Aktivity a samostatnosť 16-ročných dievčat
Dobrý deň. Ako trávia čas vaše 16 ročne dcery? Sú aj samostatne že keď treba čosi porobiť doma urobia bez toho aby ste im vraveli napr umy riad, povysavaj , umy podlahu? Sú stále von len s kamarátmi ? Behajú po obchodných domoch vysedávať? Ďakujem lebo ja už naozaj neviem či to len j nás doma alebo všade.
@majka2 priatelova dcera zarezava v Mekaci, cca 8-12 h tyzdenne. Výborná psychohygiena, prevencia vsetkych psychoproblémov dnesnych mladých. Občas doma sama od seba umyje kupelnu či záchod - má rada poriadok a čistotu, mamku nemaju. Myčku a pračku musí vybrat na povel, sama od seba velmi nie.
Sestra bude mat 18, ale v 16stich urcite sama od seba nic neupratovala,ani neumyvala riad, ci nevarila. Ked treba a mamka povie tak to urobi, no sama do seba fakt nie :D vadcinu casu je s kamoskami alebo na mobile. ja som mala 16 davno ale mala som to tak isto - len tak by som umyvadlo a sprchovy kut neumyvala, no ked ma mamka cez vikend poziadala tak som umyla. Kolac som upiekla tiez, ale to preto,lebo ma to bavilo. Nevarila som takmer nikdy,jedine ked som bola sama doma a bola som hladna.
Mám 18 ročnú, ale v 16tich sa venovala predovšetkým svojim záujmom, žiadne vysedávanie po kaviarňach, obchodné domy a nákupy z duše neznáša dodnes.
Doma samostatne piekla a občas sa rozhodla, že navarí jednoduché jedlá.
Ostatné bez rečí pomohla, keď som povedala.
Od 17. má 2x do týždňa a občas aj cez víkend brigádu.
A odkiaľ ma peniaze na vysedavanie po kaviarňach? My sna uz pred 13 rokom so sestrou ako decka povinné v sobotu utieraki prach. V 16 uz sme dávno vedeli variť, upratovať, prať. Luxus umývačka boli nase ruky! Právami sme tiez v práčke. Idealne ked rodicia boli v praci, islo to od ruky.
No neviem, povedať vtedy vtip - nebudem, nechce sa mi atd, no to by bol iný cirkus.
@majka2 starsia bola od 16 na intraku SS v zahranici. Varit si nemusela. Prala si sama, o upratovani iluzie nemam ;)
Fungovala s kamaratmi osobne (s novymi) aj online (s povodnymi).
Mladsia bude mat onedlho 18, ale funguje rovnako ako v jej 16. Intenzivne chodi po sutaziach, sustredeniach. Mala/ma niekolko zaujmov (sport, ZUS a pod). Zvysok volneho casu dobieha vymeskanu skolu. Obcas von s kamaratmi.
Doma vie vsetko spravit, ale nevyzadujeme to od nej, len vynimocne. Skola (aj pre nas) mala vzdy prioritu…
@tetapetra no ja som dochovavala dve starkej ja neviem čo je to puberta. vychovavala má starká a jej sestra upratovala som im pre lieky chodila varila no všetko po doktoroch snimi popri tom.letkay roznasala. Lenže táto moja sa nemá ani k brigáde len sa flakat odneveidm do nevidím po meste necháva si platiť jesť áno obsah jej peniaze dám ale nie stále je dosť stará aby si aj sama zarobila mám 5 deti tak sa to nedá
@majka2 mala si to kruté. Ona asi hľadá niečo čo jej chýba. Všetci by chceli niečo čo nemajú. Ja som mala minulý týždeň na návšteve kamošku (rozvedená, týraná, pije) aj so synom 18r, ten sa len nadchýnal aká je Ba super ako to tu žije, to nie ako na východe. Zmohla som sa len na,.ale život nie je o tom. Šiel si svoje. Od 16, už môže brigádovať, len či ona chce
@tetapetra dalo sa to zvládnuť. Ja nechcem aby mala také ťažké dospievanie ale toto čo ona robí. Príde zo školy dá si obed vycanca sa a hybaj vín do 19/20 hod a to je každý boží deň. Víkend idú zo starším ynom z mladšími von na hodinu a pol naobeduje sa a hybaj von. Len sa flakat. Mám ju v pestúnskej starostlivosti. Jej matka sa taktiež flakala nepracovala aj keď robila do mesiaca mala úraz takže pn. Ja neviem ako jej mám vysvetliť že aj doma treba porobiť vyslovene keď jej dám robotu urobí ale aj to odflakne. Keby ste videli jej skriňu tak odpadnete.
16 som nemala tak dávno, a moje dni počas týždňa (keď som nebola na brigáde) vyzerali tak, že som prišla domov, navarila som si jedlo (milovala som to a stále milujem variť), uroatala som po sebe kuchyňu, išla so psom a potom som si pustila niečo pozadia a išli sme so psom spať. Vstali sme okolo piatej, išla som zas s nim von na dlhšiu prechádzku, do fitka a večer som si porobila co bolo treba do školy.
Víkendy vyzerali troska inak 🤣 to bola ruka hore v piatok a v sobotu s kamarátmi..
