Akú váhu prikladáte škole?
Chcela by som sa spýtať, aku váhu prikladate vzdelaniu? Jedna sa mi o ZS, druhý stupeň. .... Po tejto koronej dobe, som zistila, že to až také podstatné nie je. Synovia sú 1-2jkari. Napr.zo sjl bola vždy 2 na konci. Ak sa učil viac, mal priemer 1,8, ak sa učil menej mal pár 3jok ale priemer bol 2,4. Takže to vychádza na rovnako. Ja sama ako rodič, som začala k tomu pristupovať benevolentne. Ak máme ísť možnosť na lyze, kúpať sa, atď ...beriem ich zo školy a vynechajú. Doma ucivo doberu za 2 hodinky. Akosi som zostala sklamaná z toho, koľko nepodstatnych veci v škole berú (z môjho pohľadu, po tom, čo som cez on-line viac vysvetľovala a doucovala deti).
Aký je teda váš postoj k tomu? Ešte keď je teraz možnosť nechať dieťa RD neobmedzene a nikto to neskúma prečo dieťa ostalo doma.
Toto je taka tema, kde sa da toho strasne vela popisat do kazdej strany... ja beriem skolu skor ako povinnost deti, ucia sa tym rezim, do skoly/prace sa predsa chodi, ale aj napr. nejaku tu pevnu volu, naucit sa nieco, aj ked ma to "nebavi". Ostatne je diskutabilne. Vedomosti nejak nebadam extra ze by sa "len kvoli skole" prehlbovali, par veci do roka sa naucia a dost. Na ten cas ktory tomu venuju, je to malo + aj tak musim to konrolovat/doucovat. Homeschooling by sa mi pacil, keby som mala viac deti, alebo zila v nejakej vacsej "komunite",l ebo zase okrem "musi sa chodit do skoly", mojej by chybali kamarati. To co sa na zakladnej skole napr. deti ucia nie je nic svetoborne, co by normalne vzdelani rodic, nedokazal dieta naucit. SKor ten zaujem deti vyvolat, ucit sa samostatne, kludne nech je vacsina to co to dieta zaujima a niekto bude len kontrolovat a usmernovat. To chyba v nasom skolstve.. ide sa nahanackovo, len rychlo oducit a dovidenia, deti ani kolkokrat nepocuvaju a fakt nemaju zaujem ak to uz vedia a aj tak tam musia zabijat cas (nic v zlom proti osnovam, ale teda napr dejepis... pol roka sa neucili nic, infromatika = zabite hodiny, zvacsovat a zmensovat pismo vedeli uz ako 2haci, tie rozne prirodne vedy na zakladke vacsina deti vie, dcera sa rehotala, ze to je ako pre skolkarov, opis ježka, salamandry, sokola, a stromy -piataci? ). Jedine predmety co ako tak ze sa daju "ucit" su matika a jazyky (aj slovencina). A aj to idu tak zvlstne pomaly, ze nie, ja tiez nemam problem dceru zobrat, ospravedlnit zo skoly a nedat ju tam... ak mame program. Ale teda kovid to zariadi... ved teraz sme tydzne v skole, pred tym doma tyzden a takto dookola :D
A inak vezite si, ze nestihaju "preberat ucivo", ale ked si clovek napise na papier ucivo, napr 1-4rocnik, po tych rocnikoch, vobec toho nie je vela, napr. v prvom rocniku dcera bola 2t chora doma v druhom polorku, cele to ucivo som s nou urobila za 2x 2hodiny a veru aj lepsie ako v skole, lebu ucitelka "nema cas zosity kontrolovat". A aj teraz, je flakacka, ze si napr. pracaky nepise priebezne, tak si asdla cez vikend a cely pracovny zosit dopisala za 3-4h s prestavkami?
