icon

Ako zvládnuť toxické správanie nevlastnej dcéry v puberte?

20. jún 2025

Ahojte. Potrebujem radu lebo cítim že sa mi situácia vymyká x pod kontroly. Asi je dobre povedať že nevlastná dcéra vstupuje do obdobia puberty a preto mam pre veľa vecí pochopenie... No sú veci ktoré sa mi proste nepáčia pretože si myslím že to nie je správne... Na jej výchove sa podieľam od jej 3 rokoch čiže si myslím že mam právo niečo k tomu povedať. Ma čerstvých 13 a hormóny ňou plieskaju jedna radosť. Je u nás každý víkend ale bez prespania. Nikdy nechcela u nas prespať napriek tomu že tu ma vlastnú izbu, myslím si že keď bola malá bolo to tým že by jej bolo smutno za mamou a fakt že žijeme od seba 5 minút chôdze k tomu prispel tiež a jednoducho sme ju do toho nenútili... Pýtali sme sa navrhovali sme prespavacku ale rešpektovali sme že chce byť v noci doma pri maminke. Potom sa nám aj zdalo že by chcela ale cítili sme že nechce jej mama... Proste jej mama je kapitola sama o sebe vždy mala pocit že musí súťažiť nie len s ex ale teda aj so mnou a dosť sa to odráža na správaní dcéry ale to tu nechcem bližšie špecifikovať...
Každopádne mám s dcérou povedala by som že veľmi pekný vzťah. S veľa vecami čo nechce povedať rodičom sa zdôveruje mne, pýta si rady, názory je to medzi nami také milé priateľské, dokonca do seba aj dosť "rypeme" máme podoby uštipačný humor a aj to oceňujem že dokážeme viesť debaty aj týmto spôsobom. No nastáva tu menší "problém" slečna začína byť veľmi toxická... Ale naozaj veľmi. Opovrhuje prakticky každým, začína mať zvláštne nároky na to čo by sme jej mali platiť a v podstate ak nedochádza od nás s nejakou hotovosťou je zle ... Minulý víkend si s ňou manžel sadol a snažil sa jej vysvetliť že by bolo fajn aby si cez leto našla nejakú brigadku (samozrejme vieme že brigádovať môže od 15 zo zákona) aby si nejakú tú korunku zarobila aj sama a teda vedela aký je to pocit - pokračovanie v komentároch

autor
20. jún 2025
@mk22

No a ty si mala odpoveď nie, nedáme ti na doplnenie mihalníc.
Otec ti to nedovolil.
Dovolila maminka, tak nech sa ti stará a financuje aj doplnenie.
Bodka.
Nech sa aj rozkraja.

@mk22 manžel sa potom rozprával aj s ex ale to tu nechcem ďalej riešiť...
Ale dala si mihalnice nakoniec dole, manžel na tom proste trval

lienka.7
20. jún 2025
@mk22

No a ty si mala odpoveď nie, nedáme ti na doplnenie mihalníc.
Otec ti to nedovolil.
Dovolila maminka, tak nech sa ti stará a financuje aj doplnenie.
Bodka.
Nech sa aj rozkraja.

@autorka presne ako ti píše
@mk22 na jej vymysly odpovedať, ze rozhoduje a financuje to jej mamka. Dostáva na to od ocka peniaze. Ako píšem, "mala" začína byť pekne prestana, ak to nestihneš hneď tersz, tak o rok-dva sa zbláznis. A ti este potom čakaj požiadavky typu, že aby ste jej platili dovolenky, lebo vy na to predsa mate, a maminka je chuderka sama s jedným platom...to, ze ma plus 500€ od vás jej už samozrejme nepovie. ach jaj, nezávidím ti.

mk22
20. jún 2025
@ha_ha

@mk22 Nie, nemala povedať nič. Mal jej to povedať otec.

