icon

Čo vymyslieť, aby si 13-ročné dieťa začalo upratovať izbu?

7. jún 2023

Pomôžte mi čo vymyslieť aby moje dieťa začalo upratovať svoju izbu?Odmalička bola k tomu vedená,vždy poslúchala.No odkedy je v puberte je ako vymenený človek.Ma 13r a vo svojej izbe uplný neporiadok.Kazdy deň jej hovorím že spinave prádlo nech hodí do práčky,obaly vreckovky a pod do koša,zošity a knihy do skrinky.No nič, všetko má porozhadzane po izbe.Neda sa tam ani kde si sadnúť všade niečo má.Hovori že aj kamarátky to majú takúto izbu,proste ich nebaví upratovanie.Mna zas nebaví už upratovať po nej.Ked neupracem tak celý týždeň má bordel a potom hovorí že si nemá čo obliecť a nič si nevie nájsť.

vamajka
7. jún 2023

Ty kokso tak to je ina kava co tu o tvojej mladej citam. Tez sa za 2-3 roky budes ty robit ako mlada piska no humusacka je.

nevenka
7. jún 2023

@lucka_ke no Ty nie, ale autorke davas v podstate radu, ze nemusi mlada upratat, ze treba byt empaticky. No odtial potial. Autorkina dcera tam ma spinave pradlo pohadzane, obaly od keksov...tak to by som sa pozrela na tu empatiu. Ja tiez nie som zastancom toho, ze kazda smietka by mi mala vadit, ale ked to uz vyzera ako na skladke, tak to uz je moc...Ty si tiez vytrhnes volaco z kontextu.
Manzel a dieta je rozdiel. To k tomu, ako si pisala, ze ci by bolo ok, keby manzel prisiel domov a nepacilo sa mu upratane, tak vyhadze skrine...nebolo by to ok a vies preco? Lebo zena je dospela a snad nema doma svincik a spinave pradlo na posteli. Bavime sa o vychove pubertiaka. Ci ho budes vecne pekne prosit, aby si upratal a on to bude mat na salame. A ked vyrastie, tak tiez bude mat na salame. A nevesticka potom bude pisat na konika, ako si chlap nevie po sebe obal z keksu odniest.. No neviem...🤔

sense
7. jún 2023

Keď ne upratala, tak som upratala ja štýlom odpadkové vrece, urobila som to 2x a raz s tým ze ešte som jej zobrala mobil na týždeň, odvtedy vie ze kým ide k otcovi musí byť izba upratana, ak nie upracem ja ale štýlom ze to už nenájde. U nás sa v izbách neje, a dokonca ani v obývačke nie. Prádlo operiem len to ktoré je roztriedene v koši na prádlo. A ak nechce ist pokrxena do školy tak ozehlene prádlo ai musi hneď upratať Inak ma smolu. A samozrejme ak chce aby som jej povysavala ja, nesmie byť nič na zemi, v opačnom prípade vysáva ona, prach si utiera sama a rovnako si umýva záchod, umývadlo a zrkadlo. Odpustenu ma len sprchu lebo je celá pre sklená ale tiež vie ze pokiaľ po sprchovaní nezomrie vodu tak musí umyť aj tu. Nemá ešte 13, ma len 10 ale puberta a nou už plieskat začína a toto sú veci pri ktorých neustupim a kľudne sa môže aj na usi postavit
Nie som jej sluha a ani nemienim byt otrokom domácnosti

sense
7. jún 2023

@elviku11 inak moja dcéra má takú spolužiačku. Pretože raz sa ma spýtala jej mama ze ci naozaj musí moje dieťa pomáhať doma.
A táto debata s touto mamou prišla potom čo moja dcéra povedala jej dcére keď ju stretli a chcela sa s ňou dohodnúť ci pojdu na plaváreň . A moja povedala ze môže ale ze najprv musí upratať a ponožky poskladať. Takze ze jej ešte zavolá

