Aký odbor si vybrať?
Dobrý deň, syn sa chystá na strednú školu pedagogickú, lenže nevieme sa rozhodnúť aký odbor uprednostniť...V budúcnosti by chcel byť psychológom, lenže je mladý a vždy to nie je isté,že čo presne chce robiť, ale niekde prihlášku musíme dať🙂)....určite nechce manuálne pracovať
Učiteľstvo pre MŠ alebo Pedagogický asistent
@ladygaga35 tak ešte budú robiť.Aspon myslím, že to je pravidlo na každej škole prišla psychologicka a robili testy z toho poslala rodičom na aký typ škôl sa hodí, silne slabé stranky
@ladygaga35 tak ja neviem, povolanie učiteĺa ako také nie je zlé, ale chalan učiteľom v MŠ? To mi príde divné...
@janka1011 ale, on určite neostane ako učiteľ v MŠ,len musí tým prejsť,aby sa dostal vyšie
@ladygaga35 môj brat mal štvorku z matiky na zakladke a tiež mu triedna neodporúčala gympel. Vraj to nezvládne. Dnes je z neho úspešný právnik na vedúcej funkcii.
@bilberryday asi sme sa nerozumeli...učiteľ nemusí pôsobiť len v MŠ
@mell27 takže,čo to znamená? Božie cesty sú nevyspytateľné...zbytočne stresujeme, ale musíme tým prejsť všetci
@ladygaga35 z pedagogickej moze ist na VS pedagogicku, ucitelstvo 1-4 rocnik., alebo filizoficku, kombinaciu predmetov ucitelstvo 2.stupen. Ak uz teraz vie, ze chce byt psycholog, tak ho treba v tom podporovat. Pripadne mu zaplatit doucovanie. Niektori studenti sa uchadzaju o ten isty studijny odbor aj viac krat. Napokon ich na 2., ci 3ti pokus prijmu. Drzim palce, nech sa spravne rozhodnete 🍀
@oli18 ďakujeme
@ladygaga35 autorka, prepac, ale nezvladne gymnazium a chce byt psycholog? Vue vobec co to obnasa? Je to narocna praca, na skole sa vyucuje aj matematika a statistika. Rovnako tak ucitel. Potom sa divme, ze to v nasej krajine tak vyzera, ked sa ucitelmi stanu ti, ktori nezvladaju ani narocnejsiu strednu skolu a v skolstve ostavaju iba preto, lebo by sa inde neuplatnili. V oboch profesiach treba mat vasen a srdce pre dany odbor, inak je to zbytocne. O celozivotnom vzdelavani ani nehovorim
@onedaynick tak to klobuk dole ze si gymnazium drži uroveň. 👌🏻 Lenže ja čo poznam gymple, beru všetko zaradom a tak to aj vyzerá.
@mucuinka tak nechcela by som aby sa trápil a biflil od rána do večera. Zo strednej by mal mať tie najkrajšie a najlepšie spomienky ...čo sa týka profésie psychológ, neviem čoho, musí mu sedieť tá profesia hlavne osobnostne ....čo tým chcem povedať, je že žiadne poučky,definície,ktoré sa naučí mu nevyriešia problémy napr. žiakov,pacientov,zamestnancov...alebo taký učiteľ pozná rôzne metódy učenia, ale rešpekt nevie získať...hocikto môže byť kým chce,keď clovek chce.Čo keď raz bude ministrom školstva,haa??
@mucuinka ciastocne mas pravdu, ale nie vo vsetkom. Nemyslim si, ze ucitel mysi nevyhnutne zvladat vsetky gymnazialne predmety. Naco je ucitelovi 1.stupna gymnazialna chemia ci fyzika? Psychologia je narocny odbor -suhlasim - a ak chce v tomto odbore napredovat, ano, je to o celozivotnom vzdelavani (ako aj v inych zamestnaniach). Ale zas matika tam nie je taka komplikovana (ano, je tam statistika), aby ju nezvladol absolvent SS.
@ladygaga35 ako som ti uz pisala, mam na tejto skole dceru. Z odboru pedagogicky asistent ide asi 70% studentov dalej na VS - rozne pedagogiky, ucitelstvo roznych predmetov (nie fyziky!), psychologia, logopedia… poznam osobne viac absolventov, co tu psychologiu realne vystudovali. Skola (aspon ta v BA) je velmi prijemna, s empatickymi ucitelmi. Na rozdiel od gympla dba aj na rozvoj umeleckej a empatickej stranky, mne sa zda, ze velmi rozvija ludskost. Na niektorych hodinach byva pritomny aj pedagogicky asistent, cize vidia, ako pracuje. Odbor ucitelstvo MS ma talentove skusky, su tam skoro vylucne dievcata (na PA je dost chlapcov).
@saskia_98 a v akom meste?
@bilberryday nepoznam ucitelstvo 1. stupna podrobne, myslim, ze didaktika je iba jeden z predmetov, ale mozem sa mylit. Napriek tomu si myslim, ze tretiacku prirodovedu zvladne aj bez stredoskolskej fyziky. Ucitel 1. stupna uci deti zakladom, ktore podla mna clovek, ktory zvladne vystudovat VS, urcite ma. Pre mna osobne je dolezite nieco ine ako maturita z fyziky - ak mi ma niekto ucit prvacika.... a navyse, na 100% si tu fyziku 2 roky po ukonceni gympla uz vobec pamatat nebude.
@bilberryday naozaj neviem, ako to je na pedagogickej fakulte (viem, ako to je s ucitelstvom na prirodovedckej, matfyte, filozofickej... a tam sa odborne predmety ucia). No a co sa tyka tej strednej pedagogickej, maju tam aj matematiku (cely cas studia), biologiu (tiez cely cas), dejepis aj geografiu aj obciansku (nie cele 4 roky). Nemaju len tu fyziku a chemiu. Tieto predmety vsak na ZS budu ucit kvalifikovani ucitelia - a az na 2. stupni. Preto ja osobne nepovazujem za potrebne, aby mal ucitel 1. stupna gymnazialne vedomosti z tychto predmetov ( a, ak mame byt uprimni, som si ista, ze absolutna vacsina absolventov gymnazia, ktori idu potom studovat ucitelstvo 1. stupna ZS, prave z tychto predmetov nema uzasne vedomosti).
Mozno by som zvazila karierove poradenstvo
@bilberryday kedze som s 3 detmi prvouku absolvovala, mam zhruba predstavu, co sa tam ucilo a znovu zopakujem, ze si myslim, ze to VS vzdelany clovek zvladne. K tomu ma absolvovanu metodiku daneho predmetu aj didaktiku. Dokonca si myslim, ze by to zvladol aj moj uz nebohy stary otec so 4 triedami ludovej - a so zdravym sedliackym rozumom. Ale to som ja... mozno su niektori ludia naozaj tak tupi, ze nezvladnu ci nepochopia pokus s rozpustnymi latkami, krystalikmi soli, prijimanim vody u rastliniek, farbenie vajicok a podobne...
@bilberryday je to mozne...
@simsalabim na SPgŠ skolu chodili chlapci odjakziva, ked bola len jednoodborovou. Dnes je ich mozno viac na PA, ale par chlapcov bolo vzdy v kazdom rocniku. Talentovky sa robia prave z toho, co autorkin syn ovlada.
@oli18 a pisem vari daco ine, ako ty? 🤔
@ladygaga35 Pisala som spravu. 🙂

@luccija nerobil žiadne testy