icon

Čo robiť, keď váš 15-ročný syn fajčí?

mata26011981
23. feb 2024

Keby ste zistili že váš syn fajci má 15 čo by ste urobili

Strana
z2
tykat
23. feb 2024

Cudovala by som sa kedze ho nadrapuje aj z cigaretoveho dymu.
Ide o vasho syna? Vy v rodine fajcite?

egonsk
23. feb 2024

@mata26011981 kupil 2 krabicky cigariet, usadil za stol a nech ich vsetky vyfajci.
Od dalsieho dna by cigaretu nechcel vidiet ani na obrazku.... 🙂

tykat
23. feb 2024

@egonsk toto urobil moj ujo svojmu synovi ked mal cca 12r. Vysledok taky ako pises ale neviem ci tam nie je riziko otravy nikotinom, nie som fajciar tak netusim.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
egonsk
23. feb 2024

@tykat ja nefajcim, ale moj brat dychti ako komin... On zacal este v skorsom veku ako pise autorka. Jeho trapi, ze nevie s tym prestat az teraz na stare kolena, ked sa mu to na zdravi odrazilo aj...

mimikarol
23. feb 2024

Vyčistila by som mu žalúdok, dala prednášku a stopla peniaze, nech si nemá za čo kupovať cigarety. Ale čo si budeme hovoriť, niektoré veci proste patria k veku. V 15tich je to frajerina, a nevyskúša to fakt málokto

salamistka
23. feb 2024

rodičia idú príkladom svojim deťom...myslím, že ak deti začnú v takomto veku fajčiť, tak preto, lebo aj ich rodičia/jeden z nich, sú fajčiari...ale môžem sa mýliť....

salamistka
23. feb 2024

@mimikarol to závisí hlavne od prístupu rodičov k týmto závislostiam

sandra49
23. feb 2024

@mata26011981 ja som v 15 už tiež fajčila. Rodicia by sa mohli aj na hlavu postaviť. Podľa mňa si s ním sadnúť, povedať mu reálne škodlivosti, nasledky, pozrieť spolu nejaké videa atď. A znížiť vreckové. Keď mu bude vychádzať aj napriek tomu na cigi ktoré sú dosť drahé tak vie šikovné hospodáriť a zrejme si prestane kupovať hlúposti. Ale ver mi, keď bude hladný radšej si kúpi jest ako balík cigariet. Tým ze mu to ty zkazes nič nezmozes. A Ešte pravidlo..doma fajčiť nebudeš a s cigou ta nechcem vidieť ani len v zahrade alebo pred vchodom. Ako s tým už on naloží je na ňom. Kamarátky v tom veku a aj chalani malé zakázané fajčiť, veľké cirkusy okolo toho boli doma..ale výsledok nebol žiadny. Fajčili potajomky. Niektorí časom prestali ale niektorí nie.

