Ako zvládnuť situáciu, keď sa s dcérou nikto nebaví?
Ahojte, prosím vás, čo by ste robili na mojom mieste.
Dcéra je siedmacka. Na prvom stupni si prešla vyclenovanim z kolektívu. Začalo to jednou dôležitou premudrelou spolužiačkou a dospelo to k tomu, že sa s ňou nik nebavil. Školu máme blízko bytu, tak dcéra moc školu meniť nechcela, lebo tá hlavná aktérka odišla na 8-rocny gympel. V šiestom a aj tento rok to bolo celkom ok. Dcéra je tichá a aj tak síce nikdy do triedy nezapadla, čo mi potvrdila aj učiteľka na zdruzeni, že ju medzi seba neprijali. Ale bolo to tak, že dcéra sa akoby furt pridala k dievčatám a hoci bola piate koleso na voze, tak ju aspoň neodstrkovali. V triede je len 6 dievčat vrátane mojej. Bola teda celkom spokojná, keďže v podstate je asi aj zvyknutá byť outsiderom.
Zrazu sa s ňou nik nebaví. Teda jedno dievča iba, ale to len tak, že to dievča sa baví s ostatnými dievčatami a mojej sa odzdraví alebo tak, že po nej nezazera. Mali aj skupinu na whatsappe a odtiaľ ju odstránili. Pred dvoma týždňami jej jedna dokonca schovala desiatu. Na druhý deň sa dcere desiata zrazu objavila v taške.
Neviem čo nám robiť. Ísť za učiteľkou, a riešiť to? Týmto sme si prešli na prvom stupni, kde škola vôbec nám nepomohla s tou šikanou. Proste celé zle z ich strany. Zároveň nikoho nemôžu donútiť aby sa s ňou bavili. Napísať niektorym rodičom? To tiež dcéra moc nechce, aj ja viem, že jasne keby aj deťom dohovorili, ešte by sa to obrátilo proti dcére. Do konca roka je ešte ďaleko a neviem teda ako to ideme zvládnuť, či sa to utrasie alebo čo vlastne robiť.
Samozrejme, ak sa to neutrasie, už bude musieť meniť školu či chce alebo nie, keďže sa v takom prostredí nedá denne existovať...
Tak len dceru podporovat a tie 3roky este vydrzi,potom zmeni strednu.Mozno skus nejake kruzky nech nieco robi,v cim by nasla záľubu a nebola by taka nešťastná z kolektívu.Proste tieto spoluziack nebudu s nou cely zivot,nie su pre bu dolezite ako rodina a ty.Casom si najde kolegyne,kamosky,.Teraz ju len nehakonpodpieit a skusit nejake aktivity ktore by jej vynahradili kamaratky.
Vsetko tu uz bolo napisane. Pridam vlastnu skusenost. Este na gymnaziu cca 22r dozadu (ufff) som mala pocit, ze sme dobra trieda, kolektiv, priatelski…mali sme tam 2 spoluziacky, obcas som s nimi prehodila par slov, ale tak mali ine zaujmy. Az pred 2 rokmi na stretavke mi viaceri povedali ze bolo od nas hnusne ako sme ich vyclenili a sikanovali. Prisaham, ze som to v tom case tak nevnimala, chybal niekto nestranny kto by na to upozornil, psychologicka alebo ucitelka. Niekedy to proste nedopne, myslime si, ze ani ta druha osoba nema zaujem a neriesime. Skryta desiata je ina vec, ale ak mate skolsku psychologicku, tak by mala tomu venovat pozornost!
Odpoviem takto hromadne.
Na prvom stupni som šikanu riešila s riaditeľkou... Pomoc nula bodov, agresor bol dieťa sponzorov a tak sa uberalo aj celé riešenie, že dcéra je precitlivela a ten anjelik určite nemôže robiť sir.
