icon

Čo so 16 ročným synom?

andreadca
1. okt 2014

Čo by ste urobili, keby ste mali na celý víkend dohodnutú nejakú rodinnú akciu mimo domova a 16 ročný syn povie, že on nejde, lebo má dohodnuté niečo iné...citujem :a nejdem a nejdem a môžete ma zabiť...

katka1981
1. okt 2014

@andreadca, vies co, mozno ze o par rokov budem hovorit inak, ale ja by som to brala tak, ze este dva roky a uvidi sa. Pokial bude znormalizovany a nemate ine problemy tak ok. Ale pokial sa to s nim nebude dat vydrzat, padne mu 18 a nech koniec, zivis sa sam, varis si sam, peries si sam....Neviem ako to funguje u vacsiny, no u nas doma som nikam chodit nemohla a prehovarat som musela rodicov aj po 18tke. Vies co si myslim? Ze ci pojde s vami alebo nie, tak jeho povahu alebo respekt k vam to nezmeni. Ak je to pubertou, vekom to prejde, ak je to povahou, tak sa nezmeni. Ale uz je dost velky nato aby vedel dodrzat slovo. Ako chapem, ze vas to urcite strasne stve, ale mimo to funguje vsetko v pohode? Ak je len toto problem, tak by som to mozno skusila prekusnut. Je drzy? Nerespektuje vas?

slavaf
1. okt 2014

@nika1020 Úžasne napísané, u nás to bolo tiež tak a my s manželom v tom takisto mienime pokračovať, pretože odhliadnuc od toho (alebo práve preto), aká je doba, si myslíme, že je to dôležité.

nika1020
1. okt 2014

@terezka1947 Zabral kompromis. a mne sa to paci, vyjednavaju, ucia sa zabojovat s respektom, az sa niekedy rozosmejem... ale obchod ako sa hovori riadim ja..))
Vidim ze so mnou manipuluju ale poviem si, ze isli so mnou, smeju sa, potom si chvalia s kym sa stretli a zrazu mi akoze potajme ukazuju hodinky,,, ze mami..?? takže... a ja poviem, jasne, potom mi zavolajte pekne.. a oni zavolaju...
doma sa s nimi snazim bavit o tom co preberali s rodinou, necham ich diskutovat.. a tak to vo mne potom dlho rezonuje... ale musim dodržať čo som slubila, ze z oslavy odidu skor, alebo z navstevy...
tak isto napr.. idu na svadbu, zduty syn v kravate, vsetko vydrzi, ani nemihne okom.. ale musim dat do auta notbook, tablet a slubit ze s amoze "vyparit"... zas kompromis..Ale je to viac ako boj, hadky, nervy...

Mna otec riadil ocami... do placu mi bolo, ale dnes poviem dobre urobil, aj sa so mnou o tom vzdy rozpraval, vysvetloval a neskor som to zacala chapat.. ale ako som pisala skor, nepopustili. Tiez som musela vysavat, upratovat ak som chcela ist na vylet s kamoskami a na oslavu babke- samozrejmost, ani vo sne ma nenapadlo neist. Bolo to super.. neviem, ina doba baby moje..aj baky a dedkovia su mozno dnes ini...
viem ze ak pustim rodinne tradicie, sme v cudu.. sami neskor.

sissy27
1. okt 2014

@andreadca pokiaľ sa toto stáva opakovane, tak veru nech sa aj o zem hádže, ale pôjde... ak nerešpektuje fakt, že na takýchto veciach sa dohaduje vopred, tak bude rešpektovať fakt, že nie je plnoletý a hotovo... niečo za niečo... vy ste mu dôveru prejavili, on ju zneužíva... ak som dobre pochopila, ty nie si jeho biologická mama, neviem, ako to máte doma nastavené, možno skôr otec by mal stanoviť pravidlá, ja som vyrastala s "nevlastným" otcom, ale v našom prípade to bol vždy len papier, takže rešpektovala som absolútne... samozrejme párkrát som si dovolila rebelovať, ale teda neoplatilo sa 😀 a to musím povedať, že ma nebili... otec nikdy, od mamky som zlízla jednu dobre vzduchom chladenú práve v 16, ale takú, že ma posadilo 😀
a rodičov asi nemáme úplne rovnakých, len vtedy sa myslím vo väčšine rodín vychovávalo takto a na niečo to bolo... len neviem, kde sa v dnešných rodičoch berie tá strašne liberálna výchova, kedy sa na deti nesmie dvihnúť hlas, nič sa nezakazuje, deťom sa dopraje priestoru že až, a potom sa čudujú, že im skáču po hlave...

hradnapani
1. okt 2014

@andreadca a este ma napadlo, ze vlastne ten moj brat zazil nieco podobne aj so svojim synom. Ale jemu sa podarilo ho na oslavu dotiahnut, ale ten kysly ksicht co mlady nahodil mu tak pokazil naladu, ze lutoval, ze ho tam vobec tahal. 😀
ale uz si nepatam, ako ho tam dovliekol, takze som ti asi moc nepomohla

andreadca
autor
1. okt 2014

@terezka1947 ja si tiež myslím, že nejaké limity byť musia, niektoré pravidlá sa dodržiavať musia...mne sa tiež nechce chodiť do práce a chodím, tiež sa mi nechce variť a prázdne hrnce nemáme...no to už som úplne niekde inde...Bolo by super robiť len to čo sa mi chce a vtedy kedy sa mi chce...

