icon

Ako zvládnuť pubertu u 13-ročnej dcéry?

26. júl 2025

Ahoj. Prosim o radu, začínam byt zúfalá. Mám 13 ročnú dcéru, puberta sa začína prejavovať v plnom príde. Ja už som sa normálne v poslednej dobe prichytila, že dakedy mám stiahnutý žalúdok čo zas sa jej nejde páčiť. Keď ma “ náladu “ je fajn, porozpráva mi, o kamaratkach, v kolektíve je veľmi obľúbená. Ideme spolu do mesta, na “ kávu” , alebo po obchodoch. Čo je ale v poslednej dobe veľmi zriedka, nechce ísť, radšej s kamarátkami von( bývame na dedine, chodia len na ihrisko) , najneskôr 19.30 je doma. V poslednej dobe stále odvrava, furt je dačo zle, prevracia očami, odvrkne mi, keď sa aj snažím sa s ňou porozprávať, keď vidím jej reakcie vybuchnem, som nervózna, a ešte sa to zhorší. Pripadne sa rozplače, pre každú blbosť. Manžel je typ človeka, ktorý jej “ akože “ dohovorí, ale v podstate nič nerieši, a ona si k nemu toľko nedovolí čo ku mne. Ja už fakt dakedy neviem ako s ňou komunikovať, nechcem aby sa mi vzďaľovala a uzatvárala sa, som bezmocna dakedy. V škole sa učí dobre, je jednotkárka, je veľmi šikovná a inteligentná, hra na klavír , chodí na basketbal… ja ani neviem akú radu čakám, viem, že napíšete že to je asi normálne, ja chcem naspäť moje milé zlate dievčatko, takto sme doma dve nervózne fúrie…

Strana
z2
tiika
26. júl 2025

Predpokladam, že chapes, že je to nejaké vývinové obdobie, no nechceš čakať, kým to prejde. Túžiš potom, aby ste mali opäť pekný vzťah. Myslím si, že to by si vnutri priala aj ona, že chce, aby ste mali pekne chvíle a mohla sa ti zdoverovat.
A o to asi ide. Ona začína mat vlastne nazory, svoj rozum a čas trávi s tými, ktorí to rešpektujú, chápu jej problémy da berú ju, aká je.
Jej správanie si neber osobne. Skôr to vypovedá o nej, že nevie dať nesuhlas najavo nejako inak. Povedz len (úprimne, nie nátlakom ani nahnevane): Budem radšej, ak mi otvorene povieš, čo sa ti nepáči.
Pokial budeš s nou, naozaj sa sustred na to, aby si ju so záujmom pocuvala, daj jej priestor, nech sa môže vyjadriť ako chce. Predstav si, že sa na svet divas jej očami. Sem tam si over, či ju správne chapes. Nedávaj jej rady, nehodnot, nemoralizuj, ale môžeš sa jej opýtať, či chce počuť to, ako vidíš ty. Vydr a nezaklincuj to nejakými poučkami, odsudzovanim..
Inak to vyzerá, že máš fakt skvelú dcéru. Gratulujem a držím palce, nech sa to zlepší ❤️

autor
26. júl 2025
@siska53

@anonym_autor Pevne nervy a obrnit sa trpezlivostou... Moj muz tazko znasa pubertu 15r... My obaja sme ju mali taku pokojnejsiu, tak on to nechape, ze syn je iny a je schopny vystretlit hlasom, odut sa a obcas neposluchnut. Ma 15... A zda sa mu skoro prist domov do 20:30..ze jeho 14rocni kamosi mozu byt aj do 22... On od 13 sa zacal menit... Uvidine, co dcera o nejaky ten rok....

@siska53
@siska53 myslím, že to aj preto tak vnímam, že Som mala kľudnu pubertu, teda nedovolila by som si k matke, ani ja, ani sestra toto. Ale zas naša mama bola extrémne prísna a báli sme sa jej. Otca sme nemali, ja sa snažím deti vychovávať inak, ako mama nás. Aby cítili, že sa mi môžu zdôveriť so všetkým, aby sa nebáli. Možno dakedy som až moc “ kamarátska”, neviem

rozculena
26. júl 2025
@anonym_autor

@sense presne, ani ja Som nie za fyzické tresty, ani som ich nikdy neudrela, ale v poslednej dobe sa fakt musím ovládať.

