Čím môžu byť spôsobené depresie u teenagerov?

jasadaresa
2. apr 2020

Ahojte, dcera 16r. sa stazuje na depresie. Mame harmonicku rodinu, nemyslim ze by mala nejake traumy (i ked kazdy svoje drobne ma) Ona je introvert a ma taku "umelecku dusu", ale mne to laicky nepride ako choroba, vlastne na nej nic nevidno. Nic take ze by nejedla, spala pol dna, alebo nekomunikovala... atd. Rozmyslam, ci to nemoze mat fyziologicky povod, ci jej nechyba nejaky vitamin, hormon, atd. Nema niekto skusenost? 🙏🤔

sunny8
2. apr 2020

Nechýba jej láska aspoň od jedného z rodičov ? Nie je jej súrodenec uprednostňovaný? Nesmeju sa jej v škole pretože je "iná" ako ostatní ?

cairka
2. apr 2020

To, že to nevidno navonok neznamená, že netrpí.... Ten stav, čo opisuješ, že nemá, to už je zlý stav. Rozprávať sa, kým sa dá. Keď sa už vypne, bude veľký problém. Depresia je ťažká choroba, treba sa pýtať, nenápadne zisťovať, či má veci, ktoré ju tešia a tie podporovať. Keď padne do depresie je veľmi ťažký návrat hore.... Neostala taká "zlostnejšia"?

jajko22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jasadaresa
autor
2. apr 2020

@cairka ona sa nechce rozpravat, vraj s nami sa neda 🙄 radsej mi pise cez messenger. Aj ten problem som zistila len nahodou, ked som z nej nieco tahala... Povedala by som, ze je zlostnejsia, to ano. Zacala chodit jazdit na kone, to je jej sen, ale to je teraz zavrete do odvolania 🤷‍♀️.

gabika0825
2. apr 2020

@jasadaresa Nechcem to nejak zľahčovať a hovoriť blbosti, ale kamarátkina sestra- má 17 rokov je taká istá. Je to teraz ako by som povedala “v móde”, ona je tiež introvert a počúva jednu nemenovanú speváčku ktorá je teraz veľký idol celkovo mladých, tá má vraj nejaké depresie a spieva aj depresívne pesničky a dievčatá mlade sa po nej veľmi opičia. Ale to vidim aj na ulici. Chce na seba skratka nejak upozorniť, to nebude depresia ale môže to byť aj z toho že je stále doma a to udiera dosť na psychiku aj dospelým. Za mňa sa nemusíš stresovať, nie je to depresia.

miiriaam
2. apr 2020

@jasadaresa ja ked som bola teenagerka,tiez som nevedela vyjadrovat pocity a radsej som pisala.. velkrat som bola depresivna lebo mi chybala mama...bola cely cas pri mne a aj tak mi chybala...take tie "nase dni"... Skus si spravit dni iba s nou,chodte sa prejst do lesa kde nikto nie je, rozpravat sa,smiat sa, taky babsky den...alebo doma si spravte spolu manikuru, pedikuru, kozmetiku a budte tak SPOLU 😊

sissy27
2. apr 2020

@jasadaresa no je potreba rozlišovať medzi skutočnou depresiou, ktorú diagnostikuje odborník a “depkou”, ktorá padne z času na čas na každého. Depresia je závažné ochorenie a rieši sa liekmi. Takže ak je slečna presvedčená o depresii, tak vyhľadať psychiatra a ten to vylúči alebo potvrdí a nasadí lieky. Úprimne, ľudia s touto dg ani nevedia čo im je, kým to nepovie odborník.
Ak to trvá len posledné 2-3 týždne, tak máš doma normálne znudenú puberťáčku, ktorej chýba kolektív a normálny život.