@ha_ha ona prišla aj za ňou predsa.
A s hotovými mihalnicami jej prišla oznámiť ze mama jej to dovolila a ona sa nemá starať!

maranta_leuconeura
20. jún 2025

Inak aby sud priklepol vyzivne 500€ (co uz aj tak posielate), tak aj matka by mala dokladovat, ze na nu minie zo svojho dalsich 500€, cize spolu na dieta 1000 mesacne. A to sa asi nestane , ci?

ha_ha
20. jún 2025

Môžeš povedať svoj názor na umelé mihalnice na 13- ročnom dieťati všeobecne. Nie hovoriť, čo by si jej ty dovolila, alebo nedovolila. Nabudúce jej povedz, že ty by si jej dovolila niečo, čo jej mama zakáže a uvidíš. Mama jej to tebe natruc aj tak nedovolí, ale ty budeš za dobrú. 😉

ha_ha
20. jún 2025

"Na jednej strane všetci čakajú od nevlastnej matky že bude milovať ako vlastné ale zároveň máme zákaz čo kolvek urobiť alebo povedať. Zvláštne" Áno, presne tak to je. Čím skôr to pochopíš, tým lepšie.

lienka.7
20. jún 2025
@andymi

No, ale zienky, ake ste ostre 😀 Netvarme sa, ze 13 rocne deti nebrigaduju ( citala som tu kopec diskusii, kde dokonca takuto brigadu vacsina podporuje z vychovneho hladiska)....ja osobne poznam deti v tom veku, co roznasaju letaky, kosia travniky, vencia niekomu psov, ci robia nakup. Niektore si chcu prilepsit k "vreckovemu" a niektore dosetrit na nejaky ten lepsi mobil... Predpokladam, ze dievca si nevie vazit hodnotu penazi, pretoze mamka ju uci, ze "korytko" je ocko. Mame nieco podobne v rodine (na upresnenie, rodina je mama dievcata), pubertiačka chce rifle, chod za ockom, vidi pekne botasky chod za ockom, novy telefon...chod za ockom, a ocko vsetko sponzoruje, lebo ak povie, ze nie, tak je zly, setri na nej, nechce dopriat vlastnej dcere (slova mamy). Cize 15 rocne dievca ma 10 botasiek (od ocka), 15 rifli (od ocka), I-phone (od ocka)....a kopu veci, ktore by v jej veku nemala, keby nebolo toto citove vydieranie. A otec kupuje a kupuje, len aby bolo dobre a dieta necitilo krivdu... Predpokladam, ze to takto funguje aj v autorkinej rodine (a ktovie kolko z vas, co ste sa pustili do autorky funguje podobne) ???

@andymi presne tak, uplne presne si to zhrnula, ako to reálne funguje, alebo ako si to niektoré rozvedene predstavujú, ze by malo fungovať. Otec je proste v ich ponímaní len osol otras sa. tlieskam 👍👏

mk22
20. jún 2025
@andymi

No, ale zienky, ake ste ostre 😀 Netvarme sa, ze 13 rocne deti nebrigaduju ( citala som tu kopec diskusii, kde dokonca takuto brigadu vacsina podporuje z vychovneho hladiska)....ja osobne poznam deti v tom veku, co roznasaju letaky, kosia travniky, vencia niekomu psov, ci robia nakup. Niektore si chcu prilepsit k "vreckovemu" a niektore dosetrit na nejaky ten lepsi mobil... Predpokladam, ze dievca si nevie vazit hodnotu penazi, pretoze mamka ju uci, ze "korytko" je ocko. Mame nieco podobne v rodine (na upresnenie, rodina je mama dievcata), pubertiačka chce rifle, chod za ockom, vidi pekne botasky chod za ockom, novy telefon...chod za ockom, a ocko vsetko sponzoruje, lebo ak povie, ze nie, tak je zly, setri na nej, nechce dopriat vlastnej dcere (slova mamy). Cize 15 rocne dievca ma 10 botasiek (od ocka), 15 rifli (od ocka), I-phone (od ocka)....a kopu veci, ktore by v jej veku nemala, keby nebolo toto citove vydieranie. A otec kupuje a kupuje, len aby bolo dobre a dieta necitilo krivdu... Predpokladam, ze to takto funguje aj v autorkinej rodine (a ktovie kolko z vas, co ste sa pustili do autorky funguje podobne) ???

@andymi presne si opísala aj situáciu u autorky.
Aby sa 13r vyhrážala ze mama ta dá na súd?
Áno otec je oslik, kt vždy musí dať, lebo keď nie, je zlý, lakomý.. By som chcela vidiet ci v tej vašej rodine ma mladá to isté aj od matky.
10parov otec a 10matka?? Pochybujem.
Matka tak jeden par😃

zuzudrnda
20. jún 2025

Na podporu finančnej gramotnosti, čo tak možnosť zarobiť si k vreckovému extra peniazky, za extra pomoc? Niečo mimo domácich bežných prac, čo pomôže aj tebe. Ty máš z toho zisk a ona tiež. Ak ťa niečo také napadne 🙂. Strelím príklad: vkladala by som doma letáky do novín, dostanem 300 eur, pomáha mi, dám dieťaťu časť. Tiež by som nerozdavala len tak peniažky nad rámec vreckového a iných povinných výdavkov svojim deťom. Z výchovných dôvodov.

