Ako zvládnuť rodičovský nesúhlas s plánom gap-year?
Ahojte, mám 18 rokov. Dúfam si nikto nebude myslieť zlé veci z toho nadpisu. Chodím na gymnázium, nefajčím nepijem som iba doma, kde aktívne pomáham mojím rodičom. Môj problém je, že nechcem ísť hneď po škole na vysokú školu ale chcem si dať gap-year (rok doma po škole) kedy by som sa učila na prijímačky na vysokú školu. Chápem, že veľa ľudí hovorí že sa mi to neoplatí pretože je šanca že sa nedonútm znova učiť, ale ja som si toho vedomá. Som dosť ambiciózna a keď zatnem zuby, tak by som nemala problém. To ale nie je ten problém, problém sú moji rodičia. Obaja odomňa očakávajú, že pôjdem hneď po strednej na vysokú školu a veľmi sa bojím že ich sklamem. Chápem, že pre niekoho toto môže byť úplná banalita ale pre mňa je moja rodina jedna z najdôležitejších vecí aké mám a nechcem si pokaziť vzťah s mojimi rodičmi. Ale ja sa nedonútim byť na vysokej škole len preto, aby som bola. Rozmýšľala som, že by som aj nachvíľu išla do Anglicka získať trochu skúseností v jazyku a rozšíriť si obzory a potom sa vrátiť a sedieť na riti učac sa. Chcela by som tiež trocha zažiť trocha dobrodružstva kým ma ešte nedržia serióznejšie povinnosti🙂. Viem, že aj erazmus je možnosť ale ten moc nechcem z osobných dôvodov.
Lenže, ako som už písala bojím sa reakcie mojich rodičov. Prosím vás o rady čo robiť.
PS: prosím nesnažte sa ma presvedčiť o tom nedať si gap-year to rozhodnutie nezmením...aj keď rada si prečítam vaše rady ak budú slušné🙂
Tak buď škola, alebo práca. Ja by som tiež nedovolila aby moje deti len tak doma boli bez práce , alebo flakali hore dole.
@hnilk0vamaminka ak chceš študovať jadrovú fyziku ci chémiu, tak ta sa väčšinou študuje až na magisterskom/inzinierskom. Mam podobný odbor vyštudovaný a robím v tom. Potrebuješ vedieť matiku a na vysokej úrovni, tu však musíš pochopiť nie sa naučiť. Keď máš financie tak chod, ale aby to nedopadlo ze na tu školu už nepôjdeš.
@hnilk0vamaminka písala si ze si nevidela stredoškolská, ktorý by išiel na školu a vedel co chce? Tak si predstav ja som to vedela od 8.rocnika na zakladnej. Išla som na gympel a potom na vysokú, školu som úspešne dokončila a ani raz som nepochybovala
@hnilk0vamaminka a ešte jedna vec. Na fyziku aj chémiu v Čechách ale aj na Slovensku sa vyžadujú prijímačky z matiky. Vravíš ze sa ju na strednej neucis. Ak si reálna osoba a nie len troll, tak sa uč hlavne tu matiku. Fyzika ti nepomôže, keď vyletis na analýze. U nás po krbom semestri skončila štvrtina. Nakoniec sme statnicovali ani nie polovica. Lebo 90% vypadnutych skončilo na matike. Fyzika a chémia sú najnáročnejšie odbory na štúdium, lebo sú tak komplexné, že sa ti o tom ani nesníva.
A nieje to nahodou mlada ktora nasla svojej matke jej realny MK ucet, a pouzila ho teraz na svoje otazky?
Mne by skôr samej sebe vadilo, že stratím rok. Na VŠ som išla ako 18 ročná, v 23 už som mala titul. Porozmýšľaj, či vôbec stihneš vyštudovať do 26, aby si mohla mať zľavnené cestovné, atď. Takisto zohnať nejakú prácu po VS, možno už vtedy budeš mať seriózny vzťah, bude treba premýšľať nad bývaním, atď. Na výške máš štedré prázdniny, počas ktorých môžeš brigádovať, oddychovať, cestovať, ...
