Ako zvládnuť rodičovský nesúhlas s plánom gap-year?
Ahojte, mám 18 rokov. Dúfam si nikto nebude myslieť zlé veci z toho nadpisu. Chodím na gymnázium, nefajčím nepijem som iba doma, kde aktívne pomáham mojím rodičom. Môj problém je, že nechcem ísť hneď po škole na vysokú školu ale chcem si dať gap-year (rok doma po škole) kedy by som sa učila na prijímačky na vysokú školu. Chápem, že veľa ľudí hovorí že sa mi to neoplatí pretože je šanca že sa nedonútm znova učiť, ale ja som si toho vedomá. Som dosť ambiciózna a keď zatnem zuby, tak by som nemala problém. To ale nie je ten problém, problém sú moji rodičia. Obaja odomňa očakávajú, že pôjdem hneď po strednej na vysokú školu a veľmi sa bojím že ich sklamem. Chápem, že pre niekoho toto môže byť úplná banalita ale pre mňa je moja rodina jedna z najdôležitejších vecí aké mám a nechcem si pokaziť vzťah s mojimi rodičmi. Ale ja sa nedonútim byť na vysokej škole len preto, aby som bola. Rozmýšľala som, že by som aj nachvíľu išla do Anglicka získať trochu skúseností v jazyku a rozšíriť si obzory a potom sa vrátiť a sedieť na riti učac sa. Chcela by som tiež trocha zažiť trocha dobrodružstva kým ma ešte nedržia serióznejšie povinnosti🙂. Viem, že aj erazmus je možnosť ale ten moc nechcem z osobných dôvodov.
Lenže, ako som už písala bojím sa reakcie mojich rodičov. Prosím vás o rady čo robiť.
PS: prosím nesnažte sa ma presvedčiť o tom nedať si gap-year to rozhodnutie nezmením...aj keď rada si prečítam vaše rady ak budú slušné🙂
@mircalla mne je napríklad jedno či je to troll, alebo reálna osoba. Pretože príklad, ktorý udáva je u mladých ľudí možný. X 18-19 ročných mladých ľudí nechce ísť hneď po SŠ na VŠ. Niektorí si VŠ spravia neskôr, niektorí vôbec. Avšak to neznamená že sú z nich povaľači a influecerky, keď si tú VŠ neurobia. Odsudzovať mladého človeka, že si chce rok užiť mladosť, tak neviem... vy ste sedeli len nad knihami pri riti rodičov? Aj keby bol príbeh vycucaný z prsta, mňa zaujali reakcie.
@zuzanapjat Ja myslim, ze to nebolo vseobecne to odsudzovanie, ale skor odsudzovanie tejto konkretnej osoby, ktora ani netusila, kde je sever, co chce robit, co chce studovat a ako sa zivit. Je x mladych, sikovnych ludi, dokonca si myslim, ze tato generacia je ovela schopnejsia ako napriklad moja
@mircalla v prvom rade nie je v poriadku, ak sa dieťa bojí že sklame rodičov, lebo nechce ísť ďalej študovať. A že sa bojí ich reakcie.. Ona vie čo chce - nechce ísť na VŠ a chce skúsiť ísť do Anglicka. Je si vedomá toho, že sa jej po roku možno nepodarí naskočiť. Takže ja si myslím, že vie kde je sever. Aj takéto decká sú ... Plnia očakávania rodičov roky proti svojej vôli. Potom buď naberú odvahu a pôjdu svojou cestou, alebo budú celý život plniť očakávania niekoho iného. Svojho muža, šéfa, kolegov... Mne sú sympatické decká, ktoré idú svojou cestou aj keby sa mali popáliť...
@zuzanapjat Este raz: ona neexistuje. Je to troll. Myslim, ze je fajn, ak rodic neposkytne nekonecne financovanie roznych napadov a dieta usmerni.
