Čo vymyslieť, aby si 13-ročné dieťa začalo upratovať izbu?
Pomôžte mi čo vymyslieť aby moje dieťa začalo upratovať svoju izbu?Odmalička bola k tomu vedená,vždy poslúchala.No odkedy je v puberte je ako vymenený človek.Ma 13r a vo svojej izbe uplný neporiadok.Kazdy deň jej hovorím že spinave prádlo nech hodí do práčky,obaly vreckovky a pod do koša,zošity a knihy do skrinky.No nič, všetko má porozhadzane po izbe.Neda sa tam ani kde si sadnúť všade niečo má.Hovori že aj kamarátky to majú takúto izbu,proste ich nebaví upratovanie.Mna zas nebaví už upratovať po nej.Ked neupracem tak celý týždeň má bordel a potom hovorí že si nemá čo obliecť a nič si nevie nájsť.
@viestta
@mamelka keď som doma tak syn aj muž normálne jedia v kuchyni, ale keď nie som doma a sú nejaké zápasy a pozerajú ich v obývačke tak dajú si pitie a nejaké mlsky. Už tam potom vidím pohare a misky či taniere ktore veľmi unavení po pozeraní zabudli odniesť
Nedovolím sa im ničoho chytiť kým to tam vidím
@cookie29 presne takto to funguje u nás, mám chlapcov 12 a 18. Čo nedáš do koša na špinavé, nebude oprate. Fungujeme takto už dlho. Ja ráno zapnem práčku, kto prvý príde, preloží do sušičky. Starší väčšinou aj sklada. V izbe si upratujú sami, aj vysávajú. Ja im do toho nezasahujem. Ako si urobia, tak majú. A zistili sami, že upratať musia.
Nič a bude to ešte horšie 😤moja ma čoskoro 17 rokov a izba je jedna veľká katastrofa a jej chovanie he ešte horšie 😤tak som ju nechala tak nech si v tom svinčiku žije keď jej je tak dobre.
Preplesk😃a zaracha tak to riesili moji rodicia. Takze to fungovalo na mna aj surodencov, treba dat detom aj nejaku disciplinu. Vzdy som mala nervy ako dieta, ze musim pomahat a upratovat a nakoniec az ako dospela to chapem, uz mam svoju domacnost , ze urobili to najlepsie, ze ma viedli od malicka k poriadku. A som im zato vdacna....
Nechcem byť zlá, ale chyba vo výchove sa nestala? Dôvera? Láska? Pozornosť?
@bunka1 Je pravda že nemá toľko pozornosti a nemám toľko času na ňu ako keď bola menšia.Som sama na dve deti robím pracu plus mám aj brigádu aby sme si vyzili a vedeli všetko zaplatiť.
@bejbypd U nas to iste.....mama mne a ja detom..vytiahla vsetko, dala na kopu v strede izby, obcas som nejake veci vyhodila z okna😆 a zafungovalo
Milá autorka nie si sama...jeden môj známy je rozvedený... Ma 3 deti pomaly 20 ročnú, 16rocnu a 12ricneho....k tomu poriadku sa u nich nevyjadrujem, on ich ako miluje, bývajú s nim, pritom dve starsie cez týždeň sú v ba ale k téme... Ten bordel po nich co ostáva.. To cigani majú lepší poriadok.... Raz som mu to iba spomenula ze teda poriadok, a vieš čo? On sa urazil na to ze ja ho napomimam...reku máš dospelé deti vypni im WiFi pokým nebudú robiť to čo majú nebudú mať nič... Akože to skúšal ale dopadol tak ze decká sa robili ze ho nevidia, tak s nim zametali ze radšej im zapol WiFi a ja cumela.... Žiadny rešpekt, a ich matka? Škoda slov.... Teraz ani nejaví záujem o striedavu starostlivosť takže aau tak....
S tým si nepomozes. Mám to doma a tiež moje kamošky. Musíme to prežiť
Nedá sa, žeby ste si aspoň raz za týždeň urobili čas iba pre Vás dve? Ze zlepšiť vzťah? Fakt by to mohlo pomôcť... hmm
@elizabet173 tu s tebou súhlasím dieťa sa vychováva od mala 🙂 už 1,5 ročne vie co si môže dovoliť teda u nás som to zbadala hneď a nie v 13
Na tvojom mieste urobím takto lebo krik a bitka neviem ci by zabrala,, zošity a knihy schovaj ja som to urobila a niečo nechala,prádlo som neoprala kým nepriniesla, par veci vyhodila alebo schovala,, do 2 týždňov sa zbadala proste len skúšala odrazu co urobim ale to mala 9 určite jej dávali spolužiaci rozum lebo tam je veľa takých co im rodicia okolo zadku skáču,, z hanbu chodila do školy ze jej chyba učebnica bolo to kruté ale uvedomila si ze z bordelu nič nemá len zle
@zuzulka558 len zle malo byt
Ja mám takého syna, už ma 14. Skúšala som nechať mu prádlo v izbe špinavé, keď to nevie doniesť do kosa. Ale on je schopný obliecť si zablatené a prepotené tepláky a v pohode ísť do školy. Ešte mi da cestou prednášku o prehnanej hygiene, imunite, škodlivosti chémie a pribúdajúcich ekzemoch v populácii. To preto, že je taky múdry. Už vie všetko. Poznámok za neprinesene učebnice už som sa načítala dosť, podľa neho miznú, proste sa deju v škole strasne veci, dnes už ľudia ukradnú aj pracovný list z fyziky. Že to bude na betón v jeho izbe zahádzané je podľa neho vysoko nepravdepodobné. Už sa len usmejem, keď si spomeniem aké to bývalo snaživé dieťa.
