icon

Dcéra chce prestúpiť na inú školu

a_adamcova
15. dec 2022

Ahojte,
už sa pár krát stalo, že dcéra spomenula, že by chcela prestúpiť na inú školu. Vždy to boli podľa môjho názoru malichernosti.
Včera s tým však prišla znova. Momentálne chodí do 7.ročníka.
Ja som z toho celkom prekvapená, lebo som mala pocit, že sú ako kolektív OK.
Cez prázdniny chodievala so spolužiačkou von, aj teraz sa navštevujú a chodia von. Takže sa tam nič nezmenilo.
Pýtala som sa jej na to, aký má dôvod. Vraj nezapadá do kolektívu - cíti sa z kolektívu odstrčená.
Doteraz mala najlepšiu kamarátku spolužiačku - ale dlhšie to medzi nimi škrelo, až sa nakoniec pohádali. To dievča je proste žiarlivé, to som si všimla, už keď k nám chodila na dcérine narodeniny, úplne jej vadilo, keď sme jej dávali darčeky.
Momentálne jej to dievča znepríjemňuje každý deň - vraj jej berú peniaze, papuče jej schovávajú. Smejú sa na nej, šuškajú si a podobne.
Dohovárala som jej, že proste len žiarli a nech si to nevšíma - ale asi jej to nejde. Vraj majú nejaký triedny chat a ju z neho vynechali - nakoniec ju tam jedna baba pridala, a aj tak ju stade vyhodili. Ja sama som bola na škole šikanovaná - teda to sa s týmto nedá ani porovnať ale viem ako mi ubližovalo, že ma mama nebrala vážne a nepreložila ma na inú školu aj keď som sa jej prosila. A dodnes sa na ňu veľmi hnevám za to, pretože ma to poznačilo - trpieť 4 roky šikany zanechá následky na každom :/
Viem, že pri dcére to nie je také hrozné, sama to priznala, že to nie je také šikanovanie. Len sa cíti byť odstrčená a že tam nezapadá.
Vysvetlila som jej, že nie je isté, že v inej škole zapadne, deti sa tam už poznajú, ona príde úplne nová tam. Musela by každé ráno chodiť pešo oveľa väčšiu vzdialenosť ako doteraz - teraz má školu rovno pred barákom.
A jej ranné chystanie je peklo, doslova.... vstane úplne na poslednú chvíľu.
Ona na tom však trvá.
Ja som priklonená k inej škole, skôr kvôli učiteľom - na tejto žiadny záujem o to, aby dieťa niečo naučili. Len nahádzať známky. Či rozumie učivu alebo nie, bohužiaľ jej problém. A ani keď poprosí o vysvetlenie, tak nič. :/
Je možné dieťa preložiť aj počas školského roka na inú školu? Čo by ste robili vy?

Strana
z2
deti95060810
15. dec 2022

ak preložiť, tak potom počkaj na koniec roka... možno si to dcéra ešte rozmyslí.
nemáš tam niekde poblíž súkromnú školu? Učitelia tam majú troška iný záujem o vedomosti detí...

denkatn
15. dec 2022

pocuvala by som svoje dieta, je to jej zivot, skusila by som to.

vsicka036
15. dec 2022

@a_adamcova tak ja by som to riesila hned, nech moze ist od polroka. Ved chce, neciti sa tam dobre. A vydrzat tam pol roka bude mat tazke.

luccija
15. dec 2022

@a_adamcova kamarátka teraz riešila podobne s dcerou tiež 7 r. zlý kolektív vždy sa spolcia 2 baby proti 3, ale hlavne kvoli integrovanému chlapcovi, ktorý robil zle v triede, navštevuje psychológa a pod...prestupila a to isté v bledomodrom dievčatá je príliš neprijali, 7 ročník to je puberta v plnom prúde samé nepríjemnosti.
Riešila si to s triednou, že jej miznú peniaze to je závazne.Dala by som si stretko s triednou môže spraviť triednicku hodinu, alebo zavolať tu spolužiačku a vyrozprávať si to.Ale zase, keď chodí do školy s nechuťou to je problém.
Kľudne sa môže stať, že rovnako nezapadne do kolektívu a tie 2 r len pretrpi.Ty to berieš o to viac osobne, že si si tým prešla.Ak na tom dcéra trvá choď do toho, ale je tam tak isto veľké riziko a prestúpiť môže až od septembra nie?
Ale prvé by som išla za triednou.Je to citlivý vek a deti chcú veľmi niekam zapadnúť, mať kamarátky...len, aby nemala ružové okuliare a po prestupe nebude tak isto spokojná.

