Ako zvládnuť rodičovský nesúhlas s plánom gap-year?
Ahojte, mám 18 rokov. Dúfam si nikto nebude myslieť zlé veci z toho nadpisu. Chodím na gymnázium, nefajčím nepijem som iba doma, kde aktívne pomáham mojím rodičom. Môj problém je, že nechcem ísť hneď po škole na vysokú školu ale chcem si dať gap-year (rok doma po škole) kedy by som sa učila na prijímačky na vysokú školu. Chápem, že veľa ľudí hovorí že sa mi to neoplatí pretože je šanca že sa nedonútm znova učiť, ale ja som si toho vedomá. Som dosť ambiciózna a keď zatnem zuby, tak by som nemala problém. To ale nie je ten problém, problém sú moji rodičia. Obaja odomňa očakávajú, že pôjdem hneď po strednej na vysokú školu a veľmi sa bojím že ich sklamem. Chápem, že pre niekoho toto môže byť úplná banalita ale pre mňa je moja rodina jedna z najdôležitejších vecí aké mám a nechcem si pokaziť vzťah s mojimi rodičmi. Ale ja sa nedonútim byť na vysokej škole len preto, aby som bola. Rozmýšľala som, že by som aj nachvíľu išla do Anglicka získať trochu skúseností v jazyku a rozšíriť si obzory a potom sa vrátiť a sedieť na riti učac sa. Chcela by som tiež trocha zažiť trocha dobrodružstva kým ma ešte nedržia serióznejšie povinnosti🙂. Viem, že aj erazmus je možnosť ale ten moc nechcem z osobných dôvodov.
Lenže, ako som už písala bojím sa reakcie mojich rodičov. Prosím vás o rady čo robiť.
PS: prosím nesnažte sa ma presvedčiť o tom nedať si gap-year to rozhodnutie nezmením...aj keď rada si prečítam vaše rady ak budú slušné🙂
@hnilk0vamaminka ak premyslas nad skolou...choď od zadu...premyslaj kde by si chcela pracovať,akú tam potrebuješ skolu a podľa toho vyberaj
Milá autorka precitala som si iba úvodný príspevok z ktorého som usúdila že si inteligentná aj vzdelaná aj šikovná a dokonca aj dospela. K tomu poslednému patrí to ze budeš robit vlastne rozhodnutia (aj chyby) a budeš žiť svoj život tak ako ty chces. Rodičia budú tvojim rozhodnutím možno sklamaní ale prejde ich to a ty iba získaš.
Ja som skoncila odbornú školu, nastúpila do zamestnania a zistila že mi to nestačí, po roku som dala výpoveď a išla do Londýna robit aupair, po pol roku som usúdila že ma to nebavi prišla domov pol roka som bola nezamestnaná (mala som odbornú školu nie gymnázium) ucila sa gymnazialne učivo na primacky kde ma vzali na obe školy ktoré som si vybrala (jedna veľmi výberová skola dodnes). Po škole som nechala frajera a vrátila sa zo západného Slovenska na východne Slovensko k rodičom o ktorych sa snažím starať aj keď im preskocilo z pozerania ruskej TV, nic ti neujde ak si das rok na rozmyslenie. Najväčší problém že som sla na VS ako staršia boli peniaze lebo dva roky som zarábala nie veľa ale kozmetiku som si dokázala kúpiť a zrazu som mala len vreckové (prvé mesiace to bol šok). A potom to malo len výhody, inak som rozmýšľala ako moji mladší spolužiaci mala som viac skúsenosti a bola som šikovnejšia.
Áno daj si pauzu, aby si si premyslela co chces robit, oddychni si len si daj si pozor aby si nezlenivela a neostala do 40 tky lezat na posteli v detskej izbe.
@hnilk0vamaminka ja by som svoje dieta v tomto nepodporila ale akceptovala pokial by som ho nemusela zivit..
