Aký by ste dali trest 15 ročnej dcére, ktorá pila alkohol?
Moja dcéra má 15 rokov. Chodí na 5 ročne gymnázium, mala dvojky a jednu trojku na vysvedčení. Na zakladke mala vždy samé jednotky. Tvrdila, že sa zhorsila, lebo škola je ťažká, no neviem či to tak je alebo len lajdaci...
Stále je papulnata, nechce chodiť na oslavy a rodinné stretnutia pritom pred rokom nemala vôbec problém. Mohla chodiť vonku na dedine do 21:30 ale aj to sa jej zdalo málo.
Dneska sa pohadala s manželom, zdala sa mu papulnata a tak nejak fukat, nafúkala 0,4 promile aj keď tvrdí, že neznáša alkohol, že nikto z jej partie nepije a ani to nikdy neskúšali a nebudú skúšať do 18. Toto nafukala 23:45, domov prišla o 8 vtedy mohla mať kľudne aj 1,5 promile. Vonku išla o 5 ani nechcem vedieť koľko by vtedy nafúkala. Kľudne mohla skončiť na výplach žalúdka alebo niečo podobné. Aký by ste jej dali trest?
Rozmýšľam o Tom že jej zoberem vreckové a nepustíme ju vonku celé prázdniny, keďže naozaj prekročila všetky hranice.
A najhoršie na Tom je, že tvrdí, že vôbec nepila a len si dala doma margotku a z tej mafukala
Čo by ste robili na mojom mieste?
@gleep1 prepáč, ale dobre som sa zasmiala. Fakt máš prečítaný ch toľko kníh... Dobre, no😉👍👏. Potom si spomeň, ok ?
@juhseverzapad lenže to nafúkala až po 3 hodinách od toho ako prišla domov, čiže určite musela mať viac
@sissy27 ja som pred 18 nepila a ani manžel nie, dokonca ani po 18 som nebola opitá
Ja som sa raz tak moc opila mala som asi 16-17 že mamine sbs volali z diskotéky aby si po mna prišla čo som pomaly až odpadla . Ani netuším ako sa to stalo a až tak moc som sa opila . Prišla si pre mna taxikom . Strašne sa za mna hanbila keďže sme z malého mesta . Na druhý den mi uravila polievku aby mi bolo lepšie a poriadne sa so mnou porozprávala . Žiadny trest som nedostala . Nemyslím si žeby to aj niečo vyriešilo . Myslím že ma pár piatkov nepustil von nepamätám si už . Ale nic extrémne sa nedialo . Myslím že to moc preháňaš veď ak nebola ožratá na mol a dala si jeden dva poháriky ktoré sa boji priznať je úplne v pohode . Či sa nám to páči či nie žiaľ aj toto je súčasť dospievania a len veľmi malo pubertiakov sa alkoholu nedotkne . Nie je ani prvá ani posledná . Staci s nou nejaký pokecať aby pochopila mieru ale určite nie nejaké väzenie celé prázdniny .
@nelca84 nie nemali, keď som saje spýtala že odkiaľ ju akoze mala keď doma ani nemáme margotku, že od kamarátky a že jej ju dala bez obalu
Jaj ženy ale ste tu nejaké všetky puritanky tuším...
Ja som v 15 mala za sebou prvú opicu, cigaretu aj sex.
A vyštudovala som VS s vyznamenaním (tri), mam usporiadanu rodinu, dobru prácu a dve deti...doma si občas k večeri dáme pohár vína...inak nepijem a nikto nefajčíme.
Naši o ničom nevedeli...A ak vedeli, dodnes to dobre zatlkaju 😂
V sobotu ráno som musela prach utierat a schody umývať..takže keď som sa v piatok na diskotéke pripila, bolo mi fest zle a to bol najhorší trest...A mama sa tak akurát uskrnala od hrncov 😂
Podľa mňa je 15 už veľmi neskoro na nejaké vychovavanie....to už iba znes, čo si zasiala roky predtým....
Dobre, takze klamala, ale to je tvoja vizitka, ze ti radsej klame, preco asi, pre tvoj pristup a nepochopenie. Prepac, ale niekto ti to musel povedat.
