icon

Cesta vlakom bez dozoru

blanblan
7. okt 2022

Možno smiešny názov témy, no ide o to že dcéra 15 chce ísť navštíviť kamošku kt.sa odsťahovala z mesta, je to bývalá spolužiačka. Je to vyše 5h vlakom s prestupom na dosť veľkej stanici -vacsej ako Bratislava pre predstavu. Chcú ísť 2 ešte so spolužiakom ten ešte ani nemá 15. Nikdy takto sama necestovala, jedine asi 2x čo sme ju naložili do vlaku a niekto ju čakal pri výstupe. Ďalej tu kamošku čo chce navštíviť nepoznám ani jej otca. (Býva iba s otcom) Pustili by ste ju za týchto okolností?Mne sa to vôbec nepozdava. Viem že jej na Tom záleží a veľmi by chcela ísť ale podľa mňa je to moc náročná cesta a ani neviem ku komu vlastne...

mogaa
8. okt 2022

@blanblan no neviem, ale ja som ako stredoškoláčka cestovala na intrák každú nedeľu cca 2hodiny autobusom....a mala som spolužiačky čo cestovali aj s prestupom a aj dlhšie...so žiadnou necestoval rodič...teda ako prváčky na strednej sme mali 15-16rokov (ZŠ bola 8ročná)....veď tvoja nejde ani sama a bude mať aj mobil, predpokladám že pôjde cez deň, nie v noci....

mogaa
8. okt 2022

@blanblan * teda asi som to zle prečítala asi nejde s inou kamarátkou...ale to dievča pozná....môžeš si vypýtať kontakt na jej otca a tomu zavolať či mu to nebude vadiť....

janage
8. okt 2022

Možno ešte riešenie, zaplatiť si prvú triedu. Moje zážitky sú z tohto roku a z 2.tr.
V autobusoch diaľkových som toto nepostrehla.
V MHD, ktorou cestujeme ja aj deti často a bežne, sme všetky vyššie popísané situácie už zažili častejšie. Ale ideš kratšiu trasu a nie je problém vystúpiť. Je tam stále prítomný vodič, zapnuté kamery.

kaktusik007
8. okt 2022

@zuzanka.zuzu suhlasim, treba na to deti pripravovat. Postupne vedlajsie mesto, ked iba kolacik s kamaratmi na otocku -- autobusom to davaju moji 11 a 12 rocni.... Vlakom citim ze je na nich skoro, ale skusia sj ten -- no az ked bude teple pocasie, teraz rozhodne nie. Ja som vlakom chodila takmer denne, pocas korony som zacala autom - teraz uz benzin je cenovo dost tak som sa vratila k vlaku a akoze s hrozou zistujem, ako sa to zhorsilo.. uz dovtedy to bolo miestami zle, ale to tak 1-2 cesty z desiatich, teraz cestujem do prace od augusta a ako sa ochladilo - nemala som ziadnu!!!! cestu v poriadku a v pohodli. A to davam iba hodinove cesty rychlikom, pat zastavok.

kaktusik007
8. okt 2022

@stanulienkat rovnako suhlasim - v 15 je neskoro ucit dieta cestovat vlakom. A ako pisem vyssie - moji maju 12 a 11 a cestu 30 km do krajskeho mesta daju autobusom v pohode - len teda ja som bola nakopnuta aj tym, ze mladsi tam teraz nastupil do skoly a bolo nutne ho to cez leto naucit. Inak neviem ci by ma to napadlo 🤷🏼‍♀️ teraz nemam problem ich do toho mesta pustit len tak na vylet samotnych, ale vlak proste nie. To sa musi oteplit, vlakove stanice su des ;( ale suhlasim - ide aj o cas, kedy cez ne ides. A rozhodne 15 rocne dieta by uz malo dat cestu 150 km rychlikom s kamosmi a malo by sa vediet zorientovat v meste kde sa dorozumie - ale zase uprimne, nad systemom mhd v kosiciach som maturovala v tridsiatke 🤣

stanulienkat
8. okt 2022

@kaktusik007 Ja osobne mám horšie zážitky v MHD. A to už ako pubertiačka, keď si citila ruky doslova všade, alebo šúchajú sa ľudia sa o teba, alebo obnažený penis. Pre mňa je MHD oveľa horšie ako vlak.

