icon

Ako zvládnuť toxické správanie nevlastnej dcéry v puberte?

20. jún 2025

Ahojte. Potrebujem radu lebo cítim že sa mi situácia vymyká x pod kontroly. Asi je dobre povedať že nevlastná dcéra vstupuje do obdobia puberty a preto mam pre veľa vecí pochopenie... No sú veci ktoré sa mi proste nepáčia pretože si myslím že to nie je správne... Na jej výchove sa podieľam od jej 3 rokoch čiže si myslím že mam právo niečo k tomu povedať. Ma čerstvých 13 a hormóny ňou plieskaju jedna radosť. Je u nás každý víkend ale bez prespania. Nikdy nechcela u nas prespať napriek tomu že tu ma vlastnú izbu, myslím si že keď bola malá bolo to tým že by jej bolo smutno za mamou a fakt že žijeme od seba 5 minút chôdze k tomu prispel tiež a jednoducho sme ju do toho nenútili... Pýtali sme sa navrhovali sme prespavacku ale rešpektovali sme že chce byť v noci doma pri maminke. Potom sa nám aj zdalo že by chcela ale cítili sme že nechce jej mama... Proste jej mama je kapitola sama o sebe vždy mala pocit že musí súťažiť nie len s ex ale teda aj so mnou a dosť sa to odráža na správaní dcéry ale to tu nechcem bližšie špecifikovať...
Každopádne mám s dcérou povedala by som že veľmi pekný vzťah. S veľa vecami čo nechce povedať rodičom sa zdôveruje mne, pýta si rady, názory je to medzi nami také milé priateľské, dokonca do seba aj dosť "rypeme" máme podoby uštipačný humor a aj to oceňujem že dokážeme viesť debaty aj týmto spôsobom. No nastáva tu menší "problém" slečna začína byť veľmi toxická... Ale naozaj veľmi. Opovrhuje prakticky každým, začína mať zvláštne nároky na to čo by sme jej mali platiť a v podstate ak nedochádza od nás s nejakou hotovosťou je zle ... Minulý víkend si s ňou manžel sadol a snažil sa jej vysvetliť že by bolo fajn aby si cez leto našla nejakú brigadku (samozrejme vieme že brigádovať môže od 15 zo zákona) aby si nejakú tú korunku zarobila aj sama a teda vedela aký je to pocit - pokračovanie v komentároch

mondolina
20. jún 2025

ona ten iný spôsob života vidí. buď sa pridá, alebo nie.

lienka.7
20. jún 2025
@anonym_autor

@anjelicek26 a čo je na tom zle aby si skúsila zarobiť vlastné peniažky aby poznala ich hodnotu? Veď ja ju neposielam makať niekam na celý deň. Navrhovali sme jej skôr roznášať letáky alebo niečo také, nenáročné len pre ten pocit že si zarobí pár € sama

@autorka súhlasím s tebou, viem ako to myslíš. 13 ročná môže pokojne venčiť psíkov alebo niečo podobné a mat tak nejaké euro pre seba navyše. Tiez nevidím problém v tom, ak roznesie po dedine pár letákov a dostane za to tiež nejakú odmenu. Aby sa naučila vážiť si peniaze. Nevidím najmenší dôvod, prečo nie.
Tu je vidno tu dvojtvarnost. Na jednej strane je to ešte "malé dietatko" keď ma niečo urobiť, na druhej strane, pokial sa vlaci s frajerom, už je to pomaly "dospela" osoba.
Za vyloženie mycky ani vysávanie by som jej nedala nič. Vsak predsa býva tam ak ona. Tebe tiez platia za to, ze doma varis?

autor
20. jún 2025
@kacena4

ak ju chcete "nutit" do zarabania penazi rovte to doma. dajte jej domace prace za ktore dostane placu (vreckove) ale nie 13r dieta ktore ma oboch rodicov posielat na brigadu 🤦 ste povinný ju vyzivovat tak nech maja doma a zarobí si strazenim surodenca vylozenim umyvacky pozametanim povysavanim.....

@kacena4 ja si myslím že nie je správne aby dostávala peniaze za to že vyloží mycku.. predsa tu existuje aj ona nie? To je zas pre mňa nepochopiteľné

autor
20. jún 2025
@mondolina

ona ten iný spôsob života vidí. buď sa pridá, alebo nie.

