Akú váhu prikladáte škole?
Chcela by som sa spýtať, aku váhu prikladate vzdelaniu? Jedna sa mi o ZS, druhý stupeň. .... Po tejto koronej dobe, som zistila, že to až také podstatné nie je. Synovia sú 1-2jkari. Napr.zo sjl bola vždy 2 na konci. Ak sa učil viac, mal priemer 1,8, ak sa učil menej mal pár 3jok ale priemer bol 2,4. Takže to vychádza na rovnako. Ja sama ako rodič, som začala k tomu pristupovať benevolentne. Ak máme ísť možnosť na lyze, kúpať sa, atď ...beriem ich zo školy a vynechajú. Doma ucivo doberu za 2 hodinky. Akosi som zostala sklamaná z toho, koľko nepodstatnych veci v škole berú (z môjho pohľadu, po tom, čo som cez on-line viac vysvetľovala a doucovala deti).
Aký je teda váš postoj k tomu? Ešte keď je teraz možnosť nechať dieťa RD neobmedzene a nikto to neskúma prečo dieťa ostalo doma.
@heleninamama
@h2 tu nejde iba o vzdelanie ale aj napr IQ.... To ci niekto si nieco vymysli, nájde (pracu, cinnosti, zaujmy alebo v tazjej chvíli sa pozbiera ) nezávisí na tom, ci presedel roky v škole alebo sa učil inak. Mam okolo seba viac ludi, ktorí to dokazuju. Samozrejme treba mat všeobecný prehlad, ucit sa, vedieť jazyky atd ale na to by stacilo o veľa menej casu v školách, efektívnejšie pracovať s učivom. Biflit sa vsetko všeobecne naspamäť = to cele generacie vedeli, v dnesnom svete je to na nic. Lebo skôr treba vedieť premýšľať, vyberať, porovnávať a samovzdelavat sa a v dobe elektronickej by v skolach mali skor viac diskutovat ako citat učebnice... Lebo deti nemaju o to zaujem a ked ho nemajú nebudú sa chcieť ucit. Ked maju zaujem dokazu sa naucit vsetko, aj same. Ja veľmi vidim rozdiel teraz v práci, mam tam uzky kolektiv ľudí od 30-65rokov a vzdy priblizne dvaja v podibnkm veku😂 a to je priepasny rozdiel v zmyslani, pristupe. A takmer vsetci su ing. Cize ide o ine ako vzdelávanie.
A aj pri zmenách v skolstve je problem v nazoroch ako pri očkovaní a preto je to take skostnatene vsetko. Proste niekto povie ze školstvo je ok, lebo ved aj my sme to prezili a treba aby to len takto fungovalo. Ini maju priekopníckejsie zmýšľanie. Tiez som si pred 30 rokmi vypočula a vlastne celu zs, ako nic nebudeme vediet... A aha ho hla... Napriek tomu ze sme sa učili inak, vacsina z nas nielenze ma vs a zvladli ju ok, ale sú tak povediac spokojni za vodou... A to predpovedali rodicia/učitelia z iných skol/tried, ze ani na strednej sa nezaradime, lebo na začiatku hodiny nevstavame, vlastne hodiny nemame atd 😂🤦🏻♀️ a cuduj sa svete ani do prace sme nemali problem chodiť nikdy...
Len tak ich zo školy nevyberám. Známky neriešim. To je ich "práca", nie moja 🙂. Neviem či je to benevolentné alebo nie. Neviem čo sa učili na online vyučovaní a nemám potuchy ani čo sa učia teraz. Teda - to pri staršej. Učí sa celkom dobre, horšie ako 2 na vysvedčení nemala zatiaľ. Mladšia je prváčka, takže tam sú tie známky ešte dobré aj bez učenia 😄. A jasne, že tam dú robíme spolu, aj učiteľka komunikuje viac s rodičmi, takže tam viem čo robia v škole. paradoxne, mladšia má k tomu serióznejší prístup ako tá staršia.
