Aký trest dať synovi za vysoký účet?
Dobrý deň, zaujíma ma Váš názor. Predchvíľou sme doma mali hádku. Stalo sa, že prišla manželovi faktúra od T-comu 400+€. Rozklikol si podrobnosti v apke a vysvitlo, že okolo 200e urobil syn(12r). Boli tam samé google play veci, Roblox a iné blbosti. Zostala som zaskočená hádali sme sa za to, ako to vyriešime. Aký trest by ste dali synovi? Zatiaľ je syn v škole, takže keď príde rozhovor ho neminie, kde bude musieť veci objasniť. Syn má paušál a pravdepodobne je to cez neho. Osobne si myslím, že on ani nevedel, že to príde ako faktúra, že to budeme musieť zaplatiť🙏
Mne sa tu ziada trest pre rodicov.
Preco nema 12r dieta v mobile rodicovsku kontrolu?
Preco ma neobmedzeny pausal?
Jednoznacne vasa chyba.
V takejto situacii by som sa so synom porozpravala, vysvetlila mu, ako sa veci maju, dostal by kredit, rodicovsku kontrolu ale trest ako taky urcite nie!
tak prepáč ale toto je váš problém ako rodičov, že mu umožníte prístup ku kreditnej karte. taktiež že nemáte dvojstupňové overenie pri platbe a nutnosť potvrdenia transakcie. to mám ja a všetko sa musí potvrdiť. taktiež máme so synom prepojené telefony (bude mať 12) cez family Link google a všetko, čo stahuje, akukolvek aplikaciu, musím ja schválit. pristup ku platbe mam samozrejme iba ja.
takže v prvom rade žiaden trest pre chlapca. vy si upravte tieto platobné podmienky, vysvetlite mu, že oddnes bude pristup ku transakciam jemu zamietnuty (aj tak mi hlava neberie, že ste to skôr neurobili ale budiš) a dobuducna iba poučenie pre Vás.
1.ihned zmena na kredit,stanoviť mesačný limit
2. Zaplatiť ak nemá ihneď našetrené brala by som si všetky peniaze z narodenín/meniny k by to nespaltil nekompromisne
3. Rázne vysvetliť ako to funguje a že za všetko čo sa odklikne sa dnes platí
Toto myslím je oveľa lepší trest ako akékoľvek zaracha.pibertak keď príde o prachy to je konečná🙈aspoň u nás(11r)a zapamätá si
@beronsche tiez si mylim ake strhavanie z vreckoveho .. jedine ak by sme boli dopredu dohodnuty ze ak urobis dlh na mobile tak ti to strhnem z vreckoveho.. co som nejaky exekutor aby som nepredvidatelne vydavky zosobnovala dietatu.. predvidat ma rodic nie dieta... mne decka rozbili predne sklo na aute... vydavok asi aj viac ale tak priblizne... jasne ze nevedeli ze sa to moze stat.. tak co stalo sa... ano aj moje deti maju kredit a nie pausal...lahsie sa nedostanu do takychto problemov...
Keď ste mu dovolili google play dalo sa to čakať. Ale 12 r by už mal chápať, že keď niečo kupuje tak odniekiaľ tie peniaze odchádzajú.Moja má 16 r a všetko čo kupuje vidím na mobile a musím dať pin a odsúhlasiť.Mal by zákaz počítaču a peniaze čo má našetrene by som vzala.
tym nechcem povedat ze vazny rozhovor nie je na mieste...
Keď dostal paušál bolo my vysvetlené ako paušál funguje? Lebo ak nie, tak trestom akurát ničite jeho dôveru. Určite by som nešla na neho vyšetrovaním, ale s kľudom mu vysvetlila ako k tomu došlo. Uznala by som svoju chybu, že som mu to skôr nevysvetlila a spolu by sme hľadali riešenie na ktorom by som sa aj ja podieľala.
Trestať domácimi prácami je podľa mňa nezmysel. Veď na domácich prácach by sa mal podieľať stále, keďže žije vo vašej domácnosti. Takým trestom sa mu akurát sprotivia domáce práce a nebude chcieť pomáhať.
Rovnako ak mu siahnete na ušetrené peniaze bude to od vás podraz, ak ste dopredu neboli dohodnutí, že všetko nad rámec paušálu si platí sám.