@maciatkolulu súhlasím ešte také názory, že čo riešiš veď ma 15🙂a čo budem sa usmievať, že mi príde decko v noci opité a zajtra, pozajtra to spraví znova?Som prekvapená benevolenciou sama neviem čo by som spravila okrem rozhovoru a pod, ale trest by určite bol.Ved skúša hranice, keď zistí, že nič sa nedeje veď mám pubertu a naši mavli rukou budem skúšať ďalej.Neviem ja mám určité zásady a toto nie.
Tak ty si nebola opitá ona sa opila preto to berieš tak...ja som sa opila v 17 r a hanbila sa ako pes.Boli sme so spolužiakmi v meste a nepila som veľa, ale bolo to sladké víno a brutálne mi bolo zle točila sa mi hlava doma som mala byť o 23 posledným busom a hodinu som sedela na schodoch v paneláku nech vytriezvem.Tak či tak si to hneď všimli.Druhy deň bol pre mňa najhorší trest, že mama so mnou nerozprávala a poslala ma ráno na nákup🙂ja alkohol pijem pár pohárikov pár x ročne a hneď, ako ho cítim prestanem...každý prejde nejakým obdobím čo čítam mala som super pubertu v tom čase začínali drogy, mariška môj spolužiak zomrel na predávkovanie chlapec kde obaja rodičia z ministerstva dobrá usporiadaná rodina.Nikdy som ani marihuanu nevyskúšala ja mám pred týmito vecami rešpekt.
@luccija ja sa už asi nebudem vyjadrovať, keď niekto na základe prečítaný ch 15.knih je múdry a ze 15 ročne sa už nevychovava, tak no commnet. Kľudne nech číta ďalej. Je to poučné. Aši som si baby zle vychovávala, mala som s nimi piť a fajčiť, nechať ich behať hore dole. Inak moja teta je teraz na dovolenke s tromi deťmi. 23,19 a 16 a je to pekne a milé. Dvaja vysokoškoláci a jedna gymnazistka. Celá rodina pohromade a na dovolenke. No ja neviem, či robím niekde chybu, ale moje decká sú slušne. Ci skúšali niekde alkohol ako 15 ročne neviem, ale nemali veľa príležitostí. A s malým to bude rovnaké. Podľa mňa deti, áno sú to decká ešte treba zamestnať,viest ich k niečomu, vedieť co majú radi a podporovať ich v tom, ôk niekto v chlaste jeho vec👏👍😂môj 7 ročný už má husle a od septembra nájdeme niečo pohybové, nech sa vyburi. Ako som písala, asi je to aj o spoločnosti v akých sa rodina hýbe, úrovni a tak. Nič v zlom... Každý máme iné priority. A nie nemusí každý skúšať chlast, sex a fajčenie, drogy od 15 a nie, neláka to každého.
@gleep1 v tom veku hlavne adolescent, aby sme náhodou nenapísali dieťa skúša zapadnúť do partie a hľadá si svoju cestu.Toto je cesta?byť ako ostatní a potajomky sa opiť veď zduchnem hore do izby?Brala by som, keby povedala ok niečo sme popili hanbím sa, už sa to nestane...a nie story o margotke.To je potom veľmi nezrela v 15 r.necitala som všetko...a súhlasím s testerom, keď videli, že je opitá chceli vedieť koľko toho bolo.Nevoem ako by ste reagovali, keby niekde opitá zaspala a zgrcala sa či priniesli ju policajti a rodičia by chodili po sociálke.
@maciatkolulu máš recht nikdy som nebola za to, aby dieťa vychovavala ulica.Este neviem čo ma čaká s mojou, ale keď niekedy vidím bezprizorne sa túlať parkom a ulicami 10,12 r deti..áno asi som tiež divná, že aj väčšie deti chodia s rodičmi na dovolenku či chatu, turistiku.Pre mňa je rodina o niečom inom a nie, že máš 13,15r a rob si čo chces veď puberta a my máme už svoj zivot.Moja kamarátka je teraz s 23 r dcérou a jej frajerom na dovolenke.Pre niektorých je to čudné.
