icon

Ako zvládnuť situáciu, keď sa s dcérou nikto nebaví?

10. mar 2025

Ahojte, prosím vás, čo by ste robili na mojom mieste.
Dcéra je siedmacka. Na prvom stupni si prešla vyclenovanim z kolektívu. Začalo to jednou dôležitou premudrelou spolužiačkou a dospelo to k tomu, že sa s ňou nik nebavil. Školu máme blízko bytu, tak dcéra moc školu meniť nechcela, lebo tá hlavná aktérka odišla na 8-rocny gympel. V šiestom a aj tento rok to bolo celkom ok. Dcéra je tichá a aj tak síce nikdy do triedy nezapadla, čo mi potvrdila aj učiteľka na zdruzeni, že ju medzi seba neprijali. Ale bolo to tak, že dcéra sa akoby furt pridala k dievčatám a hoci bola piate koleso na voze, tak ju aspoň neodstrkovali. V triede je len 6 dievčat vrátane mojej. Bola teda celkom spokojná, keďže v podstate je asi aj zvyknutá byť outsiderom.
Zrazu sa s ňou nik nebaví. Teda jedno dievča iba, ale to len tak, že to dievča sa baví s ostatnými dievčatami a mojej sa odzdraví alebo tak, že po nej nezazera. Mali aj skupinu na whatsappe a odtiaľ ju odstránili. Pred dvoma týždňami jej jedna dokonca schovala desiatu. Na druhý deň sa dcere desiata zrazu objavila v taške.
Neviem čo nám robiť. Ísť za učiteľkou, a riešiť to? Týmto sme si prešli na prvom stupni, kde škola vôbec nám nepomohla s tou šikanou. Proste celé zle z ich strany. Zároveň nikoho nemôžu donútiť aby sa s ňou bavili. Napísať niektorym rodičom? To tiež dcéra moc nechce, aj ja viem, že jasne keby aj deťom dohovorili, ešte by sa to obrátilo proti dcére. Do konca roka je ešte ďaleko a neviem teda ako to ideme zvládnuť, či sa to utrasie alebo čo vlastne robiť.
Samozrejme, ak sa to neutrasie, už bude musieť meniť školu či chce alebo nie, keďže sa v takom prostredí nedá denne existovať...

pribinak
11. mar 2025

Ako to že nemá ani jednu kamosku mimo školy? Čo vy žijete na opustenej planéte ?

Asi sa tá dotknem, ale čím skôr aj ty aj dcéra k psychologické. Čudná si a to dieťa je vďaka tebe cudne tiež

autor
11. mar 2025

@kassandra25 dcéra nemá súrodencov. Myslím to tak, že za nimi ide, napr bola prestávka, začali sa skupinka rozprávať, dcéra prišla k nim, počúvala, možno niečo povedala,možno nie. Bola veľká prestávka, šli dá prechádzať na dvor, prišla k dievčatám s bola s nimi. Tak myslím že ide za nimi. Teraz jej to zakázali, že nemá ísť s nimi.

autor
11. mar 2025

@tamitamitami a prečo podľa teba nezapadla tá vaša spolužiačka?

autor
11. mar 2025

@pribinak asi preto že ja mám jednu kamošku 300 km ďaleko a druhú čo má deti chlapcov, takže s nimi sa nemá ako hrať. Áno keď bola malá na ihrisku sa s deťmi hrala alebo ja som prehodila s mamičkami pár slov ale nič čo by prerástlo do hlbšieho priateľstva. Ja som mala 1izbovy byť takže pozývať k nám niekoho nebolo kde. Stretávame sa s rodinou, sesternice ale oni sú menšie tak teraz cítiť ten vekový rozdiel uz

pribinak
11. mar 2025

Áno stále sú nejaké prekážky, nič s nedá, všetko je proti tebe

Je mi tvojej dcéry ľúto, ale výrazne príspievas k jej situácii

Čo si myslíš, že deti čo žije v 1 izbovom byte nemajú žiadnych kamosov?

autor
11. mar 2025

@pribinak majú, vravela som o Tom,že do jednoizbaku som asi ťažko mohla pozývať spolužiačky aby sa bližšie skamarátili.

igiana
11. mar 2025

Moja dcera sa ujala takehoto dievcata na gympli, snazila sa s nou zblizit, patri do ich partie, tiez bola stale ticho, nikto sa s nou nebavil, denne dochadza 40 km, lebo na internate ju sikanovali. Teraz su tretiaci a super. Kiezby sa nasla nejaka dobra dusa, co by sa s nou bavila. A ta spoluziacka co sa jej zdravi, tak nedalo by sa ju pozvat napr na pizzu a porozpravali by ste sa s nou aj s dcerou?

