icon

Cítim sa ako hlupák, lebo nemám čisté jednotky

21. jan 2023

Ano, mozete mi hovorit, ze na tom nezalezi, ak som sikovna a ak sa snazim, tak mozem toho vela dosiahnut bez najlepsich znamok, ale na to, aby som sa dostala na dobru vysku potrebujem dobre znamky. Navyse nechodim na nejaku extra elitnu skolu (metodka) a nemalo by to byt narocne, hlavne ak je pravda, ze uroven gymnazii klesa a ze to nie je to, co kedysi.

anjelicek26
21. jan 2023

Pointa prispevku? Uroven gymnazii klesa len z dovodu, ze tam rodicia pretlacaju kazde jedno dieta, lebo vsetko ine je pod ich uroven 🙄 Po roku - dvoch tretina deti prechadza na ine skoly, lebo to proste nedaju...

No ale k tebe, zijeme v zahrnaici a tu sa o samych jednotkach nikomu nesniva... mozno 1-2 detom v rocniku... su tu objektivne znamky, mozes rachnut aj zo sportu, hudobnej ci vytvarky... pretoze malokto - prakticky nikto - nie je dokonaly vo vsetkom... a ani byt nema, nemusi... kazdy ma svoje silne a slabe stranky, treba pracovat na tych silnych a drzat na urcitej urovni aj tie slabe - napriklad doucovanim. Doucovanie nie je na dosiahnutie jednotky, ale udrzanie trojky, aspon tak to vidim ja ako mama...

Dolezite sa je veci naucit, pochopit a snazit sa, potom su znamky skutocne bezvyznamne... vela vysokych skol neberie znamky do uvahy, robia sa prijimacie a talentove skusky, moznosti je dost. Uvidis, co bude o par rokov, ked budes maturovat, teraz sa sustred na kazdy dalsi den, kazdu jednu skusku. A zi aj zivot mimo skoly, je to tiez dolezite.

Uprimne mna sa na to, co som studovala nespytal nikto uz paradne dlho...napriek tomu v marci zacinam na top pozicii v skvelej firme... o plate, o akom sa vela ani nikdy nesnivalo... pointou bolo, ze som popri skole uz praxovala, po praxi vdaka tejto skusenosti dostala prvu pracu popri vyske, po vyske ma prijali prave kvoli tejto praci, a tak to pokracovalo...plus mat sto percentne jazyky bolo dolezite... to, co som studovala (aj ked mne to vela dalo), bolo irelevantne..

sasesoe
22. jan 2023

Ahoj, ak mas pocit, ze skola nie je dostatocne kvalitna/ mas niekde nedostatky, tak si to dostuduj - vyuzi internet, kniznicu, doucovanie,...
Ak chces ist na VS, vyberaj uz teraz a pozri, ake maju poziadavky, podmienky prijatia, z coho sa robia prijimacky, ci je mozne ziskat body za predmetove olympiady ale soč...
Uprimne, prihlaska na vs je posledny x kedy budu niekoho zaujimat tvoje znamky a aj to nie vsade...
Ak nevies s cim zacat, odporucam anglictinu, aby bolo mozne studovat i zo zahranicnych zdrojov.
2 konkretnejsie tipy - pozri Khan academy a Jazykovy mentoring

loliki
22. jan 2023

Vidíš, a niektorí práve preto zavrhujú známkovanie, lebo sa poctiví a snaživí žiaci cítia ako Ty, keď nemajú čisté jednotky, aj keď sa maximálne snažia. Určite pre mnohých si chodiaca encyklopédia, 👍 možno si Ťa už niektorí mýlia aj s Googlom a vedia, že Ti nesiahajú ani po päty, čo sa týka vedomostí, 👏 tak daj si Magnézium a cíť sa dobre. Buď dobrá sama k sebe. ❤

patus_2
22. jan 2023

Som učiteľka, nikdy som čisté jednotky nemala, aj deťom hovorím, že čisté jednotky sú síce pekné, ale veľakrát vie dvojkár oveľa viac ako "čistý jednotkár".
Načo ti čisté jednotky? Na dobrú vysokú sa robia prijímačky, tak kde sa prijímačky nerobia tak berú takmer každého. A nikto nikdy v živote sa ta nebude pýtať akú známku si mal na vysvedčení....
Nie je dôležitá známka, ale vedomosti, poznatky, zručnosti a v neposlednom rade správanie človeka.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
bloger
22. jan 2023