Take najtazsie/najdolezitejsie bolo samotne ucene pisania/citania, este aj pocitat kolkokrat uz prvaci vedia...a aj tak idu jablckami/hruskami pol roka a ide im to na nervy. Ja som za intenzivnejsie ucenie sa a potom volnejsie precvicovanie/opakovanie. V dobe internetu, ked deti su informaciami od mala bombardovane, to nie je ze dieta v panelaku v 50.rokoch dajme tomu nikdy nevidelo salamandru, su tieto nase osnovy uplne zastarale, spomalene... dal by sa cas vyuzit lepsie. U nas tak velmi nestihali, ze aj telesnu detom ucitelka na prvom stupni zrusila (velmi malo ju mali) a ucili sa ine a malo by to podla mna byt presne naopak.
a inak nase deti prave kvoli vyletom na hrady a pod, vyucovanie vynechavaju, a cela trieda (pisem nase, myslim, tie v triede dcerinej)... prave tieto vylety za pamiatkami, prirodou, atrakciami, im daju viac ako presedene hodiny za knihami, kde si laskavo "precitaju" o tom hrade 3 vety alebo keby deti videli ako zije salamandra, nemuseli by sa to ucit v 5r a studovat ci je to plaz/obojzivelnik alebo modna znacka alebo co to vlastne je...
@medyna ja tiez nad tym zacinam uvazovat, zakazali im sport, teraz uz telesnu maju ale o nicom. Lyzovacka a plavanie je sport, investicia zo zdravotneho hladiska do buducna. Ja by som to tiez dopriala ale iba pod podmienkou ze mam sikovne deti a vymeskane dotiahnu. Zatial tak nerobim, lebo mam male deti na prvom stupni, vybehaju sa dost, ale rozmyslam ked budu vacsie. A ano ucia sa somariny casto a tiez sa mi nepaci, ze tie vacsie deti ucitelia len pisomkuju a doucaju rodicia. To mi je na aky fras taka skola
@letfenixa somarinu hovoris, nemam pocit zeby sa na prvom stupni ucili malo. A rozmnozovanie sme mali kedysi az na 2 stupni, teraz uz stvrtaci. Takisto jazyky maju na prvom stupni, predtym az od 5 triedy
Mam to podobne, viac veci co potrebuje v zivote sa nauci odomna, na vyletoch s kamaratmi, pri praci doma atd atd. ale musim povedat ze moja dcera je mimoriadne intelektovo nadana, tak aj ked vynecha tyzden skoly bez problemov to dobehne s prstom v nose. ked bude vacsia a bude vyberat gymnazium a vysoku skolu, to uz bude asi dolezitejsie. aj ked ja mam dve vysoke skoly a teda nejako velmi vela mi to nedalo.
@katulienkax v 6. rocniku (ano boli sme extra trieda, ALE je to len a len ukazka toho ako neefektivne sa uci na zakladke, zbytocne... a to my sme pol dna v skole odsportovali) sme vedeli vsetko na prijmacky, to co teraz 9taci... a to sme isli z 8micky na strednu. Cize realne maju o rok viac, a nevedia viac.
Je to povinná školská dochádzka, nie dobrovoľná...vždy to tak bolo a tak to učím aj deti, tak ako rodičia majú povinnosť ísť do práce, tak deti do školy, doma ostávajú len keď sú chorí, na výlety a lyžovačky sú prázdniny a víkendy,..potom aki budú mať prístup k práci? Nechce sa mi ísť, alebo veď idem na lyžovačku tak nejdem do práce či ako?? Počula som od dcéry (osmacka), že má spolužiacku a jej mama dovolí ostať doma, lebo sa slečne nechce ísť do školy, to kde sme....potom sa budeme čudovať, keď ďalšia generácia bude odmietat chodiť do práce, návyky musia mať už teraz ... A stihame lyzovacky, plávanie, športy cez víkendy, poobedia alebo prázdniny
Vzdelaniu prikladam obrovsky vyznam. Keby som sa neucila, nie som dnes tam, kde som. Vsetko v zivote som dosiahla len vdaka tomu, ze som sa odmalicka ucila a ver mi, malo to vyznam. Ak chces, aby sa tvoje deti vedeli postarat o seba a svoje rodiny, ked tu ty uz nebudes, mala by si ich k tomu viest k dobrym vysledkom a hlavne im byt prikladom.
Skolstvo je v mizernom stave (a to nie len na SK), ale deti potrebuju navyky.
