icon

Dcéra v puberte sa stále viac vymyká kontrole a ja na to nemám čas ani energiu

mamina172
31. mar 2022

Ahojte mamičky, pred niekoľkými mesiacmi som sem publikovala fórum o mojej tínedžerke a jej výtržnsotiach na ktoré som dostala veľa reakcií a rád ktorými som sa snažila riadiť no márne. Za tých desať mesiacov aj mimo všetkých mojich snáh sa veci len zhoršujú. Pred niečo cez pol rokom začala domov nosiť všelijaké pochybné predmety a keď som sa do toho trocha pozrela na internete prišla som na to že sú to nejaké satanistické rituálne veci, no poviem vám skoro ma kleplo. Keď som sa ju pokúsila konfrontovať skončilo to len ako jedna obrovská hádka a nebavili sme sa niekoľko týždňov. Keď sme z jej správanie boli s priateľom už úplne zúfalí prešli sme jej izbou a našli cigarety, polovipitú fľašku alkoholu a dokonca m*a*r*i*h*u*a*n*u. Stále sa viac a viac zhoršuje v škole, stále je len vonku a otvorene ignoruje našu existeniu. Nie je s ňou reč a nedá sa dohodnúť. S priateľom mám 14 týždňového synčeka. Cítim sa ako by som pri ňom omladla o desať rokov. No rozhodne to nie je jednoduché a každým dňom som viac a viac unavená. Na dcérine výstrelky už jednoducho nemám energiu. Napadlo nás že možno je to tak aj lepšie, že si všimne že takto našu pozornosť nezíska. Namiesto toho som zistila že nejaký spôsobom obnovila jej kontakt s otcom ktorého naposledy videla keď mala 12 a bojím sa že sa jednoducho jedného dňa zbalí a rozhodne sa odísť k nemu. Nie že by som mala niečo proti tomu že jej konečne venuje pozornosť, ale ja som bola tá ktorá sa s ňou trápila celý život a skutočne jej chcem pomôcť aj teraz.

lunademonica
1. apr 2022

@mamina172 Presne takato som bola ja v jej veku. :D proste sa citi nepochopena a nemilovana rodinou + objavuje svet. Len jej prosim nezakazujte chodit von! To iba zhorsite vas vztah. Nekritizujte ju, nevyryvajte blbymi otazkami typu "ty si pila?!" bla bla. Len ju nechajte pocitit vasu lasku a prijmite ju taku aka je aj s tymi "satanistickymi" vecami. Nebojte sa, nikoho nezabije....a vyrastie z toho. Ja som bola taka ista, dnes mam uspesnu karieru novinarky, muza a dieta.

lunademonica
1. apr 2022

@mamina172 inak marihuana je bezpecnejsia ako alkohol keby nieco 🙂 no stress. Mam to oskusane.

19zuzi67
Autor odpoveď zmazal
lunademonica
1. apr 2022

@dievcacitajucelist a diktatorov ma kto rad? Zobrat jej socialnu kontakt s jedinymi ludmi kt jej rozumeju je dobra p*covina a mamicku totalne znenavidi. Emocie sa nedaju riesit prikazom. Tato komunisticka generacia hroza....

lunademonica
1. apr 2022

@mamina172 este vam poradim, kurz nevychova.cz. na nezaplatenie! Ziskate cenne info aj pre to druhe dieta 🙂

dievcacitajucelist
1. apr 2022

@lunademonica aka komunistická ??? 😁😁😁 ďakujem za kompliment...niekedy prave taketo "diktatorstvo" na chvíľu pomôze....

lunademonica
1. apr 2022

@dievcacitajucelist a v com konkretne pomoze?? Ze bude decko este viac nenavidiet svoju mamu?
Tinedzer je skoro dospely clovek, o to viac je mu neprijemne "posluchat" autority, hlavne ak ma iny nazor/potreby. Potrebuje sa osamostatnit, potrebuje postupne skusat a preberat za seba zodpovednost. Nemoze zit v klietke pod kontrolou a potom v 18 alebo 25-tke byt vypustena do sveta. Ak chce mat matka s dietatom kamaratsky vztah, tak tresty a zarachy tam nemaju co robit, lebo kamarati sa netrestaju. Hovorim z vlastnej skusenosti. Ja som sa zlepsila ked som odisla z domu a mala totalny pokoj od diktatorsjej rodiny, zrazu som nepotrebovala ani alkohol ani nic ine "zle".

