co nás čaká o pár rokov 😳
Zatiaľ skúšame obohratú platnu - raz funguje raz nie. Alebo skúšame vymýšľať nejakú motiváciu , ale aj to je take raz áno raz nie .
@oktoberbaby2020 je jedináčik👍 myslíš, že to má nejakú súvislosť?Ako čítam ostane maminy zdá sa mi, že to je jedno
podla mna to jedno nie je, naša, kým bola sama, mala som čas všetko s ňou robiť, teraz keď nemám, očakávam (aj vekom) trochu samostatnosti, ale kdeže! jedináčik je vo výhode - rodičia všetko urobia s ním, nebodaj aj zaňho a zároveň v nevýhode, lebo sa nenaučí od mala samostatnosti. Mladší sa narodil, keď mala 7 rokov a odúčať sa od jedináčikovských spôsobov v tomto veku je strašne neskoro. Ale dobre aj tak, som rada, že sú už dvaja. Nevýhoda byť sám je podstatne väčšia ako výhody - môj názor.
@mishkamishka aj moj syn poňal toto voľno ako jedny veľké prazdniny a úplnú anarchiu.Ucit sa mu dejepis, geo nechce, lebo do septembra to zabudne a aj tak potom bude už nové učivo tak vlastne naco..Dnes sme sa 3 hodiny učili, robili projekty, testy ako úprimne ja mám dosť všetko vytlačiť pozrieť si látku na YouTube spoznamkovat a spraviť testy.Este učiteľ to zaklincuje, že majú z VV nakresliť lietajúci stroj😅a spraviť z občianskej projekt o vandalizme plus obrázky áno to sú také oddychovky, ale pýtam sa načo?
Všetko v inom programe, formáte niečo mi nejde ani vytlačiť sama sa strácam čo už je hotové a čo nie.
@eliska13 áno, je toho veľa, čo chcú do školy od nás rodičov aby sme s deťmi robili (úplne samostatní sú asi až stredoškoláci), ešte keď má človek popri tom variť, starať sa o domácnosť.... To my sme tri hodiny v kuse nikdy nevydržali, vlastne je ochotná robiť školu so mnou, ja môžem, len keď malý cez obed spí... sama nechce, max pri telke, čo je to za učenie pri rozprávke? Fakt ma občas šľak triafa...
@mishkamishka aj môj je jedináčik a samozrejme, že je zvyknutý a patrične pozornosť využíva.Ak by boli dvaja musí si poradiť sám, alebo by sa na to vyflakol úplne😦s tou samostatnosťou súhlasím, ale to je aj povahou nie?ja poznám jedinacikov snazivych, samostatných ani o nich rodičia nevedia.Moj spraví chrobáka prevráteného na chrbat pomôž mi😅
@eliska13 ja už som vypustila zo snahy výtvarnú, hudobnú a aj angličtinu, žiaľ. som rada, keď spraví základné predmety.
@eliska13 práve, aj moja bola tak naučená a teraz keď mama je pri malom, tak neurobí nič, čo treba, čaká na mňa, hrá sa... a naťahuje čas a teší sa, keď o 5 min nejakú povinnosť odloží.
@mishkamishka poznám to ...tiež s tebou pekne kyve😀iná mama by zavrela dvere a uč sa.Tak na odlahcenie nám ešte aj z náboženstva poslali rozpis kedy sú v TV omše a máme sa zúčastniť či v rádiu si vypočuť.My sme sa dnes do toho pustili tak poriadne, lebo tiež nám niektoré predmety ubehli stále sme sa motali len SJ, AJ, NJ....
@mishkamishka viem to sú ti jedinacikovia čo sa spoliehajú na rodicov.A to ja som tiež jedináčik a vždy som sa sama učila taký ten zodpovedný snaživý typ o to má viac ide rozhodiť, keď vidím tento pristup.Môj sa začne hrať so psom, je hladný, musí na záchod toto som v prvej triede s ním neriesila.
