Starostlivosť o dieťa po rozvode

kris988
9. apr 2023

Ahojte. Vie mi niekto tak jednoducho vysvetliť ako to je so starostlivosťou o dieťa po rozvode ? Klasický rozvod, s mužom sme si prestali rozumieť a ideme od seba. Syn má 10 mesiacov, som sním na materskej a zaujíma ma či bude prioritne v mojej starostlivosti a k otcovi bude chodiť podľa toho ako sa dohodneme my dvaja mimo súdu, alebo bude v striedavej starostlivosti a bude sa musieť každú chvíľu sťahovať tam a späť, týžde u mňa týžde u neho... čo asi nie keď som na materskej či ? Neviem proste tomu nerozumiem. Chcem aby bol syn s oboma a chcem aby sme boli stále pre neho obaja dobrými rodičmi, určite syna nebudem otcovi odopeirať. Len by som bola radšej keby býva somnou, nakoľko je veľmi maličký a otcovi chodil vždy keď sa dohodneme. Nie aby to bolo tak že týždeň bude u mňa a týždeň u ex manžela. Avšak muž by to chcel tak že bude bývať týždeň u neho týždeň u mňa pretože pracuje z domu... myslíte že mu súd vyhovie ? Neviem si predstaviť byť týždeň bez neho keď nemá ani rok.

pribinak
9. apr 2023

@kris988 take malé do striedavky ešte asi nie. To býva výnimočne
Väčšinou takéto maličké dieťa ide k matke

Súd mize dať že napr otec má právo stretávať sa s dieťaťom 2x za týždeň a počas víkendu, ale ak chcete aby dieťa malo dobrý kontakt tak sa mize stretávať s otcom aj viac
Ako sa vy dohodnete

aliaray1
9. apr 2023

@kris988 poradte sa so svojim pravnikom ale navrh na rozvod a k tomu dohodu o styku vratane vyzivneho viete podat na sud, ktory ak tuto dohodu schvali a vy sa na pojednavani vzdate do zapisnice obaja prava na odvolanie, ste rozvedeni ihned pravoplatne a pravoplatna je aj dohoda o stykuns vyzivnym.

Niw, ziadna striedavka u 10mes.babatka, to by mu uskodilo. Navyse dieta sa zveri matke v drvivej vacsine s vynimkou kedy sa matky vyslovne o deti z roznych dovodov ci pod vplyvom roznych latok nestaraju/nedokazu starat.

Vseobecne striedavku chap tak, ze dieta je napr.cele 2 tyzdne neprerusovane u jedneho s nim a dalsie 2 tyzdne u druheho a takto dokola. Robi to neplechu aj u vacsich a nie este u babatka.

luccija
9. apr 2023

@kris988 bude to tak, ako ste vy 2 schopní sa dohodnúť.Na striedavku je ešte maly.Vacsinou si príde chlap pre bábo na kocikovanie cez víkendy či si ho berie na celý deň záleží či je kojene či na umelom a bábo spí doma, alebo aj cez týždeň za ním príde veď ako si vy 2 určite súd odklepne.Ked sa viete dohodnúť... od 4 r poznám deti čo su v striedavke, keď sú vzťahy s rodičmi dobre a obaja súhlasia.
@aliaray1 keď dieťa ľúbi obidvoch rodičov a má s nimi dobrý vzťah je striedavka prospešná

deti95060810
9. apr 2023

u nás dali ocinkovi návštevy každý druhý týždeň na 1 hod. v prítomnosti matky...
dieťa malo tiež tento vek...
keďže som to odmietla - nechcela som sa stretávať s ex, pre syna si chodil sám...ale takto bol asi len 2 -3 krát....a potom už nikdy neprišiel.

zuzinka888
9. apr 2023

Na Svk sudy vzdy uprednostnuju dohodu rodicov ak sa dohodnete je to aj pre dieta dobre. Striedavka v tomto pripade asi nehrozi. Je priliz male a potrebuje hlavne matku. Mozno ked bude vacsie. Ale vzdy sa kolizna a sud riadi tym co je pre dieta najlepsie a to je kontakt aj s druhym rodicom.

aliaray1
9. apr 2023

@luccija nase malo 10 mesiacov prednedavnom a to posledne, co by potrebovalo je chaos v proatredi v ktorom by vyrastalo a neustale zmeny prostredia. Skus pouvazovat, co by sa asi dialo, ak by malo "mama obdobie" a nechapalo kde ma mamu. A je xy dalsich racionalnych dovodov, preco sa 10 mesacne babatka do striedavky bezne nedavaju

horty99
10. apr 2023

@aliaray1 Koľko detí si v striedavke mala ? Lebo moja dcéra je tak - keď ešte nemala ani 3 roky , má 6 a nemenila by. Do rozhodnutia súdu - majú obaja rodičia na dieťa rovnaké právo t.j dieťa nepatrí ani otcovi ani matke. Ak sa vedia dohodnuť na akejkoľvek starostlivosti je úplne jedno či osobná či striedavá či spoločná - toto bude pre dieťa 1000x lepšie ako vláčenie sa po súdoch. Ak ste rozumný rodičia je teraz nová možnosť - t.j spoločná starostlivosť a tam sa súd nestará do ničoho.