Vstat, ist, byt vystaveny roznym ludom, akceptovat autoritu (aj ked ide o totalne stupidnu ucku), respektovat isty harmonogram aj ked sa to niekedy nikomu nechce.
Preco?
Lebo takto isto to funguje v zivote dospelych. V praci, v rodine, vo vztahu, v priatelstvach...skratka je to skola (mozno nie az tak po vedomostnej stranke).
A akukolvek vahu mu davam, mne diplom pootvoril velmi vela dvierok.
Súhlasím s
@medyna a
@h2 škola nie je holubnik a len preto, ze tebe niečo pripadá zbytocne detom v podstate sama navrhnes, odobris a ešte aj ospravedlnis "blicovanie". Dieta ma jedinú povinnosť, a to sa učiť. Ty mas tiež svoje povinnosti, pracovne.
To aj ty tak robíš v praci? Ked mas home office ideš lyžovať lebo hento sa ti nezda dôležité?
Dávaš im pekny priklad, tes sa ked budu na strednej a potom tu nevypisuj ze co mas robit ze ti deti chodia za skolu a nie je pre nich dôležitá. Ked im dávaš priam ukážkový príklad.
A tiež debaty co je a nie je dôležité... na ZS ci SS ma doeta získať základný prehľad zo všetkého. Ked chce byt jadrový fyzik, ide potom na VS studovat to, ked lekar, ide na medinu. Neuznavam reci typu ze na co mi to bude... ide o všeobecný prehľad .
Moje deti vedia ,že škola je priorita ,ale zas vedia ,že keď treba viem ich nechať aj doma čo sa zas nestáva často.Co sa týka učenia prvý stupeň ( dcéra je 4 tacka , syn 7 mak)som dohliadala aby mali fain známky.Dcera sa učí veľmi dobre ,ale už sa mi teraz stalo ,že dostala prvé dve trojky za celé štyri roky ale u nás sa za známky nerobí veda.Vedia ,že to treba sa doucit opraviť atď.Pri synovi som poľavila bol často chorý ťažko sme doháňali učivo,ale na to neučí sa zle ,ale zas nemá čisté jednotky na vysvedčení.A nemá zas ani trojky aspoň zatiaľ.Viem čo mu ide čo ho baví a čo mu nejde hlavu mu neodtrhnem.Tiez vie dostať 4 a na druhý deň má z toho predmetu jednotku.Ja z nich nepotrebujem geniusov učia sa hlavne pre seba.Jasne,že trojka alebo štvorka na vysvedčení by sa mi nepáčila snáď ani takú známku mať nebudeme.( Ak bude tak bude)prídu zo školy tak majú aj svoj oddych čas sami pre seba
Tiez som vlastne zistila ze to co v skole preberaju cely tyzden sme doma zvladli za 1/2dna... Takze celkom dobre nechapem co tam robia... Jasne ucitelka ma 15-30deti rodicia 1-3 ale ajtak.. Ak by som mala motnost domaceho vzdelavania tak ju urcite vyuzijem.. Na takom vylete v muzeu ci na hrade sa deti toho dokazu docela dost naucit... Aj ked my mame celkom super skolu... Len poobede bam uz neostava prilis casu na ine aktivity co je skoda 🤔
Niektore ste tu riadne premotivovane.
Samozrejme, treba mat vzdelanie, nestaci vediet iba citat a pisat. Ale potom taketo deti skoncia gymple, vysky, rodicia do nich cely zivot hucali, ako musia mat priemer max 1,5 a musia toto a hento, aby sa mali a nakoniec padnu na nos a zistia, zivot je o niecom inom a maju depky. Staci si tu precitat par tem.
Ja neviem, ako niektoré píšete...že si zo školy robiť holubnik, že keď som v práci, tak tiež mám povinnosť.. ale nie je to to isté. Keď sa v práci vyskytne možnosť, ísť na chatu, alebo hocičo, čo veľmi chcem, tak si zoberiem dovolenku a idem. Čiže sa to nedá podľa mňa porovnať so školou
@kinderzwillinge V rubrike rodinné problémy píšu práve tie dievčatá/ženy, ktoré škole nič moc nedali. Rodičia na ich vzdelanie kasľali, ony tiež - veď život ich naučí praktické a potrebné veci. So školou skončili hneď, ako sa dalo... Veď život je o inom!