A nedalo by sa dat dceru napr na skauting alebo iny kruzok kde by sa stretavala s rovesnikmi a nasla si kamaratku?

autor
11. mar 2025

@pribinak a sú aj introvert i, ktori nepotrebujú sa furt stretávať, kľudne vedia žiť aj bez nejakých kamarátov a byť šťastní, vypnit si cas. Napr ja som taká. Ale v práci viem niormslne fungovať, komunikovať s ním ma neodhana. A len toto chcem aj pre nu

pribinak
11. mar 2025

Áno jasne, nič sa nedá.

autor
11. mar 2025

@igiana jej, tvoja dcéra má dobré ❤️.
No táto čo sa jej zdraví, ona sa tiež baví viac s tými ostatnými, skôr ide o to,že aspoň nezazera po dcére a teda bavila sa s ňou predtým, ale teraz neviem ako sa to vyvinie,či aj ju neovplyvnia. Pritom dcéra jej doniesla včera čokoládu, lebo mala narodeniny, poďakovala sa a šla zas skôr za nimi. A dnes nebola v škole. Čo mi dcéra teraz vravela, buď po hej zazreraju alebo sa tvária akoby bola vzduch

autor
11. mar 2025

@igiana ten skauting je celkom dobrý nápad, skúsim pozrieť či nie je u nás niečo také. Ešte má napadol nejaký cirkevný zbor alebo ako sa to vola

tamitamitami
11. mar 2025

@autorka Proste bola iná a nikto v triede si s ňou nemal čo povedať. Prirodzene, časom, čím sme boli starší to bolo viditeľnejšie....
My sme riešili make-up, seriáli, kamarátky...neskôr prvé "lásky", kávičky, "dedinské zábavy". Ona bola skôr taká tichá, dosť zaťažená na mame. Aj keď človek chcel prehodiť pár viet v rámci slušnosti veľmi nebolo o čom.

kittykat22
11. mar 2025

ides na to blbo. Robi sa to inak. Ja mam tiez take dieta ako mas ty. A presne - nie spat v skolke, nie druzina, nie kruzok. OK. Ale robi sa to inak. Druzina, kruzky alebo nieco - povies doma, ze si to dieta pojde skusit. Pojde 1-2x a uvidí. Nas syn tiez nezvlada socialne situacie. Nema to v sebe. A vies co? Nikdy nespal v skolke - nedokazal to. V druzine ho desilo mnozstvo deti v pripravnom rocniku, na kruzku plakal. Ale nastupil do skoly a hovorim - tak pojdes do družiny. Doma rev - ze nie. Tak som mu povedala, ze si to pojde skusit. 1-2x a uvidi. A vies co bolo? Prisiel stastny ako blcha, ze sa mu tam paci, ze ma kamaratov. Potom prislo obdobie a uz tam stastny nebol, tak tam nechodil - prisiel domov. Vytvarnu ma velmi rad - chodi tam pravidelne. Sedi, nieco tam vytvara - je velmi rad. Skusil si ine kruzky - robotika napríklad - kde sa musel delit o stavebnicu s inym dietatom. Kedze nie je priebojny nikdy nic nestaval. Nevadi - neslo to, tak to nejako prezil. Niekedy sa o nieco snazil, niekdy staval sam. Druhy semester nebol. Teraz programuje - robi to sam v skupine a je spokojny. Musis hladat sposoby ako dieta zaradit a pocuvat co ti k tomu povie. Musis zhodnotit kedy su jeho poziadavky validne a kedy sa netreba rucat alebo z toho robit vedu. Ale je seriozne nutne aby si sa k situacii postavila celom a neutekala. Ked dieta vidi, ze ty zo vsetkeho robis vedu a jedine riesenie je nechat dieta doma alebo utiect - tak to je sposob akym pojme vsetky riesenia. Mala by si seriozne vyhladat psycholgicku aby pomohla synovi. Myslim, ze tebe to moc nejde. Bud preto, lebo uz tak dlho riesis problemy ze mas jednoducho strach a nechces dalsi problem (riesit to dlhodobo musi byt unavne) alebo mozno to mas v sebe od dietata ale o tom nevies 🤷‍♀️

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
kittykat22
11. mar 2025

@monsterablue este je prirodovedecky kruzok. To su take fajn deti. Pracuju so zvieratkami a vyrabaju krmitka, ucia sa rozne veci o prirode.