Pretoze ako su sikovni mladi ludia, ale su aj vecne studujuci.....taki co skusaju 3. skolu, pretoze sa im ziadna nepaci, alebo na nu nemaju. Pripadne sa na 5. krat snazia dostat na medicinu a medzitym nic nerobia
Osobne nemam nic proti pauze, ak mam daku viziu a viem si to obhajit.
Narozdiel od teba si myslim, ze tento troll tu viziu nema
@mircalla podľa mňa je správne ak má rodič s dieťaťom taký vzájomný vzťah, že sa dieťa nemusí báť jeho reakcie. Rodič môže povedať svoj názor, ale nemalo by to byť o tom, že si ho začne presadzovať a vnucovať ho. Väčšinou to aj tak nedopadne dobre.
@zuzanapjat S tym suhlasim
@hnilk0vamaminka ty si presne ten typ dietata,ktore chce ist hlavou cez mur,lebo "ja chcem" aj napriek tomu,ze nema veci vobec doriesene ale len sniva.Na Anglicko zabudni.Tam sa teraz uz nedostanes.A keby si aj vhcela ísť inam kvoli jazyku,co mne príde vyhovorka,potrebujes peniaze na cestu,na prezitie kým dostanes prve peniaze za pracu,platiť si socialku,zdravotnu.Alebo ocakavas,ze ti to zafinancuju rodicia,ked vyzera,ze asi na to nebudu mat?Kvoli surodencom,ze nechcu pomahat sa ty nemusis prispôsobovať ,pretoze to je na rodicoch si ich uložiť.Ale ak nemáš uz teraz najdene nieco,kam by si chcela ist,nevidim to pozitivne.Len chces,ale nerobis preto nic.Skoncit skolu a idist,by si musela uz teraz mat kam a zaco.Chces rady,ale len take,co tebe vyhovuju.Treba si dobre premysliet,pretoze sama ist do cudziny bez financii sa ti nepodari.Jedine si najst rodinu,ale cudzi ta tiez zivit nebudu.Bud rada,ze chcu aby si pokracovala v štúdiu,lebo je vela takych co zenu dieta do prace,lebo na studium nemaju.Ja v zahranici zijem a ver,ze je tazke v dnešnej dobe samému cloveku hlavne ked nemas aspon na zaciatok.Vela je takych,co si mysleli,ze budu pokracovat a uz sa nevratili.Su aj,co ano,ale v 18tich si stále dieta,ktore sniva a nevie si predstavit co taketo rozhodnutie obnasa.
Ja som z tých čo po strednej nechceli ísť na VŠ ale kvôli rodičom a rečiam že už nebudem chcieť po roku bola opäť študovať som išla. Po strednej som naozaj nevedela čo chcem. Na vysokej som sa dva roky trápila. Nie akademicky ale emočne. Začali sa mi zdravotné problémy z toho tlaku že mi to rodičia platia tak musím a sklameme ich atď. Zašlo to tak ďaleko že som sa nechala náročky vyhodiť, bola som rok doma, pracovala som v troch rôznych povolaniach naraz. Za ten rok som si urobila jazykový kurz, cestovala som po Taliansku, skúsila som si rôzne práce a šetrila som peniaze. Potom som išla na externé štúdium aj a už mám aj titul bc. Teraz ti poviem že nebudem pokračovať lebo je to pre mňa zbytočné. Tie zenyy čo ti tu píšu si nevšimli že doba je iná. Nepotrebuješ VŠ. Nemusíš mať klasickú prácu. A k tým príspevkom v 11 ja som tu v 12 mala profil tiež 😂😂😂😂😂
Fakt nejde o život aj keby si sa hľadala 5 rokov a pracovala tu a tam. Dnes máme milión možnosti a je hlúpe si tak mladý vybrať iba jednu, ono to zase toľko peňazí nestojí ako ťa tu strašia a to rozhodovanie čo a vobec či dnes budeš jesť je skúsenosť ktorá to otvorí oči a pomôže rozhodnúť sa aký život chceš v budúcnosti viesť. Na to sme mladý aby sme sa učili a skúšali. Na ostatných nehľaď, ide o tvoj život, musíš prevziať kontrolu od svojich rodičov inak dopadneš ako ja, apatická bez vlastného názoru či snov.