vanilka83
1. apr 2022

Vyzerá to tak ze v jej živote nezvládla veľa vecí vás ťažký rozvod, tvojho nového priateľa a malé babo,na ktoré určite žiarli aj keď ti to nepovie,na 16 rokov je to aj dost,hlavne jej vysvetli,ze tie veci co si nasla mozu velmi ublizit jej a aj celej vasej rodine a aj bábätku,opytaj sa jej ci by to vazne chcela, ocividne ma pocit,ze jej vobec nerozumies,preto sa tak sprava ako sa sprava sorry, ale nechala si to zajst az moc daleko a tu na konovi hladas rady,u seba hladaj,lebo si ju nechala az moc daleko zájsť, taketo deti koncia velmi zle,bud na drogach,predavaju sa na ulici,atd atd
tie rady co tu citam,akoze sorry,ale teraz je uz neskoro davat jej hranice,zaracha,tresty atd atd...to budes uz len olej do ohna prilievat,v prvom rade sa vykasli teraz uplne na vsetko a zachran si dceru a lasku medzi vami,zober uz konecne svoju zodpovednost za nu a za vas vztah do vlastnych ruk a pekne pomaly postupne na nu ziadne hrrrr akcie,zacni sebou,zacni sa menit a tvoje správanie k nej jednoducho uz dnes zacni byt na nu mila,usmiata a ked niekam zasa pojde ,alebo bude odvravat, alebo sa hadat neoponuj jej,nechajto tak a s usmevom ju pozdrav jemne jej mozes dat pusu na lice nechod s nou do konfrontacii vobec sa s ňou nerozprávaj iba ak ona sama zacne a iba milo odpovedaj a opakuj to denne,ona spozornie,vsimne si to hned a po par dnoch zas môžeš pridať ,keď príde domov, ako sa mala,vecer jej mozes prist dat pusu na dobru noc,po par dnoch ju len tak z nicoho nic obim a pohlad,je velmi dolezite byt teraz ticho teda zbytočnes nou nekomunikuj,len pocuvaj a milo odpovedaj,bud tichym priatelom,neskor zas po par dnoch prid k nej do izby a sadni si k nej a povedz jej ze si tu vzdy pre nu ked ta bude potrebovat,ona vazne teraz na krik tresty zaracha a zakazy nebude reagovat,len horsie to bude ver mi,viem to,chce v tomto komplikovanom veku len citit,ze si tam pre nu,ze nie si jej nepriatel,ale priateľ a laska a chapava mama ktora stale nevycita a nekrici a nezakazuje vsetko a po case sa ti sama otvori a rozpovie co ju trapi co jej vadi co potrebuje, co mozte spolu zmenit na vasom vztahu,uvidis pojde to takto len k lepsiemu,o lasku sa treba starat aj o tu materskú...keď toto dáš vyhrala si a potom ju nezabudni vždy večer keď pojde spat uistiť,ze ju ľúbiš ako svoje prvorodene dieťatko,že vďaka nej si zažila aké krásne je to byť mama prvý krát, každý večer pusu a objatie.Vzdy keď pojde von pusu a objatie a keď to bude už fajn nastaviť si zdravé hranice,spolu sa dohodnúť na večierky,na tom ,že si nebude nosiť domov už žiadne také veci ako si spomínala atd atd...držím vám veľmi palce !❤🙏

dievcacitajucelist
1. apr 2022

@lunademonica Ty mi to nemusíš vobec písať ja mám 16-ročného syna a dokonca aj sama si ešte pamätám na svoje pubertalne obdobie....pekný deň 🙂

lucifuk212
1. apr 2022

@dievcacitajucelist tak to ste na velkom omyle s tou diktatorskou vychovou. Takisto som bola vychovavana, prikazy rozkazy a zakazy a jedine co z toho mam, je tazka nedovera a zly vztah k vlastnej matke a to ze som v puberte robila este viac napriek. Ako bolo pisane vyssie, slecna sa zrejme citi nepochopena a odstrcena vlastnou matkou, a to, ze dostane k tomu zrazu diktatorsku vychovu cely vztah len uplne znici.

mamca321
1. apr 2022

Odporúčam prečítať knihu českého psychológa Pohodové rodicovství. Dcérine správanie je len dopad výchovy, kde nie je dôvera medzi rodičom a dieťaťom vybudovaná. A jej správanie? Úprimne, kedy ste ju naposledy pomojkala? Viem, že má 16, to neznamená, že to nepotrebuje.. Pochválila, povedala jej, že ste rada, že ju máte? Musela očividne zájsť do extrémov aby dosiahla svoje. POZORNOSŤ.

lujza123
1. apr 2022

@mamina172 myslím ze tvoja dcéra zas nerobí nič tak netradičné, k búrlivej puberte občas patria aj cigarety, alkohol aj tráva, satanisticke predmety co tým myslíš? Lebo pre niekoho je satanizmus aj Harry Potter ci tarotove karty.