Takže neviem či pomôže niečo riešiť do školou. Mám bohaté skúsenosti. Áno,učiteľka do všimla,že ju neprijali, ona im je triedna druhý rok, ale teda zrovna tieto necelé dva roky to bolo celkom ok, ako vravím, dcéra je tichá, ale snažila sa ísť s dievčatami. Či na prestávku, či keď debatovali v triede, druhy rok mi vraví,že šla s nimi,bola s nimi...proste nerobili jej zle, neodhalí ju,áno možno vo väčšej skupinke veľa nenavravela,ale keď boli len jedna dve,tak áno. Takže bola spokojná. Toto odtrcenie bolo aj v septembri,trvalo to tak týždeň,Max dva,potom sa jej spolužiačka ospravedlnila a bolo to v pohode. Najhoršie je, že prestane sa s ňou baviť jedna a hneď aj ostatné. Nie je tam taký chlapec, s ktorým by sa mohla dať dokopy. To jedno dievča čo sa s ňou baví je také neutrálne, ono je skôr s nimi, voči mojej je taká že nezazera po mojej dcére alebo jej odpovie a tak. Dokonca dcéra jej dnes dala čokoládu,lebo mala narodeniny a ona tiež dala pred časom mojej dcére. Poďakovala a šla si po svojom,proste ona je taká že s každým je v pohode, ale jasne že skôr s ostatnými ako s mojou...
Ja viem že u rodičov nepochopím a ešte viac by to riešili deti v škole že zalovala. Ale čo akože môže škola urobiť? Nikoho nemôžu nútiť sa kamarátiť... Áno,dajú sedenia so psychologičkou do triedy, porobia si zápisy,odfajknu že to riešili. Čo reálne to pomôže? Nič. Toto sme už zažili. Tiež keby som sa sťažovala, že jej raz skryla desiatu. Čo s tým? Proste nám skúsenosti,že škola ak aj rieši,reálne nič nevyrieši. Áno,už sa rozprávali,že zmení školu ak sa to neutrasie. Pevne verím že to aj prejde... Lebo tiež nivy kolektív nemusí byť vždy výhra...
Tie deti sú strašne zle...mne keď dcéra vraví, čo si dovolia aj voči učiteľke, aj na ucitelkinu adresu a nič im nepovie...neviem kam to speje ťa dnešná drzosť deti.a bezcitnost
@tana85 no vieš, ona sa snažila prísť za nimi, poslali ju otec,nech za nimi nechodí. Tak ťažko im nedôjde, že je sama,keďže ju odstrcili.
@alica110 tiež ma to zarazilo, že čo s takou? 😳 chudera dievča...je jasné že sa radšej (možno aj po tomto ešte viac) stiahla. Ale akokeby som čítala o sebe (v prípade autorkinej dcéry), ľudia (deti) /nestranní sa radšej pridajú k väčsine šikanujúcim 😒 než by sa skamarátili s tou jednou, prípadne sa jej aspoň zastať. Mňa síce nikto nešikanoval/že by mi schovávali veci alebo tak/ ale tiež ma vyčlenili z kolektívu, hoc som sa snažila pridať...neviem prečo to tak bolo 😒 ale som "rada" že som to prežila v tých rokoch (cca 25 rokov dozadu) ..teraz sú deti oveľa krutejšie.
Ale páči sa mi ako to dnešní rodičia riešia👏, teda ako autorka, našich to nezaujímalo, vlastne som bola ja podľa nich ma vine, nieto este ísť za učiteľkou..
@1sally12 áno, presne, ja by som sa snažila skamarátiť s niekým kto je sám, to isté aj moja dcéra, ale presne vacsinou sa deti od takého človeka odklonia.
Ja neviem ako sa má dcéra snažiť začleniť... Doteraz šla za nimi, prišla ku skupinke, aj sa s nimi rozprávala, ale keď ich bolo napr 5, tak myslím že bola ticho, keď 1-2, tak rozprávala. Taká istá som bola aj ja, keď je väčšia skupinka, som radšej ticho, pritom ináč som ukecana...neviem čo viac by mohla zmeniť. A kto by ich prinútil sa s ňou kamarátiť ..
@1sally12 no vieš, ja už som sa do školy na chodila na prvom stupni. Preto viem ako také riešenie šikany zo strany skoly prebieha.
ahoj @autorka, priznam sa, ze ked toto citam, tak mi je hrozne tazko za vsetkych tych dospelych, ktori toto podporuju - vidia - vedia a neurobia nic.