@eliska13 práve, ja zavriem dvere, uč sa, ale bez motivácie typu telka až budeš mať hotovo, odíde od toho, hrá sa, ak zakážem hrať sa, sedí nad tým a nerobí. kreslí si perom po rukách, na papieriky, proste čokoľvek iné. pritom v škole jej to šlo dobre, má bystrú hlavu, rešpekt voči učiteľke, v školskom klube spravila úlohy a doma pohoda. teraz absolútna anarchia.
no nepovedala by som to na kazdeho jedinacika ale tak urcite je ine ako kedy mas surodencov a si zvyknuty si delit, nemat 100% pozornost atd. neviem ti povedat ci si urobila niekde chybu, ale myslim si ze urcite, ako takmer kazdy iny rodic, robis vsetko mozne nemozne a chces pre svoje dieta to najlepsie. neviem kolko slobody mal ked bol mensi ale tusim si spominala ze bol bezproblemovy. na druhej strane si myslim ze ked sa dostane dieta do puberty, tak potrebuje pre svoj vyvoj odporovat rodicom. viem ako to bolo u mna a potom mi to jedna psychologicka vysvetlovala, ze to patri k puberte a u niekoho to trieska riadne a u niekoho to prejde tak po tichu ako keby. ale treba brat aj do uvahy ze nemozno porovnavat dobu ked sme my boli v puberte. vtedy tiez boli ine veci a ked si vezmes, sak tie decka nevedia dnes co od radosti, ale neni to ani tak ich chyba, je to chyba celej tejto doby. smartfony, tablety, peniaze, znackove veci, instagram atd. je to neuveritelna konkurencia a v kuse boj. ano aj u nas bol ale aky? niekto z dediny mal adidas a bol hitom a to bolo cele. ja som nedostavala vreckove do mojej 19tky, mama mi kupila co mi bolo treba a to bolo cele. je to aj dost o limitoch a aj o tom ako rodicia vysvetlia dietatu ze preco to a to nema. mam 7 rocneho syna a jeho spoluziaci by len hry hrali nonstop online, alebo maju mobily. ja mu nedovolim tolko sa hrat a hotovo. nediskutujem. niekedy nema zmysel diskutovat preco lebo lebo lebo lebo lebo 🙂 moj zatial neriesi mobil, ani nejake znackove veci, ale jeho kamosi hej. niektore veci mu dovolim ok. ma dake vreckove ale len to co mu daju babky. setri si na pocitac. ma tam par stoviek a obcas ze on chce toto a toto a ja ze ok ale to ti strhnem z vreckoveho. potom porozmysla ze hmmm ok tak nic. vie sa rozhodnut ze co mu je dolezitejsie. ale keby si to kupil tak nebudem protestovat, lebo len tak sa nauci ze aha minul som si tak nic nemam. nebudem mu kafrat do toho co si moze kupit a co nie. jedine keby si kupoval nieco co nepatri do ruk 7rocneho tak samozrejme ze v tom mam nejake slovo. ale ked by povedal ze chce nejaku blbost, tak ok nech si ju kupi. urobil to tak par krat a teraz si dva krat rozmysli ci nieco fakt chce alebo nie. doma mame zopar pravidiel i ked mu ich musim pripominat, ale urobi to bez slov. napriklad po sebe riad upratat. teda aspon do kuchyne ho odniest, mycku vybrat, pomoct povysavat obcas, prach utriet, to co je na zemi (klasika: ponozky!!!) upratat do kosa alebo kde proste patria a tak. vediem ho k tomu od malicka, pretoze ako sa vravi to co mama nevychova, to uz zena neurobi vobec 🙂 ja viem ze ta to trapi ale mozno i pre vlastny klud skus nie vzdy vsetko komandovat co a a ako to ma byt atd. decka su (hlavne pubertiaci asi🙂 dost citlive a budu to proste brat ako ataku voci nim. oni podrastu a myslim ze s odstupom casu ked sa s nim normalne porozpravas ze iste veci pochopi, ked nie teraz, tak mozno neskor🙂 aj ty si pochopila urcite veci ked si bola mamou ci? tiez si mala chvile kde si sa citila ze vasi ta mozno neberu vazne alebo ta nechapu ci? nechaj ho pripadne vyfucat ale nedaj si po hlave skakat 🙂 drzim palce!
