icon

Akú výšku vreckového pre 13-ročnú dcéru?

handbag
7. sep 2022

Žienky, idem si po radu. Akú výšku vreckového by ste dávali svojej 13-ročnej dcére? Koľko cca. dávate vy? Tento vek = teeneger level 3000, nároky a predstavy sú vysoké - tlak z okolia/spolužiakov/zo sociálnych sietí tiež.. AVŠAK si myslím že nejaké hranice musia byť. Nemôžem sa porovnávať s tým ako som to mávala ja, lebo vtedy mi otec dal 20-30 korún na mesiac a bola som frajerka (na všetko mi vyšlo). Teraz ide dcéra s kamoškami von, zastavia sa v mekáči a boom, cez 10-15eur je fuč. Do vreckového nerátam žiadne cestovné náklady (napr. cesta autobusom z/do školy) alebo že by si musela kupovať obedy po škole.. zaujíma ma čisto taký odhad Váš že koľko by sa malo dávať 13-ročným babám aby samozrejme tie peniaze nebrala ako samozrejmosť alebo aby sa naučila šetriť (junior kreditku už sme vybavili).. A z vreckového si nemá kupovať primárne potreby ako sú školské pomôcky, alebo oblečenie/obuv.. (aj keď teda keby brutálne šetrila, tak aj to by sa asi dalo). Ďakujem za typy. Pekný deň.
.
.
#vreckove #setrenie #dcera #peniaze #financnagramotnost

veronikaszabova
8. sep 2022

@handbag
Syn 13r - 10€/tyzdenne.

kacena2022
8. sep 2022

Ja mám 12r dcéru,dávam jej 5 eur mesačne vreckové.Byvame na dedine,do školy veci, desiatu,kredit jej platím všetko ja,aj oblečenie.Vreckove má na míňanie,občas kúpi niečo v obchode,ide na Kofolu s kamoškami,na pizzu.

michaela219
8. sep 2022

@handbag no ahojky. Byvame na dedine,no slecna chodi na buse do školy a to sa často ustavia v CBAčke alebo po škole na kofolu. Pýtam sa jej či má peniaze,keď ide von.No pravidelne dostane doma max 15eur na mesiac. Svokra jej tiež dá euro 2, keď za ňou behne. Nieje to vždy rovnako. No tiež som zato, aby mala dáku hotovosť vždy pri sebe. A ako hovoríš, neuveriteľný tlak okolia je 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ celé zle 😁😁😁

dadka_bb
8. sep 2022

Ja som tiez ako dieta nemala vreckove. Proste ak som niekde chcela ist, slusne som sa opytala, slusne som sa chovala... .volky nevolky som soboty pomahala upratovat, vynasat smeti atd atd. Dobre znamky boli samozrejmost. Obcas nieco podstrcila starká do vačku .okolo tych 13tich som sem tam aj z penaženky vytiahla ocovi akože som si myslela že to nevie 😄😄😄 jaaaj sladka nevedomost. Dcera ma teraz 7.5 , a uz trošku inak pristupujeme k peniazom, aj nieco dostane ak ju nieco poprosím a splní, ale uvidíme ked bude pubiška , neham sa inšpirovať tu na mk. Zrejme tiež nejak dobre znamky, chovanie, pomahanie atd. Urcite jej dovolim ist aj na mekac, sama ho zboznujem 😊 no uvidííime

mucher
8. sep 2022

@handbag siedmak 20€/mesiac, stredoškolák tretiak 50€/mesiac (stravu, skolske pomocky platim ja) este im prihodim kazdemu cca 5 gastracov. Starsi hospodari v pohode, cez leto mesiac brigadov, mesiac mal prazdniny. Mladsi sa "este uci ako vyzit z vreckoveho" 🙈Viac penazi sa mi neda. Nestazuju si, myslim ze maju vsetko co potrebuju. Nech sa ucia, my dospeli tiez musime hospodarit s tym, co mame.

zuzkat1
8. sep 2022

@handbag moja ma 12..v januari bude mat 13 a doteraz mala 10na mesiac a teraz bude mat 15...ale teda moja nechodi este tak ze do mekaca atd.. to ju este nepustam.. len po okoli.. maxzajde na zmrzku alebo si kupia niekde pit v klasickom obchode a idu sa prejst alebo na ihrisko...a ona si teda uz aj z tych 10 nasetrila na kolobezku kupila pech psovi na vianoce kupuje darceky atd... cize zalezi aj od toho co vsetko ma uz v danom veku dovolene... nie je 13 ako 13...