44janica44
20. jún 2025
@lienka.7

@44janica44 predstav si, ze aj ja mam pocit, ze ex ju hucka proti nim štýlom, ze vsak jej majú všetko platit, co si vymysli. A vieš čo? Nie, nemajú. A ni nie sú povinný. Platia dosť, dokonca nad rámec ako majú. Keď mladá chce prachy navyše, nech si "zarobi". Nech sa paci. Napr.aj štýlom ze jej kúpim veci, nech si upečieme mafiny a tie predáva. Nikto ju neposiela makať v 13 za pas do VW predsa!

@lienka.7 čítala si ďalšie moje komentáre?
Piecť mufiny to ako fakt si dieťa dá stolík pred bránu a tam bude 5 h sedieť a čakať ci niekto kúpi? Každý deň? Už si také videla?
Ja nie. Úprimne ani by som nekúpila 1. Neviem co v tom je, 2. Jedine co by som si pomyslela preboha preco to to dieta robí? 3. Nebodaj by šla okolo kontrola z daňového úradu alebo hygiena ( teraz ich je všade plno bezne idu nejaky smer kontrolovat prevadzky a tu zrazu nelegalny poulicny predaj) to by rodicia ako vysvetlili?

lienka.7
20. jún 2025
@44janica44

@lienka.7 čítala si ďalšie moje komentáre?
Piecť mufiny to ako fakt si dieťa dá stolík pred bránu a tam bude 5 h sedieť a čakať ci niekto kúpi? Každý deň? Už si také videla?
Ja nie. Úprimne ani by som nekúpila 1. Neviem co v tom je, 2. Jedine co by som si pomyslela preboha preco to to dieta robí? 3. Nebodaj by šla okolo kontrola z daňového úradu alebo hygiena ( teraz ich je všade plno bezne idu nejaky smer kontrolovat prevadzky a tu zrazu nelegalny poulicny predaj) to by rodicia ako vysvetlili?

@44janica44 ano ano ano... mas uplnu pravdu👌 foter nech jej navali k vyzivnemu este tak 200€ vreckové.
Mlada bude sedieť hore pupkom, v 18tke povie ze chce auto a v 25tke, že chce este aj byt. Vsak na to majú, tak nech jej kúpia.
A ešte by šiel nebodaj okolo starosta a vyrubil by jej daň za to, ze stoji na obecnom pozemku, co? 🤣🤣🤣

annm81
20. jún 2025

Nečítala som celú diskusiu, len začiatok, ale ja teda nechápem, prečo sa tak na teba vrhli. 13 ročné dieťa môže pokojne mať nejakú brigádu, nie je na tom nič hrozné, naopak je to dobrý výchovný moment - autorka predsa špecifikovala, že neposiela dieťa na 4hod. 5x týždenne robiť čašníčku. Bavíme sa o tom, že bude susedovcom chodiť venčiť psa, postráži dieťa, alebo nakúpi dôchodkyni...

Autorka, ak by som na dietati videla, že ho chytajú maniere, kedy si neváži peniaze a automaticky očakáva, že dostane všetko, čo si zažiada, nedajbože sa este začne vyhrážať súdom (to už je vrchol!), tak by nasledoval veľmi vážny rozhovor, v ktorom by dieťa dostalo akékoľvek vreckové a čokoľvek čo je mimo nevyhnutných potrieb, podmienené presným zoznamom domácich prác a presným súborom pravidiel, ktoré musí dodržiavať. Neexistuje aby sa mi dieťa vyhrážalo, že pôjdem na súd! Na tvojom mieste by som ten rozhovor nechala na otca, on nech jej oznámi povinnosti a ty tam buď neskôr, aby si jej poskytla možnosť vyžalovať sa, kde síce prejavíš pre ňu trocha pochopenia, ale súčasne podporíš otca.