@anonym_autor pre boha,len jej nedaj facku....všetko pokaziš

nikaeli
26. júl 2025

@magdusaaa zvládnete to 💗
@anonym_autor ja mám ešte 7-ročného a ten už okukal to dupanie a odchod do izby s buchnutím dvier. Minule som sa až rozosmiala. Šla som za ním, že čo sa deje, čo robí, prečo búcha dverami. A on sedel na posteli s odutým výrazom tváre a hovorí: 'ja neviem, veď aj sestra to tak robí, keď sa naštve' 🤪

autor
26. júl 2025
@tiika

Predpokladam, že chapes, že je to nejaké vývinové obdobie, no nechceš čakať, kým to prejde. Túžiš potom, aby ste mali opäť pekný vzťah. Myslím si, že to by si vnutri priala aj ona, že chce, aby ste mali pekne chvíle a mohla sa ti zdoverovat.
A o to asi ide. Ona začína mat vlastne nazory, svoj rozum a čas trávi s tými, ktorí to rešpektujú, chápu jej problémy da berú ju, aká je.
Jej správanie si neber osobne. Skôr to vypovedá o nej, že nevie dať nesuhlas najavo nejako inak. Povedz len (úprimne, nie nátlakom ani nahnevane): Budem radšej, ak mi otvorene povieš, čo sa ti nepáči.
Pokial budeš s nou, naozaj sa sustred na to, aby si ju so záujmom pocuvala, daj jej priestor, nech sa môže vyjadriť ako chce. Predstav si, že sa na svet divas jej očami. Sem tam si over, či ju správne chapes. Nedávaj jej rady, nehodnot, nemoralizuj, ale môžeš sa jej opýtať, či chce počuť to, ako vidíš ty. Vydr a nezaklincuj to nejakými poučkami, odsudzovanim..
Inak to vyzerá, že máš fakt skvelú dcéru. Gratulujem a držím palce, nech sa to zlepší ❤️

@tiika ďakujem veľmi pekne, budem si to citat dokola 🙂

autor
26. júl 2025
@rozculena

@anonym_autor pre boha,len jej nedaj facku....všetko pokaziš

@rozculena to by som asi nedokázala…beriem ju ako seberovnu, a je to ponižujúce

summer23456
26. júl 2025
@sense

@anonym_47b764 toto sa ešte nestalo aj keď minulý rok mi povedala že chce ísť bývať k otcovi,aj keď mi to jedno nebolo som jej povedala, ok dohodni sa s otcom, ja mu s radosťou pošlem výživné aké on posiela mne a budeš chodiť ku mne na návštevu , užijeme si dva super dni bez starosti, ale aj v škole bude musieť riešiť otec aj ku lekárovi budeš musieť s otcom. Ona na to že veď dobre, potom mala byť v lete u otca 3tyzdne, a po otázke ako bolo povedala len dobre ale že ona chce ostať bývať u mňa, že či môže. A odvtedy to nikdy viac nespomenula. Zrejme prišla na to že ani u otca to nie je všetko také super ako si myslela keď je tam dva dni z tZdna a ešte chodí aj do školy a že keď je tam dlhšie má povinnosti ak tam

@sense super, že sa spamätala... Tiež rozmýšľam, či nemá takú tvrdšiu povahu po ex... On teda nemá zľutovanie s nikým... Jedna vec je,že si to myslí v duchu,alé fakt nechápem ako mi to môže povedať do očí...na druhý deň keď jej to pripomeniem,tak nechaj to tak,ja som to nemyslela vážne...

sense
26. júl 2025
@summer23456

@sense super, že sa spamätala... Tiež rozmýšľam, či nemá takú tvrdšiu povahu po ex... On teda nemá zľutovanie s nikým... Jedna vec je,že si to myslí v duchu,alé fakt nechápem ako mi to môže povedať do očí...na druhý deň keď jej to pripomeniem,tak nechaj to tak,ja som to nemyslela vážne...

@summer23456 tak mozno u mojej spravilo klik že som sa s ňou nehľadala, neprotirecila ale povedala ok, keď chces chod.

mane01
26. júl 2025

@anonym_autor skus sa k nej spravat ako keby bola dospela, proste sa s nou bav ako s rovnocennou, nie ako so svojim malym dievcatkom. Respektuj jej nazor ako by si respektovala nazor nejakej svojej kamosky. Je to este dieta, ale uz si vyzaduje uplne iny pristup. Zacni si zvykat, ze je to osobnost, formuje sa a hlada. Skus ju pri tom s respektom sprevadzat. Nie je to lahke, obcas da bude treba pozerat na to, ako robia nase deti hlupe chyby, ale taky je zivot. Nie su nasim majetkom. Musime ich pripravit na zivot, ale zit ho budu same a podla seba. Za mna vek 13 rokov bol najnarocnejsim z celej puberty. Presne pre to, ze v tomto veku sa to lamalo, v tomto veku potrebovali uz ine zaobchadzanie. Ked som to pochopila, mnohe sa zlepsilo a preplavali sme tym pomerne v pohode.

