icon

Čo robiť, ak sa mama správa ako ku slúžke?

s_imona
5. aug 2024

pocuvajte co mam robit mam 12 a mama je ku mne uplne jak ku sluzke co poviem to je zle fakt nic som neurobila a je na mna hnusna uz to prestavam zvladat co mam robit?

Strana
z3
tenerifka
5. aug 2024

@0silvia0 ja som uz od dcery pocula ze "ja som si nevybrala, aby som sa narodila, to bolo vase rozhodnutie" 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

simsalabim
5. aug 2024

@0silvia0 ja som tiez cez prazdniny precitala kvanta knih… v panelaku tej roboty tak vela nebolo. Ale riady, smeti, vysavanie… to sme robili.

cacianka
5. aug 2024

@kp7333 aj ja to nemám také zlé, za 55 rokov mám necelé 3.

simsalabim
5. aug 2024

@tenerifka moja mi zas casto splechne - aku si ma porodila, taku ma mas 🙈 🤣

kp7333
5. aug 2024

@simsalabim mne zas mladsia zahlasila, ze by mi aj pomahala castejsie, ale velakrat pride, ked uz mam hotove. ze som proste turbo 😜

tenerifka
5. aug 2024

@simsalabim
@kp7333
Ja vidim hlavny problem v tom, ze jej otec (moj manzel) je na ñu makky a nevie jej prikazat.... Skratka nase vytuzene dievcatko, najmladsia princezna.... Vsetko sa jej prepecie. Jej sestry sa na jej triky a manipulacue nechytaju. Upratat si izbu je tyranie, pozametat terasu nie jej robota, ona taku velku nevybrala, upratat kuchyñu-ona nepotrebuje jest🤦‍♀️.... Naco som varila? Ale tak nakoniec urobi, ale tie omacky okolo toho...

simsalabim
5. aug 2024

@tenerifka presne ako nasa najmladsia 🙈 Az nechapem, ze dvaja starsi su uplne ini. Asi to bude fakt tym, ze je najmladsia, trpela castymi migrenami (uz menej) a navyse bola vaznejsie chora, ked bola mensia, tak sme ju ofukovali….

sabinaxd
5. aug 2024

V tomto veku vy pubertiaci beriete všetko tak, že vám rodičia rozkazujú a vy chudáci musíte robiť všetko😃 to sú len bežné domáce práce čo robí aj tvoja mama a je tvojou povinnosťou jej pomôcť, nezabúdaj ze raz to čaká aj teba a budeš to sama požadovať od tvojho dieťaťa

jajanka31
5. aug 2024

@heni79 podla mna tie zemiaky su o tom ze maju dvor a tam maju posadene na par metrech nieco nanedelny obed. Teraz sa ine zemiaky nekopu. Tie sa kopu od 1.9. Do 15.9. Teraz ju mama posle do zahrady vykopat do vedierka nieco na obed / veceru.. aj my sme tak mali doma. Skore male domace zemiaky. Velke brigady su v septembri

sasesoe
5. aug 2024

@s_imona ahoj, odporúčam pis si jednotlivé činnosti - čo robíš a koľko času tomu venuješ. A keď budeš mať štatistiku aspoň za týždeň, ideálne mesiac až tri mesiace, tak sa o Tom porozprávaj s rodičmi. Dohodnite sa, čo sú/budú Tvoje povinnosti a "termín" kedy majú byť hotové. Napr okná asi neumyvas každý týždeň, ale pred nejakými udalosťami. Umývať riad treba denne, ale môžeš sa dohodnúť, že umyjes napr o 19h po večeri, ráno o 9h po raňajkách a neviem napr o 14h po obede. A nemusia Tá naháňať/pripomínať. Podobne smeti - keď sa dohodnete, že budeš chodiť so sieťami napr v utorok a v sobotu, tak v pondelok nemusí Tá nikto "naháňať" že je plný kôš, všetci budú vedieť, že zajtra bude vynesený. Podobne si rozpis i ďalšie veci. A keď budeš mať takúto "tabuľku" vieš večne argumentovať rodičom, čo všetko robíš a čo ďalej s tým . Či niečo z toho môže prevziať mladí brat alebo Tá budú kompenzovať niečím iným napr (vyšším) vreckovým. V ideálnom svete by takúto tabuľku povinnosti mal mať každý člen domácnosti ;) Držím palce

0silvia0
5. aug 2024

@kp7333 moje deti praveze vzdy hovorili, ze by si to chceli vyskusat zit bez internetu v tom nasom minulom storoci. A to pritom nevyrastali s internetom a mobilmi ako dnesne deti, su rocniky 2001 a 2004.