janage
8. okt 2022

@stanulienkat len MHD môžeš takmer hneď vystúpiť, zastávky sú od seba cca 2-5 min, v súčasnosti už sú aj kamery, kde vodič vidí čo sa deje a môže privolať hliadku....
Moja pubertacka sa MHD cestovať nebojí, pred vlakom má obrovský rešpekt (bavíme sa o cestovaní samej) a nie preto, že by nezvládla prestúpiť či sa nedohovorila. Ju ale odradili práve zážitky báb čo cestujú na internát a späť.

stanulienkat
8. okt 2022

@janage beriem, že zážitky môžu byť všelijaké a riešením je teraz čo??? Nikdy si nesadnúť do lietadla?, nikdy si nie sadnúť do vlaku? Držať tie deti v bubline celý život, alebo ako? Naše deti, aj my sme celý život vystavovani rôznym situáciám a je veľmi dôležité naučiť ich, ako sa vtedy správať a ako reagovať. Nie je riešenie zostať doma a zavrieť sa. Čokoľvek sa nám môže stať na ulici, v potravinách, na diskotéke, v skole,dokonca ako prednedávnom sme mali možnosť vidieť, aj na autobusovej zastávke.

bmuller
8. okt 2022

@janage presne to mi napadlo. V 1.triede je to fakt bezpecne (zas ani v 2.sa nedeje nic hrozne, ako to tu niektore vidia). A idu dvaja, zas netreba z toho robit Alenku na divokom Zapade. Ale pre pokoj duse za cestu priplatit...

mamatroch
8. okt 2022

@blanblan ked nema skúsenosti s cestou vlakom a ani nepoznas tu rodinu, tak nie nepustila by som. Navrh, co tu padol - cesta tam a spat spolocna, Ty ju odovzdas rodine a urobis si samostatny program - sa mi paci. To by pre mna bola vo vasom pripade jedina prijatelna alternativa.
A urcite by som popracovala na dcerinej samostatnosti - ja s detmi napr. rada chodim vlakmi, autobusmi... Maju 3,5 +10 a 11 rokov a ked prideme na stanicu, kazem tym vacsim pohladat na informacnej tabuli nas spoj a nastupiste. Vsimnut si, ci vlak nema meskanie. Ak ma, vypocitat, o kolkej teda odchadza.
Ked mame miestenku, najst nas vagon a miesto.
Najblizsie, ked niekam pojdeme, chcem im ukazat, ako si vyhladat spoj na internete.
Skratka, aby sa vedeli zorientovat aj v beznom zivote. Mam ich za rozumne bytostky, ktore raz budu musiet zvladat samostatne zivot a mozno raz cestovat na strednu skolu do ineho mesta. Nezacnem to potom riesit 31. augusta 🤷 ...preto uz teraz, ked niekam ideme, nemam ich ako dalsie batoziny, ktore prenasam z bodu A do bodu B, ale na zdarnom priebehu cesty sa podielaju. A listok vie vypytat aj moj 3,5-rocny syn... Naposledy napr. "Dobry den, idem do (mesto) na vylet s maminkou. Mozem aj detsky listok?"
A este k Tebe a vlakom: ako uz bolo spomenute, treba ratat aj s neplanovanymi udalosťami - meskanie a nestihnutie pripoja... Poradi si dcera v takej situacii? Alebo "nehoda na trati", vlak ostane x hodin blokovany, daju nahradny autobus... Cestuje dcera len v ramci krajiny? Ak nie, dohovori sa aj v tej druhej? Takisto neprijemni cestujuci, moze ju niekto obtazovat, byt agresivny - vie, co robit, ako reagovat?

pinkgirl
8. okt 2022

Nečítala som reakcie. Ale kedy bude ten správny čas na takúto výlet/zážitok,hm? Netreba sa o deti prehnane báť. Treba im dôverovať, že to zvládnu. Ak budú mať v mieste návštevy podporu toho otca - vyzdvihne ich na stanici, ubytuje, odprevadí pri odchode, tak nech si to skúsia.
Kamoška pustila 16r syna vlakom cez toto leto z KE do Berlína. Šli 4ria kamaráti na predĺžený víkend. Všetko zvládli, majú zážitok.

bmuller
8. okt 2022

@mamatroch presne je to o vedeni k samostatnosti, co by sa malo robit postupne - ano, v dnesnej dobe vlastnych aut uz mnoho ludi (aj dospelych) si nevie poradit pri cestovani verejnou dopravou (na druhej strane male decka z okolitych dedin denne chodia busmi/vlakmi na zakladku do spadovej obce). Lenze ak dievca nepustia a ostane pri starych zvykoch, situacia bude stale rovnaka - aj v 17tich, 19tich...