kassandra25
11. mar 2025

Ked jej to zakázali, by som sa s nimi absolutne na jej mieste nebavila. Ako ti niektoré radia ten prestup inde, to by som vybavovala. Ani prvá, ani posledná by nebola. To je inak povinné s niekým tárať? Paneboze. Ved aj moje kolegyne pocas volna hraju hru na mobile, citaju knihu, casák..... ...pozri sa, ona neni nikoho pes, ze ma niekoho pocuvat a posluchat na slovo, ci s niekym ma tárať alebo nie a ci musí pri niekom stáť alebo nie. V druhych triedach nie sú deti? Odtial nikoho nestiahla? Nemoze byt zasa handra pre celú školu. Urcite by som riesila prestup, s tym, ze ma si poznat, ze neni niekoho pes na povel a vizáž, vyzor má mat tiez v poriadku, lebo presne taketo uz strasne hodnotia niekoho obliekanie a výzor. Správanie by tiez mala mat primerané, a nie ze ani odpovedat vobec nevie alebo sama nevie nieco povedat vobec. A dalsia vec, nech robi, co ju baví. Alebo z rodiny, nech je s ludmi, s ktorymi je rada. Sama seba sa spytaj, co si jej ponúkla k jej stastiu, kde je stastna a co k jej stastiu robis. A zváž si, ci ju nevyzdvihnes zo školy s nejakymi poznamkami vhodnymi spoluziackam.

autor
11. mar 2025

@kittykat22 kolko má tvoj syn rokov? No vieš už bolo toľko situácii že mám strach. Bola škola v prírode v 4.r. vtedy to tiež nebolo najlepšie v triede. Dcéra chcela ísť. Pustila som ju. Bola tam týždeň, sama. Dievčatá na izbe ju ignorovali. Učiteľky nič nevideli. Volať sme im nemohli. Nie je to že nikam ju nedám,aby tomu čelila. Len skoro vždy to dopadlo tak že bola z toho smutná ona a aj ja. Deti o ročník vyššie šli na výlet,potrebovali doplniť autobus. Chcela ísť. Šla. Sedela sama v autobuse. Tam aj späť. Keď mali rozchod,tak celý deň som trpela, či sa bude mať ku komu pridať. Našťastie s niekým vtedy bola...a takých situácii bolo milión. Potom sa čudujete že nič sa nedá,že nenadvazuje vzťahy. No už sme z toho unavená jednoducho a keď človek zažije všade odtrcenie trapas,tak sa uzavrie do seba.

autor
11. mar 2025

@kittykat22 no to by ju bavilo so zvieratami. Pozriem či niečo také ti nie je.

autor
11. mar 2025

Ono ale krúžok by bol super. Lenže čo v škole? Si predstavte že prídete do práce a ste pre všetkých vzduch že máte 5 kolegýň a zazreraju po vás.

autor
11. mar 2025

@kassandra25 nechce dcéra aby som to riešila so spolužiačkami,rodičmi a zatiaľ ani s učiteľkou. Že mám počkať ešte.

autor
11. mar 2025

@kassandra25 tak nechcem ísť,keď nechce,lebo aby sa to ešte viac nezhoršilo
Ale jasne že riešiť to budem, len ešte počkáme...budúci týždeň majú jeden deň turistický, zas nebude mať s kým ísť,tak pri tej príležitosti budem kontaktovať učiteľky ak sa nestane zázrak dovtedy

kittykat22
11. mar 2025

ma 13 rokov. Riesime tieto socialne veci od mala. Skola v prirode alebo lyziarsky nehrozi. To by nezvladol. Nedokaze este fungovat v skupine. Skusali sme prespavacky a ono to neslo. Nic sa tam nedialo a on tak intenzivne vnimal vsetko okolo, ze si to vobec neuzil. Ale chodia k nam single deti a hraju sa a on chodi single k nim na par hodin. To zvlada dobre. Tvoja dcera nie je zatial do kolektivu, ale v priatelstve 1:1 bude stastna, ak jej tie vztahy chybaju. Ako som ti pisala vyssie, syn chodi do skupinky deti v CPP na doporucenie specialnej psychologicky pretoze plava vo socialnej interakcii s rovesnikmi. Tam mu pomahaju ako tie situacie vnimat a riesit. Ja ta chapem, ze je to tazke. Pretoze to je fakt tazke. Ale ty musis hladat riesenia ako to zvladnut. Kruzky chces take kde dieta nebude v skupine stylom - ze spolupracuju, ale v skupina/sam. Ale maju rovnaky zaujem, je medzi detmi, nieco vytvara, nachadza spolocnu rec na urcite temy. Najde potesenie ze nieco vytvori, ze nieco pochopi, najde validaciu vo svojom vysledku. Ono sa to casom moze zmenit a dokaze sa v tom kolektive orientovat. Chce to len prax.

