icon

Ako zvládnuť pubertu syna efektívne?

5. nov 2024

Ahojte, syn sa dostava do puberty, vsetko neguje, zacina kaslat na skolu. Odmieta sa obliect, nechce ciapku, ani sal. Dohovaram, vysvetlujem, aj zakazujem. Nic nepomaha. Ako to robit k spokojnosti oboch? Akoby sa zacal prejavovat. Doteraz bezproblemovy, poslusny, zlaty chalan. Normalne mi je do placu.

veronikaszabova
5. nov 2024

Tak to asi nemate inak ako my, ked ti syn tu ciapku a sal nechce.

autor
5. nov 2024

@guudy je chvaleny, stiskany, stekleny, zasrandujeme. Ale zrazu zacal negovat rutinne veci. Asi si len musim zvyknut, je to pre mna/nas nove.uuuf

0silvia0
5. nov 2024

takéto blbosti ozaj nechaj na neho, čiapky, šále, čižmy, keď mu bude zima, tak mu bude zima. Ja viem, že my matky by sme mali najradšej všetko vo svojich rukách, ale trénuj, bude ešte horšie.

katulienkax
5. nov 2024

ciapku a sal by som neriesila, pokial ochorie , tak az potom by som mu pripomenuja. Ale napriklad moja 13 rocna si uz niekolko rokov sama rozhoduje, co si oblecie, je kus otuzilejsia ako ja, saly viacmenej nenosi vobec a ciapky iba ked uz je ozaj velka zima. Ale musis brat, ze chalanom je teplejsie ako tebe zene.

negymama
5. nov 2024

no ja mam teraz dvoch pubertiakov, 13 a skoro 16 rocneho.
Tomu starsiemu okolo tych 12-13 isiel dole prospech, zlenivel jak vos, robil na mna grimasy, kazdu vec urobil na 55ty krat, najradsej by asi bol kebyze, na to co ma urobit, vycerpana rezignujem.
Ranne vstavanie bolo des, milion budikov kazdu minutu, vsetci okrem neho sme hore a mlady pan nevstava...
A to som bola rada, este bol z tych "lepsich" chlapcov, lebo sa neflakal do noci, nepil nefajcil /nevravim ze neskusil, za to ruku do ohna nedam/, proste nerobil nejake extremne vylomeniny. V skole mal spoluziakov co aj kradli v obchodoch a brali nejake lahke drogy. Nastastie bol v inej partii a podrzal ho aj sport, chodil vela na treningy a tam boli a su dobra partia.
V deviatke s odretymi usami bol prijaty na SOŠ /bol 59ty a mali prijat 60 deti/, na jednu strednu skolu ho ani neprijali a o gymnaziu so svojim priemerom ani neuvazoval.
Teraz je prvak na strednej, taha mu na 16 a zlepsuje sa to. Vstavanie je sice križ doteraz, ale zlepsil sa v uceni, nosi mi jednotky , skola ho velmi bavi a odbor mu sadol, sport ma nadalej, grimasy ustali, minule si aj na brigade aj privyrobil na nieco co chcel drahsie. Som spokojna.
To ze chodi skoro "polonahý", tenunka bunda, kratke tricko, najradsej by aj v mraze mal teplakove kratasy, samozrejme tenke tenisky aj v zime. sal ciapka nic.. - tak toto uz neriesim, on je furt zdravy, vymeskane ma maloco.

jana_eyre_2
5. nov 2024

Ja u 12r už neriešim vôbec, nech si nosí čo chce.. momentálne si nedá ani dlhé ponožky, ráno 1st a on si dá na bicykel krátke ponožky že mu trcia hole kotniky.. dá si tenkú bundu na krátky rukáv.. on teda vždy bol taký horkokrvny, takže viem že jemu zima naozaj nie je.. beriem to tak že sa oblečie keď mu zima bude..

maryetta
5. nov 2024

V tom veku som ani ja nenosila ciapku. Vlastne tu nenosim ani teraz. Ale si pamatam ze ja v puberte som prezila zimu (ale fakt zimu na severe) v botaskach a prechodnej bunde 😂😂😂😂 ale fakt mi nebola zima. Teraz? Keby si dam aj spodky. Najlepsie snehule. Rolak a neviem co. Jedine co neznesiem je ciapka ani ked mrzne. To max celenka.
Takze ono ked nechce ciapku to je asi najmenej. Ved ked mu zima bude sam si ju vezme.

