Čo so 16 ročným synom?
Čo by ste urobili, keby ste mali na celý víkend dohodnutú nejakú rodinnú akciu mimo domova a 16 ročný syn povie, že on nejde, lebo má dohodnuté niečo iné...citujem :a nejdem a nejdem a môžete ma zabiť...
...no budem sa musieť s vami ozaj rozlúčiť...4.20 mi budík pripomenie, že aj ja mám nejaké povinnosti. a niečo musím...Ďakujem všetkým...
...ešte doplním...syn nechce oslavovať doma, ale v dedine vzdialenej cca 10 km...tzn ja nebudem mať tušenie kde je, s kým a čo robí...nemyslím, že by sa chystal ožrať a vyfajčiť celý tabakový stánok, ale jednoducho keby niečo nebude nikde nikoho...to už je samozrejme extrém...
@andreadca Ale vy ste tiez dlho vahali ci idete, tak asi take dolezite to nie je. A tiez ste ho len vcera postavili pred hotovu vec ze idete. Ako pises chyba stipka respektu ale aj z vasej strany. Podla mna 16 rocny uz ma pravo vyjadrit sa k rodinnemu programu hlavne ak je v case jeho narodenin. Asi pocital s tym ze nikam nejdete.
@tykat ...my sme váhali kvôli tomu, že sme nevedeli ako nám zariadia program robotníci na dome. Opakujem niekoľkýkrát...nemusí chodiť na všetky akcie, ktoré ako rodina absolvujeme, nemusí dodržiavať všetky pravidlá ktoré ostatní v rodine dodržiavajú...lebo by sme len bojovali. Buď si istá, že jeho móresy sú rešpektované na môj vkus trošku moc.
@andreadca, nepoznam ho, a nemam tak stare dieta. Moje ma len vzdor ale poviem ti, mozem sa aj obesit aby bolo vsetko najlepsie a skusam aj nemozne a daleko ma chovanie od toho ako by som chcela. Podla toho co si popisala, chapem, ze ta to chovanie stve, stvalo by to kazdeho rodica, ale ked sa nato pozriem neosobne, tak mam pocit, ze mate doma v celku fajn pubertiaka. Viac by som sa bala zlej partie, aby sa nedal na drogy, alkohol, aby nenechal skolu.... pokial vam pomaha, aspon ma trochu snahy a respektuje vas a len toto vam lezie na nervy, tak by som sa mu snazila dohovorit, v case, ked bude mat dobru naladu, aby vas pochopil aj on, aby to nebral ako buzeraciu, ale aby pochopil, ze ho lubite a mate snahu spolu co najlepsie vychadzat. Uz nie je dieta, uz ho viac zaujima partia ako rodicia a nie prvy rok. Viem, ze z urciteho pohladu je to nehodne spravanie, ze vas nerespektuje, niekto povie, ze je to nepripustne, ale snad to bude len puberta a do 4 rokov ho to prejde. Nie je sanca ho nijako donutit, ani vydierat, ze nedovolim ti telku, nedam ti peniaze, ani u nasej 5 rocnej dcery to neplati, nefungovalo to nikdy, ozaj nikdy ani ked bola mensia, tak si myslim, ze tento sposob nefunguje ani u vasho syna. Ja si myslim, ze som mala dobru pubertu, pretoze som nepila, nefajcila, neklamala, neflakala skolu, bola som slusacka, mala som len jeden neduh, ze som bola na nasich drza. Ich islo mozno porazit, aka som bola strasne drza. A bola som aj urevana a naladova. Som zvedava, ci si to uvedomim ajked bude v tom veku moje dieta. Je to tazke obdobie aj pre dieta aj pre rodica. Zial mame strach aby sa im nic nestalo a preto je aj pre vas lepsie ked je s vami a nie s kamosmi cely vikend. Skuste sa s nim v klude porozpravat. Niekde som citala, ze v tomto veku, hoci je dieta strasne hrrr za kamaratmi a uprednostnuje ich pred rodicmi, vzdy sa rodicov zastane a ich "rozumy" si osvojuje, resp. vnutorne s nimi suhlasi. Jasne, ze by bolo idealne, aby s vami isiel, ale na druhej strane si povedz, ze horsie by bolo keby fetoval, nechodil do skoly, kradol, fajcil, klamal vam....... a pevne nervy. Hlavne sa snazit mat taky vztah, aby vam nezacal klamat. Pokial vam neklame, tak je to super. Zakladom je dovera.