viestta
7. jún 2023

@lucka_ke nuz teda ,mna raz mama vyhadzala skrinu, kym vybrala zakrutu do bratovej izby, ten uz mal tu svoju vyhadzanu tiez, samoobsluzne. Nezanechalo to na nas ziadnu traumu, naopak je to vesela prihoda z mladosti na ktorej sa bavime cela rodina. A ano, zabralo. Naucili sme sa aspon ako tak tie skrine udrziavat. Niekedy kontroverzna metoda zabera zazracne. Tak ako na nas zabralo to, ze sa pralo len to co skoncilo v kosi na pradlo. Po dvoch tyzdnoch ked dosli ponozky a tricka nam akosi doplo. Doplo velmi ucinne, co sa vobec nepodarilo ked mama za nas pradlo zbierala a nezabralo ani ked nas na to do nekonecna naliehala.
A samozrejme, uznam, ze niekedy sa poriadkumilovnost rodicov priblizuje tyraniu, ale tam je toho tyrania viac a je to komplexny problem, nie je to len vyhadzana skrina.

autor
7. jún 2023

Dnes som jej nazbierala veci do čierneho mechu,keď došla zo školy polovicu z toho upratala,špinavé oblečenie hodila do práčky smeti do koša,druhú polovicu nechala v izbe pohadzane na gauči na zemi a na stole.Pred chvíľou som ju vyskúšala z učiva a povedala som jej nech si uprace aj druhú polovicu bordelu.Normalnym tónom som to povedala,ja nikdy nekricim ani nezvysujem hlas.A ona sa nahnevala začala kričať že má toho dosť že to uprace potom keď jej sa bude chcieť a od nervov hodila zošit o stenu.Toto som ešte nevidela.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
autor
7. jún 2023

@elizabet173 Dneska bola doma po škole neisla nikam pršalo.Trest nedobijem jej kredit alebo jej zvyknem zobrať mobil.No nie nadlho potrebuje mobil kvôli edupage jej tam posielajú učitelia správy o tom čo preberajú v škole aj testy čo má spraviť

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
simca06022011
7. jún 2023

na edupage sa vyhovaraju... edupage mas aj ty v mobile, vidis kolko chodi uloh. Neverim ze kedykolvek tam pridu ulohy, testy.. o com v skole nevedeli. Z kriku si nic nerob. Cize ja napr. dam mobil na pol hodinu,v ypise si vsetko, urobi, odovzdava...
A inak tiez nemam doma nejakeho anjela... ehm.. cize niekedy nepomoze nic, dufajme, ze vyrastu z toho

nevenka
7. jún 2023

@lucka_ke mna teda zaujima, co by si spravila Ty na autorkinom mieste, lebo stale hovoris o respekte, empatii, citlivosti atd. Tak daj postup, co ma spravit. Pretoze zeny tu dali navody, ktorr Tebe pridu nasilne, tak ma zaujima, ako inak by sa to dalo. Nerypem, normalne sa pytam.

sense
7. jún 2023

Keby toto urobi moja dcera raz tak chytim to cierne vreco a vyhodim to. A edupage by mohla mat skurat tak z mojho mobilu

bejbypd
7. jún 2023

Joj edupage sprosta výhovorka🙂)) a necháš sa nachytať...
Na edupage síce pošlú ale aj tebe,ja som to predpísala deťom na papier a nazdar mobil pri učení nepotrebujú🙂
A za zvýšenie hlasu na teba ako na rodiča by mladá dlho spominala

autor
7. jún 2023

@elizabet173 Chodí do školy no aj tak im posielajú učitelia na edupage úlohy aj čo preberali,videá k tomu čo majú pozrieť a potom z toho spraviť test,otázky a odpovede.Ano sama som na deti.
@simca06022011 Mám edupage aj ja v mobile a vždy mi pípne upozornenie fakt veľa veci jej posielajú učitelia,všelijaké videá k ucivu čo majú pozrieť a z toho potom spraviť test.