1- ty si mama a dieta by malo citit doma podporu, porozumenie, to, ze je ok take, ake je, mozno na nu zmen slovnik sama, byt introvert nie je diagnoza, kazdy sa nejako socializuje, niekto to vie vo velkych skupinach - trieda, skola, vsade ho je plno. Niekto nie, potrebuje "par svojich ludi". Niekto ano aj vie byt sam so sebou, teda vie sa zabavit aj citanim alebo nejakou aktivitou, pri ktorej nepotrebuje druhych, no sme spolocenski. Kazdy z nas potrebuje kolektiv a ano kazdemu by padlo, ale ze mega zle, ked by ho ignorovali - ozaj si to vsetci skuste predstavit, prides do prace a tam ta caka ticho, dojdes za niekym a nic akoby dosiel luft, nikto, bavia sa dalej, ignoruju ta.....ano, ona logicky sa odstrihne - pretoze to, ze tam "akoby duchom nie je" je pre nu sebazachovne, nie som tam a tak nevidim, ze som luft
2 - uz davno si mala byt v skole a ano povedat aj napriek negativnej skusenosti, co sa deje a chciet od skoly napravu. Samozrejme skola nevie docielit, aby kazdy kamosil s kazdym - to je zakazdym tak, ze dojdu aj matere, ktore budu tvrdit, ze ich dieta si ma pravo vybrat s kym sa rozprava, hra atd a samozrejme ma, ale na pode skoly sa deju aktivity, kde ucitel, psycholog, spec.pedagog, barskdo kto vedie triedu, kruzok, ma moznost moderovat to ako socialna skupina vznika z triedy, aka je tam dynamika, ake su vztahy - bavit sa s nimi o vztahoch, zcitlivovat ich k tomu, aby im bolo jasne, ake nevhodne a nefer to je a mimochodom, toto moze urobit doma kazda jedna matka - akurat, ze to kazdu jednu napadne az ked sa toto deje jej decku. Teda ano prist domov a povedat viem, ze sa cosi take deje a samozrejme nebudem ti urcovat s kym sa budes kamosit, ale skus si to predstavit ...a teda ano dospely vie skupinu deti moderovat a podporit k tomu, aby aspon zvazili vsetky moznosti, kym niekoho definitivne vylucia a toto po nich chci
3 - ak mate skupinu v ramci triedy, ak by to mal byt aj tvoj posledny prispevok, tak by som sa dcery zastala, mala by vediet, ze ty stojis na jej strane a vies ake je to tazke. A ze na to nie je sama - teda pokojne by som im napisala, nieco ako pisem vyssie, ze aktualne sikanu zaziva kazde 5 dieta - my v ramci Slovenska kralujeme barsjakym tabulkam, deti vedia citat najslabsie s porozumenim z celej EU, tiez mame najsmutnejsie dievcata z celej EU a tak sa nemienis pozerat ako doma smutni to tvoje a chcela by si ich poziadat, aby sa doma porozpravali so svojimi detmi, aby dcere nemizla desiata a nediali sa veci, ktore koncia ako ked vsetci zakryju oci a naposledy to tusim 2x po sebe v Cesku dotiahli do virtuozity, raz Hodonin, bite dievacatko, ku ktoremu postupne prichadzali vsetci z triedy a mlatili ju do hlavy a potom este nejaky iny kut Ceska, taky podobne Bohom zabudnuty, jak Hodonin a vcelku podobny scenar, u nas naposledy takto "kralovalo" v novinach Malinovo, ci co to bolo pri Bratislave s tou dievcinkou, ktoru opili, vyzliekli, fotili....a nechali tak. Tak to monitoruj, daj najavo, ze "im dychas" na krk, vidis a neprajes si to, pretoze kto iny sa ma zastat maloletej osoby, ak nie je rodic, ktory je dospely a vie - rozhodne by som si z dietata nenechala robit exota, ktory nevie kamosit, pretoze v prostredi ako popisujes, by sa velmi tazko vpratali do koze barsjaky extroverti a ja by som im vcelku dopriala taky drobny experiment, vratane ucitelskeho zboru, ze dojdes a nehovori s tebou nik, ani dvere. Ono by ich razom vsetkych presiel smiech - po takej absurdnej vete, ako ma sa socializovat a to sa robi prosim ako v triede, kde uz bezi sikana?!.
