icon

Ako zvládnuť vzdorujúceho tínedžera po rozvode?

anitramaavoseneb
8. okt 2024

Dobrý deň. Som zúfala. Som už vyše roka po rozvode a mám vo svojej starostlivosti syna. Pár mesiacov dozadu sme ho mali ešte v striedavej ,ale vzala som si ho ku sebe.Chcel ísť dobrovolne.Myslel si asi,že budem menej prísna než exmanžel,ale narazil na kameň.Určujeme mu pravidlá.Delíme zábavu,povinnosi .Ale hocičo nastavím,vždy sa vynajde,aby ma nejak prepáčte za výraz-prešťal.Poradte,čo platí na moje dieťa,ak máta podobný život.Ste po rozvode a snažíte sa dieťa nasmerovať a naučiť niečomu.Ďakujem

hildicapupu
8. okt 2024

detsky psycholog alebo sa vyhrozit socialkou alebo to teda aj riesit so socialnou pracovnickou.

kacena4
8. okt 2024

ak ma nastavene hranice co sa stane ked ich prekroci? ma nastavene aj tresty? (nemyslim fyzicke, ale stylom ak ne/stravis toto a toto budes musiet toto a toto) napr. mobil, telka, kamaráti, domace prace...

pribinak
8. okt 2024

Otec bol prisnejsi? Alebo dôraznejší? Ak áno, tak treba začať komunikovat s exom ako zvládnuť chalana

Skús popísať nejaké situacie keď píšeš že nastavuješ pravidla a že ich vždy prešti

martinka13
8. okt 2024

Dieťa je zrejme zmätené z novej situácie. Je to zrejme inak, ako očakával. Smer psychológ a riadne dodržiavať nastavené pravidlá.

alickapusinka
8. okt 2024

Ja si tiež myslím mal dvoch rodičov a odrazu musi k jednemu chodiť a nechápe to.Je taky zmätený a nechápe.Vieš ak si zvykol že prídete večer domov a videl mamu aj otca a teraz každeho vídi osobitne tak je neisty.Nie každe dieťa je take že sa rozviedli je pokoj sú aj take deti ktore to nevedia prijať.Takže si myslím že to bude tým. Aj psycholog by TI to povedal podľa mňa. Musi sa vžiť s novou situáciou ktora pre neho nie je ľahka.

mane01
8. okt 2024

@alickapusinka ten chlapec ma 13, nie 3 🤦🏼… toto je velmi narocny vek. Este to nie je taky ten samostatny teenager, ale uz to nie je ani dietatko, ktore sa pozera na rodicov ako na nadludi. S mojim bolo treba vela komunikovat. Upustila som z prikazov, ked som od neho nieco chcela, pouzivala som ja-vety. Odporucam inak knihu Vychova bez porazenych. Netreba s detmi bojovat, lebo sa neda vyhrat… ak presadis hrubo svoju volu, prehras vztah so synom. Na druhej strane nemozes ani vsetko tolerovat, to je tiez cesta do pekla. Drzim palce!

alickapusinka
8. okt 2024

@mane01 ty čo mňa si si asi pomylila ja som mala dcéru a ta zomrela už pred 4 rokmi takže ja deti nemám.Tak nechápem ja som tému ani nezakladala a po druhe v čom mi držiš palce však z hrobu mrtva už nestane.😢

mane01
9. okt 2024

@alickapusinka prepac, ale tebe patrila len prva veta. Zvysok patril autorke. Uznavam, mala som odpoved rozdelit 🤦🏼🤷🏼‍♀️…

zltalienka
9. okt 2024

@anitramaavoseneb súhlasim s @pribinak zapojiť naspäť otca do výchovy. Mam čerstvo 13 ročného syna, síce my nie sme rozvedení, ale vidím, že syn aktuálne dá viac na manžela ako na mňa.

theabloom
5. nov 2024

@anitramaavoseneb Skuste sa s nim porozpravat a spytat sa preco to robi. S velkou pravdeodobnostou sa nedockate presnej odpovede, ale jeho reakcia Vam tiez vela napovie - mozno Vam napovie ze robi to z hnevu lebo ma pocit ze novy partner ho nerepektuje a neprijma, a lebo len z drzosti a frajeriny. Z jeho reakcie bidete vediet lepsie urcit pricinu, a tym aj riesenie. Lebo je mozne ze nejaka chyba sa deje a lebo stala i na Vasej strane - alebo mozno to robi z nudy, a len potrebuje dohodit nejaky krruzok alebo zalub - radsej pr dsa investovat do jeho záľub, jak do negativnych dosledkov spravania. Dolezite zistit preco, aku chybu mozete odstanit vy u seba, kde mate polavit, kde pritvrdit. Zda sa to zlozite. Poradit sa osobne s niekym, odbornikom. Viete, niekto zase nema rad presnu štruktúru, ale skôr možno zdravu flexibilitu. Nepoznam ho.

anitramaavoseneb
autor
18. jan 2025

@hildicapupu našťastie ma podržal terajší priateľ a ustáli sme to. Chalan sa skludnil a snaží sa aj v škole.

anitramaavoseneb
autor
18. jan 2025

@kacena4 V tomto súhlasím.Hranice.My sme ich nemali dobre nastavene.

anitramaavoseneb
autor
18. jan 2025

@pribinak U exa som nepochodila. Deti nechceli byť sním,l ebo bol prísnejší. Čo nebolo na škodu. Ale ,keď nezvládal prácu, prenášal to na deti a vybuchoval. Deti nemali dobrý režim, výchova v čase striedavky nebola jednotná.Na vine sme boli obaja rodičia.Veľa krát ma ex vysmial.Deti neviedol ku samostatnosti a to sa teraz odzrkadluje na ich terajšom správaní a zodpovednosti.A preto ak nemáte jednotnú výchovu, majte ju.Alebo zrušte striedavku.Lebo deti sú v hroznom zmätku.Ja som si to uvedomila až po roku.A banujem

anitramaavoseneb
autor
18. jan 2025

@martinka13 Ano správne.Bol zmätený.Ale teraz to je už ok.