Akú strednú školu si vybrať, ak ma baví matematika?
Ahojte, budúci rok si mám vybrať strednú školu a ja furt neviem akú chcela som sa vas spýtať ktorá škola by bola pre mňa najlepšie (samozrejme konečne rozhodnutie je na mňa to viem)
• baví ma matematika a rada sa ucim cudzie jazyky
• chcela som byť psychologička alebo lekárka ale biológia mi nejde teda ide ale nebaví ma
• premýšľam nad obchodnou akadémiou ale furt si niesom istá
Budem rada za každú odpoveď.
Keď psychologicka tak ideálne gympel možno pedagogicka
Keď lekarka tak určite gympel a možno zdravotná škola, napr praktická sestra
Ale ak chceš študovať medicínu tak s biológiou sa musíš jednoducho skamarátiť
OA … však tam okolo psychológie nepôjdeš ani z rýchlika
@deti95060810 OA ma zaujala práve lebo je tam účtovníctvo a podobne a v budúcnosti by som mohla byť maklerka… Viem že určite nechcem ísť na gympl, a premýšľala som aj nad zdravotnou sestrou ale neviem či by ma zobrali pretože mám priemer 3.00 z biológie čiže dosť pochybujem, ale aj tak ďakujem.
Ako ti biologia ide, ked z nej mas trojku? Asi ti teda nejde.
@majka99999 Ako čo sa týka ľudského tela mám 1/2 ale čo sa týka zvierat tak to mi robí problem
@majka99999 viem aj latinské názvy orgánov ľudského tela, baví ma sa tomu venovať vo voľnom čase
Gymnazium zo zdravotky deti aj ked vedia lepsie bio a nejake zdrav veci chemiu maju o dost slabsiu ako gymnazisti tak na prijmacky na LF sa musia ovela viac pripravovat.
@eva324 keď máš na základnej škole 3 z biológie, tak na lekársky smer rovno zabudni. Aj na psychológiu treba biológiu ovládať na 1. Keď nechceš ísť na gympel, tak z teba doktorka ani psychológ asi nebude. Na OA je tiež aj matika, účtovníctvo a ekonomické veci. Ak ťa to baví, tak choď tam.
Najlepšie ti poradia mama a otec. A najbližší. Vidia ta každý deň a poznajú tvoje silne a slabé stránky viac ako ty sama. 🙂
@ivangeline no to nemusí byť úplne vždy pravda, niektorí rodičia vidia svoje dieťa úplne nekriticky, mala som spolužiačku, ktorú rodičia donútili ísť na gympel hoci nato vôbec nemala, celý gympel preliezla ledva so 4 z milosti, na VŠ ju nevzali nikde
@janickacrazy …tak ale dieťa sa tiež nevie ešte dostatočne dobre rozhodnúť. Že baví, nebaví… :/ úplne iné smery.. určite treba zohľadniť názor najbližších. Avšak chápem, čo myslíš.. preto som písala aj o iných osobách. :D
Matika je najsilnejsia na gympli, na odbornych skolach vratane OA je slaba.
@ivangeline no nie je to jednoduché v takom veku sa rozhodnúť, čo ďalej
@eva324 keď chceš matematiku tak technický zameraná škola tam jej budeš mať ojoj. Pokiaľ ti teda skutočne ide a nie "ide".Na ostatné ti tu už povedali, s tvojim výberom gympel.
Ak ťa bavia matika a jazyky, tak si najlepší adept na ekonomický smer, alebo IT ? Gympel +ekonomická alebo OA. Keď chces ísť na VŠ určite, tak najľahšie je ísť z gympla. Ja som išla zo strednej a bol to zaberak. Na VŠ najlepšie pripraví gympel. Stredné školy sa zameriavajú skôr na odborné predmety, potom treba dobiehať na prijímačky rozsah učiva z gympla.
Tiež stavebná, geodézia ?
@ninanikalova praveze technicke skoly sa skor zameriavaju na odborne predmety, nie matiku. preto maju ich absolventi potom problem s matikou na prijimackach na VS, aj prve semestre matiky. najvacsi rozsah matiky ma gympel.
@eva324 A nejakú strednú s technickým zameraním? Skús ísť za výchovným poradcom, aby si vedela na čo sa zamerať v ucive.
Ja som to mala rovnako, bavila ma matika a fyzika. Už v 12.som vedela, že pôjdem týmto smerom, čiže moje prve kroky viedli na gympel a skončila som úspešne matfyz. No keďže ty gympel nechceš, tak lekárka z teba nebude určite. Možno skúsiť pedagogickú alebo tu OA, ale neviem ci budeš spokojná s tou matikou
@kp7333 určite to je ako kde u nás sme mali toľko matematiky až no, navyše pokiaľ človeka bavia výpočty tak technické zameranie je dobrá voľba ako hore spomínaná stavebná/ geodézia /statika etc. Tam pokiaľ človek chápe matiku / baví ho má vyhrané, naopak pokiaľ ho nebaví tak ma celkom smolu .
@ninanikalova a preberali ste aj derivacie/integraly? lebo tam zacina vysokoskolska matika a co si pamatam, tak absolventi OA ci priemysliviek s tym mali problem a casto na tom vyleteli uz v 1.semestri. Ale mozno sa osnovy odvtedy zmenili.
@kp7333 áno , mali sme ☺️. Ale zas nemôžem hovoriť za všetkých naša matikárka bola úžasná takže do nás "hustila" čo mohla. A z jej základov som čerpala veľmi dlho 😁 ale určite to nie je prípad všetkých technických SŠ. My sme mávali občas aj 10 hodín matematiky za týždeň + ďalšie špecifické technické výpočty (ktoré nás tiež učila ona) 😂 a matikárka si v tom išla "hlava nehlava".
@eva324 bilingválne gymnázium, obchodná akadémia, stavebná. Pokiaľ potrebujete naozaj poradiť, pošlite mi súkromnú správu. Pracujem v odbore, venujem sa končiacim žiakom zš.

OA a psychologička? tam nemáš veľa z tohto odboru .. na oa je účtovníctvo
gymnázium? zdravotná? len na zdravotnej ani matematiku nemáš poriadne...ešte pozri na zdr. aj iné odbory ako zdr. sestra - sú výživa, laboranti, ....