@mishkamishka tak ano ziadaju samostatnost od deti lenze nic v zlom, kedysi sa ucilo inac a zvladali sme to a boli sme sikovni. preco? add1 vela sme toho prebrali v skole, add2 pamatam si ze sme mali dost prisnych ucitelov, vysvetlili nam, pocitali sme a hotovo. pamatate sa na knizky ktore sme mali? boli ovela jednoduchsie! dnes maju pyramidy, hentaky taky postup a do toho hento toto, taky projekt hentaky a uz na zakladnej im diktuju ako musia ratat. este ani poriadne jedno nemaju naucene a uz idu na druhe a vselijake sposoby. u nas sa riesilo ze to hlavne vieme ratat, nekritizovali nas ze ako to ratame. niekto ratal tak a druhy tak, hlavne ze sme dosli k spravnemu vysledku. mali sme vela vybehu, neboli tablety ani mobily (co je v dosledku pre decka len negativne ked si to tak celkovo vezmes). dnes uz 7rocne decka pisu na pc a neovladaju ani poriadne pisane pismo. tak ako sa to maju naucit ked pri pisani na pc trenujes ine svaly? ako sa mas naucit hladat v knizke a rozmyslat ked mas na to google? ano google je super, ale tu ide o to ze vsetko ma ist rychlo rychlo a vela za kratku dobu. a rodicia sa predbiehaju chudaci lebo sak aha vsetci v triede to vedia(vraj)...ja sa necudujem ze tie prve rocniky maju niektore deti fakt problem a je to velky misung pre nich. my sme mali 1 knizku matematiku, 1 sj , nejaka citanka a to bolo. k tomu dake zosity a hotovo. nenosili sme take tazke skolske tasky domov ako dnes. dnes mas 4 knihy matematika (aspon my v zahranici to tak mame), tusim 5 zositov mame pre nas materinsky jazyk (nemecky), a o nejakych extra zositoch ani nehovorim. ano decka su sikovne ale ten system je na prd a to povie vacsina rodicov aj ucitelov 🙂
Ja mam tiez 12 rocneho a tiez pubertiaka, ale nemam s tym problem. Pozri aj ja mavam nalady dakedy vstanem hore zadkom a nemam naladu. Aj oni za to nemozu su proste v puberte. O to viac je problem ze sú doma a to ich este vacsmi drazdi, ziadem socialny kontakt, kamarati je to tazke pre kazdeho. Mojmu sa tiez nechce ucit ale vzdy sa dohodneme o ktorej poviem mu nech si vyberie ked o osmej pre mna zamna ale ma ich spravene. On line hodinu tiez nema rad vsetci vypinaju kamery len pocuvaju lebo im to nie je prijemne. Je to ich vec ked sa tak citia preco nie. Peniaze jeho si moze minut na co chce su to jeho peniazky nech si gazduje. Presne aj u nas na pc vybavenie. Nemam nic proti tomu nechaj ho nech si kupi za svoje co chce. Aj moj ma uz asi 3 klavesnice ale ta posledna je proste original herna tak to skusme pochopit. Ale som rada ak mi pomoze pride za nim a poviem ze napríklad dnes som unavena ci nemoze viac pomoct a on ide. A ked raz za par dni prekontrolujem izbu a vyhodim par prazdnich pet flias alebo ine tak on sa tam utopí nie ja 😅 su dni fajn su dni tazsie ale napriklad mi vcera sam vzal pradlo vyvesit prvykrat v zivote sam. Ale proste je to rozumny chlapec, nefláka sa mi zatiaľ a myslím ze aj ten tvoj. My sa spolu veľa rozprávame aj teraz aj keď nechce o všetkom ale rozprávame, dokonca si s ním zahrám fortnite proste nakuknem do jeho sveta a hneď sme si blizsie. Ja len skus namiesto hadania normalne si sadnut a povedat ze ta to fakt unavuje takto riesit tiez si len clovek aj on uz je velký tak si to vklude povedzte. Ale pravidla ktore platili aj u nas platia nadalej. O tom sa nediskutuje, napr. ako hygiena. Drzim palce