@lila77, suhlasim, je strasne zla doba a mam pocit, ze zo strachu o deti a z ich buducnosti robime velakrat zbytocne opatrenia a sme na deti prisnejsi. No aspon u nas doma. Ja som si az po 5 rokoch uvedomila, ze som na malu zbytocne prisna v blbostiach. Mala som prisnu vychovu z mojho pohladu a ked si to uvedomim, ja som este prisnejsia a potom sa divim, ze mi mala protestuje, to mi uz aj moja mama dohovarala. A potom je dieta vzdorovite od mala. A inak ako som si ja kedysi myslela, ze kedysi sa "to" nerobilo, tak prd, robilo sa to vzdy, len to bolo tabu. Dnes je to verejne, preto to tak krici. A je vysoka kriminalita, preto sa aj clovek velmi boji o deti, kedysi male deti chodili do skoly same, dnes by sme najradsej aj pubisa vozili do skoly, co sa bojime. Lenze dieta to obmedzuje, vadi mu to. Ale co robit? Riskovat ze sa mu nieco stane? Je to tazke.
...tak pre tie, ktoré to zaujíma...junior nakoniec ostal doma...podľa mňa min jednu noc nespal doma...z troch vecí, ktoré mal urobiť /povysávať dom, prezliecť si posteľ a upratať svoju izbu/ 2 neurobil....to že neviem čo robil na záhrade pri ohnisku, lebo tam ostala sekera a bandaska s benzínom neriešim...
Ďakujem všetkým, ktoré mi venovali čas 🙂
Myslim teda ze to dopadlo dobre, mal casu a priestoru pre seba, to v tom veku treba ako sol.
Az teraz som si precitala o com bol problem, a teda v zaciatku sa pise ze "to nevie povedať ako dospelý, ale chce aby sme sa k nemu správali a jednali s ním ako s dospelým" - presne o tom ale puberta je, na jednej strane uz dospely, na druhej este nie. Vyrovnava sa to len postupne. Viem si predsatvit ze vyzeneny chalan ktory nikdy uplne nezapadol to moze mat tazke. Kedze doteraz nenabehol, podla mna uz nikdy uplne nezapadne a preto ta miera volnosti a nezavislosti vacsia ako u vlastnych deti je vlastne z nudze cnost, nic ine sa robit neda, len mu verit a davat priestor. On uz navzdy bude zrejme "iny", ved by bol skor zazrak keby naopak, nakolko aj je iny, bol do tej pozicie dotlaceny, on si ju nevybral. Ten uz bude posluchat len preto ze ked-tak chce, nie pretoze musi.
Ked som bola ja v puberte so slusnuckeho zakriknute introvertneho dievcatka sa stala typicka rebelka a v jednom co sa to najviac prejavilo bolo odmietanie rodinnych akcii, a to som bola "vlastna". Oni si vsetci hrkutali, z ich pohladu vyborne vztahy. Ja som tam videla a vidim doteraz len falos a pretvarku. Co uz, doteraz som sa nenapravila a to uz mi taha na 40. Vtedy som sa stala ciernou ovcou a uz nou zostala - co sa tohto aspektu tyka. Mama sa s tym nikdy uplne nezmierila. Je mi to luto, ale nerobim jej to narocky a naozaj sa nemienim pretvarovat, nakolko je to pre mna podstatne. Akurat ze upratujem si uz lepsie nez vtedy 😀 , tiez to nasi nechali na mna a nic nezmohli, mamu slak triafal ze dievca a mensie mravenisko (uplne vazne a realne!) v skrini mi nasli pod pomuchlanym pradlom a zvyskami cohosi. Nedavno sme boli na navsteve z kamosov co maju 15tku dceru a jej izba s komplet zahadzanou podlahou s nula volnou plochou - bordelom na kvadrat mi to pripomenula. Niekto je taky, iny onaky. Neznamena ze ked ja som mala, teoreticky, pubertu sice akoze zlu, ale v norme, ze kazdy iny pubertak musi mat tiez v norme. Nemusi, reps. nie podla tej nasej normy, ale podla svojej.
musis poznat svojho syna, ze aky je typ..

@sissy27 ver, že ani ja by som neváhalaani sekundu a tiež sa snažím dodržať aj zákazy aj sľuby zákazmi isto neplýtvam...snažím sa vysvetliť prečo áno prečo nie....a väčšinou to aj tak dopadne...napríklad mladá má predĺženú vychádzku, ale príde ako obyčajne...asi to už nie je také vžrúšo keď je to dovolené