A na aký účel ma syn paušál? Potrebuje nonstop volať, smskovať a byť nonstop na internete? Deťom úplne stačí mobil s WiFi na doma, so 4e na mesiac pre prípad nutného zavolania, napísania sms. Urobili ste chybu vy. Deti sú závislé na mobiloch a rodičia ich ešte podporujú psušálmi, aby sa nemuseli kontrolovať.
Riešenie? Porozprávať sa s ním, vysvetliť, že zatiaľ zarábate len vy, a kým to tak bude, tak mu dáte simkartu s kreditom, napríklad 4e na mesiac. Keď to minie za deň, jeho problém.
Naučí sa aj kontrolovať, aj rozmýšľať.
Môj 14 rocný vám naprogramuje už všetko...tak mi nehovorte že 12 ročný netušil čo robí, veľmi dobre to vedel, len nedomyslel...
Netrestala by som ho, je to vasa chyba, ze ste s nim nekomunikovali ako funguju nakupy, ci vobec moze nakupovat a ked tak, ste to nezablokovali. Vasa chyba, s manzelom sa nehadajte, poucili ste sa. Syn tie hry moze brat ako darcek k nejakym buducim narodeninam alebo tak nejak, zivot ide dalej
@marcellka32 samozrejme, ze to nedomyslel.. nema na to skusenosti ani vedomosti..
Neviem, co vsetko tvoj 14r programuje, ale toto je typicke konanie bezneho 12r dietata.
Trestat ho, ak sa na takuto temu nikdy nebavili, mi pride odveci.
Treba mu vysvetlit, ze veci v hrach su platene, nech rozmysla predtym ako na nieco klikne. Ja by som mu povedala, ze to bola taka a taka suma a ze mu prajem vsetko najlepsie k narodeninam, lebo si prave minul peniaze na darcek. Potom mu teda na tie narodeniny naozaj nic nekupit.
Nemyslim si, ze nevedel co robi, vzdy aj v hrach je uvedena cena za akoze speci polozky a platbu treba potvrdit, takze omylom minut 200e asi tazko.
Mne pride vela aj to, ze tvoj muz plati 200e za telefon 🤷🏼♀️
Esteze ten syn nie je doma... aby videl ako sa vy obvinujete z niecoho co sposobilo dieta.
Ja by som si sadla s dietatom, vysvetlila co sa stalo a nasledne dala trest. S muzom by som sa dohodla aky trest a ako to bude dalej bez pritomnosti dietata.
Dieta NIKDY nema vidiet, ze netahate za jeden povraz v rodicovstve, lebo v puberte sa rozhadate k rozvodu...
a zrusila by som pausal, ak sa neda, vysvetlit, ze ak sa to stane znova (presne dopodrobna co nema dieta robit), tak mu jednoducho telefon bude zabaveny.
Trest by nasledoval po zisteni, ako velmi si dieta bolo vedome co robi, ako bolo poucene o nakupvani cez telefon atd.
Ale minimalne obemdzenie telefonu, domace prace a zaracha by bol zaciatok.
A este, hadat sa co sa malo a nemalo je uz zbytocne... rieste radsej buducnost, nie to co uz neviete zmenit.
Inak divne, ze vam prisla faktura mobilnemu operatorovi, ja ked nieco kupujem cez appstore, tak mi to stiahne zo sparovanej karty. Preco by to platil operator? To co je pausal? Mne to nesedi.. Obe moje deti maju pausal a nikdy ziadna platba navyse mi neprisla..
Svoju frustráciu si chcete vybiť na synovi ktorý možno netušil že sa platí reálnymi peniazmi. Vysvetlili ste mu ako to celé funguje? Ak nie, trest nie je na mieste a je to vaše zlyhanie. Treba zatnuť zuby, vysvetliť pokojne synovi čo sa stalo, a vyriešiť vec tak, že nebude mať prístup k manželovmu účtu.
Prepáč, ale idiot je tvoj muž. Dať decku mobil s uloženou kreditkou duševne zdravý jedinec neurobí. Jasné, decko sa bude zamýšľať nad hodnotou nejakej sumy, ktorú odklikne v zápale hry. Určite. A potom tu o červenej čiapočke. Takže nech si pán zvlášť inteligentný dá pár faciek, studenú sprchu a zablokuje voľný účet decku a zmaže kreditku. S deckom dať pokec o nástrahách internetových hier, dohodnúť sa na primeranej náhrade škody (nie, tlacitkovy telefón a muklovanie v domácnosti nepovažujem za primerané) Paušál by som nechala. Mňa zase nebaví každý týždeň dobíjať mobily.