@danaholanova hej tak treba. ja som nedavno normalne pustila par slz a moj 7 rocny dosiel ze mami co je? tak som sa normalne otvorene s nim porozpravala ze ja uz neviem co s nim (ma aj fakt sproste dni ale ok chapem ina situacia, proste je toho na mna moc aj home office, aj jeho ucit atd) a asi hodinu sme sa otvorene bavili, hovorila som mu o mojich pocitoch ze ako mi z toho vsetkeho je a ze uplne chapem ze jeho o tiez nebavi atd. a potom sa vschopil, doniesol mi vreckovky, caj mi spravil a sadol si za stol a robil si plan ze ako vsetko stihnut. no ja som zas potom revala ale skor od dojatia ze on si to vzal k srdcu a zamyslel sa nad tym. ano ten plan dodrzal na druhy den a aj dnes, aj ked boli obcas diskusie ale pripomenula som mu ze pozri, tento plan si si urobil ty sam a ako trest, ktory si si si sam vybral, si napisal ze ziaden tablet, ziadne hry, ziaden youtube. kukol na to ze okeeeeeeeeeeeeeeeeeeeej, sadol si za tym a robil. nebolo to uplne perfekt. vie aj lepsie tie ulohy ale co by bol efekt keby som ho zas dirigovala? pochvalila som ho ze super ze sa posnazil bez dramy a ze budeme to precvicovat aby sme to dotiahli do uspenho konca. dnes to trochu odflakol ale tiez som ho nedirigovala, hrali sme sa a ukazovala som mu ako kedysi to a to robil a ze to vie aj lepsie. hovoril mi mami ja viem, mne sa dnes nechce ale zajtra sa posnazim viac ok? ja ze ok a ked nie? a on ze: no tak nebudem sa moct hrat s kamosmi zasa no. ja ze no ok. u takych mensich deti je toto dost silna motivacia :D u vacsich je to asi uz ten mobil atd 🙂
@danaholanova tiez hram fortnite obcas s nasim 🙂 kvoli tomu aby som pochopila ze o co ide a sme si tym blizsi. Mame viac spolocnych tem atd
Tie deti sú asi naklonované! Môj ma 11,5 a akoby si písala o ňom...
Ja mam deti tri a najstarší je taky ako tvoj syn... Takže počtom deti ti asi naozaj nebude...
moj muz tiez dokaze hrat do noci playstation, no a? inak je normalny super, len ma viac volna tak si to uziva ked my spime. moj bratranec vedel v tom veku sediet cely den noc sediet pripocitaci ani zuby si neumyl 😂 a teraz je fakt normalny uspesny pekny chlap..
uplne normalne, ci 12 rocny chlapec alebo 30 rocny, stale potrebuju cas pre seba a svoje hry. netreba sa tolko do nich starat, bud rada ze rastie z neho ziadny mamickar ale normalny samostatny chlap, co sa chce sam rozhodovat. predpokladam ze tie peniaze dostal na narodeniny, preco by si nemohol za ne kupit co chce? Spytala si sa ho preco chce novu klavesnicu? mozno je dacim specialna..

Ako hovorí môj otec(ja mam zatiaľ len prvaka) všetko sa zmení keď bude mať frajerku... Hygiena, poriadok... Dovtedy nechceš umývať zuby? Ôk, šetrí si na zubnú náhradu, lebo odo mňa peniaze na zubára nedostaneš! Jedna plomba 50eur synak!