icon

Aký by ste dali trest 15 ročnej dcére, ktorá pila alkohol?

10. júl 2021

Moja dcéra má 15 rokov. Chodí na 5 ročne gymnázium, mala dvojky a jednu trojku na vysvedčení. Na zakladke mala vždy samé jednotky. Tvrdila, že sa zhorsila, lebo škola je ťažká, no neviem či to tak je alebo len lajdaci...
Stále je papulnata, nechce chodiť na oslavy a rodinné stretnutia pritom pred rokom nemala vôbec problém. Mohla chodiť vonku na dedine do 21:30 ale aj to sa jej zdalo málo.
Dneska sa pohadala s manželom, zdala sa mu papulnata a tak nejak fukat, nafúkala 0,4 promile aj keď tvrdí, že neznáša alkohol, že nikto z jej partie nepije a ani to nikdy neskúšali a nebudú skúšať do 18. Toto nafukala 23:45, domov prišla o 8 vtedy mohla mať kľudne aj 1,5 promile. Vonku išla o 5 ani nechcem vedieť koľko by vtedy nafúkala. Kľudne mohla skončiť na výplach žalúdka alebo niečo podobné. Aký by ste jej dali trest?
Rozmýšľam o Tom že jej zoberem vreckové a nepustíme ju vonku celé prázdniny, keďže naozaj prekročila všetky hranice.
A najhoršie na Tom je, že tvrdí, že vôbec nepila a len si dala doma margotku a z tej mafukala

Čo by ste robili na mojom mieste?

maciatkolulu
11. júl 2021

@juhseverzapad prosím? Ty si nejaká domyslava. A šikovná, vieš co nevedia druhý a dokonca ani sami o sebe. 😉 No commnet.

lenkakravcova
11. júl 2021

Ahoj,
Ja som počas mojej puberty bola dva krát na diskotéke. Aj to len preto, že prvý krát som bola zvedavá a druhýkrát šli iní tak som šla s nimi. Nikdy som tam ale nepila. Raz som vypila asi pohár vodky s džúsom keď som mala 17r a to bolo asi moje maximum počas dospievania. Učila som sa na jednotky, pár dvojak počas celého gymnázia.
Nie je normálne že 15 ročne dieťa pije. Respektíve je to normálne u detí, ktoré sa flakaju, čo ale asi nechceš aby robila.
Nedávala by som jej trest chodiť vonku, ale hranice. Ak tie dobuducna nedodrží tak potom trest. Najprv musí vedieť, čo hrozí, ak niečo nedodrží, nie len tak trestať z ničoho nič /ak vedela že toto nemôže tak áno, vtedy trest/.

Je vedecky dokázané, že alkohol zabíja mozgové bunky. Ja som totálny abstinent a teda nedovolila by som dieťaťu vo vývine aby sa chodilo po večeroch opíjať a zabíjalo si mozog.

juhseverzapad
11. júl 2021

@syslik81
@hettinka Nafúkala 0,4 to je jedno pivo! Na výplach by potrebovala nafúkať minimálne 4 promile! Robíte z komára slona!

taga
11. júl 2021

@ivkazba
@juhseverzapad poznam velmi vela rodin, ktore maju doma tester! Vlastne, asi nepoznam niekoho, kto nema.. moj muz pije vynimocne, ale raz si vypytal kupit na sviatok, normalne to chlapi mavaju v aute, pre istotu, keby potrebovali preverit ci nefuknu. Nie je to absolutne nic vynimocne

juhseverzapad
11. júl 2021

@taga Hm, tak to je divné. Keď pijem nejdem za volant 🙄

maciatkolulu
11. júl 2021

@juhseverzapad asi nerozumieš tomu, že proste dieťa nemá čo piť. Ani jedno pivo. A podla to nebolo jedno pivo. Mne je úplne jedno, čo robia iné rodiny, ale u nás to nebolo. Moja staršia v 15, chodila s nami na výlety a bola proste s nami a mladšia ani nehovorím. Teraz sa čuduj svete nechlascu. V tomto som není absolútne a ani nebola benevolentna žiadne iba a ani trochu, nič. Zaujímavé, že neriešili. Asi iná spoločnosť.

maciatkolulu
11. júl 2021

@juhseverzapad ráno po tých "pralinkach" testujú, či už môžu ist😉

zuvelyn
11. júl 2021

No ja sa stále čudujem, ze kde majú rodičov teenegari a deti z našej dediny. To každý deň pomaly na lavičke s fľašou, DETI!!! Fajciace po ceste zo skoly s vysvedčenim, same nadávky, drzé správanie ku každému, neuhne sa ked idem s kočíkom a ešte mne nadáva "schudni krava", hádže petardy pod kočiar, večer do hlbokej noci robia opité bordel, ničia okolie, rozbíjajú fľaše, zvonia na zvončeky, preskakujú ploty k pozemkom kde este nikto nebýva a podobne skvosty.