kvadrinkaaa
5. nov 2024

Normálne mi zle ostalo. Moj 7 ročný je taký dobručký chlapec, nechcem mať doma puberťáka.🫣😭🤣

lubina
5. nov 2024

ja som dcere pred pubertou dala precitat knihu, co som si kupila ja, ale je tam aj cast pre pubertiakov. Vola sa "Ako ne(za)bit pubertiaka" od J. Sucha. Tenka knizka, ale vysvetluje, co je to puberta, ake zmeny dieta preziva, ci telesne a aj dusevne a su tam aj pribehy, ci ako by som to nazvala. Ozaj dobre aj pre rodica a aj pre dieta.Dcera povedala nedavno (este stale je v puberte, ale uz sa blizime ku koncu 🙂), ze to bolo fakt poucne a aj zabavne. Skus teda nevysvetlovat, ale dat precitat len tak, ze ak chce, aby vedel, ako to prezivaju aj ini v jeho okoli...mozno pomoze.

negymama
5. nov 2024

@kvadrinkaaa tak ono aj ked je to narocne, i tak to je zabavne a potrebne obdobie zivota. Ver, ze keby tvoj chlapec bol navzdy naivny, detsky, poslusny, v urcitom veku by ti to uz vadilo. Svagrovci maju takeho syna, ma normalny intelekt, aj zmaturoval..ale ta jeho infatilita, ako taky poslusny tutmacik, ako by mal 10 rokov nie 20 - to je az neprijemne.

a deti v puberte su aj zabavne, maju niekedy uzasne napady, myslienky, ak je dobra chvila da sa z nimi super pokecat...este to nie su nudni usadeni dospeli, ale debata s nimi je uz casto ako s dospelym clovekom. ja osobne som rada v pritomnosti mladych ludi. je to obohacujuce.

majka1719
5. nov 2024

Mam doma 12r a presne tym istym si prechadzam aj ja. Mam pocit, ze zlyhavam...ze neviem co sa stalo..prestavam mu rozumiet a trapi ma to. Zakazy su u neho nic. Neviem ako na neho uz zakladne veci mu robia problem . Dufam, ze to prejde a vratime sa do starych kolaji. Drzim ti palce.
.

guudy
5. nov 2024

Autorka, super, vytrvajte v tom aj nadalej a skus ho viac brat ako partaka 😊😊😊. Je to vecou zvyku😊. Neboj, raz ta puberta skonci 🙂. Mysli na to, ze pre spravny vyvoj cloveka je ta puberta extremne dolezita😊. Keby neprebehla, to by bol estelen priekak.
Lahsie sa mi hovori, ked uz mam obe deti po puberte😁

negymama
5. nov 2024

@majka1719 nechcem ti brat iluzie, ale puberta nie je obdobie, po ktorom sa vratite do starych kolaji.
je to obdobie, ktore ked sa skonci, budes mat doma ineho cloveka. Mladeho zreleho dospeleho, ktory chce robit veci po svojom, robit svoje chyby, realizovat vlastne plany. Bude menej doma, viac s rovesnikmi, pridu vztahy, cestovanie, prip. studium mimo domova.

negymama
5. nov 2024

Ja tym uy prechadzam 4ty krat. dve dcery, 20 a 18 rocne su uz prakticky dospele, hlavne ta starsia, starsi syn mi takisto kazdym dnom "unika" do sveta mladych muzov, a najmladsi 13 rocny je v procese - oni je iny ako starsi, menej vystraja, ale zato je uzavretejsi a tvrdohlavejsi.

autor
5. nov 2024

@0silvia0 lebo vidim nasledky. Moze ochoriet.zameska skolu.nedobehne to.budu zle znamky. Kvoli blbemu obleceniu🙄😩

hederamonstera
5. nov 2024

Vyjadrujes sa o nom ako o 3 rocnom, asi to aj on citi a chce uz aby si ho vnimala ako “dospelaka”. Nakladaj mu viac zodpovednosti, no boze, ochorie a zameska, co je na tom take hrozne? (A mozno ani neochorie;))

autor
5. nov 2024

@kvadrinkaaa a pisu mi tu, ze to bude este horsie🤣😩🙄😕🙉

autor
5. nov 2024

@lubina super tip.dakujem.😉

autor
5. nov 2024

@guudy je to pre nas nove.. snad si zvykneme..