@veronicka1901 Prosim ta nekrm uz trolla, toto je cista psychopatka
https://www.modrykonik.sk/forum/pubertak/mam-brat-dietatu-mobil-na-noc/?page=2&scrollto=first
https://www.modrykonik.sk/forum/uz-je-dospely/medicina-podmienky-prijatia/
@hnilk0vamaminka kolko mas nesterene ,,z vreckoveho"? Dufam, ze su to tisicky eur. Keby si si mala platit len zdravotne odvody, padne na to stovka mesacne. Nehovorim o prispievani do domacnosti (mozno ti to odpustia), nakupy jedla (aspon 200€). Byvanie u vasich zadarmo, ale inde by si platila dalsie stovky. A nemysli si, ze doucovanie je zadarmo, ak sa chces pripravit na prijimacky a dohnat ucivo 4 rokov strednej (a ktovie ci nie aj zakladnej, hlavne v matike, ako ti tu pisali), to si zarataj dalsiu minimalne stovku mesacne na ucitela, s tym, ze to budu tak stretnutia raz tyzdenne na dve hodiny a zvysok mas samostudium. Nakup knih tiez nepocitam 🙂
Najviac možnosti a najviac odvahy majú mladi ludia. Ak mat rok prestávku, tak určite chod do zahraničia. Tiež som tak spravila a velmi mi to ovplnilo cely život, pracovné možnosti, pohľad na život. .. je ťažké začať niekde inde, ale práve z týchto skúsenosti budeš čerpať po celý život. Teraz už pracovné do UK len s vizami alebo by som sla na jazykový kurz+ pracovna staz.... a nedaj sa odbiť neuspechmi. Takéto skúsenosti nikdy doma nenájdeš. Doma by som neostala. To by bola strata času.
@mircalla hmmm že to niekoho baví 🙄
@drahomirrra vyťahujete influecerky, akoby to bolo zamestnanie, ktorým sa živí 90% mladých ľudí. Zaujímavé je, že mnoho mladých ľudí sa úspešne presadzuje v zahraničí, ale tu ich má každý za lenivé hnidy. Na Slovensku sa mladí ľudia stretávajú presne s takými nepriateľsky naladenými dospelákmi, ktorí nemajú snahu ich chápať, rešpektovať takých akí sú a podporovať ich. Mnoho takých nepriateľských dospelých len štve, že mladí ľudia majú lepšie možnosti a štve ich, že nemajú taký istý posratý život. Drieť do úmoru do skapania v práci, ktorá nenapĺňa človeka a slabo ohodnotený, to nie je život, ktorí mladí ľudia chcú a som rada, že premýšľajú a chcú to inak.
@lienka.7 poznám veľa mladých ľudí, našťastie cieľavedomých a inteligentných. A zo statusu autorky vyplýva, že tiež medzi nich patrí. Tak neviem prečo tu motáte influecerky a alkohol.
@zuzanapjat sorry, ale nie, nemám žiadne pochopenie pre to, aby sa mladý človek po maturite len tak flákal. A dával si akoze rok voľná... to co je? Nič takého neurobil, o nič sa nezaslúžil a chce len tak rok voľná?
Ano, zodpovedne by bolo, keby povedala, že teda idem do zahraničia bud pracovať alebo teda ešte na nejaký pobyt, či kurz. Nehovoriac o tom, kto sa teda o ňu bude starať a pod. A presne táto slečna ani nevie co chce...
Plus tu baby vypisujú, ze si vlastne aj robí prdel... mne sa na detektíva hrať nechce, ale normálna teda asi nebude👌
@lienka.7 ona písala, že sa chce flákať? :D
@zuzanapjat píše, že sa rok chce učiť na prijímačky na vysokú školu. Pýtam sa, čo robila doteraz? Btw, učiť sa rok na prijímačky, to uz si môže rovno vypýtať aj ten diplom 👌
@zuzanapjat Pane boze, precitaj si celu diskusiu. Ma udajne18 rokov, tento nick bol vytvoreny pred 7 rokmi. Cize tu veselo diskutovala ako 11 rocna? No asi nie
Dalsia, co zivi trolla.