Čo darovať 13-ročnému dievčaťu v ťažkej situácii?
Sme s malým hospitalizovaní a je tu s nami na izbe slečna, ktorá je obeťou domáceho násilia. Bude tu, kým súd nerozhodne čo a ako. Je naozaj zlatíčko. Chcela by som ju nejak potešiť. Nemá telefón, takže sa naozaj nudí. Čo by potešilo 13 ročné dievča?
Boze to je strasne. Tazko mi je na dusi. Vdaka ze to nie je lahostajna. Malovanie podla cisiel je naozaj dobry napad, knizka nieco humorne co jej zdvihne naladu. A mozno aj nejaky kozmeticky balicek. To je nieco strasne co pises😌
rozhovor
@mabenn ten uz sme mali. Nie jeden. Aj plac a veľa objatí 😭
@bebebi my sme v Prešove. Co by ju potesilo?
@guliver19 urcite jej kupim oblecenie, aj nejaku kozmetiku. Je tu s jednym ruksakom 🥺
Najlepšie urobíš ak kontaktuješ Úsmev ako dar pre KE je to p. Dráb, alebo podobnú organizáciu vo vašom meste. Môžeš sa s nimi dohodnúť na forme pomoci. Oni majú bohaté skúsenosti s deťmi s rôznych rodín. Dievčatko pôjde pravdepodobne najprv do krízového centra a následne do profi rodiny. Klasické detské domovy tuším už ani nejestvujú.
Cez organizáciu by si pripadne mohla dievčatko aj občas navštíviť či adresne pomôcť, poslať malý darček na Vianoce atd.
Maly vankus alebo deku. A nejaky zapisnik,viacfarebne pero,lesk na pery,krem na ruky,sprchovy gel alebo inu kozmetiku a take nejake babske veci by som jej dala.
Tak je to zrejme to "moje dievcatko", tiez je v Prešove, aj vek sedí. Ona miluje ak sa moze paradit a robit zo seba velku slecnu. Urcite ju potesi akakolvek dekorativna kozmetika, nejake ozdobne zrkadielko, ma tiez velmi rada vyrazne nausnice, urcite ju potesia aj nejake ozdoby do vlasov (ked jej dorastu). Mozno aj nejaka mini kabelka by ju potesila.
Mobil, ako tu radia, urcite neodporucam, v jej pripade by to bolo viac na skodu ako na uzitok. A knihy, zapisnicky tiez nie.
Dufam, ze sa ma dobre.
@janage do profi rodin su automaticky umiestnovane len deti do 6. rokov - tak to prikazuje zakon. Starsie deti len ak su k dispozicii profi rodiny, co nie su, nie je ich dostatok ani pre deti do 6. rokov, takze prax je castokrat zial taka, ze po dovrseni 6.rokov ide dieta do klasickeho detskeho domova, aby sa mohli do profi rodiny umiestnit nove mladsie deti
@janage ano, dd rodinneho typu znamena, ze uz nebyvaju v jednej velkej budove na sposob internatu, ale byvaju v mensich skupinach do 12 deti v klasickom rodinnom dome a vsetko si zabezpecuju sami, od nakupu potravin az po upratovanie a varenie. Cize decka dostanu zoznam a idu na nakup. Nemaju ziadnu "zavodnu" jedalen, ale vari vychovavatelka a zapaja do pomoci deti podla veku. Takisto nemaju ziadne upratovacky , upratuju si sami. Robia si rozpis napr. v pondelok Ferko vysáva, Zuzka ide na nákup, Jožko vešia vypraté prádlo, Janka utrie prach...
Ten telefón nakoniec kúpim. Chúďa mi tu teraz plakala, ze sa boji, ze sud rozhodne v jej neprospech a vráti sa domov. Tak jej dam telefon, simku a nech mi zavolá, ak sa niečo stane. Take mlade dievča a taký zničený život 🥺
@bebebi preco myslis, ze na skodu? Takto je odrezana od vsetkych kamaratok. Od normalneho detstva. Len tu lezi a pozera do stropu. Ked neplace. Inak by si na nej nic nevidela. Usmievava, hra sa so vsetkymi detmi. Neuveritelne skryva emocie.