barbora0308
15. dec 2022

@a_adamcova co tak to najprv skusit riesit s detskym psychologom? Najprv sa s odbornikom porozpravaj ty a nasledne, ked uzna za vhodne, tak aj dcera. Mimochodom, je skvele, ze to riesis!
Neriesila by som to vsak hned zhurta presunom, dcera sa predsa tiez musi naucit, ako to v zivote chodi, ako sa voci neprajnikom obrnit a ze utek, nie je vzdy to jedine riesenie. Drzim palce, nech to dopadne dobre a nech je dcera spokojna 🤗!

mnamko
15. dec 2022

@a_adamcova vyhovela by som dcere,ja som tiež prestupila a bolo to najlepšie rozhodnutie

srnka90
15. dec 2022

@a_adamcova Tiež by som počúvala dcéru. Ja som chcela zmeniť strednú školu, nechala som sa presvedčiť a dodnes to ľutujem. 😔

kristinapetronela
15. dec 2022

Jasné že ju prelož .u nás tak suseda má dcéru ,robia jej zle a chcela by tiež prestúpiť .trápi sa tam .tak prečo nie

olimuc
15. dec 2022

Nenavidela som svoju strednu skolu a chcela som prestupit, nebolo mi to umoznene, pretoze prestizna skola atd. Nerada na to spominam. Ovplyvnilo to cely zivot aj rodinne vztahy. Chod z dcerou k psychologovi ale urcite by som moznost prestupu zvazila. Mozno to nie je len o nejakom chate alebo malichernostiach … a psychologovi mozno povie aj co tebe nie.

a_adamcova
autor
15. dec 2022

@luccija Veď práve, ja si to uvedomujem, že prestup vôbec neznamená, že to bude iné, môže to byť dokonca oveľa horšie... Rozprávala som sa s ňou o tom včera, aj to som jej pripomenula že na inej škole môžu byť s učivom úplne niekde inde, a teda by to pre ňu znamenalo, že by sa to všetko musela naraz doučiť.

a_adamcova
autor
15. dec 2022

@barbora0308 veď práve, že to nie je zhurta, už sme to riešili minulý rok, aj tento školský rok sme to už riešili, že proste deti sú zákerné a inde môžu byť ešte horšie ... Ja to až tak dramaticky nevidím, ale jej pocity nechcem brať na ľahkú váhu. To čo necítim a nevidím ja, vidí a cíti ona.

tanyan
15. dec 2022

Napísala si: "Momentálne jej to dievča znepríjemňuje každý deň - vraj jej berú peniaze, papuče jej schovávajú. Smejú sa na nej, šuškajú si a podobne."
Toto je šikana a je nevyhnutné to riešiť.
Nám na rodičovskom hovorila triedna, že už požiadala o zaradenie triedy do programu na skupinovú diagnostiku, aby vedeli ako riešiť takéto manipulátorské praktiky jedincov v kolektíve. Najskôr však musí byť identifikovaný konkrétny typ manipulátora a potom navrhnuté konkrétne postupy.
Porozprávaj sa s triednou alebo výchovnou poradkyňou a ak nebude z ich strany záujem o rýchle riešenie, tak sa informuj na potenciálnej novej škole kedy a ako by mohla dcéra prestúpiť.