Tak v prvom rade je to vaša chyba a môžete byť radi, že to bolo len 200 eur a nie viac. Keď už dáte decku prístup ku kreditke má byť poučený ako sa to používa a nastavená rodičovská ochrana aby nemohol kupovať čo si zmysli.
Nemáme rovnaký pohľad na veci s mojim mužom. Darmo som mu vravela podobné veci ako tu píšete on začal byť na mňa dosť arogantný a vyhrážal sa mi...asi ani sám nevedel čím. Takže keďže som bola s ním v tak silnej opozícií rozhodla som sa, že napíšem sem. Nech sa vyjadria iní....nezainteresovaní....akože mám komu napísať, ale priatelia môžu byť rovnakí v názoroch ako som ja a to by som nedostala taký dajme tomu pestrejší pohľad na vec.
Výška transakcií realizovaných za kalendárny mesiac nemôže súhrnne prekročiť 300 EUR.
Poskytovanie služby T-Platba môže byť prerušené na základe žiadosti účastníka o blokovanie služby T-Platba - v prípade fyzickej osoby na Zákazníckej linke 0800 123 456; v prípade fyzickej osoby - podnikateľa alebo právnickej osoby na tel. č. 0800 123 500 alebo osobne v ktoromkoľvek Telekom Centre.
https://www.telekom.sk/wiki/ostatne/t-platba
Takže nech tam zavolá a pre jeho telefónne číslo zablokuje tieto platby. Veď aj v triede môže telefón požičať na hranie a spolužiaci urobia "nákupy".
A nedá sa "nevedieť" o platbe, niekomu prišla SMS alebo mail.
Jednotlivé transakcie si môžete skontrolovať na portáloch partnerov. Partneri zároveň posielajú doklad o nákupe formou SMS alebo e-mailom. Zákazníci faktúrovaných služieb nájdu jednotlivé transakcie aj vo svojej faktúre za služby mobilnej siete.
@januska12323 no blbosť je to môjho manžela. Ktorý si nevie chybu priznať....ale celkom už vychladol, tak to chce dať zablokovať u operátora.
Ja az teraz citam, ze pan manzel vybuchuje a ze on ma dparovanu kreditku s kontom..
Je kompletny?
Ja byt na tvojom mieste, keby moj muz urobil taku hlupost, nedovolia by som mu na syna hucat, ani nahodou!.
Rozhovor so synom a najma s muzom, ktory zrejme tiez v otazkach bezpecnosti tape.
U syna pochopitelne, u muza vobec.
Ešte nech si skontroluje všetky T-platby od poslednej faktúry, lebo aj potom mohol niečo nakupovať čo vám príde v ďalšej faktúre.
Nečítala som komentáre, takže sa budem možno opakovať. Stalo sa nám niečo podobné syn 12r., bola to menšia čiastka ako u Vás. Našiel údaje od karty a kúpil si veci do Robloxu. Prebehol rozhovor, kde som mu poriadne, jasne aj z dôsledkami vysvetlila čo urobil. Peniaze si musel odpracovať domácimi prácami naviac a za kedy peniaze nemal odpracované sa nemohol hrať. Od vtedy keď niečo chce do hry sa vždy dohodneme.
@beronsche veď to, ja mu schladnou hlavou vravím, že treba to synovi vysvetliť a podobné veci, ako tu mnohí píšete, blokovanie možnosti platených aplikácii, kredit atď bude niesť následky, že teraz mať mobil nebude. My sme v tomto pri tom veľmi prísni....až sa tu syn sťažoval čo jeho spolužiaci, kamaráti môžu....koľko byť na pc alebo mobile. Aj ten mobil dostal po dlhej dobe, ale efekt to malo teda zlý. Chcem veriť tomu, že to nedomyslel. Môj muž ho vidí ako zákerného, ktorí to urobil možno aj naschvál....a mňa tu obvinil, že nepoznám hodnotu peňazí...lebo tu nevrieskam a nenadávam....racionálne bez emócií to chcem vyriešiť

Chyba dieťaťu paušál nieje potrebný a máte po starostiach