Okrem toho, ze das dietatu najavo zaujem, podporu a porozumenie, ze das skole a vobec okoliu najavo stopku za svoju dceru, tak to musis ucit aj ju - teda musi vediet sa ozvat - mala by vediet povedat aspon tebe ze sa deje nieco, co nechce, dat si s nou aj pravidlo - neviem pojdes a zavolas mi - ak nemaju mobil pojdes za prvym dospelym pedagogom a budes chciet nas zavolat. Aby vedela, ze ma moznosti ako z toho von a ze to nemusi trpiet.
Tiez by mala zazivat prijatie a porozumenie a podporu a kolektiv inde - teda to aj odlahci a normalizuj, ano nie kazdy ma stastie na normalnych spoluziakov, su vyslovene skoly, kde prides a citis, ze tam nie je mozne ani na moment hovorit o zdravej klime skoly, ci nejakej skolskej - triednej atmosfere, vsetci to vedia, ale je jednoduchsie nechat to tak, aj preto tie cisla a kazda linka dovery CR - SR to vie. Teda aj to je dobre aby vedela, nie je v tom sama a nie je to jej vina. Hladajte, kde sa vie mat fajn, na co sa vie tesit poobede, kam by mohla chodit a zazit, zabavu, rovesnikov, prijatie, mat fajn cas - nauci sa, ze toto je len cosi, co bude epizoda, rovnako ako nie uplne top pracovny pomer, proste cas, kde ides - vybavis nevyhnutne, ale vies si ustrazit hranice a potom im povies nazdar a ides tam, kde si lubena, ked toto bude mat, prezije to v zdravi a v pohode s tebou - s vami ako rodinou - s inymi blizkymi ludmi.
Drzim palce aby ste to dali a ak nevies ako so skolou komunikovat tieto veci, kup pani psychologicke knihu, nech cita detom, ak nic ine nevie - moze to volat bars aj biblioterapia, je vyborna knizka - https://www.databazeknih.cz/knihy/jana-liska-a-... . Povinne by mala kazda skola nafasovat aspon 10 takych, niektore by to mali mat na oku v triede, aby vedeli, ze ano, da sa to aj riesit - kym ju venujes skole, najprv si ju doma precitajte a hovorte o tom. To je asi najdolezitejsie, byt pre svoje dieta ako opora.
@sevrin prosím ťa, odíď z tejto diskusie, keď nemáš čo empaticke a rozumne povedat.
@alica110 nie, dnesne deti sú iba ja, ja, ja s nikto iný. Teda väčšina.
@atinkaa ďakujem ti za rady, presne ako sa má človek socializovat keď ho proste nechcú. A akoby bolo niečo zle byť introvert, tichý, akoby bolo správne iba byť ako veľká voda a všade plno.
@atinkaa nemáme žiadnu rodičovskú skupinu, ale možno sa sa napísať aj na edupage. Ale počkám ešte týždeň a pôjdem za učiteľkou. Keďže v septembri to samé prešlo. Možno to prejde,aj keď teraz veľmi pochybujem...
@autorka september je strasne daleko, to je pre dieta znicujuce, a prosim uprav si aj ty slovnik - ja z toho vnimam, jednak beznadej, ale tiez to, ze do nej trochu sijes to, co ostatni a to nie je fer, ja ti garantujem, ze v takej tichej skupine by rozobrali barsjakeho extroverta.
Podpor ju, rozpravajte sa, hladajte moznosti inde - a najma nenechaj ju "spriesvitniet", ona potrebuje od teba vediet, ze cim viac bude ustupovat a ticho, tym viac sa jej bude brat jej priestor - ten nech si najprv urobi na hodine, take deti zvyknu "stratit hlas" - nehlasit sa, neodpovedat, nedavat najavo svoj nazor, nic.....tam nech zacne, tam sa opozicii pojde najtazsie proti nej, pretoze tam by to ucitelky moderovat mali.
Potom pories volny cas - idealne v skole, mozno najst niekoho mimo triedu, niekedy je chora situacia iba v danej triede a ked vykukne a najde napr. nejake fajn osmacky, tak sa situacia vie otocit a tym nemyslim, ze ma potom ona sikanovat ich, skor ze ziska zdrave sebavedomie, ktore ked je citit, tak je to stopka presne pre tie deti, ktore sikanuju lebo potrebuju vybit frustraciu a asi neprekvapim, ak poviem, ze obvykle z domu.