nikoleta999
23. feb 2024

Môžeš dieťaťu vysvetliť po dobrom, vysvetliť po zlom, aj tak si vždy spraví podľa seba. Buď Ťa počúvne a skončí s tým alebo sa bude tváriť pred Tebou, že máš pravdu a pri najlbližšej príležitosti si aj tak zapáli ... Si pamätám pred zhruba 20 rokmi, keď môj otec sa s mojou mamou vybrali na nakup, moja sestra po ich odchode si šla zapáliť a naši niečo zabudli a hneď sa otočili a zbadali sestru, ako si veselo fajčí na dvore :D :D Dal jej facku, lebo však nervy a mama ta jej dohovárala a všetky kazne o skodlivosti a bla bla a čo spravila moja sestra ? na druhý deň si šla zapáliť ďalej od domu a čo sa stalo ? :D moj otec išiel čírou náhodou okolo na aute, tak jej volal, že skoro ten dym aj prehltla :D :D odvtedy moja sestra fajčí doteraz a ma 35 rokov vtedy mala cca tiez 15 rokov... Ja som si doma zapálila potajme cca v 17 tich a mama niečo ma volala, že jej mam isť pomôcť, nestihla som si ani ruky umyť a vtedy zacítila, samozrejme taktiez dohováračky ... Prvykrát som si pred nimi zapálila na stužkovej ... Mám 34 rokov a fajčím raz za rok, pretože som si povedala, že si nejdem ničiť zdravie, aj keď niekedy mi ta chuť príde, tak si zapalim, ale hovorím, je to raz za čas ...Moj otec fajčil 40 rokov a bol tuhy fajčiar, jedného dňa mu prisli zle vysledky a tak sa zlakol a zo dna na den prestal fajcit ... Tým chcem len povedať, že môžeš mu dať vyfajčiť aj 2 krabičky naraz, aj dohovárať o škodlivosti, aj ho biť, aj zrušiť vreckové ( aj to nám robili rodičia) vždy sme si ten spôsob, ako sa ku cigaretám dostať našli ... Pokiaľ sám človek nie je o tom presvedčený s tým skončiť, podľa mňa s tým nič nespravíš ... Mám syna 2 ročného a presne pred pár dňami som si pomyslela na to, že ak ho uvidím s cigaretou ma roztrhne od jedu, ale čo si budeme hovoriť ja som iná nebola a táto doba medzi mladými, pomaly 10 ročné deti fajčia je to hroznee a bojím sa do akej doby to vyrastie :/

hederamonstera
23. feb 2024

Normalne by som s nim pokecama ako s clovekom o rizikach fajcenia a jeho dovodoch preco fajci.

luxus10
23. feb 2024

az som sa musela pozriet...krabicka stoji 4-5 eur....

to je dost...a to chodi este na zs ci uz ss?

pozor, dnes je v cigach vela silnych navykovych latok, kt. utocia na cns, mozog, a vytvaraju silnu zavislost..a s klasickym tabakom maju pramalo spolocneho...

treba mu vysvetlit, pre koho vlasne fajci, a koho bude otrokom..

medda_beda
23. feb 2024

Nemala som vreckové k cigarete som sa ajtak dostala keď som chcela.
Ja som však nikdy nebola aktívny fajčiar, nemám problém nefajčiť aj niekoľko rokov.Ani teraz nefajčím.
Vedela som všetky prednášky.Moji rodičia tak isto fajčili v puberte v dospelosti už nie.
Môžeš vysvetliť, dať zaracha ísť von, ale keď bude chcieť tak si zapáli po 18stke.
Neviem ako sa dá tomu zabrániť.

annm81
23. feb 2024

Na tom, aby dieťa v puberte nerobilo každú hlúposť, čo jeho kamaráti, je dobré pracovať tak skoro, ako sa dá - už mladší školáci dnes musia čeliť šialeným výzvam z TikTok, teda by rodič mal vo výchove veľmi akcentovať to, aby si dieťa vedelo zastať svoj postoj aj pod nátlakom iných. Samozrejme, už v predpubertálnom veku by malo vedieť, že cigarety sú veľmi škodlivé a že na nich vzniká silná závislosť (u nás začala táto téma otázkou v obchode, že čo za hnusné obrázky sú na tých škatuľkách - nejaký význam teda toto zákonné opatrenie má). Pochopiteľne, dieťa by nemalo mať v rodičoch vzor fajčiarov.

Mám menšie deti a keďže u nás na prevencii a vhodných vzoroch pracujeme odmala, pevne verím, že sa tomuto vyhneme. Ja ani môj muž sme nikdy ani len neskúsili fajčit. 15 rokov je už ale vek, kedy má človek vlastný rozum a nemôže byť pod permanentným dohľadom, takže si spraví to, čo uzná za vhodné. Teda ak by som zistila, že moje dieťa začalo fajčiť, mám pocit, že veľa možností nemám. Jedine tak komunikovať s ním svoje sklamanie a stopnúť akékoľvek vreckové. Jednoducho niečo robiť až vtedy, keď teenager fajčí, je už neskoro. Ešte tak možno to, čo sa spomínalo vyššie- donútiť ho fajčiť jednu od druhej, kým mu nebude strašne zle. Viem, že týmto si v mojich dobách prešlo pár detí z okolia a bolo to dosť úspešne, ale mám z toho dosť zmiešané pocity.