Ja sama som kedysi bola take tela - nevedela som ako s detmi a v kolektive? Dnes je zo mna lev spolocenskych akcii 😂 nemam problem prist k cudzej skupine 10 ludi a odletiet s nimi do Afriky. Naucila som sa asertivite.

Nad prechodom do inej skoly ti neporadim. To ti poradia ine mamicky. Syn si vzdy nasiel jedneho kamarata a s nim prasi. Minuly rok sme tiez riesili sikanu a odstrkovanie. Tento rok ma kamarata a svet je ruzovy. A chodi do tej skupiny.

Ale napisem ti osobnu skusenost - chlapci isli vonku kupit si nieco do obchodu a povedali synovi nech ich pocka vonku. Takze sikana level 1000 u nas tiez bola. Tiez plakal, tiez som z toho bola na nervy. Ano, mam skusenost, tiez hladem riesenia a hasim problemy. Ale vzdy sa mu podarilo ziskat jedneho fajn kamosa a s tym to ide. Preto na prestup nikdy neprisla rec.

petronela1985
11. mar 2025

Úprimne autorku pochopí iba rodič, ktorý tým s dieťaťom prešiel. Moju dcéru tiež odstrcili v škole, dievčatá sa s ňou nebavili, chlapci áno, ale vtedy 8 ročná sa chce proste baviť s dievčatami. A prečo? Lebo proti nej jedna ťažila a ostatné sa pridali. Vždy, každý konflikt čo kto mal s mojou dcérou, mal spoločného menovateľa - to jedno dievča. Dcéru sme dali do inej školy, je spokojná. Zrazu ma kamarátky, píšu, volajú si po škole, stretávajú sa občas aj mimo školy. Ale vidím prečo. Obľúbila si ju najvýraznejšia spolužiačka, taký úplný extrovert a začlenenila ju do kolektívu. Plus triedna učiteľka a vychovávateľka, tu majú adaptáciu naozaj dobre zvládnutú. Jasné, že sú dievčatá, ktoré sa s ňou nebavia, ale už nemá strach niekoho osloviť. Predtým povedala, že na čo sa má snažiť, aj tak sa s ňou nikto nebude kamarátiť. Teraz osloví sama aj iné dievčatá, nereagujú, tak odíde. Už ju to netrápi, lebo má už to kamarátske zázemie. Je to veľmi náročné, pre dieťa, pre rodiča. A nepomáhajú mimoškolské aktivity, že tam si kamarátku nájde. Škola je podstatná, trávi tam veľkú časť dňa.

kassandra25
11. mar 2025

Ona nechce. ........ ale sama nič nedokáže. A kto má dokázat, ked nie potom rodina? Ked raz nieco bolo s mojou dcérou, letel do školy jak najatý moj muz a bez otazok hocikomu a nie este mk. A vybavil. So žiakom. Teraz ked nieco, letí syn. A ten problem nemá, s nim majú problém.

autor
11. mar 2025

@petronela1985 ďakujem❤️ presne že v tej škole clje väčšinu dňa. Darmo bude mať aj 10 kamarátom po škole a v škole bude sama, na psychike jej to nepridá. A vidíš sama, že do kolektívu zapadla vďaka jednej, čo ju do toho kolektívu vtiahla. Možno keby bola táto taká,že jej tvoja dcéra nesadne, tak ste tam kde predtým. Je to proste tak, že silná osobnosť dokáže ovplyvniť celú triedu.

autor
11. mar 2025

@kassandra25 no poviem ti príklad...jednému spolužiakovi v dcerinej triede robil zle druhý spolužiak. Ten bol fakt drzý. Raz prišiel otec, chlapec vošiel do triedy, otvoril okno, do školy my chodiť nemôžeme...a tak naziapal na toho agresora... A čo sa stalo? Deti to povedali učiteľke a ta zvozila toho chudáka tichého a ešte ten mal problém že otec prišiel nakricať to školy. Niekedy sa to tsk robilo bežne. Keď som to povedala na prvom stupni riaditeľke,že niekedy sa šikana riešila takto, tak mi povedala že keby som toto urobila že počkám dieťa pred školou a dohovorim mu,ono to povie rodičom tak by som mala taký problém že sa z toho nespamatam...