Drz sa! Ak ty tomu das nadej a postupnost krokov, tak bude mat aj ona v oku nadej a bude to ok. Ak aj nie fajn, tak prezitelne. Pokojne jej daj kontakt na nejaku linku dovery, ak by potrebovala, nech napise, chatuje, zavola.....ale v prvom rade, maj cas ty.
Škoda že ste jej nepomohli od začiatku s kamarátmi. My sme nášmu hneď dovolili zavolať spolužiaka, pozýval aj na narodeniny viacerých tak isto potom oni jeho. To ste si doteraz nevšimli že tam nemá jedinú kamarátku. Nikdy nikde s nikým nebola? Nikto nebol u vás? Alebo ona vonku po škole? Keď príde zo školy tak je len doma alebo s vami?
Chodí aspoň na krúžky? Má tam kamosky? Nemusí ich mat 10, ale aspoň 1-2
Vieš, ak dcére fakt nemá ani jednu kamosku, musí byt časť problému aj na jej strane
Viem že toto citat asi nechceš, ale pre niečo ju odmietať musia
Ak má napr na krúžku kamosky, tak by som take kamarátky podporila napr nech idu do kina na prespavacku ….. proste by si zo vykompenzovala
A nemôže byť chyba v tvojej dcére, keď sa s ňou nikto nerozpráva? Nie je nejaká čudná, odmeraná k nim? Vieš čo myslím, že sa nevie k nim zaradiť. Lebo všetko tomu nasvedčuje.
Aká je doma, čo kamarátky z ulice, sesternice, bratranci,? Je doma veselá, čo ju baví?
S kolektívom nič neurobíš, no môžeš zdvihnúť sebavedomie, ponúkni jej voľnočasové aktivity, daj ju na tanec, aj folklórny, maľovanie, divadelný krúžok, aerobic, plávanie, športove hry, streľba, skauting, animátorka... ..
Asertívne správanie.... napr....kto mi vzal desiatu?, poprosím vrátiť ... Aj keď spolužiak nevráti hlavné, že sa ozvala... A je normálne povedať na začiatku hodiny, že mi vzali desiatu....
To, že je tichá neznamená, že ma byť "hlúpa".....
Objím za mňa tvoju dcérku urobte si babský deň....
Kamošku môže nájsť aj na strednej.....
Odpoviem zas hromadne.
Píšete že môže byť chyba v nej. Áno, môže. A rada by som prišla na to, čo robí zle. Lebo učiteľka aj na zdruzeni povedala, že je jediná, s ktorou nemá problém so správanim. Povedala to mne osobne. Je proste tichá, slušná, nie je vulgárna, snaží sa ísť k dievčatám, ale jasne že nie štýlom "čaute baby,rada vás vidím,ako sa máte,čo máte nové?" Proste nie je taká uvoľnená v škole, keďže od narodenia je tichšia v kolektíve s tými všetkými situáciami sa nevie uvoľniť. Ináč mne doma aj poodvrava, doma sa vie otvoriť a uvoľniť. Ale proste ja si myslím, že ťa tichost sa nedá zmeniť, na to človek v sebe. Ja som tiež bola podobná a síce už som životom skúšaná, nemám problém vybaviť hocičo, opýtať sa, viem komunikovať, ale tiež nie som taká v kolektíve ukecana...
Dobre a co rodina sesternice, bratranci... Si neodpovedala
@brendaa žijeme v meste, dievčatá sú nie z toho sídliska kde my, sú aj z dediny, ako vravím okrem mojej je tam 5 dievčat. Navyše len tento rok sme e sa presťahovali do dvojizbového bytu, žili sme v 1izbivom, tak tam nebolo moc kde koho pozývať... Rada kreslí,číta,píše básne,poviedky,týmto sa asi ventiluje... Na športové a pohybové aktivity ju dať nemôžem,keďže má horšiu motoriku, to by bolo pre ňu zas trapenie a poníženie...
@brendaa rodina v pohode, tam nemá problém... Ale má mladšie sesternice, 8 rokov, 5 rokov a pol roka, 7 ročný bratranec. Nie tak celkom v jej veku. To sú skôr ešte také detičky, ona je už predsa len pubertacka.

@alica110 keďže za celé roky sa to nepodarilo viacerým, silne pochybujem že zrovna ja by som s týmto spravil dieru do sveta.