No veru už viem, mudruju na MK ze je to normálne vyžiť sa, ze sa nič nedeje lebo ved puberta a NEVYCHOVAVAJU vlastne deti 😳😳😳 neviem ci sa smiať či plakať.

Inak súhlasím s @tncka

maciatkolulu
11. júl 2021

@zuvelyn no, ved normálne, rodicia majú slobodného ducha a strach, že detom by zlomilo psychiku a zdravé sebavedomie bud jedna cez ústa, alebo zákazy, ved chudáčik...

shallimar
11. júl 2021

Nečítala som odpovede, ale podľa mňa to chce viac dôvery k dcére. V 15 ani mňa nebavili rodinné posedenia, či oslavy, teraz buď mať takmer 40 a ešte ma baviť nezačali. Ohľadom toho koľko nafúkala, tak nafukat možno z ovocia, sladkosti, dokonca z čaju, mám pocit, že práve čierny čaj dosť výrazne zvýši hodnotu. Kľudne si to vyskúšajte.

Ak jej takto všetko zakazete dosiahnete pravý opak. Potom sa opije z trucu. Večierka do 21:30 podľa mňa zvlášť v lete je ozaj dosť skoro. Pokiaľ by som vedela, kde je s kým je nevadilo by mi, ak by zostala aj dlhšie. Skôr by som to riešila, nech dá vedieť kedy príde a nech dodrží, čo povie a na Tom trvať.
Dôsledne dodržiavať to, na čom sa dohodneme, ale nie také tresty. Potom tam odíde rešpekt úplne a až potom začnú problémy a ak by sa chcela opiť, tak to vie aj za bieleho dňa a bez peňazí.

nttnnt
11. júl 2021

Vau tak ja teda neviem ked si tak dobre pospominam na svoje mlade casya ze je to sakra davno tak som v 15tiez si vypila aj som dosla opita a potom som to lutovala 3dni reakcia mojej mamy bola no uzi si to a snad si sa ponaucila….vecierku som mala do polnoci…a? Nie je zo mna ani fetak mam vystudovanu skolu, mam rodinu a rodicia sa nemaju zaco hanbit…davat jej fukat lol to jej davate kazdy den ??? Zobrat vreckove a zakazat jej von cez prazdniny vau koledujete si o peknu nenavist vasej dcery a bude vam z trucu robit stokrat horsie naschval a vas mimochodom ako rodicov generalov stojacich v pozore s dregerom po prichode domov by som ozaj nechcela….

hettinka
11. júl 2021

@juhseverzapad ono to začína 1 pivom…
A nafúkala toľko po niekoľkých hodinách doma. Ja by som to nezlahcovala.