@mondolina máš pravdu, sama si nakoniec vyberie

44janica44
20. jún 2025

Tak ale to sa nerieši ze nájdi si brigádu. Co ma chodiť od domu k domu ako jehovista.
Však jej povedz tu máš 10 e vreckove a suseda povedala ze potrebuje pokosit a niekoho hľadá núka za to 5e. Ak chceš dohodnem sa s nou si môžeš privyrobiť. Keď nie tak nie.
Fakt čakať od 13 ročnej pubertacky ze bude behať po domoch a pýtať sa ci potrebujú vyvenčiť, pokosit, postarať sa o deti je moc. Však ani ty nevieš čo kto v dedine by potreboval a ci je za to ochotný zaplatiť alebo dá dieťaťu iba čokoládu ako odmenu.

hopatko
20. jún 2025

Dievca ma svojich dvoch rodicov, ty to ale nie si. Nie, nema co ist 13 rocne dieta na brigadu, to je chore myslenie, to si mozes dat svoje deti brigadovat ak taku brigadu najdes...Toxicka v tomto celom vztahu sa mi zdas jedine ty, a nie normalne pubertalne dievca, ktore ma potreby a narok na starostlivost a financne zabezpecenie.

anjelicek26
20. jún 2025

Domace prace samozrejme neplatit. Inak sa uz bez zaplatenia ani nepohne... ale vytrhat tonu buriny navyse ci ostrihat kriky, upratat garaz ci povalu, take tie veci co sa nikomu nechce robit a stoja kopu casu, za to je odmena navyse ok...

autor
20. jún 2025
@lienka.7

@autorka súhlasím s tebou, viem ako to myslíš. 13 ročná môže pokojne venčiť psíkov alebo niečo podobné a mat tak nejaké euro pre seba navyše. Tiez nevidím problém v tom, ak roznesie po dedine pár letákov a dostane za to tiež nejakú odmenu. Aby sa naučila vážiť si peniaze. Nevidím najmenší dôvod, prečo nie.
Tu je vidno tu dvojtvarnost. Na jednej strane je to ešte "malé dietatko" keď ma niečo urobiť, na druhej strane, pokial sa vlaci s frajerom, už je to pomaly "dospela" osoba.
Za vyloženie mycky ani vysávanie by som jej nedala nič. Vsak predsa býva tam ak ona. Tebe tiez platia za to, ze doma varis?

@lienka.7 no presne takto som to myslela... My nechceme teraz aby makala a tak.. len jej chceme ukázať že tie peniaze ktoré dostane stoja nejakú prácu ktorú sme museli vykonať. Proste len jej ukázať že to nepadá z neba a treba pre to niečo spraviť. Normálne jej stále dávame vreckové a platíme čo treba len sme chceli aby si to vyskúšala 🤷🏼‍♀️ a presne... Mať maniere na to vek ma ale urobiť niečo osožné to je ešte mala na to😅

autor
20. jún 2025
@44janica44

Tak ale to sa nerieši ze nájdi si brigádu. Co ma chodiť od domu k domu ako jehovista.
Však jej povedz tu máš 10 e vreckove a suseda povedala ze potrebuje pokosit a niekoho hľadá núka za to 5e. Ak chceš dohodnem sa s nou si môžeš privyrobiť. Keď nie tak nie.
Fakt čakať od 13 ročnej pubertacky ze bude behať po domoch a pýtať sa ci potrebujú vyvenčiť, pokosit, postarať sa o deti je moc. Však ani ty nevieš čo kto v dedine by potreboval a ci je za to ochotný zaplatiť alebo dá dieťaťu iba čokoládu ako odmenu.

@44janica44 ach🙈 nikto jej nekazal behať po dedine.. no nevadí

ha_ha
20. jún 2025

Ale veď ona iný spôsob života vidí, keď je u vás. Naozaj to skús brať tak, že to je proste puberta, kedy sú rodičia zlí a trápni a hrozní a ich názory sú prepotopné, proste z princípu, lebo je vo veku, kedy to tak vníma každý (alebo takmer každý) teenager. Uvidíš, ako sa zmenia v tom veku tvoje vlastné deti, o ktorých si teraz presvedčená, že žijú iný život a majú iné hodnoty.

autor
20. jún 2025
@hopatko

Dievca ma svojich dvoch rodicov, ty to ale nie si. Nie, nema co ist 13 rocne dieta na brigadu, to je chore myslenie, to si mozes dat svoje deti brigadovat ak taku brigadu najdes...Toxicka v tomto celom vztahu sa mi zdas jedine ty, a nie normalne pubertalne dievca, ktore ma potreby a narok na starostlivost a financne zabezpecenie.

