Chcem ísť na právo, ale v škole mám aj štvorky
Dobrý deň,
má človek, nie veľmi študijný typ, ktorý má na gymnáziu štvorky na vysvedčeniach, prospech horší ako 2,00 šancu dostať sa na právo? Čo sa týka dejepisu a občianskej, horšie sa učia, nejdú tak ľahko do hlavy a pletú sa pojmy... ale je tam ten zápal byť právnikom... Má to zmysel alebo nie? Prijala by som rady tých, ktorí majú skúsenosti s týmto. Konkrétne právo na UK BA a UPJŠ KE...
Kľudne si to vyskúšaj, keď sa zvládneš za 2 týždne naučiť 400stran textu, najlepšie od slova do slova, nakoľko niektorí si na to potrpia, tak smelo podaj prihlášku 😃 ale skôr by som povedala, že hľadaj niečo iné. Len zápal nestačí
No tak podla mna sama vies, ze to mozne nie je. Ved sa sama seba opytaj, ak nezvladas gymnazium, ako by si potom chcela zvladnut tak tazku skolu, akym je pravnicka fakulta
No tento rok to asi nepôjde, ale na budúci by si to skusiť mohla. Rok si daj pauzu douč sa potrebné veci na prijímačky a na ďalší rok môžeš ísť skúsiť. V Ba sa prijímačky nerobia, tam myslím že berú všetkých. V Ke prijímačky sú. Je to ťažká škola budeš sa musieť veľa učiť, ale ak sa budeš veľmi snažiť tak to dáš. Veľa štastia.
Predmety,ktore ti nejdu,si v prvom rocniku zaklad. Zapal nestaci vzdy,ono,su to aj biflovavky z uvodu a je toho kvantum. No a v dalsich rocnikoch,biflovacky a hlavne,treba tomu rozumiest,darmo nieco odrecitujes,ked to nebudes vediet pouzit. Skusit mozes..
@kvetinka75 človeka môže niečo zaujímať a nemusí to mať nič spoločné s ucivom, ktoré sa učí v škole a z ktorého je študent hodnotený. Aj v dejepise aj v obn. sa učí kopa somarin, ktore človek naozaj vedieť nemusí. My sme mali dejepisara zameraného na fakty a aj tí, ktorých to bavilo, tak na testoch casto pohoreli, lebo vedieť roky naspamäť , to predsa nemá nič spoločné so zaujmom o históriu. Môj chodí na odbornú školu a dejepis mal len v 1.roc. našťastie. Keď som videla, čo učka vyžaduje, tak som nechápala. Na polročnú písomku chcela cca 20 "učív" a v kazdom bolo priemerne 7 roznych dátumov. Akože WTF?? To bol pretek v zapamatavani, nie história. Jasné, že by bolo fajn, ak by ten, kto chce študovať právo, mal tie fakty v hlave, lebo ich pravdepodobne bude potrebovať, ale to, že na to teraz kašle neznamená, že sa to naučiť nedokáže. Preto som aj vyššie pisala, nech si skúsi narvat do hlavy jednu knihu dejepisu za pár dní, aby si vyskúšala, či to dokáže. Lebo presne o tom sú na SK skúšky na VŠ, bohužiaľ. Ja som zhrozená z toho, ako naše VŠ zaspali dobu, kamaratkin syn studuje politológiu a tiež je dosť nešťastný z toho, že čo je od nich vyžadované. Že jediný predmet, ktorý stojí za to, že aj ten učí zahraničný učiteľ a že je jediný, ktorý chce, aby študenti aj mysleli, nie len memorovali.
@akvi lenže tie dátumy a podľa teba nepotrebné veci bude potrebovať na prijímačkách . A čo sa týka dátumov, tak niektoré považujem za potrebné vedieť a takí čo sa zaujíma o historiu vie aj dátumy. To mi chceš nahoroviť že niekto vie napr. kopu faktov o 2.svetovej vojne a nevie kedy bola? Alebo napr. o živote Napoleona a nevie kedy žil a vládol?
Dcéra študuje právo v SJ, AJ a FJ na UPJŠ.
@kvetinka75 prijímačky na právo sa momentálne nerobia, takže sú ti tie dátumy na dve veci. A nebavíme sa o zásadných dátumoch, ale kedy sa narodil a umrel nejaký XY a pod , to je ozaj irelevantné. Vedieť zaradiť na časovú os, to samozrejme, ale vedieť presne dátum? To je k čomu dobré?
@akvi no možno preto, že ak ti laicky povedavné, bude niekto tvrdil že raz napr. Napoleon niečo povedal Kolumbusovi, aby človek vedel argumentovať. Alebo kedy boli podpísané rôzne dohody a pod. Pretože potom ľudia tláchajú dve na tri. a aby toto nevedel právnik? Ako bude potom obhajovať? Vždy sa všade učia podstatné aj menej podstatné veci. Ale základný prehľad, hlavne ten, kto sa tomu venuje a koho to baví, by mal mať.
@luliu ma sancu. Paneuropska skola prava pana Carnogurskeho. Zaplati-studuje.😁
@kvetinka75 asi nie úplne rozumieš, čo píšem. Je dôležité vedieť zaradiť udalosti na časovú os, nie je dôležité vedieť dátum. Ak vieš zaradiť na časovú os, tak dokážeš vidieť súvislosti, na to nepotrebuješ vedieť presný dátum. Mám štátnicu z dejín umenia a nevedela a neviem ani jeden jediný dátum. Ale daj mi sériu obrazov, stavieb a zaradím ich ako šli "za sebou" v čase. Chápeš rozdiel? To isté máš v dejepise s udalosťami.