Je to celkom zaujimave citanie.. moji rodicia si na skole davali dost zalezat. Oco si dorabal maturu neskor, mama ma skoncenu len ucnovku bez matury. Pre mna bolo ucenie zabava, vela som sa pytala, bola som neskutocne zvedava... Mala som predstavu, ze chcem ist na vysku, robila som vsetko pre to... Sem tam sa mi pritrafila horsia znamka napr. z dejepisu... Tym, ze som stale patrila medzi najlepsich ziakov, tak sa na tych menej dolezitych predmetoch aj trochu prihliadalo pri znamkovani a teda nejaka extra zla znamka nehrozila... Na zakladke sa ale stalo, ze sa nam vymenil matikar a zrazu sme mali cela trieda katastrofalne znamky... Sedenie rodicia, ucitelia a riaditel a dospelo sa k tomu, ze sa nam pridala hodiny matiky navyse, kazdy den sme na podpis dostavali jednu A4 prikladov (vyjadrovanie neznamej, vzorce (a+b)² atd, kratenie zlomkov... Nadavali sme. Neskor na gympli som tam spatne dakovala, ze sme mali takuto drezuru, lebo tam uz som s tym problemy nemala... Jasne, ze sa nasli oblasti matiky, ktorym som nechapala, z ktorych som mala horsie znamky, ale nevidela som to - poloha priamka priamka, priamka rovina, rovina rovina... Goniometria ma tiez moc nebavila. Ale prejst som tym musela. Na vyske mi matiku netrebalo, ale ze vobec... velke pisomky sme mali tak, ze to bola 2hodinovka, ktora mala mega velku vahu v hodnoteni. znamky sa pocitali ako vazeny priemer a velmi rychlo sme pochopili, ze flakat to nema zmysel... nepisala sa pisomka? Nevadi, nemusis, ale body v hodnoteni chybaju... obcas som blicla aj ja... ale to boli dni ako branne, nejake dni, ked sa neucilo... Vysku som mala 3 roky taku, ze by som to vedela vtrepat do nejakeho mozno mesacneho kurzu, mgr kvoli akreditacii som musela riesit pribuzny odbor a ten bol teda uplne ze na hovno, ale chcela som titul. Vyuzila som ten cas na erazmus, stipendia... Boli to najkrajsie roky zivota... Vyska mi dala vela, vytvorila nove kontakty, priatelstva. Clovek sa osamostatni, nauci spoliehat sam na seba, byt zidpovedny sam za seba... Ked som na mgr riesila nejake stipendijne pobyty, tak to bolo trochu papierovaciek a spoluziacky, ze im by sa to nechcelo a cuduju sa, ze to robim... Ony mali frsjerov a bez nich by nikam nesli...
Teraz uz mam prvacku, je sikovna, ich system v skole sa mi.paci, vela sa rozpravaju, chodia do.lesa miesto telesnej, su zamerani aj na ekologiu. Mojim cielom je podporit deti k samovzdelavaniu a ukazat im, ze ucenie je radost a zabava... A budem sa ich snazit podporovat v tom, aby na vysku sli (ak samozrejme budu chciet), lebo tie roky im nikto nevezme a narobia sa este dost...
Inak muz mali v robote nejake problemy (automotiv priemysel) a sedeli nad tym s kolegami (2 ing a 2 stredoskolaci) a riesili nejaky obsah ploch a jeden ing, ze ale co tu riesime, ved to je integral a blablabla, vyratali to cez integral a stredoskolaci boli uplne v riti, ze to co je... Su odvetvia, kedy ta vyska nie je az taka zla... Mne sa akurat este nepaci v skolach to, ze nieco sa uci strasne naokolo, cez vzorce, lebo sme na gymnaziu, sme na vyske... Mala som super chemikarku, ktora vedela fantasticky vysvetlit veci a hlavne logicky... Druha uz bola stara skola, sme na gymnaziu a budeme to riesit takto a takto...🤦
@guiseppinka tak integraly sa beru aj na gymply a z tych si ja uz nic nepamatam takmer, na VS sme to mali tiez s brutalnymi skuskami a to ako prislo tak odislo... a vies preco? lebo nikto okrem toho, ze nas ucili to vyratat, nam nepovedal, co s tym budeme ratat :D Cize ak mal ing z nejakej technickej skoly, urcite to brali dopodrobna pri rieseni niecoho...