andreadca
autor
1. okt 2014

@sissy27 už sa to stalo niekoľkokrát, párkrát ani nešiel, potom sme dohodli, že pôjde na 2h a nech ide po svojom...Spomínam si na jednu situáciu keď mal asi 12....mal ísť na doučko s AJ a presne tento istý výstup....nejde a nejde...ani nešiel...

nika1020
1. okt 2014

@slavaf
joj, vdaka.. som rada ze som v poriadku a funguje to aj inde..
asi tak...

tomiholjubavi
1. okt 2014

@sissy27 presne tak 🙂
@andreadca ja som mohla mat tiez oslavu svojich narodenin s kamaratmi, ale musela som to dopredu oznamit, konzultovat a bol mi urceny najneskorsi prichod domov. Ziadne, ze ja poviem teraz idem a serem vam na oslavu...Najskor som mala povinnosti /napr. aj rodinnu stretavku/ a az potom volny vybeh ..a prezila som to 🙂

terezka1947
1. okt 2014

@nika1020 ina doba(mozno,ale aj dobu robia iba ludia)...a mozno sa len rodicia zacinaju bat svojich deti ☹ ☹ ☹
a tak im chcu dobre,ze im v konecom dosledku volnostou ublizuju...je tazke vychovavat...a ja sa o to tiez iba snazim a chcem vychovat najlepsie ako viem,urcite robim a aj urobim vela chyb
ale jedno viem-pravidla fungovat musia,vzajomna ucta a tolerancia tiez a ze rodic je ten,kt.chrani stastie svojich deti...ako zvykol niekedy ukoncit debatu moj otec: ...ty vidis iba po plot....aj uz pozeram dalej...a vysvetlil mi,preco to co robim nemusi byt prave najlepsie...aaaj ked ja som bola o svojom konani 100%presvedcena,ze je spravne

slavaf
1. okt 2014

@nika1020 😀

andreadca
autor
1. okt 2014

@sissy27 nie nie som biologická mama, jeho mama je mimo SR a chodí sem občas. A mm sa pokúsil hodiť zodpovednosť na mňa, že ja mám riešiť, ale už sme si to vysvetlili...preto som zvedavá čo teraz urobí. Naozaj sa toho chlapca ešte nedotkol, nekonečne dlho mu vysvetľuje, diskutuje a synátor má stále posledné slovo. Myslím, že toto už drahého dožralo na maximum.

sissy27
1. okt 2014

@andreadca no tak ak takto reaguje od 12 a vždy mu to prejde, tak fúúúha... moja má 11 a toto by ani len ako blbý vtip na 1.apríla si nedovolila skúsiť...
ako som písala, neviem, ako máte nastavené vzťahy doma, ale ak nerešpektuje "náhradného" rodiča, tak si musí spraviť poriadky ten biologický...a veľmi rázne... ale toto si musia najprv poriešiť dospelí medzi sebou a dohodnúť sa na dodržiavaní pravidiel.. darmo ty niečo povieš, keď mladý vie, že u otca si aj tak vydupe svoje... vy dvaja dospelí musíte byť jednotní, inak sa fakt môžeš aj rozkrájať...takže najprv poriešiť manžela a potom spoločne mladého...

andreadca
autor
1. okt 2014

@terezka1947 100% s tebou súhlasím...pomaly sa človek bojí dieťaťu niečo prikázať alebo od neho niečo chcieť...potom príde život a deti sú prekvapené, že im nikto nezametá cestičku a dokonca im niekto aj odporuje a nie je podľa nich...ach jo 🙂

lila77
1. okt 2014

podla mna je v puberte si presadzuje nechaj ho a nepaci sa mi ked niektori hovoria ako to bolo ked oni boli mali teraz je to ine vazeni co pozorujem tvoj syn je normalny ja som robila tak naschval babke a to preto ze som ziarlila mozno mas noveho partnera alebo co a on ziarli len mu prejav ze ho mas rada a mu doverujes myslim ze o to mu ide