Ach..nemám slov... Úplne že celé zle autorka.. že viackrát fukala.. a dokonca nenafukala..cozeeee? To ešte tak verejne priznas? Hanbila by som sa.. prepáč ale nikdy by som ťa za matku nechcela.. nebudem sa viac vyjadrovať proste hruuza.. keď tak budeš so svojím správaním ku dcére pokračovať tak ver tomu že si ju len odozenies od seba ...aj ku tebe sa tak rodičia správali?
@maciatkolulu no tak prepáč ale cela rodina aj z otcovej aj z maminej strany- vrátane ich súrodencov a všetkých mojich bratrancov a sestrenic okrem jednej ktorá chodí po svete a venuje sa profesionálne športu, sme vysokoškolsky vzdelaní ľudia, od 10 rokov som chodila na gymnázium kde som mala partiu a pohybovala som sa v spoločnosti dosť vysoko nadpriemerne inteligentných ľudí a stále to tak je.
Všetci ľudia na mojej oslave okrem jednej kamošky z dediny boli z gymnazia tak isto všetci z dobrých rodín takze naozaj nechápem čo chceš svojou trápnou poznámkou o rodine a spoločnosti dokázať.
Mimochodom, nepredpokladám že máš nejake vedomosti o tom že človek s väčším IQ ma väčšiu tendenciu piť, skúšať drogy a aj tomuto prepadnúť. Bohužiaľ. Tak isto nepredpokladám, že máš vedomosť o tom že na vysokých školách ti čo sú najinteligentnejší pijú a drogujú najviac- čo je celkom logické lebo majú na to najviac času, keď si hlúpa a od rana do večera sa musíš učiť tak ti asi veľa času na pitie nezostane, že?
A áno, máš pravdu, nie každý to musí skúšať, záleží id strašne veľa faktorov. Nikto tu nikde nevraví že to schvaľuje a že to ma dotyčná podporovať- to čo tu vravíme je že tresty nie sú vo veku kedy sa dieťa prirodzene búri proti rodicom najšťastnejšia voľba lebo vyvolajú ešte väčšiu vzburu.- a 15 ročne sa môžeš snažiť vychovávať - to čo som ja ale napísala je, že už nevychovas. Už je to takmer hotový človek a väčší vplyv naňho majú skúsenosti mimo rodinu.
A čo sa dovoleniek týka, chodila som s našimi každý rok. Tak isto som stále doma pomáhala až tak že babka nadávala mame že z nás robí otrokov- napríklad som už ako 6 ročná nosila vo fúriku drevo a so sestrou ho ukladala v pivnici.
Ale pokojne si mysli že 15 ročne čo sa opijú sú zo zlých rodín a zo zlého prostredia- aby si nebola prekvapená keď ti ten najmladší dôjde domov spity v 14
A síce som sa na rozdiel od teba v 15 spila- a aj v 16 a určite aj v 17- na rozdiel od teba som vystudovana, na rozdiel od teba pravidelne športujem a zaujímam sa o zdravý životný štýl, nepila som alkohol už asi 5 rokov lebo naozaj nevidím dôvod vypiť si na oslave alebo ako ako prípitok, naozaj naco??? A na rozdiel od teba prečítam 20-30 kníh ročne( a je to podľa mna veľmi slabý výkon) na rozdiel od teba investujem na burze a som finančne nezávislá. Nemám žiadnu pôžičku a v živote som si nezobrala na splátky ani po💩 mobil.
Toľko k tvojej úrovni rodiny a spoločnosti.
Prosím, nemyl si dojmy s pojmamy.
@gleep1 nemá Tá kto pochváliť?🙂veď nikto netvrdí, že kto sa opije v 15 je looser a skončí na ulici, ale toto je za čiarou.To, čo píšeš, že hlúpi vysokoškoláci nemajú čas na pitie, lebo sa celé dni učia myslíš asi ako žart .Tu ide o to, aby to autorkina dcéra nebrala na ľahkú váhu a nechodila opitá 3x do týždňa, lebo partia...minule tu bol príspevok ako autorka si nevie rady s 20 r sestrou, ktorá pije.Alkohol je u nás strašne tolerovaný a tu niekde v puberte to začína.Ale je to strašne cool a v partii dostanú uznanie a sú veľkí svetaci
@gleep1 zaujalo ma akurát "A na rozdiel od teba prečítam 20-30 kníh ročne( a je to podľa mna veľmi slabý výkon) na rozdiel od teba investujem na burze a som finančne nezávislá. Nemám žiadnu pôžičku a v živote som si nezobrala na splátky ani po💩 mobil.