Pripájam sa k názoru, že to bude len vymyslené. Keď som videla, že sa chce pripravovať na prijímačky na jadrovú fyziku alebo astrofyziku... na tieto obory väčšinou berú bez prijímačiek. Tam nie je žiadny problém sa dostať, ale udržať 😀
@pomaranc24 Fuuha, som si myslela že tam sa robia prijímačky.
@hnilk0vamaminka Urob ako uznas za vhodne, nie ako chcu rodicia. Moj syn nechce ist na VS a v zivote ho nutit nebudem.
@hnilk0vamaminka Ja Ti napíšem moju osobnú skúsenosť z oboch strán: ako čerstvej maturantky a aj ako rozhodnute rodica. 1. Po gymnáziu som bola prijatá na VŠ. Z dôvodu neočakávanej choroby mojem mamy som sa rozhodla nenastúpiť a postarať sa o ňu, s tým že o rok skúsim VŠ znovu. V lete som si našla brigádu, aby som mohla prispievať na domácnosť. Brigáda ma nespĺňala. Máme sa zdravotný stav zlepšil. Tak som s kamoškou plánovala ísť na polroka do Anglicka. V čase vybavovania povolení, som dostala perspektivnu pracovnú ponuku na Slovensku. Prijala som ju. Keď bol čas prihlášok, rodičom som oznila, že na VŠ nenastupim. Sklamala som ich, ale rozbehla som kariéru a boli na mňa hrdí. Potom prišla vážna známosť, 2 deti. S odstupom času som si vyčítala, že som nepokračovala. Preto som si VS spravila externe pri 2 deťoch, práci a už za poplatok . Keby som ju mala hneď mohla som z toho oveľa viac profitovať: mzda, zápočet rokov do dôchodku, úspora poplatkov pri dennom štúdiu. A pokračuje nás 2. Príbeh
...Keď sa moja staršia dcéra po ZŠ rozhodla, že chce ísť na gymnázium a nie na SOŠ , moja podmienka bola, že hneď po gymnáziu pôjde na VŠ. Bola ambiciozna, veľmi dobre sa učila, prijali ju na 4 VŠ. Vybrala si štúdium v ČR. Študuje dennou formou, prispievame jej na ubytovanie, cestu, stravu, štúdium. Okrem toho brigáduje. Je v poslednom ročníku a je náročné sa učiť, pracovať, mať koníčky, priateľa a bude pokračovať vo VŠ ešte ďalší rok pre zvýšenie kvalifikácie, ale to už distancne. Na zaciatku posledného ročníka prišla s myšlienkou rok si dať pauzu a vycestovať, užívať si. Nemalú sme s tým problém, ale ako rodičia sme jej oznámili, že mama hotel, vreckové, full servis dostane len kým bude študovať a potom sa musí zabezpečiť sama s vlastným príjmom a ak zostane bývať doma, musí prispievať na domácnosť.Po Vianociach to rozumne zvazila a prehodnotila. Cestovanie si dá po staniciach, cez leto a ihneď od jesene hľadá prácu v zahraničí/ SR a popritom bude dokončovat ďalší stupeň VŠ. Po roku sa chce osamostatniť. Ak do vtedy zostane bývať doma, bude nám prispievať....a ešte k tomu štúdiu v ČR, odporúčam Ti zistiť konkrétne na VŠ aké sú podmienky. Niektoré univerzity prehodnocujú denné štúdium spoplatniť pre Slovenských študentov ako to majú ostatní cudzinci. Podmienky prijatia a štúdia môžu byť po roku iné.