A tak aj dopadli - končia pologramotné, často s deťmi, ale bez práce, bez vlastného bývania, normálneho vzťahu a bez perspektívy do budúcnosti. Akurát natŕčajú ruky, nadávajú na štát a hľadajú kontakty na azylové domy. Lebo ani to nie sú schopné vyriešiť samé cez Google.
Nepamätám si, že by tam písala (štylisticky a gramaticky spravne) absolventka dobrej VŠ a riešila, že nemá peniaze a tak žije s blbcom, ktorý je závislý, bije ju aj s deťmi, že má dlhy a exekúcie a nevie sa z nich vymotať a podobné problémy.
Zato deti tých premotivovaných matiek, ktorým na škole záležalo a motivovali ich/viedli k učeniu, končia úplne inak a oveľa lepšie.
zrejme sú práce, v ktorých, keď si zmyslíš, tak si zoberieš dovolenku zo dňa na deň a ideš, lebo veľmi chceš ... u nás v práci to tak príliš nefunguje, máme termíny, hlásenia a mnoho iných vecí, ktoré treba dodržať, tak dovolenku si zvyčajne plánujeme ... a deti majú prázdnin viac než dosť v dnešnej dobe, dá sa všetko vykryť cez prázdniny , teda aspoň podľa mňa.
@kulumulu123 povedzme to tak, ze skolka a skola je hlavne ulozisko deti, aby rodicia mohli ist pracovat.
inak perlicka, moje dieta je na homeschoolingu a jeho triedna ucitelka (1.stupen) mi v tych par emailoch napisala uz min. 2 hrubky :D
@tehulka2011 To jednoducho nie je pravda. Ale že vôbec. Pri škôlke ešte možno ako-tak, s prižmúrenými očami. Ale čo sa školy týka, určite nie.
@h2 ja uz v tomto nemam iluzie, vacsine ucitelov a vychovavatelov v druzine ide hlavne o to, aby im konecne "padla" a mohli ist domov.
@heleninamama no, s tým nesúhlasím. YJa sama, s troma deťmi som si prešla tyranstvom. Bola som aj v azylovom dome, kde moj jediný majetok bola igelita so špinavými vecami. A moji rodičia veľmi dbali na vzdelanie a školu. Momentálne som si (po ťažkom rozvode, traumou z domáceho násilia) vybudovala malú firmu, osamostatnila sa. Začínala som od znova. Takže, nie je pravidlo čo píšeš.
Nie je škola ako škola. Nie je učiteľ ako učiteľ! V našej ZŠ deťom vydýchnuť veru nedajú. V našom meste máme 4ZŠ. Z tej slabšej školy vychádzajú ( prestupujú) ako jednotkari a v našej škole prechádzajú ledva s trojkami. Ale celkovo školský systém by potreboval zmenu.
@tehulka2011 Tak áno, družina slúži na to, aby deti mali kde byť, kým prídu rodičia z práce. Ale tú si predtým nespomínala. Ja som mala na mysli ten vyučovací proces, družina mi ani nenapadla.
Skola nie je len o vedomostiach. Skola je najma o vybudovani si vztahu k povinnostiam, schopnostiach prekonavat prekazky a zamakat aj ked sa mi nechce alebo aj ked si myslim, ze je to zbytocne…nehovoriac o budovani si vztahu k autoritam, rovesnikom, vyrovnavani sa s neuspechom atd….
Autorka, ale Ty si to zvládla. Odišla si od tyrana a postavila si sa na vlastné nohy. Z ničoho. Dokázala si to. Ktovie, či by sa Ti to podarilo bez vzdelania.
@anonym Bez vzdelania a školy (o ktorú dbali Tvoji rodičia) by si si ťažko vybudovala firmu. Ani by Ťa to nenapadlo, ani by si nevedela ako. Bola by si v tom azylovom dome navždy a vychovala by si - s výdatnou pomocou štátu a dobrých ľudí - tri malé sociálne prípady s neistou budúcnosťou.

@irusa uplne s tebou suhlasim....