icon

Ako zvládnuť pubertu detí bez stresu?

12. jún 2025

U nás doma to práve vrcholí — máme doma dvoch puberťákov (a ešte mladšieho brata, ktorý to všetko nasáva). Každý deň je iný. Raz sú v pohode, potom prídu výbuchy emócií, mlčanie, ironia alebo zasa neskutočná potreba pozornosti. Niekedy mám pocit, že kráčam po tenkom ľade a netuším, čo ma čaká za dverami ich izby.

stvura
12. jún 2025

sucitim s tebou...moji maju 13, coskoro 15 a coskoro 17r...ticho, mrmlanie, nezaujem o vsetko, musim ich do vsetkeho nutit...chalani este ujdu ale ta 15r dcera ma vytaca do nepricetna a vobec si nerozumieme

mane01
12. jún 2025

Mne pomohlo nacitat si nieco o tomto obdobi. Je vela dobrych knih ktore napomozu ako sa spravat, aby nedochadzalo ku konfliktom. Jasne, ze nejake budu, ale treba vediet rozlisovat kedy sa oplati tlacit na pilu a kedy vobec nie. Moji su uz takmer dospeli, a zatial nam to ide dobre.

nika23t
12. jún 2025

Ja mám 3 ročnú, 12 ročnú a 15 ročnú. Takze divočina. Dní máme podobne, niekedy sú úžasné, niekedy neznesiteľné. Snažím sa zmobilizovať všetky svoje sily a viacmenej nereagovat, alebo aspoň zachovať pokoj a takto komunikovať. Niekedy sa podarí, niekedy musíme strpieť aj búrku. Ale tak stále si pripomínam, že to prejde. Častejšie to ale musím pripominat mužovi, on oveľa ťažšie zvláda tie ich emočne vybuchy. Našťastie nefajcia, nepijú, neflakaju sa v škole, sú spolahlive. Na druhej strane dokážu ignorovať celú domácnosť a plakať kvôli vlasom alebo že nemáme doma Granko (lebo nikdy nič nemáme! Všetci v triede vždy všetko majú a môžu, a my ani Granko nemáme!!!) 🙄 Ale čakám, že na konci toho celého z nich budú úžasné ženy 😊

akvi
12. jún 2025

V prvom rade potrebuješ ostať kľudná a nebrať si nič osobne. V druhom rade potrebuješ dávať to, čo chceš dostať. Čiže rešpekt a dôveru. Ich emočné výkyvy sú v poriadku, sú ovplyvnené hormónmi. Zároveň je dôležité, aby chápali, že regulácia emócií je plne v ich rukách. A ty im to potrebuješ ukázať. O i. tak, že sa nenecháš vytočiť za každú blbosť. A to znamená nebrať si veci osobne. A takto dookola každý deň 😂😅🙈

iwesska
12. jún 2025

Rada sa zapojim do diskusie. Ked mi cez prazdniny z nich vlasy nevypadaju tak nikdy. To take obdobie vzdoru bola prechadzka ruzovou zahradou oproti puberte.

mimikarol
12. jún 2025

Súcitím. Ja mám doma len jeden 10 ročný kus, kedže nemá súrodencov tak si nervy vybíja na mne. Potom jej je to ľúto, narieka.... A to má ešte len 10, čo ma ešte čaká našťastie neviem.
Snažím sa niekedy ignorovať, chápať že to robia hormóny ale niekedy mám chuť vyskočiť z okna 🤪

luccija
12. jún 2025
@nika23t

Ja mám 3 ročnú, 12 ročnú a 15 ročnú. Takze divočina. Dní máme podobne, niekedy sú úžasné, niekedy neznesiteľné. Snažím sa zmobilizovať všetky svoje sily a viacmenej nereagovat, alebo aspoň zachovať pokoj a takto komunikovať. Niekedy sa podarí, niekedy musíme strpieť aj búrku. Ale tak stále si pripomínam, že to prejde. Častejšie to ale musím pripominat mužovi, on oveľa ťažšie zvláda tie ich emočne vybuchy. Našťastie nefajcia, nepijú, neflakaju sa v škole, sú spolahlive. Na druhej strane dokážu ignorovať celú domácnosť a plakať kvôli vlasom alebo že nemáme doma Granko (lebo nikdy nič nemáme! Všetci v triede vždy všetko majú a môžu, a my ani Granko nemáme!!!) 🙄 Ale čakám, že na konci toho celého z nich budú úžasné ženy 😊