martinaju
11. júl 2021

Ano nafukat môže aj z margotky aj z i ej sladkosti ale stačilo počkať aby sa vydychala pár minút a nenafúkala by už nič (stačilo jej dať fúkať znova po 2-3 minútach alkohol by tak rýchlo nevyprchal). Takže nabudúce skús a budeš si istá. Na druhej strane všetky tu píšete ake to je strašne ja žasnem lebo vy ste sa v 15 hrali s babikami a nič ste nikdy nevyviedli. Zaracha maximalne týždeň a určite nech doma pomáha s domacimi prácami keď splní môže ísť von. Ja som domov nikdy opitá neprišla to neznamená, že sme neskúšali a myslím si ž ani rodičia neboli včerajší, že sme skúšali piť pred 18. Toto je podobna diskusia ako bola že 16 ročná mala sex s partnerom a všetky sa pohoršovali, že v 16 je naozaj veľmi skoro a matku by tam ukamenovali že si nedala pozor na svoje “male dievčatko”. Prípadne diskusia o holení nôh a podpazušia 13ročnej 🙏🏽 Pre všetky vás je všetko skoro. Holiť, pohoavne žiť a skúšať alkohol ste asi všetky začali po 18 nastke prípdne po svadbe nie? 🙈
Tak také novinky niektoré 11-12 ročne maju sex za sebou - TOTO JE SKORO. Holiť sa v 13 lebo sa hanbí sa vyzliecť na telesnej je normálne a s tým alkoholom to normálne pre žiadnu matku nebude asi nikdy lebo sa bojí, čo sa môže stať ale prišla po svojich domov autorka si nič nevšimla a zistili to až keď fúkala takže nemohla prísť neviem ako opita aby dostala zaracha na celé prázdniny. Prosím vás zamyslite sa nad sebou čo ste robili vy v takom veku neverím, že ste sedeli pred bytovkou a hrali sa s babikami. Tu je to o komunikácii rodiča a dieťaťa pri každej jednej situácii ako pri sexe tak aj alkohol a fajčenie. Bohužiaľ keď je u niekoho v domácnosti téma sex, alkohol ... tabu, tak to tak aj dopadne. Ale očakávať v dnešnej dobe, že vám decko bude sedieť pri sukni alebo sa hrať s bábikami už nemôžete. Jednoducho tie deti sú vyspelejšie len im treba vysvetliť následky ich chovania. My sme tiež skúšali alkohol učila som sa dobre a teraz si dám pohár šampanského alebo vína a tam to končí. Niekedy ani to. Takže to že v puberte niekto skúša alkohol neznamená, že bude alkoholik alebo flákač ako tu bolo spomenuté.
Ja nehovorím, že treba tolerovať že príde opitá domov a nevie ani stáť alebo jej kúpiť flašku. Ale vie si ju skontrolovať a ako bolo aj od niektorých napísané celé prázdniny doma a potom pojde von a na truc príde taká že si ju nespoznajú. Treba si s deckom sadnúť a nadstaviť hranice povedať čo spraví v domácnosti a až potom môže ísť von, keď chce tak ju upozorniť že keď príde z vonku bude fúkať. Nemusí to byť vždy ale niečo sa mi nezdá tak jej dám fukať. Ale nerobte tu zo seba super mamičky a super deti, ktoré nikdy nič neskúsili a vždy sa vzorne správali a ak aj skúsili tak to bolo dávno po 18nastke (ani takým čo majú teraz po 40tke neuverím že nikdy nič neskúsili pred 18nástkpu a to už sme teraz v inej dobe)

hettinka
11. júl 2021

@zuvelyn niektori rodičia si myslia, že ak dieťa budú vychovávať a niečo mu zakazu, automaticky ich nebude mat rado a bude klamať, podvádzať, utekať atd. Proste sa boja decku aj niečo povedať. A je to aj pohodlnejšie, zatvoriť oči a neriešiť. Veď “to je puberta” a “vyrastu z toho”.
Väčšinou deti však robia zle práve preto, aby si ich KONEČNE rodič vobec všimol. Je to krik o pomoc, ktorý, zial, zostava nevypočutý.

juhseverzapad
11. júl 2021

@martinaju 👏 Super komentár

juhseverzapad
11. júl 2021

Milá autorka, mala by si mať s dcérou taký vzťah, že ti povie aj to, keď príde o panenstvo. Vtedy je to vzťah matky a dcéry.

zarrinka
11. júl 2021

@martinaju no nechcem ti protirečiť ale predstav si,že mám 42 rokov. Prvý krát som bola na disco na moje 18-te narodeniny a vtedy som mala prvý krát v živote červené víno s kolou. Žila som dovtedy a aj potom úplne bez problémov. Jednoducho som nemala potrebu piť alkohol. Takže nie, nemyslím si že to každý skúšal a nemyslím si,že aj teraz v tejto dobe je to v poriadku. Tu nejde o to či jej dcéra mala pivo či čokoľvek iné ale myslím,že to určite nebolo jej prvé a myslím že nie je v poriadku keď sa rodič tvári že sa nič nedeje.... Dieťa má poznať hranice.