@pomaranc24 na jadrovú fyziku a astro nie je problém sa dostať, ale sú to magisterské odbory nie bakalárske. Čiže by musela prejsť 3 roky matiky a fyziky. Sama mam jeden z tých odborov ukončených a bol to masaker. Najmä teda bakalár.
Mne sa nastojila len jedna otazka - z coho budes ten jeden rok žiť? Cakat,ze sa o dospelu dceru na gauci budu starat rodicia to je mega ... za co chces cestovat a uzivat si zivota?
@witchlucia Cize ak si to zosumarizujeme, skolu si nezvladla a po 2 rokoch ukoncila, skusala si vseliake prace ale nic poriadne, tak si isla externe na vysku, urobila si si bc a zase si to vzdala.
Takze spolu zabitych x rokov (neviem kolko 6-7?), nemas ziadnu prax, ziadny titul a ziadny zaujimavy zivotopis. Tak touto cestou sa moje deti dufam uberat nebudu.
@drahomirrra tieto názory starej generácie. 😀 Rovnaké názory mala aj generácia predtým aj ta predtým aj táto generácia bude rovnako nadávať na ďalšiu generáciu. Toto je ten istý kolotoč čudujem sa ze to stále niekto furt vyťahuje
@misanthropicdann Rocnik 1991 je stara generacia 😀 Made my day
@hnilk0vamaminka neboj sa, keď budeš mat premyslený svoj plán a budeš si ho vedieť obhájiť tak to bude OK. Treba si hlavne vypočuť druhu stranu.
Nedá sa porovnávať s inými lebo tvoja situácia je iná, veľa zohráva myslenie rodičov a tvoja osobnosť a finančná situácia v rodine.
Vela deciek malo rok voľno, okúsili svet, ale veľa z nich aj nenastúpil na vš, ostali v zahraničí skrz plat, skrz lásku alebo ostali tehu ci už sa im nechcelo ucit
@hnilk0vamaminka ahoj. Prepáč, že sa nevyjadrím k roku po gymnaziu... neviem Ti poradiť a vlastne nna to názor ani nemám. Ale zaujímavý pohľad dala anjelicek.
Chcem sa Ti vyjadriť k tomu, ze sa bojíš, že súrodenci nepomôžu rodičom.
Ja som bola tiež taka "blbá" a celu VŠ som chodila domov každý víkend, aby som upratala cely dom. Jeden môj brat mal super prácu počas VŠ, tak chodil domov raz za mesiac. Druhý brat bol taktiež počas VS aj v zahraničí, veľmi sa sústredil na kariéru... a ja som bola v tomto príliš obmedzená a každú voľnú chvíľu doma, hrozne to spätne lutujem (ľutujeme aj s manzelom, robil to iste).. teraz by som si tiež nasla inú brigádu počas VŠ, viac si užila počas VŠ (nemyslim len alkoholove akcie. Ale aj kultúru, prírodu, aspoň aké také cestovanie podľa možností...) mojej mame to vyhovovalo, že mala kazdu sobotu vyupratovaný dom... teraz by som bola viac sebecká. A aj deťom vravím, ze raz nemusia chodiť každý víkend domov, len nech si užívajú kým nepracujú full time a nemajú deti.
Používateľka hnilk0vamaminka už nemá účet na Modrom koníku. K tomuto kroku sa rozhodla sama používateľka.
@sisa_s po toľkých rokoch🤣🙈🙈🙈
@denithestrange1993 čože? Zaujimavé, pre mňa úplne cudzí spôsob uvažovania, že by som v 25 niečo zmeškala. Zaujímavé, ako rôzne to ľudia majú.
Napríklad mať deti som dlho nechcela, až v manželstve to na mňa prišlo. Nehľadala som si primárne oplodňovača, ale partnera do života. Uvedomovala som si, že nie každá môžeme otehotnieť.

Urcite nemas 18 r. Si zaregistrovana na MK 7 rokov