@iwesska tiež hovorím, že radšej ešte raz celé detstvo do 12 r nočné vstávania, dril s malým dieťaťom ako ešte raz pubertu.Mna tie slovne pingpongy zduta tvár a večná nespokojnosť strašne unavovali a psychicky vyčerpávali.
@nika23t potom príde ako môžu byť všetci dlho vonku, všetci už majú vodičák, všetci si môžu robiť čo chcú, nikto nemusí doma nič robiť strašne zovseobecnovanie a sebaľútost.Potom medzi rečou počujem, že ta chodí pre mladšieho súrodenca do škôlky, tohto mama nepustí do kina a zrazu zistím, že moja dcéra len prehanala ako všetci majú ruku hore a ona chuďa niečo musí.
Len vydržať, nenechať sa vyprovokovať, lebo o to im ide.

mimikarol
12. jún 2025
@luccija

@iwesska tiež hovorím, že radšej ešte raz celé detstvo do 12 r nočné vstávania, dril s malým dieťaťom ako ešte raz pubertu.Mna tie slovne pingpongy zduta tvár a večná nespokojnosť strašne unavovali a psychicky vyčerpávali.
@nika23t potom príde ako môžu byť všetci dlho vonku, všetci už majú vodičák, všetci si môžu robiť čo chcú, nikto nemusí doma nič robiť strašne zovseobecnovanie a sebaľútost.Potom medzi rečou počujem, že ta chodí pre mladšieho súrodenca do škôlky, tohto mama nepustí do kina a zrazu zistím, že moja dcéra len prehanala ako všetci majú ruku hore a ona chuďa niečo musí.
Len vydržať, nenechať sa vyprovokovať, lebo o to im ide.

@luccija toto som aj ja praktizovala. Všetky spolužiačky môžu ísť na diskotéku, všetky sa môžu maľovať.... len ja ako taká chudera nemôžem/nemám. A revala som (pekne nahlas 🤣), musím uznať že úspešne, rodičia mi radšej dovolili len aby to nemuseli počúvať. Kamoška sa vyhrážala že zje tabletky keď ju nepustia na diskotéku, tak jej ich otec hodil na stôl nech žere 😅😅😅 A bolo po srande, nezjedla tabletky a musela ostať doma.

kaktusik007
12. jún 2025

jaaaj... no ja verim v svetle zajtrajsky a viem ze RAZ to prejde 😀 moj starsi uz len z principu ked poviem A, povie B. Ak nahodou aj vybavim nieco, co by rad - uplne na nom vidim ako sa premaha nedat najavo radost a ako sa prepina do modu -- ona to spravila bez toho aby sa ma opytala, nemozem s tym suhlasit 😀 😀 😀 usmevne to je. ked teraz o tom pisem, ale inak ma to vytaca do nepricetnosti. Aspon ze moj mladsi je ten rozumnejsi a chape suvislosti 🙂

althejka
13. jún 2025

Nijako, vydrzat, kryt im chrbat a ten stres tam proste bude. Asi neexistuje na svete rodic,co by pubertu daval bez tiku v oku 😂 obcas. Jedine ze by bol po lobotomii. Ja si vzdy poviem, ze mlady je v zajati hormonov a ja proste v jeho ociach vyzeram ako najtrapnejsi nicitel jeho zivota. Je to okej. Raz si to pozriem z prvej rady ,ked bude mat deti 👍

eeffka
13. jún 2025
@althejka

Nijako, vydrzat, kryt im chrbat a ten stres tam proste bude. Asi neexistuje na svete rodic,co by pubertu daval bez tiku v oku 😂 obcas. Jedine ze by bol po lobotomii. Ja si vzdy poviem, ze mlady je v zajati hormonov a ja proste v jeho ociach vyzeram ako najtrapnejsi nicitel jeho zivota. Je to okej. Raz si to pozriem z prvej rady ,ked bude mat deti 👍