janinah
20. jún 2025

Keby som ja bola bio mama a ty by si šla posielať moje 13 r.dieťa na brigady tak už som u vas a " pokecame".A ani do vychovy nemaš co hovorit.na to ma svojich rodičov.Ty jej maš dať jesť a postražiť kym je u vas či s vami na vylete.Aj vlastne dieťa pubertiaka posielaš brigadovať? Vieš načo maju deti prazdniny? Sa spamataj..

autor
20. jún 2025
@janinah

Keby som ja bola bio mama a ty by si šla posielať moje 13 r.dieťa na brigady tak už som u vas a " pokecame".A ani do vychovy nemaš co hovorit.na to ma svojich rodičov.Ty jej maš dať jesť a postražiť kym je u vas či s vami na vylete.Aj vlastne dieťa pubertiaka posielaš brigadovať? Vieš načo maju deti prazdniny? Sa spamataj..

@janinah a to sa ako so mnou rozprávaš? Čo si to vôbec dovolujes? Mam povinnosť dať jesť, strážiť a podobne ale nemôžem sa k ničomu vyjadriť?! To nemá zmysel.. očividne si ublížena takže pekný deň

janinah
20. jún 2025
@annm81

Nečítala som celú diskusiu, len začiatok, ale ja teda nechápem, prečo sa tak na teba vrhli. 13 ročné dieťa môže pokojne mať nejakú brigádu, nie je na tom nič hrozné, naopak je to dobrý výchovný moment - autorka predsa špecifikovala, že neposiela dieťa na 4hod. 5x týždenne robiť čašníčku. Bavíme sa o tom, že bude susedovcom chodiť venčiť psa, postráži dieťa, alebo nakúpi dôchodkyni...

Autorka, ak by som na dietati videla, že ho chytajú maniere, kedy si neváži peniaze a automaticky očakáva, že dostane všetko, čo si zažiada, nedajbože sa este začne vyhrážať súdom (to už je vrchol!), tak by nasledoval veľmi vážny rozhovor, v ktorom by dieťa dostalo akékoľvek vreckové a čokoľvek čo je mimo nevyhnutných potrieb, podmienené presným zoznamom domácich prác a presným súborom pravidiel, ktoré musí dodržiavať. Neexistuje aby sa mi dieťa vyhrážalo, že pôjdem na súd! Na tvojom mieste by som ten rozhovor nechala na otca, on nech jej oznámi povinnosti a ty tam buď neskôr, aby si jej poskytla možnosť vyžalovať sa, kde síce prejavíš pre ňu trocha pochopenia, ale súčasne podporíš otca.

@annm81 a ked ju ten pes pohryzie alebo senilna dochodkyna na ňu vybehne,ze jej zle vydala peniaze z nakupu¿ Stale je to dieťa

mk22
20. jún 2025
@janinah

@janinah tebe co, dnes nedali jest?

janinah
20. jún 2025

Dovolujem si napisať svoj nazor..či len pritakavať bolo treba a nadavat na bio matku.ktora ti zjavne lezi v zaludku¿
Aha.tak potom nič.nema vyznam drať klavesnicu

44janica44
20. jún 2025
@lienka.7

@44janica44 ano ano ano... mas uplnu pravdu👌 foter nech jej navali k vyzivnemu este tak 200€ vreckové.
Mlada bude sedieť hore pupkom, v 18tke povie ze chce auto a v 25tke, že chce este aj byt. Vsak na to majú, tak nech jej kúpia.
A ešte by šiel nebodaj okolo starosta a vyrubil by jej daň za to, ze stoji na obecnom pozemku, co? 🤣🤣🤣

@lienka.7 čítať s porozumením učia na ZŠ ak nevies....ja som sa tu vyjadrovala k práci 13 ročného dieťaťa a k tomu ze ty aj autorka tu stale hovorite o čiernej detskej práci. K nelegálnemu predaju pečiva ako si navrhovala ty, dieta by zarobilo koľko? 10 e a kľudne môžu rodicia schytat pokutu aj par tisic - to by bolo mega výchovné fakt.