Mala som kamosky zo strednej ktore si presne toto povedali ze si daju rok pauzu a do skoly sa uz nevratili
Ked uz raz vypadnes z ucenia tak sa do toho tazko vracia. A za ten rok zabudnes aj co si vedela. Ti co pojdu rovno zo strednej s tebou na prijimacky budu mat vyhodu
Rozmyslela by som si to na tvojom mieste
@hnilk0vamaminka Takto..povazujem sa za dost open minded rodica, ale na toto by som NIKDY nepristúpila. po maturite ta caka GAP kvartal. pocas VS mozes ist na erazmus alebo work and travel. tiez suhlasim s komentarom vyssie, ze ak sa potrebujes tak dlho pripravovat na prijate na VS asi to nebude pre teba. zober si to z pohladu rodicov, to riziko, ze nebudes pokracovat v skole po gap year je prilis vysoke k financiam a casu, ktore doteraz v tvojom zivote do teba investovali. takze radsej ten cas, co ti ostava do ukoncenia akutalneho studia venuj vylepseniu svojho profilu pre prijatie a nie planovaniu gap year. tiez zvaz vyber odboru. na fyziku na karlovku sa da dostat aj bez prijimaciek. bc studium tam dokaze dokoncit par studentov a nie vzdy len za tri roky. za mna velmi trnista cesta pre niekoho, kto potrebuje uz po strednej uvolnenie na rok.
@anjelicek26 schvaľujem 🙂 som v 5.rocniku na vš (6.rocny odbor) a cítim na sebe, že potrebujem pauzu od učenia (nastúpila som na VŠ hneď po strednej) 🙂
Tak som si to vsetko precitala a utvrdilo ma to že nie si hlupa ak chces chémiu (tiež som v podobnom odbore). Vymyslí si predbežný plan ktorý sa samozrejme môže zmeniť a rob to čo chces najflkezitejsie je získať sebavedomie a zobrat zodpovednosť za svoj život fo vlastných rúk.
Ak si dosť ambiciózna, tvoj plán znie super...treba to len vysvetliť rodičom, aby z toho neboli nešťastní 😊
myslím, že to pochopia, ja osobne poznám dvoch ľudí, ktorí mali pauzu po strednej škole a po roku išli na prijímačky... skrátka, tak sa rozhodli a vyštudovali ...len nesmieš vybočiť z plánov...😉
PS: máme doma také deti, keď sa pre niečo rozhodnú, tak za tým idú a cieľ dosiahnu...majú u nás podporu...ale... vždy, zdôrazňujem vždy nám svoje plány povedia a diskutujeme o nich ...
Ak si to už svojim rodičom povedala a oni s tým nesúhlasia, sadnite si a vysvetlite si to...
Ako matka dvoch studentov by som tiez nebola nadsena. Dostali sa na narocne skoly aj bez roku priprav, mladsi ma 6 rocne studium, skonci v 26tich rokoch, to uz je dost vela. Som rada, ze rovno pokracovali, ved prazdniny su dost dlhe na rozne moznosti. Ja by som sa obavala, ze je to strateny rok a neista buducnost ohladom dalsieho studia.
@hnilk0va rob tak, ako to cítiš...
Áno publikum, toto je generácia Z v priamom prenose. Neviem čo, neviem ako, financovanie, veď čosi mám našetrené, nejako bolo, nejako bude, ale chcem voľnosť a slobodu rok.
Ježiši.
Chapem obavy rodicov, vidia to pragmaticky. Ak nenastupis na VS, musis sa hlasit na urade prace, na socialnej poistovni a cakat na pracovne ponuky alebo si zacnes platit povinne odvody sama. Ten strateny rok ti bude chybat aj co sa tyka praxe, aj ako zapocet do dochodku. Nehovoriac o tom, ze ked uz zacnes pracovat (a je jedno ci doma, ci v zahranici), uz sa ti bude tazko vracat ku studiu. Ono cestovat sa da aj pocas studia, su rozne programy pre studentov, kde si mozu vyskusat aj studium v zahranivi, pripadne work&travel programy.