nika1020
1. okt 2014

@terezka1947
noo, hlavne ked ta viac boli tvoja ruka ako ich zadok - obrazne povedane, potom je to o hlavu vyssie...
syn je introvert, ale dva krat do roka chyti take nervy pubertiacke ze hulaka, idu mu slzy a povedal mi, že už ho seriem!..
tak ma to zabolelo, ale s hrcou v krku, drziac usta a ruku na uzde som dokazala zavriet dvere, otocit sa a nevstupit do jeho izby. mala som normalne dve sekundy strach, ze sa zaženie..
odisšla som z izby a ani som sa neotočila.strašne ma to zabolelo, fakt. potom som nad tym popremysla, a zistila som ze ho ako mama fakt seriem a konecne mi to povedal.normalne som si poplakala.
Rano prisiel za mnou, už mu vyšumelo v hlave a podakoval sa mi, ze ma ma, a ze sa mi ospravedlňuje a ako ho to velmi mrzi, nikdy sa to uz nezopakovalo ale viem, ze ked ho chyta rapeľ, stojim pevne, enhybem sa a nepopustim, Aj ked pouziva tie svoje - fejk, uvedom sa mama, a take hefty.. raz za cas pripomniem, ze trposku sa kontroluj, som tvoja mama ( v duchu sa rehocem..) ale musi byt hranica. Trvam an tom,a by mi zavolal od kamarta ked yodchadza domov a aj ked meska.. Funguje to, nepytam sa.. ale fungu je to a som rada...

lila77
1. okt 2014

teraz citam ze neni tvoj podla mna to nema lahke ked tu nema mamu skus ho pochopit ono take deti maju psychicke problemy

norikk
1. okt 2014

@andreadca bude este horsie ;) :D

slavaf
1. okt 2014

@terezka1947 Presne tak - úcta, tolerancia a poznanie, že JA, JA, JA nie som stredobodom vesmíru, ale sú tu aj iní ľudia okolo mňa, to je niečo, čo sa dnes veľmi nectí.

andreadca
autor
1. okt 2014

@sissy27 ale musím povedať, že ma rešpektuje...aj keď samozrejme vždy má trebárs na všetko čas, taká klasika...ale niektoré výstupy fakt stoja za to. Moje si to nedovolia ani omylom a nebijem ich a nejako extra nezakazujem. Teraz sa mi hlási ten môj starší, že na akciu ide aj on.

andreadca
autor
1. okt 2014

@norikk nestraš 🙂...ale nie, ja viem, že bude všeličo a ostáva nám len dúfať a robiť všetko preto, aby sme to prežili v zdraví my aj naše deti🙂

terezka1947
1. okt 2014

@nika1020 taaak to...klobuk dole...lebo ty uz opisujes plody svojej vychovy...a preto ten pomyselny klobuk uprimne dava dole.
nijake ranne ospravedlnenie by nebolo,keby ta nemal rad a nerespektoval ta....a vybuchy su ok,ak pridu take rana
ja zatial iba moju vychovu od nasich a to,co by som iba chcela aplikovat,kedze mam len 3r.chlapceka(alebo ako on spekulantsky niekdy povie,ked s amu nieco nechce...ze je maaaaaly chapcek ete 😀 )

andreadca
autor
1. okt 2014

@lila77 nemáme nejaké problémy...len niektoré tie reakcie sú také extrémne...teda z môjho pohľadu.

nika1020
1. okt 2014

Cieľ tejto etapy života znie:
Prežiť pubertu svojich detí!!!

norikk
1. okt 2014

@andreadca zial puberta je puberta...co som ja navyvadzala.... a pozri som tu slusna mamicka :D :D

sissy27
1. okt 2014

@andreadca jasné, nikto neočakáva od detí, že budú poslúchať na prvé slovo a bez zbytočných rečí, normálka 😀 ale proste odtiaľ-potiaľ ... teraz by som trvala na tom, že na tú rodinnú akciu pôjde, aj keby som ho mala zviazať a odvliecť ho tam, a nabudúce nech si láskavo rozmyslí, či sa s rodičmi dohodne na nejakej akcii vopred alebo si bude opäť niečo vynucovať na poslednú chvíľu... dobré slovo naňho očividne neplatí...

andreadca
autor
1. okt 2014

@norikk ale veď aj ja som bola kvietko 🙂, ale niektoré veci som jednoducho rešpektovala bez reptania, alebo hej brblala som, ale za dverami 🙂

andreadca
autor
1. okt 2014

@sissy27 vieš, že si myslím, že by to naozaj dopadlo tak, že by sme ho doslova nasilu museli natrepať do auta a uviazať? Sama som zvedavá ako to vyriešime, ale hovorím, že jeho otec už je na tie jeho maniere poriadne nabrúsený a neviem či toto nebola tá povestná posledná kvapka.

sissy27
1. okt 2014

@andreadca no moja predpubertálna 11 by tvojmu synovi rovno povedala "neriskovala by som, tá moja by to bez zaváhania urobila" 😀 vždy sa snažím svoje sľuby dodržať - aj tie, ktoré sú za odmenu, aj tie, ktoré sú za trest... zatiaľ sa mi celkom darí...
ako hovorím - dohodnite sa s mužom, nech ste jednotní... a mladému rýchlo docvakne, čo sa oplatí a čo nie... ešte stále je to vo vašich rukách...

andreadca
autor
1. okt 2014

@katka1981 Ostatné veci sú tak v normále, dokážem ich akceptovať a prežuť akože puberta....len tieto občasné výstupy...a zrovna vtedy keď to najmenej treba. Aj jeho mama spomenula, že mu chcela čosi kúpiť v obchode, chvíľu ho prehovárala, on nechce a nechce a zdrhol jej z obchodu...to mal asi 11-12 cca