Ako zvládnuť situáciu, keď sa s dcérou nikto nebaví?
Ahojte, prosím vás, čo by ste robili na mojom mieste.
Dcéra je siedmacka. Na prvom stupni si prešla vyclenovanim z kolektívu. Začalo to jednou dôležitou premudrelou spolužiačkou a dospelo to k tomu, že sa s ňou nik nebavil. Školu máme blízko bytu, tak dcéra moc školu meniť nechcela, lebo tá hlavná aktérka odišla na 8-rocny gympel. V šiestom a aj tento rok to bolo celkom ok. Dcéra je tichá a aj tak síce nikdy do triedy nezapadla, čo mi potvrdila aj učiteľka na zdruzeni, že ju medzi seba neprijali. Ale bolo to tak, že dcéra sa akoby furt pridala k dievčatám a hoci bola piate koleso na voze, tak ju aspoň neodstrkovali. V triede je len 6 dievčat vrátane mojej. Bola teda celkom spokojná, keďže v podstate je asi aj zvyknutá byť outsiderom.
Zrazu sa s ňou nik nebaví. Teda jedno dievča iba, ale to len tak, že to dievča sa baví s ostatnými dievčatami a mojej sa odzdraví alebo tak, že po nej nezazera. Mali aj skupinu na whatsappe a odtiaľ ju odstránili. Pred dvoma týždňami jej jedna dokonca schovala desiatu. Na druhý deň sa dcere desiata zrazu objavila v taške.
Neviem čo nám robiť. Ísť za učiteľkou, a riešiť to? Týmto sme si prešli na prvom stupni, kde škola vôbec nám nepomohla s tou šikanou. Proste celé zle z ich strany. Zároveň nikoho nemôžu donútiť aby sa s ňou bavili. Napísať niektorym rodičom? To tiež dcéra moc nechce, aj ja viem, že jasne keby aj deťom dohovorili, ešte by sa to obrátilo proti dcére. Do konca roka je ešte ďaleko a neviem teda ako to ideme zvládnuť, či sa to utrasie alebo čo vlastne robiť.
Samozrejme, ak sa to neutrasie, už bude musieť meniť školu či chce alebo nie, keďže sa v takom prostredí nedá denne existovať...
@igiana áno, idem ti napísať...
Schovávajú jej desiatu, následne jej ho tam dajú (gaslighting) zazerajú po nej. Dôveruj dcére a buď vďačná, že ti o tom povedala aj v takom veku kedy deti taja. Dáš jej šancu v kľude ukončiť ZŠ.
@jakubrianka s tou desiatou sa to stalo raz, ale aj to sa nemá... Ďakujem ❤️
V praci sa pracuje, nehlafame si tam kamaratov. Pozri, ak by mala kamaratku z inej triwdy, tak sa mizu kamaratit aj poobede. Odkruti skolu a ma vystarano. Ale, tak nariekaj dalej.
Ja keď som bola v jej veku, tak som tiež bola šikanovana a tiež som bola dobra, milá a taka slušná. Dnes ale rozumiem tomu, ze dievčatá co ma sikanovali mali vlastne problémy v hlave a v rodine. Ono to tak pubertiaci majú, to obdobie je pre nich ťažké. Hľadajú si svoju cestu, nerozumejú svojim emóciám a ani sebe a snažia sa zapadnúť. Spolužiaci nerozumeli mne v tej dobe a ja som nerozumela im a priznávam sa asi som pôsobila aj nadradene, lebo ja som nefajčila a nespravala som sa zle, tak som to dobre dievča a oni tie zlé. Šikana je veľmi zložitá vec. Šikanator je človek co ma problémy sam v sebe a sikanou ich potom prejavuje.
@mk1111111111 a v škole sa učí. Ale nevadilo by ti keby v práci nepreriekol s tebou nik ani pol slova za celý deň,hej?
Zazila som so synom, tam do toho vyclenovania bola zapletena aj ucitelka, deti jej na neho donasali a vymyslali si rozne veci, ze sa s nim ani klucka na dverach nerozpravala. V urcitom obdobi som si tym presla aj sama, toto sa dialo vzdy, vzdy sa skupinkovali, ohovarali, pasovali do role tych lepsich. Podla mna je dolezite rozpravat sa o tom a ubezpecit ju, ze to nie je jej vina, ze to prejde ako x dalsich obdobi. Ja svojim detom stale hovorim, ze lepsie hoci jeden kamarat ako 10 falosnych, sama nemam zo zakladnej nejake vyrazne vazby na spoluziakov. Ale urcite by som o tom informovala triednu, aby si trosku davala pozor, co sa v triede deje. Toto su veci, na ktore ako rodicia uz nemame dosah, nevieme zariadit, aby bolo dieta oblubene, menit povahu a podobne. Takze za mna otvoreny vztah a vela sa o tom rozpravat, nech sa neciti menejcenna.