monika101146560
23. feb 2024

Ja som počula, že ked otec prichytil fajčiť svojho syna, nútil ho fajčiť jednu za druhou až kým mu nebolo zle a tak si už cigaretu do úst nikdy nedal 😀 ale samozrejme ak fajčí, nezabraniš tomu, bude potajomky

mata26011981
autor
23. feb 2024

@salamistka niesme fajčiari ani jeden

ivangeline
23. feb 2024

Stopla vreckove. Za moje sa to kupovat nebude. Inac len dohovor. Bohuzial,ked viem, ze v rodine fajcia.. Tak nemozem velmi tlacit.. Za priklad by som mu davala len seba. ;D

cosmic_origin
23. feb 2024

@mata26011981 Treba sa s ním normálne porozprávať prečo s tým začal, či sa len snaží byť cool alebo sú za tým nejaké negatívne emócie a potom riešiť to. Závislosť je skoro vždy o potláčaní nejakých emócií, ktoré človek nechce cítiť.

mata26011981
autor
24. feb 2024

@nikoleta999 veď práve akolko mu dohováram my nefajčíme dúfam že ho to prejde že to frajerina

mata26011981
autor
24. feb 2024

@cosmic_origin on sa potrebuje ukľudnít vskole ho šikanovali stále som to riešila

jana_eyre_2
24. feb 2024

Porozprávala sa s ním tak ako vždy a síce by som to zakázala, vedela by som že s tým nič nenarobím.. môj najstarší má 12st, teraz sa tvári že to je jedna z najhorších veci na svete, ale ktovie aký bude v 15tich, nerobím si žiadne ilúzie.. my sme nefajčiari, vedia o rizikách bavíme sa o všetkom otvorene..

Môj muž začal v takom veku fajčiť, jeho obaja rodičia fajčiari sa strašne snažili mu v Tom zabrániť a boli z toho veľké hádky.. nič nedosiahli, len nervy z každej strany.. prestal fajčiť ako 30rocny keď sme bývali s vážne chorou malou neterou.. vtedy mu asi došlo aký vie byť život krehký..

tetapetra
24. feb 2024

@salamistka to je taká kokosovina, že rodičia idú príkladom. Tomu snáď ani neveríš. U nás nikto nefajčil a ja už ako 15r. Všetci okolo,tak prečo nie aj ja. Zvaľovať všetko má rodičov, dosť trápne.
@mata26011981 kým nedostane rozum, asi nepomôže nič.

heln
24. feb 2024

@mata26011981 bola by som rada, ze si nepcha do ustnej dutiny nikotinove vrecuska a podobne zuvaky.
nornalny rozhovor, porozpravat sa s nim.

salamistka
24. feb 2024

@tetapetra písala som, že sa môžem mýliť...a áno, v mojom širokom okolí to takto všade bolo.

annm81
24. feb 2024

@tetapetra Niektoré deti dajú prednosť iným vzorom ako sú rodicia, ale deti fajčiarov sú 4x častejšie fajčiarmi ako deti nefajčiarov.

tetapetra
24. feb 2024

@annm81 oni sú nefajčiari. Absolútne má nezaujíma či fajčia deti fajčiarov. Pretože aj tu platí,že nie všetky deti fajčiarov fajčia.

annm81
24. feb 2024

@tetapetra Ja som len oponovala tvojmu tvrdeniu, že vplyv rodičov na fajčenie je nezmysel, ktorému nik nemôže veriť. Nie je to nezmysel, štatistiky z viacerých krajín potvrdzujú, že deti fajčiarov fajčia výrazne častejšie ako deti nefajčiarov.

tetapetra
24. feb 2024

@annm81 ok, takže znova. Oni sú nefajčiari. Takže v tomto prípade je tvoja štatistika na dve veci.

annm81
24. feb 2024

@tetapetra Nepochybne sa jeden prípad nedá zamieňať so štatistikou. Ty si sa ale vyjadrovala všeobecne, že príklad rodičov je nezmysel a ja som odpovedala, že všeobecne to žiadny nezmysel nie je.

enmery
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2