Toľko k tvojej úrovni rodiny a spoločnosti.
Ja žasnem, ty ma poznáš???? Osobne? Moju situáciu, koľko prečítam, ako žijem. Už som sa dozvedela, že mám nanič vzťah s dospelými deťmi, teraz toto👏👏👏👏, už len to vypovedá co to o tebe. Inak ja som nepísala priamo tebe, to je rozdiel, myslím, že rodina, kde sa deťom venujú, je menej nachylna na ochutnvanie kadečo ho, keďže nemajú tie decká veľmi kedy a naopak, tie deti majú záujem tráviť čas so svojou rodinou aj "dospelé" rozumej 15 rocne😂😂😂. Tak to je super, ze si finančné nezávislá a šikovná, ti gratulujem. Super, len tak ďalej
@gleep1 jej, dokonca vieš, čo mám vyštudovaný, asi iba zakladku😂😂😂, panebože dievča, nestrapnuj sa. Dúfam, že v reálnom živote toto nerobíš.
@maciatkolulu súhlasím s tebou že tam kde sa deťom venujú je menšia pravdepodobnosť spadnutia do zlej partie a opakovaného opijania sa
Ja sa rada strapnujem, môžem si potom povedať aká som hlúpa, zasmiať sa na sebe a viac tolerovať a chápať iných ľudí ktorý sa správajú podľa mna trápne a hlupo 🤷♀️🙂
@gleep1 pravda....
Keby ti verila nemala by problem sa priznat… pozri skus si s nou sadnut, (viem ze to v jej veku bude asi tazke), a porozpravat sa s nou. Urcite by som neudelovala tresty ako domace vazenie na cele prazdniny ved je leto preboha tak tiez sa trocha vzij do jej koze. Ma 15 rokov samozrejme ze ju to zaujima a chce experimentovat s takymito vecami, ty ked si mala 15 a niekto by vonku doniesol flasu nenapila by si sa? Ty jej to mozes zakazat alebo ju doma zavriet, ale ona si vzdy najde cestu k tomu. A ohladom znamok, je to gymnazium a to ze na zakladke mala ciste nic neznamena, ucivo je samozrejme ovela tazsie a tie znamky ako si spominala nie su ziadna hrozna, skor by som povedala ze je naopak sikovna.
Ja by som len tentokrát povedala, že ok, verím ti. Ale ja by som bola pozornejšie a dávala si na ňu pozor. Jednoducho vždy keď príde domov. Aj keď príde v noci alebo kedykoľvek. nie je možné, aby si človek nevšimol, že má niečo vypite.. a margotku budem mať v zálohe, že keď ju opäť bude jesť, to ju zjem ja a hneď fuknem, či sa dá z toho toľko nafúkat. Ty takto zistíš, či pije pravidelne a klame ťa. V dnešnej dobe to nemusí ostať pri pití alkoholu....
Treba sa s ňou rozprávať, nie hucat do nej. To nič nevyrieši, iba sa od seba vzdialiť a nebude nikdy úprimná voči vám. Určite by som začala s nou pracoval na znova získaní dôvery. Treba jej povedať, že z toho, čo sa stalo ste sklamaní a takto si nebudete môcť dôverovať. Pokiaľ to bude takto, budú musieť platiť určite obmedzenia, až kým si nebudete môcť opäť veriť. Spolu s ňou nastaviť pravidlá, pri ktorých krok po kroku ukáže, že je dosť veľká a zodpovedná na nočné vychádzky... Ale k tomu si treba sadnúť s chladnou hlavou, nesudit, neponizovat - to nikam nevedie a dat jej dosť priestoru na vyjadrenie. Keď sa to nepodarí dojednať na prvý krát, dohodnúť sa na ďalšom "rodinnom zasadnutí", nech sa vie pripraviť, pripadne si urobiť jedna aj druhá strana krátke poznámky, čo by ste jeden od druhého chceli a dohodnúť potom riešenia. Určite sa dá každý vzťah napraviť ale treba komunikovať a počúvať jeden druhého.