Nikde sa tu nerieši ako sa správať k dospelej 18 ročnej slečne to si kde vyčítala z toho co som písala?

tilonka
20. jún 2025

Byt nevlastnym rodicom nie je lahke, v nekompletnych rodinach je to proste traumatizujuce pre vsetkych..dieta este nie je zrele jednat v tychto vztahoch, casto to moze vyhodnotit nespravne a potom sa s tym druha strana bori. Hlavne nenechat aby vo vas zostal koren horkosti. Mozete ju namotivovat do nejakej prace, najlepsie keby chcela sama, ale drat to na silu bude kontraproduktivne (pri nasej zivotnej urovni a vasej situacii), vela sil ❤️

janinah
20. jún 2025
@mk22

@janinah tebe co, dnes nedali jest?

@mk22 svedske stoly v kupeloch...to neznamena,ze neviem kde je sever

autor
20. jún 2025
@tilonka

Byt nevlastnym rodicom nie je lahke, v nekompletnych rodinach je to proste traumatizujuce pre vsetkych..dieta este nie je zrele jednat v tychto vztahoch, casto to moze vyhodnotit nespravne a potom sa s tym druha strana bori. Hlavne nenechat aby vo vas zostal koren horkosti. Mozete ju namotivovat do nejakej prace, najlepsie keby chcela sama, ale drat to na silu bude kontraproduktivne (pri nasej zivotnej urovni a vasej situacii), vela sil ❤️

@tilonka ďakujem ti za krásny komentár. Aj toto som si potreboval prečítať

annm81
20. jún 2025
@janinah

@annm81 a ked ju ten pes pohryzie alebo senilna dochodkyna na ňu vybehne,ze jej zle vydala peniaze z nakupu¿ Stale je to dieťa

@janinah Tvoje trinásťročné dieťa nie je schopné vyvenčiť štandardne vycvičeného psa alebo ísť na nákup a skontrolovať si výdavok? Nečudo, že väčšina detí si dnes do 15 rokov pomaly nevie ani utrieť zadok, keď z nich rodičia robia totalnych neschopákov...

mk22
20. jún 2025
@janinah

@mk22 svedske stoly v kupeloch...to neznamena,ze neviem kde je sever

@janinah tak vypni kona, užívaj kúpele 🖐️🖐️

lienka.7
20. jún 2025
@annm81

@annm81 no a počkaj, ako ta tu teraz pekne zhejtuju 🙈😁

janinah
20. jún 2025
@mk22

@janinah tak vypni kona, užívaj kúpele 🖐️🖐️

@mk22 ako rozkazete.milosťpani

moonlight1210
20. jún 2025
@janinah

@janinah tak co tu este robis? 🙂

lienka.7
20. jún 2025
@janinah

@janinah keby si toto povedala mne, tak ti pekne "milu" dcerenku zbalim a pošlem domov a najbližšie ti na účet cinkne presne súdom stanovené vyzivne. Mladej dám 10€ na mesiac v vreckové a môžete sa obe pásť, keď si myslíte, že ste lietadla.

janinah
20. jún 2025
@annm81

@janinah Tvoje trinásťročné dieťa nie je schopné vyvenčiť štandardne vycvičeného psa alebo ísť na nákup a skontrolovať si výdavok? Nečudo, že väčšina detí si dnes do 15 rokov pomaly nevie ani utrieť zadok, keď z nich rodičia robia totalnych neschopákov...

@annm81 citaj s porozumenim....senilna dochodkyna ju moze obvinit aj pri spravnom vydavky
Standardne cviceny pes vykusol kusok pery dietatu ich vlastny pes a chlapec ma dozivotny znak..takze asi tak

mk22
20. jún 2025
@janinah

@janinah si po sebe precitaj, kto si ty, že tu stekas po autorke?

lienka.7
20. jún 2025
@44janica44

@lienka.7 čítať s porozumením učia na ZŠ ak nevies....ja som sa tu vyjadrovala k práci 13 ročného dieťaťa a k tomu ze ty aj autorka tu stale hovorite o čiernej detskej práci. K nelegálnemu predaju pečiva ako si navrhovala ty, dieta by zarobilo koľko? 10 e a kľudne môžu rodicia schytat pokutu aj par tisic - to by bolo mega výchovné fakt.

Nikde sa tu nerieši ako sa správať k dospelej 18 ročnej slečne to si kde vyčítala z toho co som písala?

@44janica44 jasne, jasne, a potom zastavili kolotoč ze?. Nabudúce, keď budu "male" baby predávať niečo u nás na rohu, zavolám na ne od hygieny až po danovy úrad všetkých. A na rodičov sociálku 👌