Aký trest pre tínedžera, ktorý zámerne klamal?
Dobrý večer mám 15 ročného chlapca.
Na narodeniny vo februári dostal nový telefón
Včera šiel do obchodu a keď prišiel domov telefón nemal povedal že ho stratil že ho nechal v košíku v obchode tak sme volali do obchodu keďže keď šiel späť už tam nebol vedúca pozerala záznamy videla že telefón z košíka vybral a odišiel aj s taškou s nákupom tak sme ho celý deň hľadali po dedine napísali na FB že sa stratil keď nájdu nech nás kontaktujú nakoniec chlapec povedal že on vie kde bude a zaviedol nás tam a telefón tam naozaj bol v takom opustenom dome v záhrade hodený nakoniec sme z neho dostali že ho tam hodil sám lebo mu spadol z rúk a rozbil sa celý displej (zabudol že je to iba ochranné sklo) a zo strachu ho hodil do tej záhrady a tváril sa že ho stratil povedal že to urobil lebo sa bál čisto nový telefón zahodil lebo sa bál pritom nikdy ho nebijeme ani nič podobné pritom sestre rozbil notebook nezbili sme ho kričali sme áno ale Bôrka nie tak nechápem prečo sa bál priznať že ho rozbil a radšej ho vyhodil mimochodom telefón je brány na splátky platím ho a on ho len tak vyhodi som z toho hotová čo by ste mi poradili akoby ste to riešili? Ďakujem
@luccija Aha... rozumiem... ze by sa hanbil ak by mal stary telefon. No to chapem. Tlak okolia v tom veku je obrovsky. Ja mam taku naivnu predstavu ze budem dieta viest k tomu aby tomu tlaku odolavali.
@andreatytler v istom veku je sila rovesnikov vacsia ako zaklady vstepene od rodicov... ale ono ked prejde najvacsi hormonalny osial tak sa to zasa upokojuje a starsi teenageri/mladi dospeli uz tolko nepotrebuju plavat s prudom.
@plutvonozec vsak nie je co opravovat. Puklo iba ochranne sklicko.
To co za komenty tu citam? Ake svatuskarky vsetke ani jednej nerupli nervy a raz nepokricali na deti, a ze ho mala objat? Chalanisko vyhodí novy mobil a mala ho objat a robit sa ze nic? Takto sa dnes vychovavaju deti? Sa ani necudujem ze dnesne deti si nic nevedia vazit. 🙃
NAbídni mu pomocnou ruku. On možná volá o pomoc, neuměl to sám vyřešit jinak, než takhle blbě, jak to udělal. Zeptej se ho, jak by on řešil situaci, kdyby byl v tvojí kůži. Mě to pomáhá. Dojde mu, že řešení nebylo správný, že to mohl udělat líp....pořád se učí, v patnácti je to pořád "zmatenec" (v dobrém 🙂 ), at sám navrhne, jak to řešit.
Bude to moct použít příště - poučí se z chyby. Už bude vědět, že to jde jinak a líp. Trest nevím, u nás nefrčí, spíš si to vyříkáme - i když někdy důrazně. Hlavní z toho je to poučení do budoucna - ted už se to stalo a nezměníš to trestem. Držím palce, at to dáte co nejlíp.
Ešte pre doplnenie toho všetkého....skús rozhovor smerovať tak....že nie z neho si sklamaná ale z jeho správania...
ja by som sa zamyslela nad tým aký máte vzťah ako rodičia so synom , keď sa vám bojí povedať že rozbil blbý telefón - však je to len vec, nič extra dôležité... máme deti približne vo veku tvojho syna a veru aj u nás sa to stáva a baby sa vôbec neboja - však stane sa kde komu či ako...
@matqa411211 Ale jasne ze kazdej rupli nervy ale vacsinou si uvedomia ze to bola chyba. Autorka sa pyta ako reagovat a tak jej radia ako je spravne reagovat... nie to ako reagovat ked rupnu nervy. A to objatie tiez nie je zly napad. Mam sice len 2 rocneho ale znovu a znovu sa mi osvedcuje ze pochvala zabera takmer okamzite... kdezto krik, vyhrazanie a tresty velakrat nie.
@janickacrazy …presne tak… treba si pospomínat co dospeli postvarali ako deti.
Rodicia chcú po deťoch aby boli dokonale, klame lebo sa boji, nedomysli následky, resp.chce to oddialiť.