0silvia0
5. aug 2024

@jajanka31 moj otec ma uz vsetky zemiaky vykopane😄

jajanka31
5. aug 2024

@sasesoe no a kedsi to takto spise, pride na to ze to ani netrva dlho.. riady realne ani neumyva podla mna len plni mycku..

kp7333
5. aug 2024

@0silvia0 malo to veru svoje caro. ked sme sa chceli stretnut s kamaratmi, tak sme sadli na bicykel, obiehali domy a zvonili, ci nejdu von. ziadne whatsup skupiny nehrozili.

jajanka31
5. aug 2024

@0silvia0 a to v ktorej casti sr byva? Ako realne kolko tych zemiakov mal lebo my sme chodili kopat 4 arove 8 arove pozemky kde bolo 50 vriec zemiakov ... doma sme mali tak. 100/150 metrov posadenych

0silvia0
5. aug 2024

@simsalabim no ved aj my sme boli v panelaku, hoci sme mali zahrady, ale tam sme chodili len cez vikendy. Ale baby tu pisali o okopavani repy, tak taketo makacky sme nemuseli robit.

cacianka
5. aug 2024

@jajanka31 haha, naše krumple sú už všetky vonku, vyše týždňa. Aj v jrd pred rokmi boli o takomto čase vonku, resp.sa koncil zber

0silvia0
5. aug 2024

@jajanka31 pri Trnave, ale vravi, ze ked nevykope teraz, v tom teple sa zemiaky zosuveria do septembra. Ze minule roky vyberal zosuverene, tak uz kope skor. Na chalupe pri Viglasi na strednom Slovensku este nevykopaval.

jajanka31
5. aug 2024

@0silvia0 tak to je pre mna novinka my sme vzdy zberali na jesen..

0silvia0
5. aug 2024

@jajanka31 ved predtym aj my, ale globalne oteplovanie, horuce leta, priroda je posunuta😵‍💫

denithestrange1993
5. aug 2024

Neviem,pomahat treba to je jasne,ale pride mi to trosku vela na 12rocnu. Nie,zeby to nezvladla ale zjavne ju uz rodicia s tym pretazuju. Podla mna je rozumnejsie aby sa dievca venovalo okrem pucovania domu a okopavania zemiakov aj studiu,kruzkom,sportu,kamaratom. Resp urcite veci nechavat dajme tomu na sobotu-vysavanie,umyvanie podlahy,zehlenie. Toto fakt netreba dennodenne,a hlavne teraz cez prazdniny. Ale to som ja 😃 co miesto vysavania idem radsej na kupalisko 😜.

simsalabim
6. aug 2024

@jajanka31 nam minuly rok v Chorvatsku hovorila domaca, ze musia zemiaky vykopat uz v juni, lebo sa inak posledne roky v zemi uvaria a nic z nich nie je. Tu na juhu je to podobne. poda je fakt rozhorucena.

tenerifka
6. aug 2024

@simsalabim a u nas sa pre zmenu na leto nesadi vobec nic, lebo slnko a vietor by vsetko znicili. Mam na mysli konkretne nas ostrov, na zapadnych ostrovoch sa vo velkom pestuje po cely rok, u nas len v zime. A aj v tej "zime" vsetko potrebuje kvanta vody, kedze tu neprsi. Farmari maju na vodu dotacie, my ostatni, co si pestujeme na par hriadkach, tak platime vodu zlatom, pritom sa jedna o odsolenu morsku vodu.

biglovemom
6. aug 2024

Tu na moc pochopenia nedostanes…

Mam 40+
Pred 23-25 rokmi som mala podobne doma.

Nakupy po skole,na postu ist , zacat varit,mama dovarila, prach utriet kym pride s prace, v sobotu ziadne vyspanie lebo sak treba ist na trh.zas vysvavat,skrine upratat a pod…
Ona prisla z prace ,dovarila,lahla…ja som sa ucit musela do skoly.Brigadu som mala….
Bolo to namna ako dieta vela.i ked skoro dospela som bola.
A do zivota mi to dalo jedno.
Toto svojmu decku neurobim,Neporodila som si sluzku.

Ked Bude vacsia bude pomahat v domacnosti , ale urcite nebude moja sluzka.

@s_imona sadla by som si s rodicmi, povedala im ze im rada pomozes ale je to na teba vela.skola,volny cas…
Dala im navrh.priklad smeti, vysavanie budes robit. Treba komunikovat s rodicmi.

majka99999
6. aug 2024

Asi tie okna neumyvas kazdy den, zemiaky kopal aj moj 12-rocny tento rok aj minuly.
"vynasat smeti vysavat umyvat podlahu prach" myslim, ze tieto veci by sa dali ciastocne delegovat, napr. ak ty ozehlis kopu, urcite smeti alebo povysavat moze aj 10-rocny brat, zehlit a uplne varit by som ho nenechala, mozno pomahat. Ak vysavas a umyvas podlahu kazdy drn (necitala som dalej), aj to by bolo rozdelit.

s_imona
autor
8. aug 2024

@sasesoe konecne rozumne rady ☺️

s_imona
autor
8. aug 2024

@denithestrange1993 ďakujem za rozumnu radu ☺️

s_imona
autor
9. aug 2024

@biglovemom dakujem