matabb73
8. okt 2022

@blanblan ja mám 14 ročnú a tiež sa chystala s kamarátmi navštíviť kamaráta z tábora. Cesta 3 hodiny s prestupom. Keďže sú naše železnice v dosť katastrofálnom stave, je tam riziko, že vlak bude meškať a prestup nestihnú. Tak som ju od toho dohovorila. Keby sa jednalo o cestu bez prestupu, pustila by som ju, ale len na otočku, nie prespať. U vás to takto nie je možné, keďže cesta je dlhšia. Nie je možné ísť autobusom bez prestupu? To sa mi zdá bezpečnejšie. Ja by som mala problém s prespaním v meste, kde nikoho nepoznám. Zavolala by som aspoň otcovi toho dievčaťa, nech je istota, že sa o nich postará ak by bol s niečím problém.

slavomira236
8. okt 2022

@blanblan v lete som išla so synom na výlet Humenné Strbske pleso tiež tam bol prestup Košice Štrba a z nášho mesta išli 2 16strocnw baby samé dokonca jedna bola až zo snimy v pohode to zvládli cestou sme v jednom vlaku sedeli spolu porozprávali mi kde boli na Štrbskom opísali cestu lanovkou krásne zvládli jednodňový vylet..

janage
9. okt 2022

@stanulienkat samozrejme, ale tak ako by som prváka nepustila samého cez frekventovanú dvojprúdovku bez semaforu, tak by som 15tku na 5hod. cestu vlakom s prestupom pustila len za určitých podmienok.
Môj obľúbený príklad je zelený panáčik Samozrejme, že auto nás môže zraziť aj vtedy, ak my máme zelenú na prechode, napriek tomu učíme deti, že takto je to správne.
Lebo tento spôsob znižuje mieru rizika, že nás to auto prejde.

lujza123
9. okt 2022

Sama si poznáš dieťa, skus dat prirodzene materské ustrachane "čo ak" bokom a porozmýšľaj aká osobnosť je tvoja dcéra a ci je na to pripravena

Ja by som moju určite pustila. Ale ona je tak vychovávana a vedená už od malička. Mestskou dopravou cestuje sama od 3 triedy, od 4 tej medzimestskou. V 12 cestovala prvý krát naozaj diaľku s jedným prestupom, po prestupnu stanicu sme ju odprevadili. Pri ďalšej ceste to zvládla už sama.
Vyzna sa v Google mapách ci už v teréne alebo meste, vie vynikajúco navigovat (všetko škola hrou, cestou na dovolenku namiesto GPS dostalo dieťa telefón do ruky a navigovalo) Vie si na nete vyhľadať spoj, rozumie značkám pri spojoch ze ktoré nástupište si ma vyhľadať). Nehanbí sa ľudí opýtať na cestu.

Jasne je to mega dobrodružstvo takto cestovať, no pokiaľ je ten prestup na jednom mieste (aj keď veľkom) a pôjdu dvaja mala by to zvládnuť.
Výhodou je pokiaľ vyrastala (alebo aspoň často navštevovala) väčšie mesto a je zvyknutá na rušné ulice, prestupy, autobusy, električky atď ze z toho nieje vyplasena

laila22
9. okt 2022

@blanblan nepustila by som ju na 5h cestu do neznáma... Ak by to bola napr. hodina k ľuďom ktorých poznám s tým by som problém nemala. Ale prvá cesta vlakom trvajúca 5h s prestupom to nie. Vlak moze mať meškanie, pri prestupe sa môže ,,zamotať,, vlak odíde a potom čo? Ďalšia vec, netušis kde vôbec žije tá kamoška v akých soc. podmienkach... Aký je jej otec, či sa o ne postará...

zuzana76
9. okt 2022

@zuzanka.zuzu mne sa zdá, že toto je cudzina, konkrétne Francúzsko, vieš aké je tam zloženie spoločnosti? Myslím, že mamička sa pravom obava o dcéru.

zuzana76
9. okt 2022

Ja by som ju pustila, kebyže sa s dotyčnou rodinou poznám, keby som na dcere videla, že je zbehla a uz sama cestovala. Ak doteraz žila len pod ochrannými krídlami a navyše tu rodinu ani nepoznám, tak nie. Je pravda, že dnes 15 ročne deti dosť cestujú, študujú v zahraničí a pod.

zuzanka.zuzu
9. okt 2022

@zuzana76 už neviem o čom bola reč, ale čo sa FR týka, tak to viem na 100%, žila som tam a máme tam byt 😉 vďaka za spýtanie, ďalšia otázka?

lujza123
9. okt 2022

Ináč ja sa dost riadim takým ze "akonáhle o niečo sama prejaví záujem je to znamenie ze je pripravena".... Alebo skôr pripravená byt pripravená...