ahoj,
rozhodne by som zmenila školu, a už skôr. Mali sme doma podobný prípad so synom, riešila som s učiteľkou, riaditeľkou psychologom v triede, na chvíľu bol pokoj a potom sa to vrátilo do starých kolají. Druhý krát som to riesila odchodom syna zo školy urpstred šk.roka v 7 ročníku, hoci musel dochádzať busom. Deti v triede sa nezmenia ani po dohovore učiteľov ani rodičov. Ľutujem jedine to, že som to neurobila skôr, hne´d po prvom raze.
Prepáčte že neodpovedam všetkym, ale ďakujem za zdieľanie príbehov,rady, skúsenosti
Nepomohlo by zvolať rodičovské a takto ako si to napísala to povedať rodičom?podľa mňa kto je normálny ten deťom doma dohovorí .Keď nebudú kamaráti ,aspoň jej nebudú robiť zle.A keď toto nepomôže ,tak triedna a riaditeľ nech rieši .To takto nemôže byť ,bude mať z toho psychické problémy .
U nás v škole sa šikana našťastie rieši. Skús ísť za triednou, môžeš všetkých hádzať do jedného vreca. Nevieš, či sa to nezmeni. Bolo treba viac s tým pracovať. Pozvať dievčatá na oslavu narodenin, pozvať domov sa zahrať. Ja by som povedala nejakej mamičke po rodičovskom , ale nie ako sťažnosť. U mojej dcéry je triedna mladá pani učiteľka a na šikanu a vyclenovanie z kolektívu dáva veľký pozor. S deťmi treba neustále pracovať. Stále niečo riešiť.
Keď má veľké problémy, išla by som s ňou za psychologičkou ale mimo školy.
@jakubrianka áno škola by to riešiť mala. U nás má syn každý pondelok ranné kruhy majú chodiť o 15min skôr do školy a tam sa venujú takýmto veciam, vzťahom klíme v triede, riešia čo treba.... Triedna sa snaží každý problém riešiť hneď v zarodku. Ale autorka vidí že v tej škole sa nič nemení k lepšiemu. Tak spí a čaká či sa to náhodou nezmení?.. raz by mi tam dieťa tak trpelo tak nenechám ju tam 7rokov. Aj iné ženy jej tu písali že trebalo s ňou viac pracovať, pomôcť jej získať priateľstva, prihlásiť na krúžky. A mne napísala že som múdra ako rádio 😀 čo na to napísať...lepšie asi rádio ako byť lietadlo 🤷😅
@michelle567 nehnevaj sa na mňa, ale mne sa vôbec nepáči tvoja komunikácia v tejto téme. Šikanu si asi nezažila a netušíš čo za stres prežíva dieťa a dokonca jednorodič. Autorka tu napísala dosť, ako postupovala už počas prvého stupňa, ako sa to vyvíjalo a čo bolo plánované a na aký čas situácia ustala. Nik nebude brať dieťa zo školy ak nevyčerpá všetky možnosti. Ak sa situácia zlepšila na niekoľko rokov, prečo to mala vtedy znova riešiť?
Autorka posielam ti podcast na vypočutie https://podcasts.apple.com/sk/podcast/ľudskosť/...