rheia27
15. dec 2022

no podla mna to sikanovanie je a urcite by som to riesila hned

a_adamcova
autor
15. dec 2022

@olimuc Nechce o psychológovi ani počuť. Pretože to berie, ako keby chyba bola s ňou, v nej. Akoby bola divná ... nútiť ju do toho nebudem

luccija
15. dec 2022

@a_adamcova presne to mala kamarátka.Jej dcéra chcela veľmi kamarátku s ktorou by išla do kina, korčuľovať.Ona je dosť introvert všetko berie osobne každú vetu, hádku zo školy príliš prežívala.Boli aj u školskej psychologicky, lebo k bežnej sa kvôli termínu nedostali tá zhodnotila, že je príliš citlivá a musí prísť aj krok od nej, aby viac zapadla do kolektívu tiež riešili to šuskanie, že keď príde cez prestávku k dievčatám rozprchnu sa a najlepšia kamarátka si našla druhu a niesla to zle ale dcéru bolievalo brucho, v septembri nespávala tak sa rozhodli pre zmenu.Kamaratku si tak isto nenašla, ale aspoň sa zbavili rusivého spolužiaka, ktorý im robil zle.Oni v tomto veku sú príliš nedotklive, urazave...tie prezuvky, peniaze hned ries.Ono aj dcéra musí nájsť silu sa za seba postaviť nie každé dieťa to vie, ale do budúcnosti sa jej to len zíde.Dala by som stretko u ucitelky a rozhodla sa.

a_adamcova
autor
15. dec 2022

@tanyan Ďakujem, skúsim ešte zájsť zajtra za triednou. Už som to s ňou riešila pred mesiacom, keď sa jej smiali pred celou triedou, že vraj smrdí ... čo je absolútne nemožné, pretože by som to cítila aj ja, a ja som na také veci vysoko háklivá.

vevesh
15. dec 2022

@a_adamcova tiez som si presla 9 rocnou sikanou v skole a mam to podobne ako ty- nechala by som ju prestupit na druhu skolu hned teraz od pol roka. Tiez som mala spoluziacky, ktore prisli po roku, dvoch do zohrateho kolektivu a v pohode. Samozrejme, ze nie kazdy s kazdym si sadne, ale zvacsa sa najde jedna dusa, s ktorou si bude mat co povedat na novej skole. Moja dcera menila 4x skolu do 7 triedy a este ju minimalne 1-2x caka menenie kolektivu a v pohode. Deti, aj ked v puberte, su "plastickejsie", skor sa prisposobia novemu, zvlast, ked to aj sama chce🙂drzim place.

a_adamcova
autor
15. dec 2022

@luccija Ďakujem, skúsim sa dohodnúť s triednou ohľadom stretka. A možno by nebolo od veci ak by išla aj dcéra so mnou. Ona je taká, že nepovie, lebo nechce byť žalobaba. Ústa si otvoriť vie, to sa nebojím. Ani nedáva najavo, že ju to štve, ale vo vnútri ju to zraňuje a bolí.

janage
15. dec 2022

Psychológa jej podaj ako niekoho kto jej poradí ako v takých situáciách adekvátne reagovať. Ako sa brániť.

kakika007
15. dec 2022

@a_adamcova urýchlene riešiť s triednou učiteľkou. Na škole sú tiež psychológovia, sociálny pedagóg a istotne výchovný poradca. Tí sa musia zaoberať takýmto závažným problémom. Robia sa rôzne sedenia jednak s dotyčným žiakom a jednak s triedou. Veľakrát to pomáha, ale dcéra si nesmie nechať robiť zle a musí to riešiť s učiteľkou ci výchovným poradcom.
Aj jav triede stále niečo riešim a to mám len piatakov. 7.rocnik je čistá hrôza, des. Treba dcéru podržať, počúvať veľa sa s ňou o tom rozprávať a ak bude treba, presun na inú školu. Presunúť sa da hocikedy počas školského roka.

luccija
15. dec 2022

@a_adamcova psychológ jej pomôže, lebo aj ona možno robí chyby v komunikácii naučí ju ako sa obrániť, alebo si nerobiť z toho hlavu.Kamaratka sama začala chodiť k psychologicke, lebo bola už na nervy z dcéry, že každý deň po škole ju už čakala a spustila všetko negatívne, kto čo povedal, chcem kamarátku, je taká zvláštna povaha podľa mňa dosť majetnicka a manipulativna má kamarátku a uráža sa, keď ide s niekým iným von je dosť mimo čo sa týka soc.vazieb.Povedala, že viac spraviť nemohla povahu dieťaťa nezmení.Pokym ostatní toho spolužiaka nebrali negatívne ona veľmi.Ze ju rusi na hodine, vykrikuje a ona nepočuje no taký malý trpitel, ktoremu nikdy nikde nebude dobre.V učiteľke by mala mať dôveru choďte spolu, alebo napis najprv učiteľke čo chces riešiť.
Tie deti majú často vyfantazirovane ako by to malo byť všetci sa máme radi, dobrý kolektív žiaľ už ani medzi deťmi to tak nie je.Dajte si limit mesiac, dva nech nemá pocit, že to neberies vážne a uvidíte...