igiana
11. mar 2025

@autorka napis mi ip

autor
11. mar 2025

@kittykat22 áno dcére by stačila v škole jedna spriaznená dušička. Ona je skôr na také jedno priateľstva. Jednu kamarátku. Ona zase chce ísť všade. Či výlet, akcia v škole kde predávali veci na Vianoce, škola v prírode, ona sa nestrani akcii. A kým ju vyslovene neodozenu, že tam proste môže s nimi byť v skupinke,tak je spokojná. To nie že ona nikam nejdem,nechce alebo ja ju nepustim. Len teraz je to vyslovene vylúčenie aké zažila na prvom stupni. Proste ju medzi nich nepustia

prasiatko30
11. mar 2025

Je skauting kde jednou z ich met je sklbit tie deti do kolektivu, mixuju ich, robia vela aktivit kde ich ucia spolu fungovat - je vela aktivit kde si ju mohla zaclenit. A pomoct jej aby nezdedila po tebe uz ponaly socialnu fobiu. Tvoje dieta ma problem zaclenit sa do kolektivu a ano psycholog moze pomoct predchadzat takymto situaciam, ale ked viem, ze mam problem snazim sa pracovat s dietatom aby ten problem sa este neprehlboval - a dcerine kamaratke nemusis pozyvat do garzonky, ale ked boli mensie si mohla pozvat dve tri a ist s nimi do parku, na zmrzku, do nejakeho muzea, do kina a pod. Ale tebe sa nic neda a potom sa cudujes, ze dieta nevie ako ma nadvazovat kontakty a nezapada do kolektivu. Tiez odporucam navstevu osychologa alebo nejakeho coacha na to aby ste sa naucili ako nadviazat vztahy s ludmi

nevenka
11. mar 2025

@autorka neviem velmi, ako poradit, ale s miernymi prejavmi sikany sme mali skusenosti so synom. Vtedy sa ho zastala vychovavatelka a urobila s detmi taku aktivitu ako "kruh dovery" a tam sa o tom rozpravali. Pomohlo t1o. Ked syn prestupil na inu skolu z dovodu stahovania, uz nemal problem. Je piatak.
No ale som si spomenula, ze dcera je taka bojazliva, ale to ma jasne po mne, ked ma niekam ist, do noveho prostredia, tak je vystresovana. Ale chvala Bohu, zvladla aj ona celkom sa zaclenit, no ale ked mala 3 roky a sla do skolky, to bol jeden des. A dali sme ju na tanec, lebo ona skor tancovala ako chodila 😅. No ale vresk, ze ona nejde a nejde. Tak si spominam na ucitelku, ako vzala syna, ze pod ty s nou, budete spolu. To bola taka tanecna priprava a syn chodil do svojej vekovej kategorie a prvy polrok este aj s nou 🤣. Velmi jej to pomohlo, mat niekoho, kto je pre nu taka kotva a syn to splnal dokonale. Aj teraz, ked ju poslem samu do obchodu, tak sa "boji", ale s nim pobeha po celej velkej dedine, syn vzdy vsetko sam, to je dobrodruh, hoci tichy, slusny, jemny. Osobne si myslim, ze uz puberta zacina uradovat a aj ponadava, doma skusil 2x, tak sme ho upratali s muzom a doma si dava pozor, so spoluziakmi, to si myslim, ze tiez je cislo 🙃.
Ja som bola tiez taka ticha, navyse bifloska. Ale na zakladke ma na druhom stupni zobrali do partie, lebo sa hrali na Spice Girls a chybala im piata osoba, tak som to bola ja, vsetko sa tocilo okolo jednej krasavice 🤪. Ked som prisla na strednu, tak to bola trieda, ze "vyberova", a zopar deti z dedin tam do poctu nahadzali. Nemala som tam nikoho z nasej triedy zo zakladky. Na skolskom dvore stalo jedno dievcatko, take male ako ja, s rovnako malou nohou same, tak som sla za nou a stala sa mojou naj kamoskou. Keby nebolo jej, tak neviem. Byvame teraz daleko od seba, ale piseme si a ked sa stretneme, tak ako keby si sme si len vcera povedali "ahoj". Nadviazame na to, kde sme skoncili v rozhovore. Toto by som priala Tvojej dcere, mat takuto osobu, len to je taka nahoda. Ja som nakoniec bola taka aj za chlapcami, viac priebojna v tomto ako ona, viac extrovertna, to som aj teraz pri muzovi ten extrovert, ja rada zdielam s ludmi, doverujem, som otvorena, ale vela ludi to vie aj zneuzit, tak uz si davam viac pozor. Bolo by fajn, keby mala dcera taku kotvu v niekom, len to sa tazko hlada, ako ihla v kope sena a hadam este tazsie dnes ako za nasich skolskych cias. I ked, aj to malo svoje specifika.