cairka
2. apr 2020

@jasadaresa . chápem ☹ My so 14r. riešime ťažkú depresiu, tie stavy, čo si opísala ,plus veľa iných a horších. Pokiaľ sa dá zamedziť, aby do toho padla, tak urob všetko. Pre začiatok je áno, najlepšia cesta ten čas spolu a nájdenie príčiny. My príčinu poznáme, žiaľ, moc s tým pohnúť nevieme. Ale často keď sa nájde príčina, tak to pomôže nájsť radosť v živote. Hlavne sa nenechaj opantať rečami "znudená pubertiačka". Môže to tak byť a bolo by to to najlepšie, čo sa vám môže stať. Ale radšej skús popátrať, či to predsa nemá iný dôvod.

jaskolka
2. apr 2020

Tak treba rozlišovať, či ozaj je to depresia, ako chorobný stav, keď človek potrebuje odbornú pomoc, alebo ako píšu ženy, ide len o stav, že 14 ročna slečna je doma, nudí sa, a tak jej kadečo beha po rozume. Tým nechcem zlahcovat, ale pochybujem, že by si sama určila diagnózu, to často aj odborník ma problém hneď určiť.plus 14 rokov, to je vek, kde dievča "nie je ryba ani rak" mení sa jej telo, hormóny nou trieskaju,možno je lepšie jej písať o sebe, pocitoch ako hovoriť. Tiež som v jej veku si písala denník, kde som ventilovala pocity,nálady, smútok, radosť. Je to vek, kde sa v momente osoba smeje a vzápätí plače. Isteže, ty si s nou stále, teda pozoruj ju, ale podľa toho, čo píšeš,mi to nepríde ako nenormálny stav,čo potrebuje liečbu. Teraz je situácia ešte ťažšia, keďže v podstate je každý nútené doma. Skus ju doma zamestnať, čo robí rada? Skúsiť ručne práce, krížovky, pečenie, varenie, maľovanky pre dospelých, nech nesedí na mobile stále, pripadne na, YouTube a nečíta kadejaké hlúposti, čo tam často su o "pseudohviezdickach a ich hrozných depresiach".Alebo nech píše "vlastnú knihu", často práve v postavách, aké si tam vytvorí, sa od reaguje, svoje problémy a pocity akoby dá vymyslenej fiktívnej postave.

jasadaresa
autor
2. apr 2020

Vdaka, znudena pubertiacka nebude, vraj to trva uz dlho, len nam to nepovedala. Volala som teraz s lekarkou a rovno nam vypisala vymenny listok. Vraj nejake krvne odbery sa pri tychto stavoch nerobia. V tomto mam pochybnosti, lebo viem, ze niektori znami mali akoby nedostatocnu tvorbu urcitych hormonov a to sposobovalo psychicku nerovnovahu. Toto ma hlavne zaujima, ci s tym nema niekto skusenost.

jaskolka
2. apr 2020

Áno, existujú stavy, kde je chemická nerovnováha v mozgu, trebárs Touretov syndróm, ale tam sú aj iné prejavy.

cairka
2. apr 2020

@jasadaresa , krvné testy robili až pri hospitalizácii, riešili aj endokrinologické nejaké testy aj hladinu serotonínu? v krvi. Ale kým sme chodili len ambulantne , tak liečili na základe "opisu".

jasadaresa
autor
2. apr 2020

@cairka no presne aj na endokrinologiu som myslela. Ale dr.sa tvarila, ze to nema zmysel robit a vsetko vyriesi psychiater. Ja sa len obavam, ze ten nevude riesit nic, len rovno predpise lieky. 😞

0silvia0
2. apr 2020

@jasadaresa skus najprv doplnit serotonin, toto hladanie sa teenagerov byva dost caste, kupis v lekarnach
https://www.procare.sk/mate-depresie-alebo-uzko...

klarik707
2. apr 2020

@jasadaresa snazila by som zmenit tu komunikaciu. ked vies, ze sa s vami nechce rozpravat, tak niekde ocividne robite aj vy chybu, nemyslis?

jasadaresa
autor
2. apr 2020

@klarik707 ano, ja som sa jej aj pytala ze co robime zle. Ona na vsetko odpovie proste: ja neviem... myka plecami a tak. Nevie ani povedat, co jej sposobuje smutok.

jasadaresa
autor
2. apr 2020

@0silvia0 vazne sa da kupit serotonin v lekarni? Vies aj nazov toho doplnku?