autor
5. nov 2024

@hederamonstera dakujem, tvoje slova mi pomohli👍😉🙂

guudy
5. nov 2024

Autorka, nemate inu moznost ako zvyknut si😁😁😁

autor
5. nov 2024

@hederamonstera ucim sa aj ja.zapochodu.teoria je prejdena, prax mi dava zabrat🙉😁

negymama
5. nov 2024

Ja som musela mensieho s oblecenim viac kontrolovat kvoli astme, on mal kvoli chronickemu astmatickemu kaslu, tolko vymeskane, ze mu hrozili komisionalky, uz ani znamky som neriesila, len nech prejde do dalsieho rocnika.
Inak som dost tolerantna mama a vela veci som neriesila.
Ak ma ale beznu chorobnost, ze nema vazna zdr. problemy, tak by som ho nechala prebrat zodpovednost ako sa on oblecie. Ak vymeska pre slabe oblecenie, on sa bude trapit dopisovanim uciva a vydieranim poznamok od spoluziakov, vsak vieme ako su dnes deti "ochotne"

autor
5. nov 2024

Dakujem, ste skvele maminky.
Bala som sa, ze dostanem horsie reakcie.
Kazda jedna ulahodila mojmu srdcu.

autor
5. nov 2024

@negymama ved toto.. ze hrat spolu hraju,ale ucivo si neposlu..

majka1719
5. nov 2024

@negymama nemusis. Ja uz mam doma 20r dceru...uz som si s tym presla ale v dievcenskej verzii. Ale kazde dieta je ine... aj kazda puberta dietata je ina... ale to vie matka, ktora ma viac ako 1 dieta.

hipuska
5. nov 2024

@januska12323 😂 toto presne poznam. Kratasy a mikina. Sveta zit...vraj nie je zima

negymama
5. nov 2024

@majka1719 v tom suhlasim, vzdy je to v niecom ine.

sante81
5. nov 2024

Mám to isté, akurát ide o dcéru.
Zhoršila sa v prospechu, bordel v izbe, papuluje, a popravde? Už to mám na háku 😅

lujza123
5. nov 2024

Autorka, k tomu obliekaniu, ja som to nechávala na dceru už od veľmi nízkeho veku, od nejakých 4-5, ziadne pripomínanie daj si mikinu, pančuchy, čiapku…..
Aká som bola s tým spokojná, dieťa už ako maličke krásne naučené odhadnúť počasie, aj ked sa tak sama od seba obliekala menej než ostatní nikdy jej nebolo zima, ziadne studené ruky, choroby.
Kamosky závideli ze ako všetko vie a netreba jej pripomínať, ja som sa naparovala ako taký páv

A potom prišla puberta 🤦‍♀️… to moje super šikovne dietko sa zrazu úplne zbláznilo, v lete 40 v tieni a ona hrubé tepláky (lebo mala mindraky so širokých lýtiek) červená spotená, zle jej bolo ale nevysvetlíš
V zime samozrejme opačne, čiapka je pod jej úroveň, rukavice šál to čo je, zimná bunda načo, raz sme šli spolu na vianočné trhy doslova som ju prosila nech si vezme do batoha aspoň mikinu - nie, nie, nie. Aj mi jej bolo potom lúto ked sme čakali večer na MHD spat, drkotalo jej zubami, triaslo ju celu a po prvý krát v živote aj ochorela z toho chladu - ale zrejme si touto skúsenosťou potrebovala prejst, lebo odvtedy už opäť nosieva zimnú bundu 🤷🏼‍♀️

Co ti poviem, pre rodiča je to občas narocne obdobie. Aby si sa úplne nezbláznila trvaj len na podstatných veciach, na maličkosti kašli. Tých pár minút do skoly prejde bez čiapky v pohode, aj keby ho donútiš za prvým rohom si ju aj tak dá dole