Cize vidis, je rozdiel chodit do skoly a biflovat, a chodit do skoly a realne nieco vediet.
@guiseppinka integrály sme mali aj my. Ale teda, ani ja by som z toho nič nevedela
@katulienkax tak si predstav, že somarinu nehovorím, na 1.stupni sa naučia len nasobilku, a písomné nasobenie a delenie až v 5.ročníku, rovnako aj vzory podstatných mien.
@xckaret nie, učitelia sú nevzdelanci, hocikto z ulice môže ísť učiť. Alebo si možno počula o 5-ročnom vysokoskolskom štúdiu, ukoncenom cca 5 statnicami, nasleduje ročné adaptacne vzdelávanie po prijatí do praxe, dve astestacie, ktoré môže učiteľ absolvovať až po absolvovaní mnohých vzdelávaní ukoncenych skúškami a záverečnými prácami.
@simca06022011 no my sme na gympli normalne pocitali obsahy... Ako nesrali sa s nami... Ale tam pre mna matika skoncila, ako teraz po rokoch uz fakt netusim o co tam slo... Ale zase je pravda, ze to uz je ozaj pre bezny zivot nepotrebne... Ale aby dospelak nevedel vypocitat kolko m3 betonu alebo metrov plotu mu bide treba, tak to je na zaplakanie... A to poznam viac takych...
@letfenixa
@letfenixa neviem preco sa tu ohanas svojim vzdelanim, ale preco reagujem? Pretoze mi na vzdelani mojich deti zalezi. Mozem spocitat na prstoch jednej ruky, kolkrat ostala dcera doma. Pretoze vas ucitelov casto suplujem, vysvetlujem, pomaham....a ked dcera rychlo pochopi moje vysvetlenie uciva, samozrejme v nej problem asi nebude. Samozrejme, ze nehadzem vsetkych do jedneho vreca.
@kulumulu123 áno, učiteľka ich má v triede 25-30 a to je presne ten dôvod, prečo učivo prebrate doma za pol dňa, trvá v škole týždeň.
Autorka, mam to podobne ako ty. Tiež som párkrát dcéru ospravedlnila keď sme niekam isly. Tak isto keď mi ráno brble ze sa jej nechce do školy tak jej ponúknem ze môže ostať doma a odpocinut si ze jej napíšem omluvenku - to ale nikdy nechce.
Vzdelaniu prikladám váhu, ale nie známkam. Od malička jej opakujem ze učí sa pre seba, nie pre známky. Aj keby ma samé 4 ký dôležité je aby si nasla aspoň jeden predmet ktorý ju baví, v ktorom bude dobra. Nemusia vedieť všetci všetko.
Nikdy som ju za zlú známku nevyhresila, dokonca keď prišla s plačom s prvou 5 kou tak sme jej zatlieskali a vzali ju na zmrzlinu, proste stalo sa ideme ďalej. Ak dostane 3 ku a niečo horšie tak sa to musí doučiť, vyskúšam ju. Dôležité je aby tomu chápala nie co za to dostala.
Ale to sa nestáva často, je 7 mačka a učí sa dobre, sama od seba, bez stresu a mojej kontroly.
Teraz mala samé 1 a dvojky z SJ a NJ. Za mňa vynikajúce výsledky, na to ze šla do školy o rok skôr... Áno keby na ňu tlačím ma aj samé jednotky, ale načo, nikto ich nepotrebuje.
Mam ešte jeden vážny dôvod prečo mi vôbec nezáleží na známkach ci dôslednej dochádzke.
Ja som až teraz v dospelosti keď som začala robiť sama na seba narazila na zásadný problém v sebahodnotení a ten pramení práve v nasom školskom systéme.
U nás sa učia všetci všetko, vyžaduje sa dobrý priemer zo všetkých známok a vedomosti sú hodnotené hrozne všeobecne, podľa nejakých random tabuliek a ešte aj ta stupnica 1 - 5 je podľa mňa malo.