@hopatko no dobre teda ako povieš. Pekný deň ti prajem

irusa
20. jún 2025

och...počkaj na vek 16-17 až vtedy bude veselo....

autor
20. jún 2025
@ha_ha

Ale veď ona iný spôsob života vidí, keď je u vás. Naozaj to skús brať tak, že to je proste puberta, kedy sú rodičia zlí a trápni a hrozní a ich názory sú prepotopné, proste z princípu, lebo je vo veku, kedy to tak vníma každý (alebo takmer každý) teenager. Uvidíš, ako sa zmenia v tom veku tvoje vlastné deti, o ktorých si teraz presvedčená, že žijú iný život a majú iné hodnoty.

@ha_ha no pozor... Ja si nemyslím že moje deti su viac alebo že budú také a onaké... Práve preto sa snažím pristupovať rovnako či sú vlastné a či nevlastné. Ako som férová v tom že musia dostať rovnako tak som férová v tom čo od nich očakávam

autor
20. jún 2025
@irusa

och...počkaj na vek 16-17 až vtedy bude veselo....

@irusa 😁🙈 ďakujem držím si palce už teraz

44janica44
20. jún 2025

A ako by si tu brigádku našla? Co by ste dali oznam na FB alebo na bránu? Alebo ako?

any_soj
20. jún 2025

Neter (7) a synovec (5) žijú vo väčšej dedine. Keď mali nedávno dáke dni obce či čo, vymysleli si projekt - upiekli muffiny (samozrejme s rúrou pomohli rodičia), zabalili po 1, dali stolík pred dom a predávali po 0,50€. Neskutočne sa tešili, ako to celé zvládli a aj z peňazí, čo dostali (30€ za 2 hodiny). Toľko k tomu, že 13 ročná nemôže.
Súhlasím ale, že nemá si sama chodiť hľadať, to len ak by bola iniciatíva od nej. Skôr vy jej ponúkate, čo kto potrebuje kde.
A myslím si teda, že platíte dosť. Výživné, plus navyše, plus školské a športové potreby... Vreckové naozaj môže riešiť mama

autor
20. jún 2025
@44janica44

A ako by si tu brigádku našla? Co by ste dali oznam na FB alebo na bránu? Alebo ako?

@44janica44 si mimo snažíš sa tu urobiť zo mňa necitlivú hlúpaňu... Dali sme jej viac konkrétnych možnosti a neočakávali sme že ma chodiť od domu k domu...

autor
20. jún 2025
@any_soj

Neter (7) a synovec (5) žijú vo väčšej dedine. Keď mali nedávno dáke dni obce či čo, vymysleli si projekt - upiekli muffiny (samozrejme s rúrou pomohli rodičia), zabalili po 1, dali stolík pred dom a predávali po 0,50€. Neskutočne sa tešili, ako to celé zvládli a aj z peňazí, čo dostali (30€ za 2 hodiny). Toľko k tomu, že 13 ročná nemôže.
Súhlasím ale, že nemá si sama chodiť hľadať, to len ak by bola iniciatíva od nej. Skôr vy jej ponúkate, čo kto potrebuje kde.
A myslím si teda, že platíte dosť. Výživné, plus navyše, plus školské a športové potreby... Vreckové naozaj môže riešiť mama

@any_soj asi som sa zle vyjadrila, my sme jej dali hneď niekoľko možností kde si takto môže privyrobiť. Nechceme aby chodila klopať po domoch

ha_ha
20. jún 2025
@any_soj

@any_soj Ale tam je ten zásadný rozdiel v tom, že tvoja neter a synovec to robili, lebo chceli a tešili sa z toho. Táto dievčina nechce.

44janica44
20. jún 2025

Si mi neodpovedala a ja som mimo 🙂
Ok
Tak si tu asi chcela počuť nieco štýlom.
" áno mas úplnú pravdu, nevychovana pubertacka a este horšia ex co ju hucka proti vam."

autor
20. jún 2025
@44janica44

Si mi neodpovedala a ja som mimo 🙂
Ok
Tak si tu asi chcela počuť nieco štýlom.
" áno mas úplnú pravdu, nevychovana pubertacka a este horšia ex co ju hucka proti vam."