To financovanie ma tiez zaujalo... uspory z vreckoveho? To musi byt stedre vreckove. Financujeme syna s ex a je to brutalne narocne, ak ma dieta narocnu skolu a nemoze brigadovat. Neviem si ten rok predstavit, ze sama utiahnes. Ale mozno mam len narocneho syna.. Este mi napadlo ako je to so skolnym po pauze, stale je zadarmo?
@la_dolce_vita samozrejme ze je zadarmo
@drahomirrra toto je generácia, ktorá vie čo chce od života a je to úspešná generácia. Pretože je tu predpoklad, že tieto decká budú robiť to, čo ich skutočne bude napĺňať a sústredia sa na dosiahnutie toho cieľa. Dievča veľmi dobre vie, čo chce od života a má ambíciu do dosiahnuť. Držím jej palce!
@kp7333 nikde jej rok nebude chýbať, a keď, žiadna katastrofa to nebude... A kľudne sa môže aj zamestnať na rok.. kdekoľvek. A nebude jej chýbať nič.
Kopec mladých hnije doma pri rodičoch aj bez.studia, dlhé roky.. stačí pozrieť diskusie. Takže jeden rok je naozaj nič, ak.si neplánuje co chce robiť.
@simca06022011 vcera tu totiz bola debata a som zistila, ze su pripady, kedy sa skolne musi platit
@hnilk0vamaminka autorka plne ti to schvalujem. Keby som mohla, tiež si dám na rok pauzu pretože po skole začnem pracovať a pomaly sa budem chcieť usadiť a osamostatnit a nebudem mat čas na cestovanie.. preto chod teraz, za ten rok ti nič neutečie 🙂
@hnilk0vamaminka ... na jednej strane Ti rozumiem, na druhej je tu jedno velke riziko - zamer ucit sa sama pocas gap year na prijimacky je sice pekny, ale zbytocne odsuvany - ked raz vypadnes zo studijneho tempa, navykov, skratka z celeho toho studijneho matrixu, ked si ponorena v knihach, velmi tazko sa Ti bude vracat k tomu spät, aby si sa dostala opat do tempa, plus Ti bude zbytocne kolidovat jeden rok, dokedy budes potom tahat VS studium, pomaly do 30-ky? (ak by nahodou prijimacky nevysli a skusala by si to dalsi rok opät) ... Skusila by som ten rok aspon externu VS, riadne sa zamestnala, cim ziskas popri skole obrovsku vyhodu - prax a samostatny zarobok - a ked budes stale zvolenu VS i po roku chciet, skusit na nu prijimacky, ale s tym, ze nevypadnes ani z tempa, ani z kontinualneho studia, lebo vdaka externej VS Ti to chybat nebude ... Mala som spoluziacku, ktora to urobila takto, napokon dokoncila i externu VS, i pravo, na ktore po roku spravila prijimacky na denne studium (vdaka pracovnej praxi, ktoru ziskala pocas externeho studia) ... Ak sa smiem este opytat, preco Erasmus nie?
@hnilk0vamaminka sla by som na prijimacky a potom prerusila studium, nech vidia, ze si nechavas zadne vratka. Inak pocas vysky mas dost volna na to, aby si dokazala zit aj pomedzi semestrami.
Inak na tvojom mieste normálne idem na prijimacky, ak vieš čo chceš robiť, ak ta vezmú dobre ak nie dáš si pauzu. Bude to prostr na osude.