@anonym Normálny puberťák. Nevymýšľaj trest ale radsej sa s nim porozprávaj. Ze takto sa veci neriešia, lebo sa to len zhorší a klamstvo sa zbytočne nabaľuje. Zaťahujú sa do toho ini ľudia a potom uz je ťažko z toho von.
@deti95060810 len blby telefon?? Podla mna to nie je len blby telefon. No mne prislo uzko pri pocite ze mama splaca synovi telefon. Ved ta mama ho potrebuje splacat,nemoze si ho dovolit len tak kupit ale kazdy mesiac na neho vyclenit peniaze. Ale zase ako chapem vete je to len blby telefon, ale v kontexte ze napr.moj muz rozbije za rok aj dva. Je nepozorny stale na neho bud sadne alebo mu vypadava. Ale zaroven si moze dovolit kupit druhy hned aby akokolvek utrpel nas rodinny rozpocet.samozrejme neide o 500 a viac eurove telefony.
Skor si myslim ze syn si uvedomil aspon trosku hodnotu. A hladal sposob ako to prehrmi a hodit ho niekam mu prislo najlepsie riesenie. Ja by som ho netrestala. Musis si poznat syna a prist na to preco to urobil. Ved kup nealko radlera posad ho vecer vedla seba k stolu nalej sebe aj jemu a pytaj sa ho. 🙂
No a dostal aj vtedy trest? To si nemal čo dovoliť, dala by som mu trest bud aby šiel na brigádu, zarobil a kúpil sestre nový
@dadulamamula Nedostal vtedy žiadny trest preto nechápem prečo sa nás tak bojí nikdy sme mu nato nedali dôvod a nechápem ani komenty tu mám ho objať a snáď aj pochváliť zato čo vyviedol z novým telefónom? Horko-ťažko ho splácam a on ho odhodí a dá do práce vedúcu v obchode sestru mojich známych ktorým som volala aj do Orange som volala nech zablokujú kartu..
Dobre a ako sa teraz doma správa?ospravedlnil sa, je nad vecou a ešte drzý...pozri to, čo píšeš tu mu povedz a nechaj to tak.Kazdeho rodiča boli, keď zistí, že jeho dieťa nie je tak dokonale ako si myslel🙂
@andreatytler tak ja s tebou suhlasim, ale podla mna mala pravo byt v tom case nastvana, predsa len maka na ten mobil, z neba nespadol a to co spravil nebolo spravne, tak aby nahodou este nemal pocit ze sa nic nestalo, lebo podla mna stalo a dost
Tresol notebook o zem, lebo sa hadal so sestrou? Pozri s kym telefonoval naposledy, ked sa mobil "stratil".
To by bola aj odpoved, preco sa vam to bal povedat. Mozno netaji rozbity mobil, mozno taji ze ho tresol o zem.
Ano robim z toho detektivku, ale ked doverujem autorke, ze maju doma pohodu a chlapec sa nemusel bat, tak sa pytam, ked je to naozaj tak, preco by sa bal?
No a odpoved, ako ho potrestat: "Sám zločin už je trest.
Někde to psáno jest."
Ono to nie je ziaden med lizat, ist do zivota s prudkou povahou. Ja by som ho "za trest" vytiahla trikrat tyzdenne do hory drevo rubat (rozumej, snazila sa ho unavit, zvysit mu sebadoveru a naucit ho ovladat sa).
Myslím že dávaš až príliš veľkú hodnotu veciam a on to vníma. Preto sa tak bál. Veci sú len veci, budú sa kaziť, rozbíjať. Keď ti tak veľmi záleží na tom aby nič nezničil, prenášaš naňho veľkú zodpovednosť. Mobil chce, no bojí sa že ho nechtiac zničí a sklame ťa. Keď už ho raz dostal, je predsa jeho. Ak si ho zničí, v poriadku, je to jeho vec. Ďalší dostane o 2 roky, alebo si ho kúpi za vlastné. Ale vôbec by som sa nahnevala.
Konal skratovo, uplne normalna reakcia. Ale nema sklony k agresii? Tie ostatne rozbite veci? Tusis, co by si mohol ventilovat? Ja ocenujem, ze sa nakoniec priznal a nezatlkal do konca.
@senta_sofia ktovie či ho nepostrasili, že mobil sa dá vypátrať....