Môj názor, že akékoľvek riešenie na úrovni deti a rodič je neskoro. To sa malo podchytiť ešte na prvom stupni. Teraz ťažko rodicia môžu ovplyvniť správanie detí a takisto učitelia bez dopadu na dcéru. Takže, za mňa zmena školy ak to nemá extra ďaleko a bude sa vedieť dopraviť sama. Veď to ju čakajú ešte 2 roky. A za tie roky čo tam je sa to nezlepšilo, takže ťažko čakať, že sa niečo zmení. Je tam malo dievčat, takze aj z toho dôvodu
@jakubrianka
@hipuska presne tak, to nie je len tsk že zmeniť školu. Táto škola je 5 minút peši od bytu, dokonca byť som kúpila, aby to mala dcéra blízko. Nesoferujem, nemám auto, pracujem od šiestej, niektoré ŠKD otvárajú neskôr, v tejto škole otvárali od 5:30, preto som ju prihlásila sem. Ani som nejaká reálne možnosti dať ju do inej školy ale dopravu. Nemal mi ju kto vziať, rodina je ďaleko, kamarátka na opačnej strane mesta s dvomi deťmi, tak nejaká dom koho otravovať. Riešila som ako dom najlepšie vedela. Možno by iné vedenie bolo viac nápomocné. A teraz posledné dva roky bola celkom spokojná. Veď nie som na hlavu padnuta, aby som ju nechala tu toľko rokov, keby to bolo nonstop takéto ako teraz. A nemám silu riešiť ti znova v škole, keďže viem ako sa to tam rieši. Takže bude prestupovať, čo je škoda, keďže chodiť to bude časovo náročnejšie. Ale najlepšie odsúdiť, že som mala robiť tento takto. Kto nezažil šikanu, nevie ako sa ťažko proti nej bojuje, aj proti škole, keď nie je nápomocné vedenie
@michelle567
Pomôž jej nájsť nejakú radosť v živote ❤️ nie je dobré aby bola sama ako prst keď nemá ani jedinú kamarátku ani len mimo školy. Dačo vymyslite. Akurát dnes že 12r chlapec skočil pod vlak kvôli šikane 🙁 je to hrozné. Prajem veľa síl a nech už dcéra nemusí toto zažívať. Ja by som sa napr neuspokojila ani s tými 2r čo bol akože kľud - dovolili jej pri nich stáť a nevyháňali ju? Nestačilo by mi to pre moje deti. Ale už nejdem písať, čo bolo sa už zmeniť nedá tak vám fakt prajem nech sa má v živote už len lepšie
@autor ja ti rozumiem. V prvom rade zlyhala škola. Ja sama s riešila šikanu na 2 školách a výsledok záležal od toho ako sa k tomu škola postavila. V jednej škole mi riaditeľka povedala' "fakt? Veď oni sa ani nestretávajú." A to bola maličká škola, kde bolo 60 žiakov, jedna chodba a všetci mali skrinky na tej jednej chodbe. Môžeš ešte tvrdo zakročit voci vedeniu školy. Viem, že nedokážu nikoho nútiť ale môžu a aj by mali odsúdiť akýkoľvek náznak šikany. Pozistuj si, napíš oficiálnu sťažnosť, zhrn tam, koľko krát si to riešila. Ale, najskôr to preber s dcérou. Nečítala som tvoje vyjadrenia, tak možno si to uz skusala
Čo by si ešte mohla skúsiť, pred zmenou školy. Nepotrebuje nutne mať kamarátku v škole. Ale, musí mať partiu inde. Skus krúžok, dievčatá s ktorými sa bude stretávať. Ja som ako tvoja dcéra. Ale, mala som svoju partiu, s ktorou sme chodili poobede von takže mi ten triedny kolektív ani nechýbal.
@michelle567 čítala som čo sa stalo... Hrozne niečo... Mám už nejaké plány, tsk dúfam že jej to pomôže. Áno teraz si poviem čo všetko som mohla robiť inak, ale v danej chvíli som fakt robila pre ňu maximum.
@hipuska ďakujem za rady. Dcéra je rozhodnutá zmeniť školu a ja tiež. Už cez túto školu riešiť nič nebudem. Učiteľka to aj sama vidí, robia akože ranné kruhy, sedenia so psychológom ako trieda aj teraz...ale nič sa nemení...tie deti sú kruté a drzé aj voči učiteľom... Síce je teraz iba riaditeľka ako keď bola dcéra na prvom stupni, ale už asi bude lepšie zmeniť prostredie. Dcéra už chce odtiaľ odísť a to ešte nikdy nebola taká rozhodnutá... Takže idem riešiť prestup.
@hipuska ďakujem za rady. Dcéra je rozhodnutá zmeniť školu a ja tiež. Už cez túto školu riešiť nič nebudem. Učiteľka to aj sama vidí, robia akože ranné kruhy, sedenia so psychológom ako trieda aj teraz...ale nič sa nemení...tie deti sú kruté a drzé aj voči učiteľom... Síce je teraz iba riaditeľka ako keď bola dcéra na prvom stupni, ale už asi bude lepšie zmeniť prostredie. Dcéra už chce odtiaľ odísť a to ešte nikdy nebola taká rozhodnutá... Takže idem riešiť prestup.
@petronela1985 ako ste na tom , zlepšila sa situácia?
Autorka odporúčam pozrieť toto video

Ahoj, skolu sa da zmenit aj hned. Pisala som ti, aby si mi napisala do sukromnej spravy. Viem ti pomoct.