Bože, mám doma 12 ročnú dcéru, tak ťažko sa mi to číta 😔
@simik22 ja mam srdce roztrhané na milion kúskov. Velmi sa mi otvorila,chodi ku mne a prosi o objatie. Aj teraz plačem. 😭
@janage má psychológa, čo na ňu dohliada. Možno by som sa mohla skontaktovať s ním a prezistiť. Popýtam sa v nemocnici. Ale ďakujem za dobrý postreh.
To dievčatko predsa môže čítať, kresliť, hrať sa s inými deťmi, zrejme by sa malo aj učiť, aj v nemocnici by mal byť pedagóg cez školský rok, ktorý sa deťom venuje, aby podľa možností vymeškali toho co najmenej.
@janage len tým pádom ma nenakontaktuje. Nebudem vedieť, či je ok. Rozmýšľam, že aspoň bez simky?
autorka - ale ona ta nema preco kontaktovat. Je to dieta. Nie je to moc vhodne, nie si jej kamaratka.
rozumiem, ze jeh osud tebou pohol --- avsak to dieta potrebuje odbornu pomoc. Ty sa skus skontaktovat so psychologickou, ako vies byt napomocna. Ze sa ti otvorila. Aby ta nasmerovala, ako s nou komunikovat, aby si nieco nepokazila.
isto nie je napriklad vhodne, aby sa na teba mlada upnula --- to, ze skryva emocie - je zle. Nevidis do jej vnutra. Aby sa to neotocilo proti tebe.
A nejaky miniaturny klasicky, len na telefonovanie a SMS? Take vydrzia na jedno nabitie aj 1-2 tyzdne. Ked si ho da na tichy rezim bez vibrovania, moze ho lahko schovat. Sluzil by jej skor ako taka istota, SOS zariadenie.
Autorka deti v dd -dnes CDR samozrejme mobily majú, ale niekedy to fakt nie je pre ich dobro. Ja by som sa skúsila poradiť s psychológom, poprípade tam je určite sociálna sestra, možno ti povedia do ktorého CDR pôjde a tam sa môžeš skúsiť informovať, avšak neviem, či kvôli gdpr dajú informácie. Poprípade budú Vianoce, môžeš jej ten mobil potom doniesť do cdr ako vianočný darček. V jej aktuálnom stave by som ten mobil vynechala.
@kaktusik007 a ked ju vrátia domov? Ona ma z toho paniku. Neviem si predstaviť, že bude sama na všetko ako doteraz.
ak je tyrana - verim ze ju domov nevratia.
mozes jej dat na seba cislo, mozes sa jej spytat kde byva, povedat kde byvas ty... Ak jej chces byt napomocna - ozvi sa ludom, co ju maju na starosti a ries to cez nich.
sudne pojednavania su verejne, chod tam, zaujimaj sa. Ale bud fakt opatrna, aby si jej v konecnom dosledku neublizila viac, alebo aby si neublizila sama sebe.
lebo pomahat mame iba potial, kym neriskujeme vlastny zivot
Veľká pravdepodobnosť že sa domov nevráti, keď čakajú na súd. Vtedy sú deti v nemocnici, keď samozrejme potrebujú vyšetrenia, domov nemôžu a do CDR bez súdneho rozhodnutia tiež nie, čiže kľud. Hlavne jej to nehovor, lebo istota nie je nikdy.
@kaktusik007 tieto pojednávania väčšinou prebehnú veľmi rýchlo, deti sú umiestnené neodkladnym opatrením a to asi verejné nebude.
A teraz sa už bojím všetkého. 😳 Chcem jej ozaj nejako pomôcť. Práve som hovorila so sestričkami. Nič nevedia. Vraj sa doteraz nikomu tak neotvorila.

Mozem sa opytat v akom meste si v nemocnici? totiz poznam jedno dievca, ktore je tiez momentalne v nemocnici a je doma tyrana, tak ci to nahodou nie je to iste dievcatko, lebo v jej pripade by som vedela, co ju potesi