@althejka presne vnucata nas pomstia 🤣🤣🤣

pralinka25
13. jún 2025

Tato tema je super. Tiez mam doma taky 15 rocny kus a zacinajuci 10 rocny. To je na tiky na oboch ococh. Hniezda zachrany by mali byt aj pre pubertakov.

althejka
13. jún 2025
@eeffka

@althejka presne vnucata nas pomstia 🤣🤣🤣

@eeffka mne stale mamina hovorievala ze :" vrati sa ti to na detoch..." Ja ze joooj toto stale musi hovorit a sup,mam to. Prevracanie ocami, hlasne vzdychy ... Ona sa strasne smeje

kaktusik007
13. jún 2025
@althejka

@eeffka mne stale mamina hovorievala ze :" vrati sa ti to na detoch..." Ja ze joooj toto stale musi hovorit a sup,mam to. Prevracanie ocami, hlasne vzdychy ... Ona sa strasne smeje

@althejka na tych mojich dvoch kedysi ked boli zli platilo ked som s usmevom povedala --- ja ti prajem take poslusne deti, aky si ty sam. hned bolo dobre ;) len... uz ich to preslo 🤷🏼‍♀️

althejka
14. jún 2025
@kaktusik007

@althejka na tych mojich dvoch kedysi ked boli zli platilo ked som s usmevom povedala --- ja ti prajem take poslusne deti, aky si ty sam. hned bolo dobre ;) len... uz ich to preslo 🤷🏼‍♀️

@kaktusik007 ja rada citam : /ma to ukkudnuje ze sme stale v normale/😂😂😂
Všechno jim opakujte
Představte si, že svému teenagerovi říkáte: „Nezapomeň si udělat úkoly a večer zavolat babičce.“ On přikývne, ale o pár hodin se válí na gauči s telefonem a úkoly jsou v nedohlednu. Frustruje vás to? Nejste sami. Neurovědkyně Frances E. Jensen má jasnou radu: zapomeňte na obecná nařízení typu „tohle musíš, tamto nesmíš“. Místo toho jim „napumpujte do hlavy skutečné příběhy se skutečnými důsledky“. A nezalekněte se, že už to slyšeli stokrát, jejich mozek je prostě ještě ve výstavbě a opakování je klíčem.

Proč tolik opakovat? Odpověď leží v čelních lalocích, konkrétně ve zmíněné prefrontální kůře. Jednou z jejích klíčových funkcí je prospektivní paměť, schopnost držet v hlavě plán, že třeba po škole musí člověk něco udělat.

Tady se rada autora knihy propojuje s realitou mozku. Když teenagerům říkáte „nezapomeň“, jejich nedozrálá prefrontální kůra to prostě nemusí zpracovat. Obecné příkazy jako „buď zodpovědný a nedělej žádné hlouposti“ jsou pro ně jako mlha, rychle se rozplynou. Místo toho potřebují konkrétní příběhy s důsledky, které aktivují jejich limbický systém, centrum emocí. „Pamatuješ, jak Petržel zapomněl na projekt, a musel opakovat ročník?“ Takové příklady se lépe ukládají do paměti.

Puberta není vzdor z rozmaru. Je to období velké biologické přestavby, kdy mozek teprve dostává svou konečnou podobu. Naši dospívající proto často nejednají schválně „hloupě“, „drze“ nebo „nezodpovědně“. Jednají podle toho, co jim momentálně jejich vývojově nehotový mozek umožňuje.

Pokud to jako rodiče pochopíme, máme větší šanci neztrácet nervy. Možná to někdy vypadá, že na druhé straně je jen protivný mimozemšťan v teplákách s kapucí, ale uvnitř se formuje budoucí dospělý člověk. My jsme jeho průvodci, a jak se říká, když se k vám dítě obrací zády, neodvracejte se ale vy od něj.

viera012345
27. sep 2025

@anonym_autor Bez stresu to nepôjde,ale keď budete mať po puberte,zase to budú Vaše normálne deti s ešte k tomu dospelé...

blanblan
27. sep 2025
@nika23t

@nika23t toto mám aj ja - všetci všetko majú a u nás nie je nič. Pošli ju k nám a uvidí naozajstne "nič" 😂