@jamatkaroka áno, ale mama niečo spláca asi nie lacné, aby syn mal....a on konal úplne skratovo
Este ma napadlo, ze mu mohol mobil naozaj iba spadnut ale sa chlapec bal, ze si budete mysliet, ze ho hodil o zem.
Je to nieco tymto smerom, lebo nebal sa povedat, ze mobil nie je, bal sa povedat, ze telefon je rozbity.
dookola píšeš, že nechápeš, že sa vás bojí. Na mňa pôsobíš veľmi zacyklene vo svojom vnímaní. Akoby nie si schopná/ochotná pochopiť, že sa Ťa môže báť a vkuse objahuješ seba. No ja by som nemala dôveru voči mame, ktorá by bola taká. Ja by som nekúpila žiadny paušál. Keby som mu chcela dať mobil jedine použitý na dobíjaciu kartu.
Ja si pamatam ako som sa zdrabala z preliezky, pretacala som sa a v istom bode sa mi smykli ruky. Rozbila som si nos. Kopec krvi. A bala som sa ist domov. Pamatam sa ako som sedela na schodoch o poschodie nizsie a cakala kym mama odide ma hladat. A potom som isla domov. Tiez som sa bala, ze bude na mna kricat. Ja som si vzdy rozbila kolena. Kazde leto som mala odviazane kolena, co pad to krvave koleno.
Syn uz mal tiez pocit, ze uz bolo vela tych rozbitych veci a teraz rozbil aj novy telefon. A zas bude vidiet sklamanie v tvojich ociach.
Mam synovca a ten tiez kazdu chvilu nieco vyviedol. U starych rodicov rozbil sklo na prave osadenych plastovych vstupnych dverach do domu. Kladivom. 🤷🏼♀️
Ked mal 12 rokov a isli so skolou niekam za hranice, brat sa ma pytal ako ho ma poistit. Vravim mu synovi daj komplet vsetko vratane zodpovednosti za skodu a dcere stacia liecebne naklady. 😁 Skratka jeho syn je taky... a tvojmu sa tiez take veci daria. 🤷🏼♀️
Tiež máme pubertaka a to takého,že sa mi niekedy rozum zastavuje.Komentáre aká si zlá matka a chudák chlapec,potom z nich je to čo vidím každý deň motať sa po uliciach.Lebo rodič má pocit viny keď má napomenúť vlastné dieťa.U nás to prišlo do fázy,keď si robil čo chcel,klamal denne a bol aj je drzý ako opica.A rozhodne nie zo strachu zo mňa ako rodiča.🙂To určite,je o hlavu vyšší a ak chcem aby doma niečo urobil ide ma zožrať.Klame stále a v maličkostiach,nie zo strachu,žeby z mojich prednášok o charaktere?Nie,zjednoduší si tak život.Načo by sa priznal,že niečo stratil a musel to hľadať?Veď sa kúpi nové a možno lepšie.Prečo klame,že nemá domáce úlohy?Lebo potom môže hniť a nestresovať sa blbou úlohou.Je rozdiel báť sa rodiča a je rozdiel niečo klamstvom sledovať.Pubertaci vedia byť v tomto strašne vymakaní.A ty ako rodič máš nesmierne ťažkú úlohu rozoznať kedy to riešiť citlivo a s chladnou hlavou a kedy si môžeš bez výčitiek aj pokričať.Ako ja toto zažívam skoro každý deň,nie si jediná.Bol aj psychológ,aj dohovor v škole,žiaden výsledok.Treba si to doma,inak to nejde
@maris5 mne to pripomenulo ako som asi v 9 r spadla do vody, lebo sme chodili do zamrznutom jazere a ľad sa pri začiatku prelomil premočené topánky, nohavice nikdy som nedostala facku, rodičia úplní kludasi a ja som išla ku kamarátke a tam si susila veci na radiátore samozrejme, že sa to za tu dobu pokým som mala byť doma neususilo.
Tu je vidieť, že hoci sú tie deti múdre, nadupané vedomosťami majú občiansky v bežnom živote sú úplne stratené
@luccija tak mu to nemala dávať keď v tom vidí problém

Aha, nečítala som všetky komentáre, tak nech ma. Veď sa nestalo nič strašné, spomen si koľko krát si klamala rodičom ty...a ešte niečo asi Vás len nechcel sklamať, preto to spravil