@hnilk0vamaminka chod na prijimacky hned po maturite,budu ovela jednoduchsie ako po roku mimo skoly. Po prijati mozes poziadat o odklad a nastupit o rok,ja som to tak urobila
Ahoj autorka, necitala som diskusiu, tak sa mozno budem opakovat s inymi komentarmi. Ak tak velmi tuzis po volnom roku, nevidim na tom nic zle, za predpokladu, ze si za ten cas zvladnes svoju reziu v zahranici nakomplet finacovat sama. Nie je ziadna tragedia, ak na VS nastupis neskor. Ak si ale typ, ktory rad prokrastinuje a veci odklada, zvazila by som, ci si neurobit takyto gap year az po bakalarovi. Jednak na vyske mozno stretnes novych priatelov a mozes nieco podobne podniknut aj s nimi, uz trochu rozhlasenejsia a zrelsia, a jednak ta to mozno bude trochu viac motivovat si tu skolu dokoncit, nehovorim o vybornej moznosti vyuzit erazmus.
Ako rodic by som tiez s vacsim kludom poslala "do sveta" moje dieta, co ma 23, nez dievcinu cerstvo po mature, ktora ma 19-20.
@zuzanapjat Úspešná generácia? Si si prečítala pár zahraničných článkov, ako sa stále hľadajú a nevedia nájsť a medzi ľuďmi s psychickými problémami zastávajú väčšinovú časť? A bude horšie? Zamestnanie influencer je úspešné?
presne toto planujem pre syna, aby po strednej cestoval, isiel s batohom do sveta. ja som to spravila, dalo mi to velmi vela. nemenila by som. myslim si, ze svet sa zmenil a uz ani v zahranici to nie je take lahke ako kedysi ked som isla ja, ale urcite ta v tom podporujem. rozsiri to obzory, spoznas novych ludi, naberies skusenosti a utrasies v hlave co ta vlastne bavi a co chces. vysoka skola ani zdaleka nie je jedina cesta. drzim palce!
Išla by som na prijímačky a potom odklad.Za ten rok veľa zabudneš, zlenivies a život je nevyspytateľný nájdeš si tam frajera zarobis nejaké peniaze a možno sa ani nebudeš chcieť vrátiť.To, že Ti bude rok chýbať do dôchodku a pod by som vôbec neriešila.Ist do sveta je dobrý nápad.A tým, že kto bude rodičom pomáhať no tak nemôžeš sa naklonovat buď budeš žiť svoj život, alebo budeš pomáhat pri rodičoch a snívať čo mohlo byť...možno sa po 3 m vrátiš a nikdy viac.
Sú ľudia čo sa na ťažké školy učia aj rok, dva skúšajú opakovane a nakoniec sú úspešní všetko záleží od teba.Na pár mesiacov by som išla a už uvidíš čo Ti život prinesie
@la_dolce_vita čo syn študuje?
No ja neviem zienky, autorka tu ma profil od r 2017. To sa akoze registrovala v 11 rokoch na MK? Pre mna nedoveryhodny profil🤷🏼♀️
@drahomirrra ja im fandím vedia čo chcú, majú možnosti, a hľadajú sa...no veľa ľudí robí prácu, ktorá ich nebaví.Co je lepšie byť prikovana k jednej práci, miestu?Mne sa páči ich drzosť či ohľadne platu atď..dospievajú neskôr to je pravda, ale keď dnes ľudia študujú do 27 r ani sa nečudujem.Volakedy 19 r človek pracoval mal zodpovednosť.

@hnilk0vamaminka ja by som svoje dieťa v Tom podporila, sama viem aké je to po maturite hneď vhupnut do vysokoškolského štúdia, udržať sa tam. Tie deti su uz aj tak dosť vystresované. Ak by cestoval, brigádoval, rehabilitoval...každý ma rád niečo iné ..niekto ide na hory, niekto na jazykový kurz. ..tak by som ho plne podporovala....ak by chodil po diskotékach, cez deň vyspaval, gemblil na PC, zil v svinciku ...to nie ...Dať si pauzu je rozumne a prospešné. To ze niekto ide hneď na VS a nepotrebuje pauzu, neznamená, ze ten kto to tak vnútorné citi a ten oddych potrebuje má byť odsudzovany.