@44janica44 no dobre vidím že my dve si nemáme čo povedať. Tak ti prajem pekný deň🙂 a prosím už viac nekomentuj

sense
20. jún 2025

Pozri ja by som jej extra peniaze nedala alebo dala vreckové ale všetko nad rámec výživného alebo ozaj nevyhnutných veci by si platila z toho aj zmrzlinu či lízatko ak by chcela. Jednoducho je čas slečne povedať či sa urazí či nie že nemôže mať všetko na čo si zmyslí.
V jej veku brigádovať nemôže tak jej otec miesto navrhovania brigády si ma s ňou pohovoriť o Tom že nemôžem mať všetko čo a kedy si zmyslí. Ak bude raz jedného dňa zarábať nech si robí čo chce ale on nemá len ju, platí výživné, platí jej oblečenie a aj veci do skoly

autor
20. jún 2025
@sense

Pozri ja by som jej extra peniaze nedala alebo dala vreckové ale všetko nad rámec výživného alebo ozaj nevyhnutných veci by si platila z toho aj zmrzlinu či lízatko ak by chcela. Jednoducho je čas slečne povedať či sa urazí či nie že nemôže mať všetko na čo si zmyslí.
V jej veku brigádovať nemôže tak jej otec miesto navrhovania brigády si ma s ňou pohovoriť o Tom že nemôžem mať všetko čo a kedy si zmyslí. Ak bude raz jedného dňa zarábať nech si robí čo chce ale on nemá len ju, platí výživné, platí jej oblečenie a aj veci do skoly

@sense ide o to že ja sama jej rada niečo kúpim dám pár € keď viem že na druhý deň idú s kamoškami na cyklotrasu a pod... Len nadobúdame pocit že je to už samozrejmosťou a chceme jej ukázať že to tak úplne nie je

colsami
20. jún 2025

A kolko jej posielate vyzivne? Uz sa to tu pytali ale bud si to prehliadla alebo naschval nereagovala. Ked ma dievca take odvazne reci o sudoch.

ha_ha
20. jún 2025

Autorka, ber to tak, že ste jej ponúkli možnosť, zarobiť si nejaké peniaze navyše. Ona to odmietla, tak tým by ste to mohli uzavrieť. Bez vyvodzovania akýchkoľvek záverov typu, že "keď si nechcela brigádovať, nedostaneš ani vreckové". Mali to byť peniaze NAVYŠE, k vreckovému, ktoré normálne v tom veku decká dostávajú. Keď nechce, nebude mať, bude mať len vreckové.

anjelicek26
20. jún 2025

Ja nerozumiem celkovo tomu rozmyslaniu 13 rocne dieta nahanat "zarabat" aby pochopilo hodnotu penazi. Ona to chape, vie, ze veci ktore chce/potrebuje stoja peniaze. O 2-3 roky normalne prijde ten cas a ak bude ona chciet a potrebovat nad ramec vreckolveho, tak si najde brigadu. Na co to hrotit v tomto veku...skoro je na to. Nech sa sustredi na skolu, sprava sa rozumne k surodencom, rodicom, poprace si po sebe, v tom veku nic ine netreba..,.

No a k poslednemu komentu, ono to je normalne ked ide moje dieta na vylet, ze mu pristrcim par eur, Ved kto nie. Pokial teda neotacate ako rodina kazde euro tri krat, tak co sa nad tym tak nejak zamyslat...ved aj pises, ze to vlastne robis rada... sa bojis, ze ju pokazis? Ja mam uz jedno dieta rok dospele a pokazena nie je... uz vyse roka pracuje popri skole, vreckove mi uz odmieta brat....

sense
20. jún 2025

Tak prestante to robiť samozrejmosťou, na dobre sa veľmi rýchlo zvyká a veľmi dlho odvyka. príklad mne keby da každý týždeň niekto 500e len tak na moje potešenie, tiež by som sa začala zduvat a jedovaté keby mi to zrazu chce len tak opäť zobrať alebo by zrazu za to niečo chcel

autor
20. jún 2025
@colsami

A kolko jej posielate vyzivne? Uz sa to tu pytali ale bud si to prehliadla alebo naschval nereagovala. Ked ma dievca take odvazne reci o sudoch.

@colsami súdom je stanovené 270€ manžel posiela 500 a koncom roka na vianoce 600...

ha_ha
20. jún 2025

Píšeš, že jej dávate peniaze vždy, keď je u vás, že jej dávaš aj ty pomimo... a potom píšeš, že to berie, ako samozrejmosť. No lebo ste ju takto naučili. Stanovte si nejakú sumu a nejaký časový interval a toho a držte, Bicyklový výlet s kamoškami si zafinancuje z toho.

autor
20. jún 2025
@ha_ha

Autorka, ber to tak, že ste jej ponúkli možnosť, zarobiť si nejaké peniaze navyše. Ona to odmietla, tak tým by ste to mohli uzavrieť. Bez vyvodzovania akýchkoľvek záverov typu, že "keď si nechcela brigádovať, nedostaneš ani vreckové". Mali to byť peniaze NAVYŠE, k vreckovému, ktoré normálne v tom veku decká dostávajú. Keď nechce, nebude mať, bude mať len vreckové.

@ha_ha ďakujem za komentár