Môj syn má 10r ale u nas platia zákazy. Takže kevy mal bordel dostal by zákaz napr ist von. Teraz ma zákaz hrať hry lebo si zhoršil známky. Proste hranice musia byť a dieťa má rodiča rešpektovať ak noe bude niesť následky
Svokor môjmu mužovi ked bol chlapec schovával učebnice ked si ich neodlozil a nechal ho hľadať ich aj celé hodiny. Potom si uz rozmyslel či si ich odloží. Taj isto moja mama sestre vyhodila oblečenie z okna na ulicu 😂to bola hanba pre moju 14sestru. Ja som bola našťastie poriadnejsia
@zuzulka558 Lenže ona bola vychovaná vedela pekné upratať po sebe keď bola malá.Len teraz čo došla do puberty ostala bordelarka.
Ahoj, aj moja to tak robila, že povedala: Mám upratané a išla von. Teraz to robím tak, že prídem do izby, sadnem na posteľ a ona upratuje. A niekedy sa čudujem ako môže niektoré veci nevidieť. Mne to bije do očí a ona si ani nevšimne. Taniere do izby jednoducho nenosí. Robila to a tiež sa hromadili na stolíku, tak musí jesť v kuchyni.
Na otázky typu: Mami nevieš kde mám....? Je jednoznačná odpoveď: Tam kde si si to nechala/ položila.
Kamarátka tak mala dcéru a robila podobne izbu nechala ale robila podobne keď chcela kúpiť oblečenie alebo niečo iné, nekupovala jej skoro rok handry ze sak aj tak je všetko na zemi nie v skrini, ani topánky ze ved ma jedny s tým bordelom jej to stačí atď,, zabralo to po 4 mesiacoch u nej ale fakt ma pkkoj odvtedy ma upratané,, pochopila ze rodicia ju živia starajú sa a ma si to vážiť
@maryetta presne, do bodky suhlasim
To, že si nemá čo obliecť je dôsledok. Ciže nechať tie dosledky a raz na to príde. Možno pred praním upozorniť "Dnes budem prať čierne. čo nie je v špinavom SA nevyperie. Dalsia varka cca o týžden." ... No a potom ked sa začne zhaňať po čiernom crop tope, tak smola, v praní nebol, musí byť u nej. A bez vyčitiek pripomenuť, že si pripomínala, že sa nič nedeje a o týžden sa vyperie.... Nabuduce bude vedieť... Lebo to čo ona nepovažuje za doležite, tak je nedoležite, ale ak su "hanry" doležite, tak aspon v tom začne mať poriadok.....
Naša bola bordelárka neskutočná. Vo všetkom a všade. Zlomilo sa to ale v 11 rokoch. čiže opačne sme to mali.... Su to len obdobia a pohlad na poriadok je velmi subjektivna zaležitosť.
Ak má izbu sama a bordel je len v jej izbe, tak je to jej vec, kým tam doslova nehniju veci 😀 😀 😀 Ak sa o izbu deli so surodencom alebo niekým, tak sa dohodnuť kde je jej bordelove územie a kde bordel nesmie byt, aby neobmedzial spolubyvajucu osobu.
Najlepšie sa dieťa učí na dosledkoch, nie na trestoch. Fakt nevyprate veci, ktore chce, či potrebuje ju dotlačia. Alebo ak sa jej o stol prilepí nejaka oblubena vec apod, tak sa naučí, že ked sa čosi vykydá, tak to treba utrieť..... a tak podobne.....
Pripomínať sa može, ale bez vyhražok, len proste pripomenuť dosledky (nie tresty) a to sa spraví.... Oni tie decka na to prídu same, že čosi musi byť inak,a by mali to čo chcu, či potrebuju...... A nebazirovať na maličkostiach, to je fakt každeho osbna vec ako velmi potrebuje poriadok. Tvorivejšie duše su bordelármi vacsinou.
naša druhorodená fakt bordelárka pred rokom ešte a dnes sama od seba prace a nadava na prvorodenú, že ma neporiadok. No prvorodená stále rovnako je a druhorodená z brutálnej bordelárky zrazu sama prace, vysava a pod.... Teraz sme im prihodili tretiu do izby a už nosom kruti druhorodená, že neskutočný neporiadok tam vždy maju, od kedy je tam ona, tak jej len pripomeniem, že pred rokom by si to ani nvšimla, že bola presne taka ista 😀 😀 😀 😀 😀
Akoby ste písali o mojej 11ročnej. Presne kópia vašej, nepomáha nič a ak už mám fakt nervy, zoberiem všetko na kopu, dám do jedného vreca ze to ide do kontajnera, tak potom horko ťažko, ale uprace.
@najjulinka Ja jej pripomínam že idem dať prať nech zanese špinavé prádlo do práčky.Povie že potom a potom na to zabudne.Ma sama izbu v celom dome je poriadok len v jej izbe bordel

@mamelka ježiši, dcéra bude písať sem na koňa, že mama ju terorizuje podľa toho čo radia cudzie ženy 🤣🤣🤣