hela_tn
8. sep 2022

@barbora9312 9 ročná dcéra a 5€/týždeň?no to mi príde ozaj dosť..to chodí do toho nákupného centra sama?moja má 9 rokov, dostáva 5€ mesačne a teda minie ich málokedy🤷

regetka
8. sep 2022

Moja skoro 13 ročná a 10 ročná 10€ mesačne na účet + majú hotovosť čo dostanú napr. na meniny od babky cca 10-20€ ( zatiaľ im to stačí, maximálne cez leto išli na zmrzlinu samé, totiž keď to majú oni platiť je to drahé a nekúpia to, ale keď ja platím kupovala by staršia všetko 😊, mladšia šetrí 😊 ).

leskovael
8. sep 2022

Syna mam zatiaľ mladšieho ale davala by som 10€ na týždeň

manzanillaa
8. sep 2022

@handbag moj 11rocny ma na týždeň 3.50(len na svoje somarinky, ostatne mu kupime). Mame to rozdelené na den 0.50eur,keď je nejaký deň vyslovene zlý,neposlušny,tak za ten deň nedostane. Samého sa ho pýtame,koľko by si za daný týždeň dal sám. Bývame v malej dedine,nemáme tu ani obchod,v dedine,kam chodí do školy,si občas kúpi malinovku alebo dáku sladkosť. Peniaze si väčšinou na niečo šetrí,a keď mu chýba malo,odložíme mu,naposledy na mikroskop😉

btus
8. sep 2022

naša je 4 na ZŠ, tento rok sme jej zdvihli vreckové na 15 E. mesačne. Musí jej to stačiť. Má to len čiste pre svoju potrebu, ak si chce kúpiť niečo, čo jej nechceme dovoliť, musí si našetriť.

annalena
8. sep 2022

@handbag moja 13rocna ma 20 € na mesiac - zmrzlina, obcas sladkost/napoj v skolskom bufete, skor si ale setri na nieco alebo kupuje z toho malickost kamaratom na narodeniny.
Do kina a na skolske vylety dostava peniaze navyse.

Vreckove davame od 1.rocnika ZS, vtedy mala 1€/tyzden. Ak si minula - zo zaciatku napr. velkoryso nakupovala aj kamoskam - tak viacej nedostala, az dalsi tyzden. Parkrat bola potom smutna, ze si nemala uz zaco kupit napr. dzus k obedu v skole (voda bola na pitie zadarmo, smadna samozrejme nebola 😉), ale naucila sa neminat a povedat aj kamoskam nie, lebo par ich zacalo jej "pohostinnost" pekne zneuzivat.

sense
8. sep 2022

Moja 9 r ma 6e na týždeň s tým ze všetko potrebné ma, za toto si môže kúpiť sladkosť, zmrzlinu alebo usetrit a kúpiť si niečo čo chce

drakaria
8. sep 2022

@handbag vreckové nebudem riešiť žiadne ..keď bude potrebovať vypýta si a dám jej

luciajass
8. sep 2022

Môj má síce 8 rokov, ale vreckové má za známky.
1€ za 1
0,5€ za 2
0€ za 3
-1€ za 4-5 - to sa samozrejme nestalo
Peniaze si odkladá, sporí . Potom si niečo kúpi. Je malý, ale hodnotu peňazí už spoznal.
Vo vyšších ročníkoch bude viac známok= viac peňazí . + Dolozim tak, aby to bolo 40€. Čiže 10 na týždeň . Samozrejme to bude prezentované ako odmena za aktivity a tak. Čiže my na to ideme motivacne, pretože ani mne nikto peniaze nedáva len tak. Ja ako dieťa som nemala žiadne peniaze, čiže som sa s tým učila narábať neskoro a konala som hlava nehlava. Tomu sa chceme vyhnúť.

radacak
8. sep 2022

@handbag naša má 12 a dohodli sme sa teraz (od začiatku školského roka)5-10€ na týždeň,ešte uvidíme presne koľko

empafi
8. sep 2022

@handbag ja mam 12r.a16r. synov, vreckové nedostávajú. Keď potrebujú peniaze vypýtajú si a hotovo. Inak oni majú vždy nejaké peniaze z menín, narodenín, vysvedčení, polievaciek... staré mamy a krsna sú stedre

doda3103
8. sep 2022

@handbag nás je siestak dostáva 10€ na mesiac,chodí do školy v meste. Desiatu mu robím(či rožky alebo rôzne koláče čo kúpim) plus nejake ovocie a samozrejme sladkosť. Zatiaľ nechodí s kamošmi do mesta iba do bufetu v škole. Peniaze keď si minie viac nedostane. Z narodenín,menin ,vysvecko si peniaze odkladá do kasicky. Čo treba zaplatiť v škole výlety mu zaplatíme a dáme peniaze tých 20€ na výdavky na výlete. Keď pôjde na strednú samozrejme mu zdvihneme vreckové.