Nerozmýšľala si nad nejakým dobrým terapeutom, psychológom. Niekto kto sa venuje aj manželskej poradni, parovej terapii. Takáto terapia je vhodná na všetky rodinné vzťahy. Niekedy sa dvaja ľudia nevedia porozprávať, pochopiť bez toho aby to skončilo hadkou, s pomocou terapeuta to ide. Nájsť si znova cestu k sebe.

Áno mladá vymýšľa, ale čo je za tým? Ono je jednoduché to hodiť na mladú aká je hrozna, neznesiteľná, nezvladnutelna, ale ruku na srdce myslíš ze tvoje správanie k nej je úplne bez chyby?

Je tu medzi nedávnymi diskusiami jedna téma kde píše mladá 17 ročná kočka, je jej ľúto ze mama jej nikdy neopere, nenachysta jest, neustelie postel ale nového priateľa obskakuje, vyvara mu, večeru dava na stôl aj riady po ňom sprace..... Proste z pohľadu dospelého taka blbosť, však 17 tká si vie navarit aj sama a zamilovaná žena rada obskakuje chlapa ale pre tu mladu je to veľmi bolestna skúsenosť. Mladá žena je napoly dospelá, napoly dieťa, ešte stále občas potrebuje mamu ktorá ju pred spanim objíme a pohladí po vlasoch na dobrú noc

Ci to u vás dcéra nevníma nejako podobne, že vy ste nová rodina kde ona už nepatrí. Ze ti na nej všetko vadi atď.

lujza123
1. apr 2022

@bosorka2302 keď robíš v diagnostickom centre aký máš pocit z tých dievčat?
Lebo ja som chvíľku robila s takýmito deckami (chalanmi) a teda prišlo mi 10 % z nich malí nejaku prirodzenu poruchu osobnosti ale zvyšných 90% sa tam dostali len ako následok zlej výchovy a zlého rodinného prostredia - nezáujem, alkoholizmus, násilie. Bolo mi z toho smutno, v polepšovni mali skončiť ich rodicia za to čoho sa dopustili pri (ne)výchove detí.

bosorka2302
1. apr 2022

@lujza123 ano presne taky pocit mam aj ja z toho. Rodicia chcu zazraky za 3 mes co zbabrali za cely zivot. A dost deti ma aj poruchy soravania

dievcacitajucelist
1. apr 2022

@lucifuk212 Čítanie s porozumením ste určite v škole mali....píšem to ako druhu možnosť aj to iba v rámci ktratkeho obdobia pravidla a disciplína nikomu neublížili....a vypnutie WiFi ešte nikomu neublížilo...

mamina172
autor
1. apr 2022

@barbi789 áno má frajera ktorý je mmi veľmi nesympatický ale nechcem jej o tom príliš hovoriť aby som to medzi nami ešte viac nepokazila

mamina172
autor
1. apr 2022

ďakujem vám všetkým za vaše rady veľmi si toho cením, mnohé ma skutočne dojali

luccija
1. apr 2022

@lunademonica to, že ty si z toho vyrástla je super, ale nie všetci majú to šťastie.Nikto nehovorí, že ju izolovať doma, ale ak to ide viac ju zapojiť do diania rodiny.Nie povinnosťami, ale spoločné aktivity...

luccija
1. apr 2022

@mamina172 drž sa.Dievcata bývajú voči mame veľmi kriticke, ale verím, že ak ju občas pochvális, či pôjdete spolu na nákupy, tak sa ťa bariéra zlomí.
Moja kamarátka mala druhé dieťa po 16 r s druhým partnerom jej dcéra sa veľmi tešila nemali žiadne hádky, ale raz sa jej zdôverila, že sa veľmi boji, že už budú oni 3 nová rodina a ona bokom.Jej otec mal tiež už novú rodinu.Kamaratka potom vždy raz za čas chodila iba s ňou do kina, na pizzu

aaao
1. apr 2022

@mamina172 to dievca doslova zobre o pozornost svojej mamy a matkina reakcia je ze “takto nasu pozornost neziska” 🙈🙈🙈
Ako sa jej venujes? Ako travite spolocny cas?
Nie je to nahodou tak ze si zijes novy zivot s priatelom a babatkom a na mladu sa len steka? Preco mas zle znamky? Preco si prisla neskoro? Preco neupratujes? Budes mat zaracha! A podobne?
Ako sa ma citit? Je jasne ze hlada miesto kam zapadnut. Ja si stale stojim za tym ze zle dieta neexistuje. “Zle” dieta potrebuje len viacej pozornosti a lasky.