@cairka pisala som spravu 😊

0silvia0
2. apr 2020

@jasadaresa je toho viac, ale nasla som tento prirodny pripravok
https://www.zks-shop.sk/ZLATY-OLCHON-prirodny-s...

meluela
2. apr 2020

@jasadaresa potrebuje aj terapie .. mas pravdu ze psychiater s velkou pravdepodobnostou predpise lieky, lebo nemaju zial cas na dlhsie zapodievanie sa pacientom ... ak je to velmi vazne, treba bez vahania ist aj tomu psychtiatrovi, ale k medikamentoznej liecbe rozhodne aj terapiu .. lieky vytvoria podmienky na to, aby terapia bola uspesna. Ak to nie je az take vazne, da sa najprv skusit samotne terapie. Teraz sa da cez skype a ine videochaty mat terapie. A zatial kym niekoho najdete moze aj IPcko internetovu chat poradnu pouzit.

jajko22
2. apr 2020

Nepolavuj v hladaní cesty k dcere, aj to aby
mala k Tebe doverny vztah, doveru sa zverit co nosi na srdci, lieky len malo pomozu, tie su barlička, ovela viac je denny rezim a dobre vztahy, nie nahananie sa cele dni, ale byt spolu ziadne tabletky nevyriesia tazobu na dusi, to treba pátrať co sa deje, na co myslí, ci nezeziva sklamanie, ci nemala zly zazitok, ze jej niekto ublizil a nechce sa priznat, lebo sa hanbi, urcite pozeraj co jedáva aby neprijimala umele cukry sladidla a cukor vobec, minimum radesej nahradit susenym ovocim, medom, cukor a hlavne umele a rafinovane potraviny vela ked sa jedia menia v mozgu vela veci u dospievajucich, skryte sladidla su vsade. Tiez je dolezite ake má vzory, zivotny svetonazor si utvara, aj zle vzory mozu dietatu dat zle zmyslanie.

jasadaresa
autor
2. apr 2020

@meluela dobry napad s ipcom, vdaka

gabika0825
2. apr 2020

@jasadaresa To vám povedala že to trvá dlho alebo si vy všímate že to trvá dlho? Lebo to su 2 veľke rozdiely... každý môže povedať. Ja si myslím že nemá mať z čoho depresie, ak ste harmonická plnohodnotná rodina, nechýba tam jeden rodič, nevyrastá v zlých sociálnych pomeroch, má všetko čo chce tak nemá mať prečo depresie. Ak to tak bolo aj počas dospievania tak je v poriadku. Keby išlo o nejakú poruchu tak tie sú dedičné. Nezjavia sa len tak. Tak nepanikárte a necpite do nej zbytocne antidepresíva

meluela
2. apr 2020

@gabika0825 to ci ma alebo nema klinicku depresiu vie posudit len odbornik. ja by som si nezobrala na dialku na zodpovednost ze mozno o pol roka skoci niekde z mosta, lebo "nemala preco mat depresiu". Ked ma clovek depresiu tak moze mat aj harmonicku rodinu, vsetko co chce a aj tak ho ta temnota vtahuje do ciernej diery v ktorej je len neskutocna bolest a beznadej. Priciny vzniku depresie su velmi komplexne a nie su este dobre preskumane .. okrem silneho genetickeho pozadia je tam aj vela inych faktorov. Antidepresiva su nadmerne predpisovane na ukor drahsej a casovo-personalne narocnejsej terapie, to je pravda, ale tiez by som nemala odhovarat od liekov niekoho, komu ich predpise lekar.