@akvi ale autor prveho clanku /predpokladam ze rodic studenta/ nehovori nic o zaujme o dejepis ci obciansku nauku, hateny "zlou ucitelkou" bazirujucou na datumoch.
Pise ze adept na pravo, nie je studijny typ a tieto konkr. predmety sa tazko uci a pletie pojmy. Chapem, ze nie su podstatne datumy, ale ak uz ani pojmy...tak potom podstata predmetu unika.
Je len "zapal" byt pravnikom, mozno vie student dobre argumentovat, ma logicky usudok, ma zapal pre branenie spravodlivosti a podobne. To vsetko je super, len este pridat tie studijne schopnosti.
@negymama ja nikde nepíšem, že nie sú podstatné pojmy. Dokonca už 2x som písala, nech si autor skúsi narvat knihu za pár dní do hlavy, lebo to na tej VŠ bude robiť 5 rokov. Tvrdím akurát to, že študijné výsledky na gymnáziu vôbec nemusia hovoriť o tom, či autor tú školu zvládne. To vie koniec koncov len on sám. Nemám rada, keď sa hodnotia schopnosti človeka na základe nejakých známok zo školy.
Môj bracho nebol študijný typ. Na strednej trojky- štvorky. Šiel na výšku a spravil doktorát na červený diplom. ak naozaj chytíš smwr, ktorý ťa baví prečo nie? Len ai musíš uvedomiť, že na tej výške to naozaj bude o tom, že budeš sedieť na ritke a učiť sa.
@terry658 tak ono zalezi na tom, ci niekto nie je studijny typ z detskej ci pubertalnej nezrelosti, a neskor vo vyssom veku sa mu to v hlave zrovna a zacne studovat a makat na sebe. Alebo je slaby na ucenie tak povediac od prirody a ani vek ci studijne zameranie s tym nic neurobia.
Ja som tiez mala najlepsie vysledky a znamky az na vysokej. Aj ked teda do stvorok som nikdy nesla.
Tak ak nezvladas dejepis a obciansku na strednej, tak teda nevidim zmysel trapit sa na prave. Nemas sancu to dokoncit. Ved si zozen pre ilustraciu nejaku knihu z prveho rocnika, ci si schopny/a vsetky fakty natlacit za par dni do hlavy.
@mima1608 mozno len nie si dostatocne schopna sa efektivne ucit, poznam viacero pripadov ludi, co sa vyborne ucili na SS, ale VS neboli schopni dokoncit, a potom aj ludi, co sa na SS ucili skor priemer/podpriemer, a VS urobili bez problemov, myslim, ze je to aj nejako dokazane, ze VS zvladaju skor studenti, ktori su schopni sa ucit narazovo, ako ti, co sa skor ucia priebezne
len mat zapal pre studium nestaci, skus si najst nejake skripta/materialy na niektoru zo skusok, ktore su len v 1. rocniku (Riman, PDS, a pod.) a hned uvidis, ci tvoj zapal pre studium pretrva
@liz_lemon to je zaujimave, ale verim tomu, lebo som presne ten typ, co mu vs styl studia vyhovoval, bola som leniva a prokrastinator ale vedela som to vyvazit narazovym ucenim bez prestavky, vzdy som vela a rychlo citala a vedela spajat suvislosti z inych zdrojov. Takze na vyske som mala c. diplom, kym na strednej som trpela a s nechutou sa ucila na dvojky. v prvom som mala dokonca 4 trojky.
Ja študujem pravo na UK. Tiež som bola 3/4ka ale nie pre to,že by som bola hlúpa,len mi na známkach moc nezáležalo,ale zmaturovala som už na jednotky. Takže to až také podstatné nie je. Ale učiť sa treba neustále,od prvej prednášky ze kým neskončíš. Prvý ročník je najhorší,lebo berú bez prijímačiek a je tam neuveriteľné syto. Škola je skvelá,väčšina učiteľov tiež,naozaj to má úroveň,ale treba zvážiť koľko si ochotný venovať učeniu,lebo zápočty sú celý semester a skúškové je masaker. Ja sa síce učím priebežne celý semester,ale momentálne cez skúškové som od začiatku januára okrem chodieb školy a mojej izby v ktorej sa učím nevidela svetlo sveta a to sa poctivo pripravujem vždy celý semester 🙂 Vyžaduje to naozaj velmi veľa učenia a prvé roky je to veľmi aj o histórií. Treba si to zvážiť
Mám právo, som na súde. Dejepis a občiansku náuku som na gymnáziu hltala. A predsa som v prvom ročníku mala čo robiť aby som zvládla dejiny, romana a teóriu. Mnohí pedagógovia nechceli, aby sme veciam rozumeli,ale presné zákonné definície. Takže učenie sa naspamäť, memorovanie boli pravidelné. Makáš Nielen cez skúškové.Aj v praxi musím denne spracovať množstvo odborných termínov, zapamätať si veľa informácií. Právo je jednou v najťažších disciplín a vyžaduje si celoživotné pracovanie na sebe.
Ak ti ide dejepis a občianska horšie do hlavy neviem si predstaviť ako sa chces učiť právo. Samé zákony, biflovanie. Určite si to ešte rozmysli, bývala spolužiačka mala jednotky od vrchu po spodok, stále sa jej všetci smiali že sa len bifluje lebo logika žiadna, šla na právo a nespravila skúšky hneď prvý rok.

so štvorkami tak možno v Plzni😎