lulabelka
15. dec 2022

My sme riešili niečo podobné na jar. Dcére skrývali telesnú, nikto sa s nou nesmel rozprávať, šuškali si, atď. Bola z toho veľmi smutná, nechcela chodiť do školy. Ťahala som z nej ako z chlpatej deky, čo sa deje. Nechcela, aby som to riešila s triednym, lebo sa bála, že sa to este zhorší. Dohodli sme sa, že tomu dáme max.2 týždne, ak sa to nezlepší, idem za triednym. Skupinka, ktorá jej robila zle bola presvedcena, ze to doma nepovedala. Nakoniec sa to vyriešilo tak, že brat (vtedy prváčik) nabehol za spolužiačkami a povedal im, ze ak neprestanú jeho sestru šikanovať, bude zle. Čuduj sa svete, prestali, ked im došlo, ze o tom vieme a chceme to riešiť. Od vtedy je pokoj.

luccija
15. dec 2022

@lulabelka super riešenie.Mozno, keď sa stretnú u riaditeľky spolu správanie sa zmení.Nam povedala riaditeľka, že 7 r je najhorší čo sa týka zmien správania, kolektívu

a_adamcova
autor
15. dec 2022

@kakika007 Ďakujem krásne ...

lulabelka
15. dec 2022

@luccija nasa bola piatacka, teraz sú siestaci. Ale pre to dieťa je to fakt riadne tazke byt v takom prostredí. Ale jednoznačne som za, aby sa to nejako riešilo, nenechať to len tak, pretože tie deti potom naberajú na sebavedomí a stupňujú svoje ataky, lebo však nikto nic

namornicka
15. dec 2022

@a_adamcova umozni jej prestup, uz len kvoli tomu, aby ti raz nevycitala, ze ta o to ziadala a ty si jej nevyhovela. Povedala si jej ake rizika to moze mat, je to ak 50 na 50, nikdy nevies ako to vypali. Ona sa rozhodla a nesie za to trochu aj zodpovednost
Postup je taky, ze zavolas alebo napises vedeniu novej skoly a zistis ci maju miesto a ci ju zoberu. Ak ano, povedia ti ake kroky treba podniknut a od kedy moze nastupit. Az potom to oznamete v terajsej skole.

namornicka
15. dec 2022

Poznam deti co im prestup pomohol a poznam aj takeho, co bol do pol roka naspat v povodnej skole

dagmarovita
15. dec 2022

Vobec nerozumiem prečo tolko detí a mladeže zažíva také traumatické vztahy v kolektívoch vo výchovno-vzdelavajucich instituciach. Dufam, ze to neni tak časté ako to vyzerá, ze niekde to je aj v norme.

a_adamcova
autor
15. dec 2022

@namornicka Dnes to hovorila triednej, samozrejme to zbagatelizovala ... Vraj nech nejde, toľko bolo. Žiadne riešenie nič. ... učím ju odmalička si riešiť problémy sama, pokiaľ to je v rámci normy, preto išla za učiteľkou dneska. Som jej to včera navrhla, nech jej to skúsi povedať.... vraj to zľahčovala celé :/ Porozprávam sa s ňou ešte keď prídem z práce, a zajtra zavolám do druhej školy. Akurát rozmýšľam do ktorej. Je tu jedna súkromná, v ktorej majú učitelia perfektný prístup k deťom - ale vraj sú tam problémové deti, neviem čo je na tom pravda. A potom klasická škola, kde sa však bojím tých učiteľov, že to bude prístup z ich strany zasa taký istý

lentilka1994
15. dec 2022

@a_adamcova brat prestupoval na onu skolu na konci polroka a nebol problem

Strana
z2