jaond19
8. sep 2022

@handbag dcera bude mat teraz 11r a rozmyslam tiez nad vreckovym... podla mna 15-20€ musí stacit na "hovadiny", potrebne veci samozrejme kupujem ja, tamto budu peniaze cisto len na "rozmary" typu lak na nechty, čipsy, čoko tycinka z obchodu pri škole po ceste domov.... atd. Take veci co ja nekupujem. Dostane svoju kartu (zalozila som jej ucet) a uvidim ako si bude hospodarit...

lienka434
8. sep 2022

@handbag ziadne nedostava😃🙈 mam dve dcery a zijeme v Ke.Sladkosti sama kupovat nepodporujem, mame doma alebo si napecieme.mc donald v ziadnom pripade, ja mam raz za polrok aj to vela😂🙈 doma je stale navarene 🙂 Darcek kamoškam nieco jej prispejem.Dostava len na narodky.

elenka.k
8. sep 2022

@handbag pravidelné vreckové nedávame, ak niekedy niekam idú tak im dáme , podľa potreby kam idú.
/ mekač, tedy, Tesco, iba večierka na pitie, zmrzka.../ Obaja majú karty, pre prípad. Veci potrebné k životu / šatstvo, obuv, drogéria, do školy, jedlo... / samozrejme kupujeme my. Mimo veci si kúpujú za svoje / našetrené, darované /

Myslím si, že 5€ je fakt malo, len malinovka, zmrzka, nejaká sladkosť a už je fuč.

canerko
8. sep 2022

@handbag Ja som synu denne davala tri eura,za to si kupil sendvic,malinovku alebo vodu,obcas mu zostalo daco aj na druhy den.Mesacny listok na dopravu do toho ne ratam ako aj kredit pre mobil.

tonka28
8. sep 2022

Mame to podľa známok... Na konci mesiaca sa z rátajú známky , spravili sme si tabuľku s určitými % a vyráta sa mesačná "výplata" 🙂 to je na ZŠ.. Teraz syn na SŠ už dostáva vreckové + brigáduje

lucinkkaa
8. sep 2022

@mandzula 🙏🙏🙏❤️

dominikamacakova
8. sep 2022

Tak nech nechodí do mekáča. Finančná gramotnosť nula bodov. Veď na to je vreckové aby sa s ním dieťa naučilo hospodáriť. Keď si minie v MC donalde tak logicky už nemá 🤷 Či čo ako ja keď si miniem teraz rodičák tak mi príde ďalší? 😀

andrejka2424
9. sep 2022

Môj bude mať 12 a nedávam nič. Čudné mi to doteraz neprišlo, lebo ani mne nič nedávali rodičia. Viem, že som veľmi chcela na strednej už, smola. Zatiaľ ani za mnou s touto požiadavkou neprišiel. Sladkosti sú doma vždy, raz za mesiac mu kúpim lego časopis a keď ide von, berie si iba čistú vodu a je na kolobežke, alebo bicykli. Nikde nechodia vysedávať. narozdiel od jeho spolužiakov, ktorí dennodenne s colou, čipsami a energeťákmi+ mobilom na lavičke .Je to pre mňa tak odpudzujúce, že sa modlím, aby sa takto nezačal chovať aj on. Financovať mu ničenie zdravia nemienim. Čo potrebuje, po čom túži väčšinou dostane. Peniaze s narodenín, Vianoc od starkej si odkladá do pokladničky. Takže keď niečo drahšie chce mimo sviatok, po dohovore si vytiahne a kúpi si zo svojho.

barbora9312
9. sep 2022

@hela_tn určite nechodi sama, a v dnešnej dobe co je to 5€?

minutka
9. sep 2022

Nemam dieta v tomto veku. Ale zda sa mi primerana suma 50€

etelkatelka
9. sep 2022

@marcellka32 aj môj syn má 5e na týždeň. Minule si ich minul hneď v pondelok, pozval kamaráta na zmrzlinu jasné že 4e fuč, spravil to ale 1x zistil, že mu do konca týždňa ostalo 1e. Sklamaný bol... Ale smola, na druhý krát si premyslel kde a ako minie svojich 5e...nech sa učí sám na sebe.

etelkatelka
9. sep 2022

@andrejka2424 úplne súhlasím s tebou.