Málo kto má len čisté jednotky. To už musí byť. Dôležité je to čo máš v hlave. Známky sú iba hodnotenie učiteľa. Veľa krát ale neodrážajú realitu. A už vôbec nie sú meradlom úspechu na vysokej škole.

kikushaa
22. jan 2023

Ale prosim tam, hlavu hore, isto na vs potrebujes dobre znamky ale nie su to jedine 💪☝️🙏🤗 mas zato len nejake extra body, mojho bratranca zobrali na zubarinu aj s trojkami teraz je stomatochirurg, moj brat nikdy nemal lepsiu znamku z dejepisu ako 3 je architekt vo svedsku obaja absolventi metodky ☝️

kikushaa
22. jan 2023

A nikto naozaj nikto nevynika vo vsetkom takze same objektivne jednotky na gymli su scifi respektive same jednotky su prizmurenim ocka nejakej ucky co sa ulutosti a nechce jednotkarovk kazit premier

lilke
22. jan 2023

Stretla som sa s psychologickou štúdiou, kde bolo, že ideálne pre najlepších žiakov sú výsledky okolo 90%. Lebo majú dostatočné poznatky, a vedia, že musia na sebe ešte pracovať, nemajú pocit, že sú bezchybní "nadľudia".
Uč sa nie pre známky, tie nie sú smerodajné, ale pre poznatky. Určite niekedy pochybíš, ale ideš ďalej.
Aj náš syn vyhral 2x celoštátnu súťaž z matematiky, ostatné razy viac-menej v 1. trojke, a domov z písomky priniesol 2 aj 3. 🙂

malacibulka
22. jan 2023

Ked si myslis ze svet sa deli na hlupakov a cistych jednotkarov, tak zla sprava je, ze si hlupak.

kacena4
22. jan 2023

nestresuj. nepodcenuj sa. a hlavne neprecenuj skoly. syn chodil na ucnovku sem 5am 4 na vysvevku, poruchy ucenia a dnes studuje uspesne na MATFIS co je jedna z najťažších skolna SK. takze ak mas ciel chod si za nim a nepremyslaj nad blbostami

5noach12
22. jan 2023

Einstein mal tiež 4 z francuzštiny a nebol ani zďaleka čistý jednotkár. Mal jednotky, dvojky, trojky a aj jednu štvorku a dostal sa na vysokú školu a patril medzi najinteligentnejších ľudí na svete. Bol výborný z matiky a fyziky a to stačilo. Takže známky vôbec niesú také dôležité, ako si myslíš.

ibajaanikiny
22. jan 2023

Tak po prve,ako vies,ze uroven gymnazii klesla?mas vsetky statistiky a udaje,ze to takto tvrdis?asi nie…no k veci,mala som skoro vzdy jednotky,jedna vyska s cervenym diplomom a prospechovym stipkom,druhu vysku robim teraz popri rodine a vies co?na tu vysku sa dostali aj ludia bez cistych jednotiek,v praci mam ludi,ktori presli s odretymi usami a hadaj co?maju pracu a plat a v praxi sa otukali tak,ze ich beriem za rovnocennych kolegov - inteligencne. Pri pohovore sa ma nikto nepytal na znamky,pri ziadnom…niekto je flakac,lajdak,obcas chyba aj stastie a podobne,to neznamena,ze si hlupa alebo sa nedostanes na vysku,alebo sa nikde neuplatnis…dychaj,znamky nie su vsetko,ak rozumies ucivu,vies sa ucit,z obcasnej dvojky,trojky sa svet nezruti…uvolni sa,lebo sa zblaznis…

zuzahajdulka
Autor odpoveď zmazal
loliki
Autor odpoveď zmazal
lilke
23. jan 2023

@loliki naozaj zle vypočítal. Logika vždy, ale občas mechanika má výpadok. 🙂

supermama27
26. feb 2023

si

adkalu
26. feb 2023

Ak ta upokojím, vyštudovala som gymnázium, 2 vysoké školy, mam dve atestácie, doktorát a čisté jednotky som teda nemala🤷‍♀️. Na gymku som mala aj 3 na vysvedčení.