@tetapetra lenže ja ju chcem viesť aj ku dakym povinnostiam ona sa však začala chovať jak jej bolo matka doobliekana tak isto správanie tak isto fajčí žiadne povinnosti ja neviem ja keď som bola v jej veku nikto mi nič nemusel povedat šak mám oči vidím čo treba. Popravde no keby mi syn takúto nevestu domov doniesol ma asi porazí ale tak šak žil.by snu on ale nebola by som nadšená
@majka2 no pokiaľ by si neupratala, nepomohla doma, nesla by nikde. Jednoduché. Flakat sa každý deň von? Po OC? odkiaľ má peniaze. Fajčí za co? Bez povinnosti,ohla byt u svojej matky, ty máš doma iné pravidlá. A čím skôr jej to "vysvetlis", tým lepšie. Ako si vychovas, tak mas... co iné ti k tomu povedať?
@majka2 moja neter číta knihy a nesleduje antisociálne siete, ale čo chcete od nich rodičia keď ste rozbili hodnotový systém spoločnosti
@majka2 keď vidíš, že sama nerobí musíš jej tie povinnosti pripomínať a keď len odflakne môže robiť znova.
@majka2
otázne je prečo a ako dlho ju máš v pestúnskej starostlivosti. Určite jej povinnosti. Nezvládli v nej seba v jej veku!
Ty si to mala náročné ale jej za to nedávaj úplnú benevolentnost. Keďže vies z akého prostredia prišla, môžeš akurát pravidlami, rozhovormi zmeniť trisku jej chovanie. Mpzno to nikdy nebude dibre, ake aspom nie uolne najhoršie. Drzim palce.
@majka2 tak jej napíš čo treba spraviť doma.A nech si nájde brigádu, keď fajčí.Mas aj muža? možno jej to musí niekto povedať s autoritou.Nie je v hoteli.Odkedy ju máš v starostlivosti.Mojej treba tiež povedať a spraví, ale sama od seba max svoju izbu.Kde je celé dni ma frajera?aby to zle nedopadlo.Nrpises aká bola jej mama či ona doma fungovala, alebo tiež taký voľný zivot
@majka2
ale od koľkých rokov ju máš v pestúnskej? To treba od maka. Ja toto poznam z prace. Prišli 15-16 tocne ucnice, no uplne nepoužiteľné do zivota ale s....valom by to oveľa dušu a chlapov mali viac ako 30 rocne zeny. Sedliacky rozum nikde, oči ruky tiez len na okrasu a nohy tak na prechádzky. Jedna namiesto okeny umyla okna jarou! Penisom to ako ďas a ona nechapala prečo...
To je veľké percento generácia úplných debilov, sorry.
Neviem co pozazivala, mozno ma aj poruchu vnímania reality a podobne. Neskúšala si zvážiť pokec s psychologom? Najskôr ty potom ona? A to myslím v dobrom, nepodat jej to ako trest ake ako pomocnú ruku.
@majka2
tak to je iplne o inom. Toto by som ja nezvladla
V 14tich je to v podstate už hotový clovek. Ju prerábať bude stáť priveľa nervov trpezlivosti atd. Vychovavat sa ma v detstve, toto je už masaker. Áno, nie kazdy psycholog je ok. Ale bolo by super nájsť vhodného. Napriklad Ján (alebo Jiří) Halda na youtube sa zaoberá výchovou, vypocuj ak chces. Takto veľké "dieta" by som si osvojila tak max od sestry ale nie cudzie. Drzim vám palce, obom.
@majka2
administratívne je to iné ale v realite to iste. Mas doma dievca, ktoré ma už naučené vzorce chovania sa 14 rokov a ty ju už neprerobis. Pubertaci maju problém s vlastnými rodicmi, nito ešte s cudzími dospelými. Toto je fakt na výchovného poradcu aspom. Tu by skôr platilo pravidlo tretej osoby u nej, ktorej by načúvala aj si niečo z toho vzala. Nie pre teba ale koli sebe samej do zivota.
ja som v 16 chodila na brigady kde sa dalo lebo som chcela mat vlastne peniaze a rada som piekla aj varila. zato upratovanie som NEZNASALA a nikdy ani neskor po puberte som ho nerobila sama od seba bez toho aby mi to niekto povedal. ak bolo povedane co treba urobila som. pritom vo vlastnom mam vsetko pedantne vygruntovane a vzdy upratane, ale ako decko som mala otrasny bordel v izbe.
a nechapem vobec tvojej poznamke ze "popravde no keby mi syn takúto nevestu domov doniesol ma asi porazí"? tvoja nevesta ma tebe chodit upratovat alebo co?

@majka2 Staršia v 16 brigádivala počas celého roka, doma rada varila a piekla. Bavilo ju to a stále ju to baví. Neskôr v 16 odišla na internátnu strednú školu do zahraničia. Tam si izby museli upratovať sami, rovnako kúpeľňu, v kuchyni a v jedálni mávali služby pri príprave i podávaní jedla i pri upratovaní. Zvládla i tieto povinnosti i voľný čas s kamarátkami a svoje koníčky.
Mladšia má 14, tá veľmi nie je na upratovanie domácností, ale veľmi ju baví variť, piecť. To robí skoro denne.