luccija
10. apr 2023

@aliaray1 píšem, že pri malom dieťati nie
Ja som reagovala, že to robí neplechu u starších..a poznám veľa 3,4 r deti, ktoré majú dobrý vzťah s rodičmi len oni nevedia spolu žiť a deti sú spokojné.Striedavka má veľa odporcov, ale keď sa otec chce starať, deti ho ľúbia môže to byť dobre.Len to sa musia ľudia rozviesť bez zlosti a väčšinou to nejde.Ja som na túto tému písala prácu a celkom ma prekvapili čísla, tvrdenia psychológov aj rodičov a aj som mala v škôlke viac detí, ktoré dokonca menili ob týždeň škôlku.
Dôležité je dieťa nie čo si myslí mama, otec..veď vieme, že ženy často deti považujú za svoj majetok nesudim tiež by som sa bola...ale nie vždy to je spravodlivé a ženy majú väčšinou na vrch.

zuza265
10. apr 2023

@luccija zaujala ma praca🤗 vies vypichnut nejake zaujimavosti, ktore ti z vyskumu vysli? Dakujem

luccija
10. apr 2023

@zuza265 keď chces pošlem Ti prácu.V skratke ženy sú veľmi unavené full time, 2 deti peniaze, hľadať nové bývanie, prispôsobovať sa práci deti, choroby, musia zmeniť pracu na smeny...obrovský stres.Cca do 2 r po rozvode sa psychika deti aj dospelych zlepši a človek sa zmieri s rozvodom.Chlap má lepšiu pozíciu v tom, že je s deťmi menej môže mať 2 práce, svoj voľný čas....lepšie je pre psychiku deti zostať bývať kde bývali...do 3r ani nepostrehli zmenu, najhoršie to znášaju 5-8 r deti pre tie sú rodičia svet vesmíru a sú najlepsi.potom ide puberta a raz pripisujú vinu jednému, druhému, najhoršie to znášaju deti 12r a viac, ale tie už hľadajú útechu medzi rovesníkmi, partia prirodzená puberta, dosť rýchlo sa pretrháva puto s rodičmi.
Chlapi často nechcú bojovať so ženou a rezignujú na otcovstvo, keď si nájdu druhú ženu a majú ďalšie dieťa novú rodinu o to viac..často majú hlavne chlapci pocit, že museli rýchlo dospieť pomáhať mame a často sú zaťažovani dospelackymi problémami...oproti rovesníkom z funkčnej rodiny.
Ženy majú tlak zabezpečiť deti a dopriať im to, čo majú ostatné deti často sa porovnávajú s úplnou rodinou.Muzi po rozvode viac využívajú služby opatrovateľky, donášky jedla ženy chcú, alebo z fin.hladiska sa musia spoľahnúť samé na seba či pomáhajú starí rodičia.Zeny majú pocity viny, že vybrali deťom zlého otca u mužov to nie je tak silné, ženy viac navštívia psychológa, psychiatra ...lepšie zvládajú rozvod deti u ktorých boli doma hádky ako tie, kde príde k rozvodu náhle otec si nájde priateľku, mama..a doma nebývalo dusno.
Chlapi sa všeobecne viac venujú deťom, aj často žiadajú o striedavku.Nema sa pred deťmi kritizovať, osocovat druhý rodič nechce Ti kúpiť...to nebudeš nosiť, nesúhlasím, a dieťa ako medzi 2 kameňmi...potom si myslí, že nepatrí nikam a vytvára si averziu kvôli matkinym, otcovym poznámkam...a radšej uniká ku kamarátom, kde je prijate
Rodičia v snahe zabezpečiť deti zabúdajú resp.nemaju čas toľko sa im venovať a nie su dôslední vo výchove a pravidlách chlapi sú dôslednejši, keď povie budeš doma o 20 budes a dohliadne, ženy sú benevolentnejšie viac ochraňujú, robia povinnosti za deti aj na úkor svojho voľného času.
Ženy pri víkendovom stretávani sa deťmi s otcom ťahajú za kratší koniec a celkovo zo všetkého vychádzajú horšie ženy či financie, práca, musia zastúpiť otcovu autoritu nie všetky majú na to povahu, psychiku...
Zaujímavé bolo, že muži sa radšej stiahli a nebojovali ako sa ťahať po súdoch aj, keď mali záujem, ale radšej sa uspokojili s víkendom ako striedavka.

aliaray1
10. apr 2023

@horty99 Autorka pise o 10 mes.babatku a ja hovorim z praxe pravnika a sudu, nie jednorazovej osobnej skusenosti sprevadzanej emociami.

zuza265
10. apr 2023

@luccija dakujem. Naozaj zaujimave zhrnutie vyskumu. Na mnohe z nich mam aku taku odpoved - skusenosti a teda chapem aj zeny a aj muzov. Z nasej strany je pre mna napriklad zo strany muza najvacsi sok (okrem vsetkych situacii, ktore je potrebne riesit), ze casto alebo akoby “stale” sa hovori, ze muzove jedine naklady su vyzivne a tam to konci… ach boze “bodaj by” to tak bolo. Je to hodne viac penazi, aj ked dieta je u nas 4 dni v mesiaci. A ja si tu pracu prosim, mna tie odpovede velmi zaujimaju - casto mi to pomaha chapat obe strany. Dakujem pekne pisem spravu

horty99
11. apr 2023

@aliaray1 Je nás sem mnoho čo máme deti v striedavke - osobné skusenosti a nie skúsenosti tretej strany. Jedna babka povedala - sú najlepšie.