eliska13
2. apr 2020

@jasadaresa stačí, že je introvert, umelecká duša hlbava, vnimava, citlivá a už ma iné prežívanie a môže to takto pocitovat.Nizky tlak, anemia, nuda, problém so štítnou zlazou, túžba byť ako ostatní, menejcennost, malo sebavedomia to môže byť milión veci, Vysleduj či sa jej to nezhorsuje pred menzesom susedina dcéra mala vtedy veľké úzkosti, depresie v 17 r tiež chodili po psychológoch, psychiatroch......tiež sa rodicom nevedela otvoriť pritom majú dobré rodinné vzťahy, aktivity, ale ona sa stránila, nikto mi nerozumie, nechcem s Vami rozprávať....
Ak kúpis dobre magnézium, d vitamin, omega 3 kyseliny nič nepokazis
Na depresiu sa krv neberie lekár to vyhodnotí podľa toho či jej chuti jesť, spi, nemá zlé myšlienky, má plány, že ju niečo teší....
Introverti, melancholici častejšie upadajú do takýchto stavov možno má len úzkosť a nevie to pomenovať.U pubertakov to je časté, že prepadajú zlej nálade, depresii, hľadajú svoje miesto, často si závidia, že spolužiačka už má frajera, lepší mobil...ak lekár zhodnotí, že to je na lieky aj tak určite nech chodí k psychoterapeutovi môže to mať zadarmo od poisťovne ešte, keď tebe sa nevie zdôveriť, otvoriť.Ten s ňou preberie všetko školu, rodinu, podporí ju zdvihne sebavedomie.Aky má dcéra vzťah s otcom?

eliska13
2. apr 2020

@gabika0825 to nie je pravda poznám x ľudí , ktorí nemajú dôvod a majú depresiu.A x ľudí, ktorí majú rakovinu, rozvedene, s finančnými problémami a nemajú ich a sú optimisti.

modrykoniicek
2. apr 2020

V 17 som mala pocity, že rovesníci sú deti a nemala som si s nimi čo povedať.Tak som mala frajerov ktorý ma len využívali.Nechápala som prečo som iná.Vyspelejšia.To som mala dlhoročný vzťah s rovesníkom.

Prešlo to keď som mala 21.Muža mám staršieho.S rovesníkmi sa nestretávam a som šťastná.
U mňa to bol pocit od mala.Nemala som ani kamarátov až na strednej jednu.

Cítila som sa sama.

gabika0825
2. apr 2020

@meluela Ja nikoho od liekov neodhováram ale mne príde že matka dotyčnej to strašne prežíva, ale okej veď ona je matka, keď si myslí že s dcérou není niečo v poriadku, tak nech ju k tomu psychiatrovi zoberie, ale tam už nie je cesta späť. No keď mladá uvidí psychiatra, možno že sa unormálni a pochopí že žiadnu depresiu nemá. Lebo keby mala naozaj depresiu (nie depku) tak by to vyzeralo trošku inak.

alazala
2. apr 2020

@gabika0825 nie je to "v móde". Je nebezpečné takto to zlahcovat. Mladí ľudia sú dnes veľmi osamelí, aj to môže byť dôvod. Nielen v tejto blbej situácii s koronou, ale vo všeobecnosti

meluela
2. apr 2020

@gabika0825 depresiu casto nespozna na cloveku ani relativne blizke okolie (kolegovia, kamarati atd.), oni nevidia tie hodiny/dni ked je clovek sam .. oni vidia len to, ked sa pred nimi s vypatim sil snazi vyzerat normalne, byt mily, prijemny, zartovat ..

gabika0825
2. apr 2020

@eliska13 Ja viem čoto o psychických poruchách a to že ty si myslíš že nemajú dovod mať depresiu, to neznamená že ju naozaj nemaju z čoho mať. Kolkokrát ani nevieš pre aký dovod sa ten človek trápil. Ja to nepíšem v zlom, píšem iba to čo viem a je preukázané odborníkmi. Nie znalcami z internetu podotýkam. Je to psychika, je to práve o tom ako čo človek zoberie, rôzne udalosti a veci co sa mu udiali v živote, ale myslím si že 16 ročné dievča z kompletnej rodiny, ktorá má predpokladám všetko čo chce a zrazu jej to len tak začalo, depresiu nemá. Keby to trvalo dlhšie, tak by to matka videla sama, a to že jej nechce odpovedať na otázky a chce aby ju rodičia nehali na pokoji tak to určite neznačí depresiu.