Namiesto "povedz na akú známku sa cítiš v danej téme a teraz si ju obháj" učiteľ len vyvolá žiaka a oznamkuje ho. Namiesto samostatných projektov, logických úloh, diskusii, zážitkové ho učenia len biflovanie a písomky. Namiesto pochvaly a podpory keď mu niečo ide stále sa len upozorňuje na to co mu nejde. To vidno v rozdielnej dôležitosti predmetov, nad 1 tkou z telesnej všetci mavnu rukou lebo vidia tam len tu 3 ku z matematiky. Pritom môže ísť o fyzicky veľmi zdatne dieťa, možno dieťa ktoré vyrastie v profesionálneho športovca a bude mať ďaleko lepšiu kariéru než ten jeho spolužiak s jednotkami.
A potom sme dospelý, zrazu sa mame sami ohodnotit, sami si určiť cenu našej práce, vedieť v čom sme naozaj dobrý - lepší než ostatní a co môžeme svetu ponuknut. Ja poznám toľko šikovných ľudí úplne bez ambícií, v práci ktorá im ani nejde ale robia ju lebo to našli na profesii a je to taka istota. Pripadne ľudí čo robia všetko iba tak ako im ukázali a nesnažia sa nájsť žiadne zlepšenie, žiadny posun. A toto je všetko výsledok našeho školského systému.
V tomto su naozaj zaujmave výsledky co sa týka rôznych alternatívnych škôl kde deti často vykazujú horšie výsledky vo všeobecných vedomostných testoch ale napriek tomu sú v živote oveľa uspesnejsi
Vyjadrim sa ako buduca pedagogicka. Teraz chodim na prax a o chvilu koncim.
Ak davate detom priklad, ze nemusia chodit do skoly a ze doma ich naucite lepsie ako v skole (pritom nie ste vystudovany pedagog), tak sa necudujte, ako k tomu niektore deti pristupuju, ako nas ucitelov vnima spolocnost.
V zahranici si ucitelov vazia. To sa odrazi aj na ctiziadostivosti ucitelov - potom vedia ziakov naucit. Tu to zacina uz v zakladoch - som trojkar, ale idem studovat PEDAGOGIKU, ved to zvladne kazdy! Keby boli na VS take prisne kriteria ako na pravo a medicinu, nikdy by nedoslo k tomuto, ze ucia aj taki, ktori na to nemaju - nemotivuju ziakov, iba nadiktuju poznamky, nemaju zaujem + rodicia vidia, ze to nema efekt a uz detom vtlkaju, ze vzdelanie je akoby na nic...
Ja s detmi/studzentmi robim pracu v skupinach, maju ukazky diel s moralnym problemom a maju hodnotit, analyzovat, riesit tieto aspekty. Nastastie moja cvicna ucitelka mi dovolila tento styl hodin, hoci ide o povinne diela. Ale studentov to bavi a ucia sa ucit s porozumenim, argumentovat, spolupracovat.
Ale mam spoluziacky (praktikantky), ktore chodia znudene, ktore odrapocu ucebnicu a dovidenia... Tak sa necudujme, preco to tak vyzera. Ucit by mali kapacity + ohodnotit ich vyraznejsie.
Ja sa za kapacitu nepovazujem, ale milujem tuto pracu a venujem jej moj volny cas. Ak zmenim aspon nieco, aj to sa pocita, nie? 🙂
@emm_i bez urazky, ked budes mat dieta v skole, ktore sa ti tam ako 6r tesi ako blcha, a po pol roku je z toho dieta viac znechutene, po 3 rokoch so zaujmom konci a nastava nutenie deti do toho, aby sa vobec ucili, alebo ine "metody presviedcania", tak sa ku skolstvu vyjadri. Ked mi ucitelka 1-2rocnik, na rodicovskom povie, ze ona nema cas kontrolovat zosity, ci si deti plnia ulohy, ci pisu spravne a podobne vyhovorky a ze to mam ROBIT JA. A ak som spokojna ok, ak nie som spokojna mam to s dietatom JA DOMA trenovat a doucit sa. Nestiha ich skusat, nestiha kontrolovat, nestiha upozornovat, nestiha cvicit besiedky, proste nic... Tak dakujem pekne :D A to ako ucitelov vnima spolocnost ide roky... s tym nezmenime nic za tydzne, nezmeni sa na tom ani to ked kazde rano dieta nesiem do skoly. Ja si pamatam svojich ucitelov, moji rodicia svojich aj mojich a mame nazory na nich. Ver ze dobry ucitel/profesr nemal problem s ucastou na vyucovani ani nemusel nikomu nic dokazovat, dokonca mi na VS sme nemali ziadne hodiny "povinne" a napriek tomu sme tam boli. Podla mna tie prve roky ucenia sa, skoly, je klucovych k tomu ako deti budu brat ucenie, ako sa "zaskatulkuju".