oli18
Autor odpoveď zmazal
martinaju
11. júl 2021

@zarrinka porovnávaš neporovnatelné. V tvojej dobe ok v tejto dobe už moc nie. Je normálne že sa chodí na diskoteku skor ako po 18.
A prosím ťa kde som ja napísala nech nad tým mávne rukou? Len som povedala že skúšajú tie deti. Napisala som aj aky trest je ok a čo je prehnané.
Prečítaj si ešte taz celý komentár a potom sa vyjadri. To že v tvojej dobe sa v 15 ozaj ešte baby hravali s babikami hm ok ale to už je dávno preč.
Aj moja mama sa hrávala v 12-13 s babikami ale nezaspala dobu a neočakávala to iste odomňa v tom veku. Ja som mala možno aj šťastie že som mala staršiu sestru s ktorou sme si rozumeli a chodili von aj spolu. A nie nemam benevolentných rodičov a ani nikdy taký neboli. Vždy sa zaujímali, vždy som musela dodržať čas kedy som mala byt doma, najskôr som mal povinnosti a až potom som mohla ísť von. Keď som bola na diskotéka v 15 so sestrou v 16 už aj sama tak som sa musela hlásiť buď sms alebo telefon alebo oni zavolali hoci kedy keď som nepočula volala som im späť. Otec v noci vstal a išiel pre nás aby sme nemuseli vyhladávať odvoz/taxík ak aj bol na nočnej tak sme mali číslo na taxík jeho kamaráta alebo niekoho koho poznal. Nikdy som si nedovolila prísť domov opitá alebo taká že by som nevedela ani stáť na nohách a to že som si niečo dala určite videli nevyspávala som. Bolo jedno kedy som prišla v sobotu ráno (ak povedali do 3 bola som o 3 alebo ored 3 doma) ráno som vstávala maximálne o 8 pretože potom som musela pomáhať. Nie nesťažujem sa ja ďakujem za mojich rodičov, že neboli takí ako ste tu niektoré vy že najradšej by ste držali deti do 18nastky na obojku a keby sa dá prípadne ich dojčili. Nie je normálne aby malo dievča zaracha celé prázdniny za to čo spravila troška sa treba uvedomiť akurát čo bude terčom posmechu.

sissy27
11. júl 2021

Zavrieť pubertu na dva mesiace doma bude trest pre vás, nie pre ňu.
Naložiť jej viac domácich povinností, vysvetliť jej, že si musí získať späť vašu dôveru a keď si splní ona svoje povinnosti voči vám, tak jej za odmenu dovolíte viac.
A k tomu alkoholu - nie že by som to schvaľovala, ale ruku na srdce, boli ste s manželom iní v tom veku? Ja nie. A jasné, že sa neprizná a snaží sa oblbovať, normálna reakcia. Ale teda tiež treba vysvetliť, že nie ste padnutí na hlavu.

hettinka
Autor odpoveď zmazal
martinaju
11. júl 2021

@oli18 nemala som kamarátov že by sme niekoho odvrhli. Chcel skusit chcel nechcel nechcel a tam to skončilo. Ponúka sa hm asi som mala normálnu partiu keď som nechcela fajčiť som negajčila a nikdy ma neukamenoval ani neodvrhol.
Je možnosť dieťa vies k športu a teda možno vzhľadom na momentálny trend cvičenia by deti v tomto velu nepili lebo chcu mat peknu postavu. Ale zas netreba robiť tragédiu ak si vypije a teraz trest skoro dva mesiace doma.
Jednoducho žiadne nie nejdme na oslavu, nie nejdem na návštevu - toto u nás neplatilo. Treba sa s deckom rozprávať a dať hranice ako som napísala aj v prvom komentári ale nie si 15 ročnú držať pri sukni. Dôveruj ale aj preveruj ale tým, že decko bude pri tebe sedieť sa nič nevytieši.

martinaju
11. júl 2021

@hettinka už som to napísala že je iné ak dieťa niečo nezaujíma a zaujíma ho niečo iné preto som aj napísala že cesta je celkom šport hlavne teraz keď celý instagram je o to ako kto cvičí. Dceru to nezaujímalo mala iné zaujimy ale zas ak sa niečo takéto stane netreba vybuchnut typu dva mesiace budeš sedieť doma.

zarrinka
11. júl 2021

@martinaju A prečo si si nedovolila prísť domov opitá? Veď hádam si nežila v dobe kamennej ako ja 😉 či zrejme to bude tým,že si jednoducho vedela že máš isté hranice. Toto je niečo dnes deťom chýba. Ja netvrdím že má mať zaracha celé prázdniny ale áno, istý trest má mať. Nech dieťa vie,že toto nie je ok pretože potom sa to bude len zhoršovať a dohovaranie bude mať dieťa hlboko u prdele... A nemaj strach, moja dcéra chodí von, má voľnosť a aj možno šťastie na dobré kamarátky a kamarátov. Vedia byť von aj bez toho aby si niečo dali 😉🥂

hettinka
11. júl 2021

@martinaju ak by sa to stalo raz, je to iné. Decko aj rodič majú ponaučenie, treba to nejako uzavrieť nejakým primeraným trestom a rozhovorom.
Ale ak sa to opakuje, dieťa stále papuluje, dovoľuje si aj do otca, predlžuje večierku, treba riešiť, kým nie je neskoro.