autor
26. júl 2025
@mane01

@anonym_autor skus sa k nej spravat ako keby bola dospela, proste sa s nou bav ako s rovnocennou, nie ako so svojim malym dievcatkom. Respektuj jej nazor ako by si respektovala nazor nejakej svojej kamosky. Je to este dieta, ale uz si vyzaduje uplne iny pristup. Zacni si zvykat, ze je to osobnost, formuje sa a hlada. Skus ju pri tom s respektom sprevadzat. Nie je to lahke, obcas da bude treba pozerat na to, ako robia nase deti hlupe chyby, ale taky je zivot. Nie su nasim majetkom. Musime ich pripravit na zivot, ale zit ho budu same a podla seba. Za mna vek 13 rokov bol najnarocnejsim z celej puberty. Presne pre to, ze v tomto veku sa to lamalo, v tomto veku potrebovali uz ine zaobchadzanie. Ked som to pochopila, mnohe sa zlepsilo a preplavali sme tym pomerne v pohode.

@mane01 práveže sa s ňou bavím ako so seberovnou, teda väčšinou, ona je dosť vyspelá, inteligentná, miluje knihy, veľa číta, ma obrovskú slovnú zásobu, s ňou ss nedá baviť ako s malým deckom.

anonym_29e3e6
26. júl 2025

@anonym_autor tak ono je to prirodzeným vývojom. Všetky tie jej prejavy. V podstate je zdravá a v poriadku. Takto to prebieha. Vymedzuje sa voči tebe a stáva sa znej mladá žena. Samozrejme ze nemá také životné skúsenosti ako ty. A bohužiaľ my matky si musíme tiež prechádzať touto ich vyvojovou fazou. Snáď to prejde a "uklidni" sa.. potom zase prídu prvé lásky, rozchody a tak. Želám pevné nervy.

guudy
27. júl 2025
@anonym_autor

@tiika ďakujem veľmi pekne, budem si to citat dokola 🙂

@anonym_autor @tiika to velmi pekne napisala.
Ja len doplnim, ze pubertiaka treba vela chvalit, za kazdu blbosticku, ktoru spravi, aj za veci, ktore spravi automaticky same. Hormony sposobuju velmi negativne videnie sveta, tak to treba vybalansovat pochvalami. Plus, ak sa vyslovene neodtrha, tak aj objatia❤️.
Pripominaj si, ze prebehnutie puberty je klucove k spravnemu dospievaniu a osamostatnovaniu od rodicov. Neprebehnuta puberta narobi ovela viac komplikacii a problemov.
Podla popisu mas sikovnu a zlatu dceru😊

aaadkaaa
27. júl 2025

Uplne bezna puberta. Mam doma to iste. Tiez niekedy mam nervy,ale potom si spomeniem na "moje pracovne deti" a co s nimi riesim, ako ziju, ako sa flakaju po nociach opite a fajcia mi aj v skole na zachode a som vdacna, ze ta moja len prevracia ocami a obcas odpapuluje

anonym_3f1e01
27. júl 2025

@anonym_autor Lebo sa handrkuješ a doťahuješ s ňou. O joooj môže to byť aj sto krá horšie .Pretláčanie očami to ani nepokladám za pubertu ..A jedno sa veľmi čudujem, že neprotestuje,ze musí byť o pol 8 doma aj v lete na dedine tak skoro. Hmmm...

autor
3. aug 2025
@anonym_3f1e01

@anonym_autor Lebo sa handrkuješ a doťahuješ s ňou. O joooj môže to byť aj sto krá horšie .Pretláčanie očami to ani nepokladám za pubertu ..A jedno sa veľmi čudujem, že neprotestuje,ze musí byť o pol 8 doma aj v lete na dedine tak skoro. Hmmm...

@anonym_3f1e01 do 20.00 maximálne, s týmto absolútne žiadny problém nemá, je zvyknutá chodiť skoro spávat, je dosť unavená večer, a myslím že keď ide von s kamarátkami okolo 15-16, do 20.00 majú času dosť. Tvoje dieťa býva dokedy von?

Strana
z2