icon

Ako zvládnuť rodičovský nesúhlas s plánom gap-year?

hnilk0vamaminka
20. máj 2024

Ahojte, mám 18 rokov. Dúfam si nikto nebude myslieť zlé veci z toho nadpisu. Chodím na gymnázium, nefajčím nepijem som iba doma, kde aktívne pomáham mojím rodičom. Môj problém je, že nechcem ísť hneď po škole na vysokú školu ale chcem si dať gap-year (rok doma po škole) kedy by som sa učila na prijímačky na vysokú školu. Chápem, že veľa ľudí hovorí že sa mi to neoplatí pretože je šanca že sa nedonútm znova učiť, ale ja som si toho vedomá. Som dosť ambiciózna a keď zatnem zuby, tak by som nemala problém. To ale nie je ten problém, problém sú moji rodičia. Obaja odomňa očakávajú, že pôjdem hneď po strednej na vysokú školu a veľmi sa bojím že ich sklamem. Chápem, že pre niekoho toto môže byť úplná banalita ale pre mňa je moja rodina jedna z najdôležitejších vecí aké mám a nechcem si pokaziť vzťah s mojimi rodičmi. Ale ja sa nedonútim byť na vysokej škole len preto, aby som bola. Rozmýšľala som, že by som aj nachvíľu išla do Anglicka získať trochu skúseností v jazyku a rozšíriť si obzory a potom sa vrátiť a sedieť na riti učac sa. Chcela by som tiež trocha zažiť trocha dobrodružstva kým ma ešte nedržia serióznejšie povinnosti🙂. Viem, že aj erazmus je možnosť ale ten moc nechcem z osobných dôvodov.
Lenže, ako som už písala bojím sa reakcie mojich rodičov. Prosím vás o rady čo robiť.
PS: prosím nesnažte sa ma presvedčiť o tom nedať si gap-year to rozhodnutie nezmením...aj keď rada si prečítam vaše rady ak budú slušné🙂

guudy
21. máj 2024

@mircalla do toho som uz nechcela rypat 🙂

estellas
21. máj 2024

@guudy Možno píše cez mamin profil.

la_dolce_vita
21. máj 2024

@luccija Technicku univerzitu, buduci projektant, architekt, narocne je to najma casovo.

la_dolce_vita
21. máj 2024

@tykat zaujimavy postreh... zalozit si vlastny profil mi pride ako samozrejmost. Tym padom je uz mamka urcite informovana 🙂

mircalla
21. máj 2024

@tykat A jej dcera uz nie je podla jej verzie leniva ale super usilovna

guudy
21. máj 2024

@tykat
@estellas
No ja vam neviem, pisat cez mamin profil prave tuto temu…nevzbudzuje to vo mne doveru…🤷🏼‍♀️

guudy
21. máj 2024

Co sa tyka gap year, tak zalezi od povahy konkretneho cloveka. Pri mojich detoch som si ista, ze jedno by sa po gap year uz nevratilo do skoly a pri druhom dietati som si ista, ze by gap year nebol problem.

mane01
21. máj 2024

@hnilk0vamaminka je to podla mna skvele rozhodnutie! Moja dcera take nieco tiez uz nadhodila… najskor som bola zaskočena, prisli aj obavy, ci potom na tu vysku pojde… ALE… tak som si to cele nechala ulezat v hlave a myslim, ze je fajn uzit si takto mladost, cestovat, zlepsit sa v jazyku, ziskat skusenosti byt sama za seba a odkazana len na seba. Cize mozno aj tvojim rodicom treba nechat trochu casu, aby si to mohli premysliet. Vy mate ine moznosti ako sme mali my. Vyzera to, ze mas s rodicmi fajn vztah, tak si myslim, ze rozumeju tomu, ze tvoj svet je trosku iny, ako ten ich. Aj ja sa musim obcas pozriet na svet ocami mojich deti, ked spolu riesime ich problemy. Myslim, ze ako dospela sa ich nemusis nic pytat, take ze nepustia ta je smiesne, nemas 5 rokov. Ale urcite im treba zivotne rozhodnutia oznamovat citlivo. Povedz im, ze si sa takto rozhodla… samozrejme je dobre mat utriedene v hlave, co vlastne chces ten rok robit a urobit si plan. Budu vidiet, ze to nie je len vymyslanie. No a treba im nechat cas, nech to stravia, predsa si ich dieta, chcu ti to najlepsie ale maju aj obavy. Ked budu vidiet, ze vies, co chces, mas plan a vsetko pod kontrolou, lahsie sa im bude vyrovnavat s tym, ze si sa rozhodla inak.

estellas
21. máj 2024

@guudy Áno, nie je to dobré používať profil niekoho iného.