A zobrat dieta raz za cas zo skoly kvoli niecomu, nie je priklad "do skoly sa nemusi".
Jedine s cim suhlasim, ze by mali ucit "kapacity" = mali by to byt ucit ucitelia, ktori dokazu deti motivovat, naucit... a to bohuzial takych sa najde malo. Drzim ti palce, aby to tebe vyslo. Naozaj ucitel na ZS nemusi byt jadrovy fyzik. A ano, rodic a spolocnost dokazu dieta naucit vsetko co potrebuje na prvom stupni urcite. Su krajiny kde je to aj bezne, pripadne sa deti ucia na dialku, online atd ak maju skolu daleko a potom chodia do internatnych skol... aj v dobe nekovidovej. Pozri teraz aky povyk robia maturanti, nestihli sa naucit na maturity. Ja som v maturitnom rocniku na gymn. ledva bola, ved tam sa vsetko len opakovalo, naucit sme sa museli samostatne otazky (aj si ich vypracovat)... a teraz to nedokazu? To je kvalita vzdelavania posledneho desatrocia. Dospely clovek si nevie najst,vypracovat otazky a naucit sa, kvoli SVOJEJ maturite, ktoru ON bude potrebovat. Lebo ma mu to pan ucitel nadiktovat a vysvetlit, osobne. Na vyske koncia s depkami...
No je to dost o urovni skoly, z toho co pises, to u vas mate dost lahke... na vyberovej skole nehrozi nahrabanie znamok na projektoch.
Ale suhlasim, ze nie je vobec nic zle na vynechavani skoly kvoli lyzovacke, plavaniu a pod.zazitkom. Este sa do skoly dost nachodia, treba sa aj hybat, byt na vzduchu a uzit si deti kym su male.
Mam rovnaký postoj ako ty,teda aspoň podobný. Doma by som deti neucila, ale nie každý deň sa učia poctivo na jednotky, na druhom stupni nejak neriešim,majú 1,2ky a aj 3ky na vysvedčení
Tiež som sklamaná z nášho školstva. A ten prístup mnohých učiteľov na ZŠ - bieda. Tam sa naozaj nedalo na učiteľov vôbec spoliehať. Neviem, neviem, ako by to dopadlo, keby sme my rodičia učiteľov nesuplovali.
@emm_i Neviem, ale stále počúvam od učiteľov ako nestíhajú. Učivo preberajú doslova nárazovo a často nestihnú prebrať ani za celý školský rok učivo v učebnici. Mnohí žiaci vraj vyrušujú tak, že sa učiteľom nedá učiť. Žiaci nie sú naučení pripravovať sa na vyučovanie systematicky a mnohí len pred písomkami sa pozrú na učivo a majú z toho len stres. Mnohí žiaci vôbec sa nevedia učiť, nevedia si zorganizovať čas, doma učebnice ani neotvoria. Pritom tie učebnice, pracovné zošity sú plné obrázkov a ilustrácií, stačí len ich otvoriť. Doslova majú k učeniu odpor. My sme s odporom ku škole bojovali niekoľko školských rokov. To naozaj jednoduché nebolo. Od učiteľov sme dostávali denne množstvo zadaní, čo všetko máme doma robiť, ale my sme doma museli bojovať ešte aj s tým odporom voči tomu všetkému čo súviselo so školou. Učitelia sa sťažujú na vyčerpanosť, ale vyčerpaní chodia zo školy aj žiaci.

@h2
@heleninamama moja VS nemá absolútne nič spoločné s odborom, v ktorom podnikám.