@jaga18 ty máš pubertacku?nemyslím to v zlom, ale pobavilo ma krátke poznámky a chladná hlava🙂väčšina hneď prejde do protiútoku či je jediná, ktorá sa opila a vieš čo robia ostatní?čo sledujem komunikáciu v mojom okolí nie je sa čím chváliť.Aj u nás sú často hromy blesky z niečoho nevinného hneď oduvanie, gulanie očami a zlá nálada u celej rodiny
@luccija Áno, na to treba ľadovú hlavu. A práve preto.
Ked som mala 15,vymyslala som podobne dristy. Moj oco sa nestaral, kedy a v akom stave som chodila domov, dnes by som bola radsej, keby mi dal jednu dve po papuli. Dcera je v puberte, partia na nu velmi vplyva. Nebavia ju asi vase oslavy, ked s kamaratmi moze aj vypit, ponadavat si, riesit chlapcov a vsetko mozne. Musis byt prisna,pretoze ano, musi sa naucit na vlastnych chybach, ale v takom veku vies urobit vela kritickych chyb, ktore si nesu nasledky (ja dodnes lutujem, ako som sa spravala v puberte)
Osobne by ma na tomto celom najviac sklamalo to, že dcéra klamala. Skúsila by som sa s ňou takto aj porozprávať a skrátila by som jej večierku, ako tu píšu baby. A tiež si ju odteraz začala viac všímať, keď príde domov. Ak ide rovno preč, veľmi dobre vie, že nie je triezva a nechce sa prezradiť. Z margotky by veru toľko nenafúkala. Tiež by som sa asi viac začala zaujímať o jej kamarátov a partiu.
Ja keď som pila v 15- stich. Ocko mi dal upratovať garáž a umyť ručné auto aj tepovanie dnu. Myslel si že aký trest mi dal, ja celá rada že nič horšie. Ale už som nepila potom dlhšie asi až v 17stich lebo mi to bolo trápne...
Takto:
Aby 15 ročná dáma musela po príchode domov fúkať? Opakované? Nie jednorázovo....? Fakt si myslíš že to je správne? Akurát vám ak doteraz nepila začne z trucu piť.
Aby mala každý víkend povinné rodinné stretnutia a oslavy? Juuuj ani 15 nemám a hovorím NIE!
Aby si riešila prečo je vonku dlho? Nemyslim do noci, myslím dĺžku pobytu.....ak má svoje povinnosti hotové, prečo nie?
Celé zle. To že jej sestra bola iná povaha...a?.... mimochodom ak si párkrát vypočula: ,, tvoja sestra tak a tak,, tak zas len zle!
@luccija áno mám pubertiacku 16 ročnú, tiež sme si týmto prešli s 20 ročným synom. Nikdy po nej neziapem, nech vyvedie hoc co. Vždy si sadneme a všetko prediskutujeme. Každý má právo na omyl, aj pubertiaci. Vždy riešime všetko s chladnou hlavou - ci už ja, manžel alebo dcéra. Keď sa zdúva, navrhneme odložiť rozhovor, pretože tak sa diskutovať nedá. Dostane čas si pripraviť svoje požiadavky. Veríme si. Nie sme typ rodičov, ktorým je sumafuk, čo ich deti robia a ako sa správajú, no má našu plnú dôveru, keď niekam ide, viem, že sa správa tak, ako sme sa dohodli. Včera (dnes) prišla o tretej ráno zo zábavy, prvé bolo, že má zobudila, že už je doma a porozprávala kde všade a s kým boli...

Žiadne dieťa nemáš,ako cez kopirák...a týmto tvojim prístup si ziskas,akurát tak vzdor a odpor...takto sa nebuduje dôvera a ani respekt