hnilk0vamaminka
autor
21. máj 2024

@tykat na to som zabudla 😂😂. Áno, vtedy som mala 11 rokov a áno tento profil vlastní 18 ročné dievča. Neviem čo ma to vtedy napadlo, pravdepodobne som to písala na seba 🙂. Lenže teraz sa pýtam o serióznu radu a nemyslím si, že riešiť moju vtedajšiu detskú hlúposť príde vhodné a k téme tohto príspevku🙂 sama neviem prečo som to spravila a cestovať v čase, aby som sa opýtala veru možnosť nemám. Bola som jednoducho hlúpa a tam to končí 😁

drahomirrra
21. máj 2024

@luccija Prosím ťa, ešte raz si prečítaj, čo som napísala. Nikde som nepísala, že má byť niekto prikovaný k pracovnému miestu. Táto generácia má úplne iné problémy. Hľadať sa môže každý, keď sa vie financovať. Ich pracovná (ne)schopnosť je oveľa vážnejší problém, než sa môže zdať, už len z dôvodu dôchodkového systému krajiny.

hnilk0vamaminka
autor
21. máj 2024

@drahomirrra Prepáčte, nechápem vašu negativitu. Ja som sa nepýtala na to, aká je moja generácia a nechápem prečo sa do mňa obúvate a nepriamo zo mňa robíte nezodpovednú hlupaňu :D Nie je potreba ma škatuľkovať s mojimi rovesníkmi.

hnilk0vamaminka
autor
21. máj 2024

@hnilk0vamaminka ak ste to tak nemysleli tak sa samozrejme ospravedlňujem, že som to zle pochopila. Nemám v pláne sa hádať..

la_dolce_vita
21. máj 2024

@hnilk0vamaminka zalozila si si ako dieta profil a riesila de facto seba, problem s mobilom a neporiadkom? No neviem.. debata je o inom, viem, ale toto nebudi doveru, prepac.

drahomirrra
21. máj 2024

@hnilk0vamaminka Nikto sa do teba neobúva. Tu si všetci tykáme. Nikto nehovorí, že si nezodpovedná hlupaňa, vzťahovanie ti ide dobre.

hnilk0vamaminka
autor
21. máj 2024

@la_dolce_vita To je vporiadku 😁 len nevidím dôvod prečo by som sa pýtala na takúto špecifickú otázku, keby som troll haha.

taynee
Odpoveď bola odstránená
estellas
Autor odpoveď zmazal
hnilk0vamaminka
autor
21. máj 2024

@drahomirrra Tak sa ospravedlňujem, prepáčte. 🙂

drahomirrra
21. máj 2024

@taynee Nová Evita :D :D :D

hnilk0vamaminka
autor
21. máj 2024

@taynee 🤣🤣🤣🤣 PREBOHA. Ja odpadnem 😂😂 ďakujem za pobavenie

taynee
Odpoveď bola odstránená
hnilk0vamaminka
autor
21. máj 2024

@taynee Ja sa vám priznám, ja sa na tom zabávam rovnako ako vy 😁😁 detská predstavivosť nepozná hraníc. Pravdepodobne som sa vtedy veľmi chichotala..

mircalla
21. máj 2024

@hnilk0vamaminka Prosim ta, o co ti ide? Si sibnuta a nudis sa? Nemas byt inak nahodou v 18tich rokoch v skole? Psychopatka

taynee
Odpoveď bola odstránená
drahomirrra
21. máj 2024

@mircalla Asi má akademický týždeň.

hnilk0vamaminka
autor
21. máj 2024

@mircalla Prepáčte, čo? Prečo by som si nemala založiť profil tu. Veď tu vidím kopu stredoškolákov, ktorí sa pýtajú o rady na maturitu, o rady na ktorú strednú školu ísť. Nevidím nič zlé na tom tu byť.. navyše hovoriť čerstvo dospelému dievčaťu, že mu šibe? Prišla som sem o radu, pretože to chcem vidieť z pohľadu rodičov a žiadne iné diskusné fórum nepoznám. Nepýtam sa na antikoncepciu ani nič také, pýtam sa na úplne slušnú vec.
@taynee Preboha mala som 11 rokov a plieskala somnou puberta..

taynee
Odpoveď bola odstránená
30katrusa40
21. máj 2024

@hnilk0vamaminka nemajú rodičia náhodou strach že sa potom nevrátia už do školy ? Ono s gymnáziom bez výšky si ťažko prácu nájdeš. A zisťovala si ako budeš riešiť odvody do zdravotky keď budeš doma ? Či rodičia zaplatia ? Lebo prácu či tu alebo v zahraničí nemusiš hneď nájsť.