Čo všetko dávate robiť 15-ročným chalanom?
Čo všetko dávate robiť 15 ročným chalanom? Môj si upratuje niekoľko rokov izbu sám, občas povysáva celý dom, umývačka a smeti sú len v jeho réžii. Učím ho variť pár krát do mesiaca, nech nie je v živote stratený. Chodí do obchodu na nákupy. Čo je podľa vás ešte potrebné? Kúpeľňu nikdy neumyval, dávate aj takéto veci robiť chalanom? Môj muž ani môj otec nerobili žiadne domáce práce, preto nemá vzor, ale ja nechcem aby takto dopadol.
@ladybird81 A prečo tvoj muž nerobí doma žiadne domáce práce? 😦
mam 2 synov, coskoro 12 a 13. izbu si upratuju - v ramci moznosti, ak chcem aby bola upratana poriadne tak raz za cca 4 mesiace upratujeme spolu. Umyvacku nakladam ja, vyberaju zasadne chalani uz niekolko rokov, akoze obcas to spravim, ale vynimocne. Smeti su ich parketa. Pracku a susicku obcas oni, obcas ja. Varenie zakladnych veci aby neostali hladni typu ryza v ryzovare, maso na grile - zvladaju. Niekedy cez vikend ako dnes robim z domu a proste obed musia navarit oni - nenavaria, jeme chleba 🤷🏼♀️. Samozrejmost je ze ak nejdu so mnou na nakup - co je zriedka, vacsinou si velky nakup planujem, urcite pridu na parkovisko a pomahaju s vynasanim nakupu a odkladanim do skriniek. V podstate robia take to gro zakladu obstarania bezneho chodu domacnosti. Ist na dribny nakup ak nieco chyba je samozrejmost.
co nerobia - neprepchavaju odtoky ak su zanesene, neumyvaju okna (vysoke poschodie), wc misu - co chapem ze to je pre nich v ramci veku fuj 🤣 a asi 9 krat z 10tich neumyvaju kupelku - aj ked aj to uz im zacinam vyhadzovat na oci.
a samozrejme na chalupe kosia, muruju, pilia a sekaju drevo, nosia uhlie....
akoze mne nepride ze toho maju moc, pretoze jednak su dvaja, a jednak naraz toho vela nie je - jeden den to, druhy ono... takze ano, maju cas na kruzky ;)
@ladybird81 opytaj sa co nerobi.... Nakupy, vysavac, umyvanie riadov, prezliekanie posteli, pracka zapnut, zavesit. WC a kupelna na striedacku s 13 rocnym bratom. Pomaha umyt okna. Vie sa slusne obracaj aj v kuchyni. Perkelt, cestoviny, fasirky, palacinky atd. Chodi kosit zahradu s krovinakom. Akurat nenaklada pracku a nezehli
@ladybird81 no u nás je to tak, že spontánne sám neurobí nič. Vidí, že kôš je plný že z neho padá, ale nevynesie ho. Musím mu všetko povedať ( typický chlap) ale keď mu poviem, spraví - uprace si izbu, povysáva dom, spraví nákup podľa zoznamu, urobí si jednoduché jedlo( to aj keď mu nekážem 😅) utrie prach, v lete kosí a zametá. Ináč robí aj také mužské práce, s mužom píli a ukladá drevo a v zime chodí prikladať do kotla. Zatiaľ som mu nikdy nedala čistiť wc a kupeľňu, neviem ako by to dopadlo 😅...ale tak raz aj na to možno príde, zatiaľ je to tak, že to radšej urobím sama.
@ladybird81 mam dcéru, ale to je jedno, rovnako by som vychovávala chlapca. Povinnosti ma rovnaké ako tvoj, upratuje si izbu, stará sa o umývačku riadu - toto väčšinou robí sama od seba, to ma ako povinnosť odmalička.
Občas vari, to ju baví a vie to super..
Ostatné domáce práce ovláda a pomáha ked treba alebo jej povieme. Mame rodinný dom, takže zúčastňuje sa aj tych vonkajších prác...kosí, vie narubat drevo, pomáhala natierať plot, stavať dreváreň (vie používať také tie základné nástroje ako brúska, pilka, skrutkovac, vŕtačka)....
Ja si myslím ze pripravená na život 😃, má 13.
Co jej chcem pridať tak v tých 15 - 16 už nech si perie a stará sa sama o svoje oblečenie.
@ladybird81 Preco mu nedavas robit kupelnu? To je tiez zaklad hygieny. Nemusi mat maskulinny vzor, stacis ty

urobi si sam ranajky a pomaha tiez vonku okolo domu, ked nieco treba