denisah6
7. jún 2023

@simca06022011 veď ja som tiež nemala bordel, ja som až príliš poriadkumilovná, ale rodičia práveže nikdy neboli prísny.
Zatiaľ pri mojich deťoch pozorujem, že keďže vidia mňa neustále behať a upratovať a celkovo stále niečo robiť, tak moje deti to robia tiež. Niektoré deti sú také tie tichúčko sedím a nič, moji stále niečo, furt nejaká aktivita, furt sa hrajú, samozrejmé v rámci schopností aj upracú po sebe, prípadne pomôžu aj šaty vytriediť podľa farieb keď perieme alebo popárovať ponožky, proste také to detské pomáhanie. Tak som zvedavá, či im to ostane, alebo budem o 10 rokov tiež riešiť chlievik v izbách 😃

simca06022011
7. jún 2023

@denisah6 jaaaj tak to drzim palce :DD

luccija
7. jún 2023

Veď nech zostane o 2 hod dlhšie vonku, ale ma napísať správu aj, keď si v práci!

majulino
7. jún 2023

@elizabet173 ako píšem, momentálne má syn zakázané všetko okrem učenia. Krúžky, telka, notebook, mobil, vychádzky, je bez vreckoveho, zo školy ihneď domov. Zatiaľ bezúspešne... Trvá to cca 2 mesiace. Má svetle chvíľky, že si tak na 3/4 sprace a pár dní drží, ale potom je to späť

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
uprimnazienka
Odpoveď bola odstránená
uprimnazienka
Odpoveď bola odstránená
som_realistka
8. jún 2023

Mne sa osvedčili pravidlá, v izbe neostáva žiadny riad, čo nie je v kosi na pranie neperiem 😊ak nájdem riad, obmedzujeme čas na nete,

luba28
8. jún 2023

nic neurobis,,to musi prist samo

luba28
8. jún 2023

ja som sama si tym presla ako nastrocna,,raz mi mamina vsetko co chytila vyhodila z okna zo 4.poschodia a aj tak to nepomohlo,,,

natalia777
8. jún 2023

MAm 13 ročnu dcéru a keď ma bordel hlavne oblečenie v skrini a kade tade všetko jej vyhadzem na kopu do stredy izby a musí to po pratat čakám kedy ju to prestane baviť lebo ta kopa sa stále zmenšuje čiže ma to účinok 😃

frzeiovn
8. jún 2023

Ja mám toto isté doma. Plus ďalšie dve deti. Beriem mobil kým neurobí poriadok alebo niečo nepomôže. Iná cesta u nás nefunguje.

happy31
8. jún 2023

Môj 6 ročný, vie že si musí večer nachystať. Lebo keď rano zistí že nemá čisté trenky je pozde už nestihame oparať.(urobila som mu to zámerne, potom som akože ešte jedny čisté našla) a to iste 5ročna kde sa vyzlečie, tam nechá ale vie ,že tu svoju obľubenú sukňu ak nedá do koša na prádlo nebude ju mať opratú 🤣. Je to fuška.

Ale vedia, že máme aj poobedia, kedy si povieme že dnes je ťažký deň( sme všetci chorí, do toho ja mám školu robotu a atď, tak upraceme zajtra poriadne , dnes len to čo sa musí.)
A tiež nešli za pekného počasia, keď šli aj kamoši na ihrisko, keď štrajkovali tri dni. Tak im do doplo, popratali sme večer pred spaním spolu, aby na druhý deň po škôlke mohli ísť na ihro. Ale tiež veľa zákazov im bolo fuk. Ihrisko zabralo. Uf

majulino
8. jún 2023

@elizabet173 v prvom mojom príspevku som písala, že sa to všetko začalo až teraz. Jasne máme stanovené pravidlá od úplného malicka. 11 rokov sme nemali žiaden problém až po návšteve u jeho spolužiaka.

Ako jasne, že frflal že musí stále upratovať ale urobil to čo mal hneď.

dievcacitajucelist
8. jún 2023

@bejbypd Toto robila aj mne mama 😂 ma to naučilo poriadok robiť