Niektoré veci potešia... Zrazu si chce sama vybrať oblečenie, sama spraviť desiatu.... Niektoré vystrasia, ako keď chcela ísť sama prvý krát von na ihrisko ako 5 ročná... Skoro som sa po*rala od strachu, ale pustila som ju.

Tak je to asi aj s cestovaním. Raz to prísť musí. Podľa mňa je lepšie začať postupne, v mladosti, po trochach, ako strážiť dieťa ako oko v hlave do dospelosti a ono sa potom stratí aj v nejakom Bernolákove na zastávke lebo samé v živote nikde nebolo

zuzana76
9. okt 2022

@zuzanka.zuzu ďalšiu otázku nemám, neviem prečo reaguješ podráždene, určite si každý rodič pozná svoje dieta a konkrétnu situáciu, chcela vedieť názor iných žien, ako to majú, ja som ti len povedala, že sa to týka Francuzska / teda predpokladám/, napr. aj Barcelona sa veľmi zmenila, a keď som tam bola ja v 2002 a 2003 tak teraz to už nie je ta istá Barcelona

zuzana76
9. okt 2022

@lujza123 to je tiež pravda, len niekedy si ten mlady človek mysli, že je pripravený, ale nepozná všetky nástrahy, on je pripravený napr na cestu, pokiaľ by prebehla hladko a tie nástrahy musí odhaliť rodič a zvážiť, či áno, či nie

bmuller
9. okt 2022

@zuzana76 Myslim, ze netreba tolko operovat slovom "nastrahy"... Zvladnut cestu vlakom v SR (ani CR) by sa snad nemalo pre pubertaka radit medzi nastrahy, ale medzi vyzvy (ak opomenieme, ze je to vlastne obycajna vec). Nastrahou by bolo, ak by sa cesta diala v noci, v zahranici, v regione so specifickym etnikom....
Ale chapem, ze bez akychkolvek predchadzajucich skusenosti je to zahul. Treba na to mysliet v zivote skor, ist aspon sem-tam vlakom/autobusom na nejaky vylet dalej od domu, nech decka vidia, ako to funguje a naberu predstavu a istotu.

zuzana76
9. okt 2022

@bmuller preto som písala, že to nie je na SK, zrejme a ide o väčšie mesto asi

bmuller
9. okt 2022

@zuzana76 no ak je to mimo SR, v tom my jej teda tazko poradime, moze sa to tam lisit od nasich "zvyklosti" (aj ked asi nie velmi, min. v CR aj Rakusku je to podobne). Vseobecne je cesta vlakom dost prakticka, odchody a nastupistia su oznacene, vacsinou vsade smerovky k nastupistiam, vlaky hlasene, meskania tiez vyznacene... Vtip je spravne prestupit a mat dostatocne casove rezervy. No to uz my konkretne pre tento pripade nevieme posudit...

zuzanka.zuzu
9. okt 2022

@zuzana76 čo z toho bolo podľa teba podráždené? 😀 normálne som reagovala, nebuď taká útlocitná 🙄

blanblan
autor
10. okt 2022

Koniec story je taký že sa nakoniec rozhodli nechať to tak ( teraz neviem či ju osvietilo alebo sa s kamoškou pohádali či čo ...)a chcú ísť teraz do zábavného parku čo je priamy spoj, už len sa dostať k nemu zo stanice. Na prvý krát urcite lepší nápad, s týmto nemám problém.

simca06022011
10. okt 2022

Pustila by som ju jedine vtedy, ak by som sa vedela pred tym nakontaktovat na otca kamaratky a dohodnut to. Aj to by som as bala. je to take zvlastne, ze super kamosky, ze sa treba ist navstevovat 5h vlakom ale nepoznate sa. Cize tobude skor vymysel pubertalny a chcu si skusit. Na prvykrat je to vela, ved nech pride kamoska ku vam, pockas ju na stanici a moze byt u vas napriklad, to by bola schodna moznost... Ja inak moju pustam hocikam, aj terza, ale nie takto na "blink", ze neviem za kym a kam a este tam aj prespi.. a je to daleko.

simca06022011
10. okt 2022

@blanblan no tak to bol len vymysel :D chceli niekde ist a toto bola "moznost" 🙂