janage
11. júl 2021

@martinaju ja za seba. V tom veku som pomáhala pri táboroch s deťmi a počas školského roka tiež. Opekacky, turistika atď. bez chlastu

leuska15leuska15
11. júl 2021

Ahoj, ja by som to zobrala opačne. Skúsila by som ju nejak nenásilne vziať podľa možností niekde na výlet,podla možnosti aj do zahraničia, len ona a mama, alebo len do aquaparku, welness, niečo čo neodmietne, čo ma rada. Ani nevieš, ako strašne to v 15 potrebuje, aspoň a chvíľu byť stredom tvojho vesmíru, pozrieť si spolu nejaký film alebo uvarit to co ma najradšej. Ja osobne si myslím ze tresty a zákazy v ej akurát vzbudila hnev a keď bude mať prvú príležitosť, urobí to zas a zas, akurat si bude dávať pozor, aby ste ju nenacapali. Ona musí proste cítiť to co je určite pravda, ako strašne vám na nej záleží a ako sa o ňu bojíte a aby ona sama to tak cítila, že h e byť zodpovedná a nechce vás už nikdy sklamať

martinaju
11. júl 2021

@zarrinka lebo som mala voči rodičom rešpekt nedovolila som si prísť opitá ale to neznamená, že som alkohol neskúsila. Ale teda drama typu dva mesiace budeš doma u nas nebola. Vedela som čo môžem a čo nie a to iste som pisla v príspevku, že s deckom si treba sadnúť a rozprávať sa. Dieťa ma mať hranice, ma pomáhať doma a má vedieť čo sa môže stať ak bude robiť co nemá tak isto má vedieť čo nasleduje po tom. Znova hovorím treba čítať.

A teda verím tomu že veľa deciek aj vás tých ktoré sa tú bijete do prs ako vaše decko nie tak to dieťa ten alkohol skusilo a ani o tom neviete. Neviem aký ma zmysel hovoriť moje dieťa nie. Asi nesedí to dieťa pod oknami a určite nepríde mama vyskusala som alkohol. Nechcem byť zlá a určite sú deti ktoré naozaj alkohol ani neskúsili ale je ich aj veľa takých čo si len rodičia myslia že nie 🙂 a týmto ja končím diskusiu.

zarrinka
11. júl 2021

@martinaju Áno, zhodneme sa že dieťa má mať hranice 😉 peknú nedeľu prajem 😉

thoughtfulweirdo
11. júl 2021

Ja by som to teraz nijak radikálne neriešila, ale dcére by som povedala, že nabudúce úprimnosť. Na otázku, či pila alkohol, aký a koľko chcem pravdivú odpoveď a ak bude do budúcna v tomto zatĺkať a klamať mi, potom prídu následky, ktoré sa jej nebudú páčiť. Samozrejme aj ja som čo-to v puberte skúšala, ale domov som si netrúfla prísť pod vplyvom- to bola tá hranica. Skúšať áno, ale zároveň rešpekt pred mamou. A keď už som prišla taká, že som vedela, že by bolo zle, len som sa pekne upratala do izby a sekala dobrotu, nie že ešte budem vyskakovať papuľnatá. Zároveň tá kontrolka v hlave "bože mama nesmie na mne vidieť" znamenala, že som sa nesťala pod obraz a pekne som sa naučila, kde je moja hranica. Potom som nemala problém si ju ustrážiť aj na chate, kde ma mama vidieť nemohla 🙂 inak ale tiež neviem, ako budem toto riešiť, keď raz dcéra príde do puberty. Zatiaľ len teoretizujem, ako by sa mi to páčilo, ale ako to praxou dosiahnuť... 😩 A čo sa týka tej dôvery, na konci ZŠ (čiže tých 14-15 rokov) som na chvíľu pričuchla k blbej partii. Mnohým deckam rodičia dôverovali, ale väčšina tých, o ktorých mám nejaké info, nežije teraz tak, ako si ja pre svoje deti predstavujem, takže dôvera je super, ale musí byť zaslúžená- napríklad tou úprimnosťou. A inak, my doma máme tester a to sme abstinent a takmer úplný abstinent 😄