petkavka
1. apr 2022

@mamina172 Ahoj - krasne je, ze sama si nam napisala, co sa deje: Ty nemas na dceru cas, teraz mas novu rodinu, noveho otca, nove dieta. Dcerka reaguje uplne adekvatne k danej situacii: 1. vzdor 2. unik (cez alkohol a drogy) 3. rezignacia ( tak uz jej ostava len ten otec). Zaver: dcera je upne ok, ale ty potrebujes prehodnotit svoj postoj. Vyhrad si kazdy den 1 hodinu Len pre dceru. Ak to nedokazes, tak sa zmier, ze si si stratila dceru. Ale je nestastne vlastne zlyhanie prenasat na dieta.

makova333
1. apr 2022

@mamina172 prisla si si po rady, povhopenie, pomoc a dostala si taku psychicku nakladačku, ze az... Nerozumiem a nechapem tomu ludskemu zlu, ktore dokazu spravit ženy inym zenam, matkam, ktore sa pre nieco trapia. Pri 14 tyzdnovom bábätku som ani ja nemala energiu a cas na nic navyse, lebo kolotoc prebdenych noci a starostlivosti o deti a domacnost spravia svoje. Nikde nepises, ze sa dcere nevenujes (pozornost, obatie atd) , ale viackrat si z toho bola obvinena... Dcera pravdeoodobne naozaj ziarli, lebo doteraz sa svet krutil okolo nej, venovala si pozornost iba jej, co sa s prichodom surodenca zmenilo. Takze.jej ego dostalo slusnu nakladacku. Ale to by sa dialo aj keby je to vlastny surodenec a ona ma 3,4,5 rokov. Otca kontaktovala preto, aby zas bola stred vesmiru, kedze otec asi ine dieta okrem nej nema a aj preto, aby ti ublizila, nastvala ta, lebo ona sa citi ublizena (nie, nie je to tvoja vina). Moja rada, ak sa s dcerou neda rozpravat, vyhladaj zrucneho psychologa, najskor sama, potom s dcerou.

janage
2. apr 2022

@lunademonica predpokladám, že tými radami ako nezakazuj, púšťaj von, neobmedzuj, neboj sa, ona iba skúša sa riadili aj rodičia toho dievčaťa čo s partiou šikanovali menšie dievča. Celé burlivo medializované nie tak dávno.
To, že ty si sa z toho dostala bez ujmy, no mala si šťastie.
Ja poznám prípad, kde tá "bezpečná mariska" spustila takú ťažkú psychickú chorobu, že mladý človek podľa dr. už nikdy pracovať nebude. Má doživotnú diagnózu. A naozaj celá rodina sa trápi už pekných pár rokov.
Tým vôbec nechcem povedať, že alkohol je OK.

andreatytler
2. apr 2022

@mamina172 Myslim ze dcera ma panicky strach z toho ze ju vy traja uz nepotrebujete a ze k vam nepatri. Je piate koleso na voze a tak hlada zufalo nove miesto kde by nasla novu rodinu a prijatie a preto kontaktovala otca.
Ono by sa mohlo zdat ze 16 rocna je uz dost samostatna a sebeista ale v skutocnosti je clovek v tom veku nesmierne zranitelny.

Opytaj sa samu seba co vlastne je tvoj problem. Potrebujes dceru kontrolovat alebo ta trapi ze si spolu nerozumiete. Uprimne a z duse sa nad tym zamysli a ak je to to druhe, tak jej povedz ako sa citis a co ta trapi. Hovor o sebe. IBA O SEBE. Ziadna kritika jej spravania, ziadne vycitky. Nieco ako: "Janka, mam velky strach z toho akym smerom sa ubera nas ztah. Nesmierne ma to trapi a popravde nemam ani sajnu ako to zmenit. Velmi ta lubim. Teba asi trapi ze mam teraz nove babatko a bojis sa ze ta uz nelubim. Je mi velmi luto ak som ta v poslednej dobe zanedbavala a nechapala tvoje probemy.
Akakolek bude jej reakcia, nenechaj sa strhnut do hadky. Povedz jej len tychto par viet. Na zaciatok nepotrebujes 3 hodinovy rozhovor.

Inac nadpis tvojho prispevku hovori sam za seba. Je uplne normalne ze pubertalne dieta sa vymyka kontrole. Tak to ma byt. Musis to prijat. Doveruj jej. Akonahle prestanes so snahou nastolit kontrolu, budes mat ovela viac casu aj energie. To ale neznamena jej nechat uplnu volnost. Vytvorte si nove pravidla a hranice ale tak ze sa na ich tvorbe bude podielat rovnakym podielom aj dcera. Zapoj ju do procesu. Povedz svoju predstavu a opytaj sa jej na predstavu a potom hladajte kompromis. Ty chces aby bola doma o 21:00 a ona o polnoci... skuste sa dohodnut na 22:00.

andreatytler
2. apr 2022

@mamina172 Pises tu ze si sa snazila riadit radami ktore si dostala v predchadzajucej diskusii. Citala som tvoju predcadzajucu diskusiu, kde si bola este len tehotna. Zaujimalo by ma ktore rady si aplikovala, lebo ti tam radili dost rozdielne veci. Od preplesku, cez psychologa az po travenie spolocnych chvil. A tiez si myslim ze akukolvek radu si aplikovala doteraz, tak to treba zmenit, kedze to nikam nevedie.

makova333
2. apr 2022

@petkavka Toto nikde nenapisala a ani z kontextu nic take nevyplyva: "Ty nemas na dceru cas, teraz mas novu rodinu, noveho otca, nove dieta."

rainee
2. apr 2022

Tak ja asi napíšem opačný názor ako väčšina. Dcerine správanie určite nie je v poriadku a je neospravedlnitelne. Puberta a ťažký rozvod na nej zanechali stopy, ale to ju neopravnuje sa takto správať. A hlavne k tebe ktorá sa o ňu stará a otecko na ňu kašle, no ten je teraz ten najlepší. Nech sa odsťahuje kľudne k nemu, nech si ju tatino užije so všetkými muchami. Možno by vám to obom pomohlo. Máš doma maličké babo, nečudujem sa ze nemáš energiu na jej úlety a každodenné nervy. Jednoznačne s nou treba ist psychologické, ak to nepomôže, smer diag.centrum. Určite by som to doma netolerovala. Keď bude takto pokračovať, ktovie ako zle skončí. Zákazy príkazy už teraz určite nezaberu. Je to v jej aj vašom záujme rázne zakročiť.

lujza123
2. apr 2022

@mamina172 ale ved si to nijako nekazis, ani ta nemá nikto za zlú. S pubertakmi je to ťažké a niekedy s nimi nieje žiadna reč aj keď sa pokrajas. To je ako s obdobím vzdoru keď su deti malé, u niektorích ani nevieš, iné sa šlahnu o zem 10 krát denne. Takže ak je dievča extrovert a ešte taka nezávislejsia osoba co máva problém s autoritami tak jasne ze môže byt ta puberta burlivejsia.

Mne celkom pomáha spomenúť si na seba v puberte, čo mi na rodičoch vadilo, ako som vnímala svet, čo som považovala za nespravodlivé. Takže keď dcéra vystrkuje rožky väčšinou viem co za tým je (ale ona je povahou moja mala kópia)
Môj prvý frajer bol tiež hrôza des, tvoj bol aký? Snáď dcéra dostane rozum a pošle ho kade ľahšie.

prasiatko30
2. apr 2022

Mne z toho vsetkeho vychadza, ze sa citi osamela a pohadzovana medzo svojimi rodicmi ale bez toho zeby mala svoj bezpecny pristav. Myslim si, zeby si si mala najst cas ist s nou do kina, obcas na obed, na nakup, bez babysurodenca. Ma to dieta aj nejake hobby? Preco sa a nou napr neprihlasis do posilky a budete spolu chodit a tak budete mat 2-3h tyzdenne spolocne?

anita6666
2. apr 2022

A teba to prekvapuje? Tvoja dcéra ti musí trpieť tvoje vymysly a pokusy zase riešiť nejakého chlapa,mať s ním navyše dieťa a ty ešte napíšeš taku volovinu,že nemáš čas a energiu????? Ja sa jej teda nečudujem vôbec a ani tomu,že kontaktuje otca. Ja by som od takejto matky odišla.