icon

Dištančné vzdelávanie - vaše názory

zaneta123
10. nov 2020

Ahojte, bola by som rada pokiaľ by ste sa mi vyjadrili ako vnímate dištančné vzdelávanie vašich detí. Mám šiestaka, podľa upraveného rozvrhu má týždenne len 6 online hodín. ostatné predmety učené spôsobom učebnica str. tá a tá, pracovný zošit str. tá a tá, pošli do ..... Bez vysvetlenia, prezentácie atď. Riešim to so školou ale potrebujem konkrétne argumenty. Uvedený spôsob učenia považujem za neadekvátny pretože ja musím naštudovať, vysvetliť a následne syn vypracuje, nie som učiteľ a musím ho týmto spôsobom suplovať. Zaujíma ma teda reálne odučený počet online hodín, spôsob overovania získaných vedomostí a spôsob zadávania práce z predmetov, ktoré sa nevyučujú online. Privítam aj vyjadrenie učiteľa, ktorý momentálne učí týmto spôsobom. Chcem si urobiť reálny obraz o tom ako to skutočne funguje/nefunguje na našej škole. Ďakujem

6mia6
11. nov 2020

@zaneta123 u nás je to tiež veľká bieda. Ešte pani učiteľka z matematiky napíše neposielajte vypracovane. O online hodine môžeme snívať. Na jar bývalá jedna za týždeň a to sa podržte telesná. Veľmi dôležité. Ale potom im dať vstupné previerky a cudovat sa ze bol priemer ledva 3. A teraz majú Max 3 online hodiny za týždeň. Syn je o 10.00 hotový zo školou.

katulienkax
11. nov 2020

@hettinka ucit ze ucitelia zo zs ale co ziaci co nemaju podmienky

katulienkax
11. nov 2020

@6mia6 tie vstupne previerky sa znamkovat nemali, povazujem to za velku nehoraznost, dat ich mohli dat ale len pre ifnormaciu ako na tom deti su a vidno ze velmi biedne

sorciera24
11. nov 2020

@6mia6 vstupne previerky sme museli robit na pokyn ministerstva, a nik sa necudoval, ak vyslo take.....osobne moji ziaci mali zo sjl priemer 70-80percent...3 triedy.....pisali hned na druhy den - 3.9. ....myslim, ze sa naucili podla vysledkov dost.....
este otazka, davate spatnu vazbu vedeniu? ci len tu sa popise? toto vedenie potrebuje vediet a dobre vedenie na dobrej skole s tym aj nieco urobi, ak nie, potom by som seriozne uvazovala o zmene skoly.....lebo na prezencnom vyucovani to bude asi bude podobna kvalita

6mia6
11. nov 2020

@sorciera24 áno seriózne uvažujem o zmene skoly

6mia6
11. nov 2020

@sorciera24 u vás sa necudovali u nás áno. A ani sa k tomu nevrátili. Veselo učili ďalšie veci. Podľa mňa v takej matematike to bude chýbať a keď to učiteľka zanedbala budú mať deti problém ktorý sa bude nabalovat. Ale nie som učiteľka a synovi našťastie stačí vysvetlit raz. No mám kamarátky ktoré majú deti s poruchami a teda nie je to žiadna zabava

sorciera24
11. nov 2020

@6mia6 my sme dostali pokyn , napisat pisomku hned, a potom dobrat problemove veci a v oktobri napisat pisomku znovu, ci to bolo zvladnute, percenta sa porovnavali.....len to je tiez o uchopeni vedenia....ze nie len aby bolo,a le ze to ma nejaky ciel, v tomto pripade zistit nedostatk u ziakov a dopnit ich....takze suhlasim

sara07
11. nov 2020

@zaneta123 nechce sa im
mali celé leto na pripravu, v podstate od juna vedeli že pravdepodobne to takto bude
v septembri už museli mat echo že ak sa to zhorší tak sa počitalo oktober, november že deti budu doma
záleží aj od zriadovatela, ak sa nevyhadaš na škole, skus potom zriadovatela -mesto alebo kraj pripadne cez poslanca zatlačit
od min. znova dostavali dotacie na tieto veci ked to iné školy dostali tak treba hladat prečo nie vaša, lebo sa všeobecne vie že nie všetky prachy čo štát pošle skutočne aj dostane škola tak ako má
možno aj škola a riaditelka chce ale má elektricky obojok na krku od zriadovatela, nie raz aj chcu aj by vedeli aj je snaha aj učitelia chcu aj priestor aj všetko je ale im to napr nepovoli zriadovatel že to je dobre
školy maju fakt chudatka malo prachov a právomoci

sara07
11. nov 2020

@katulienkax nie je pravda, u nás v škole bolo mesiac opakovanie z 4 ročníka, a potom na konci septembra bola vstupna previerka na známky , najhoršia známka bola 3
a to písali aj deti čo mali adhd , dyslexie, poruchu učenia
u nás napr uč , si pozru ulohu cez egp- a potom schválne vyvolaju dieta čo ma chybu a hned ju preberu

sara07
11. nov 2020

@negymama ano presne moja reč 😂

anita1978
Odpoveď bola odstránená
sara07
11. nov 2020

@miriam11 a v práci sa ako stravuješ tam si nemôžeš zajednat dva obedy a jeden doniest domov
u nás sa to dá a robila to aj moja mama, proste orazila a zaplatila dva obedy a bolo
ja napr doma musim pre dg dve varit ale nevarim každy den proste na dva tri dni max priloha ina ale ta sa robi sama vlastne

sara07
11. nov 2020

@katulienkax niektoré školy tablet ale notas požičiavaju

sara07
11. nov 2020

@6mia6 ja som si vypytala silo mocou jeden den aby som mala predstavu, sedela som pri dietati a počuvala ako to ide nejde atd
a u nás funguje aj taky sysém, že čo maju tam apsergra tak mamina sedí s ním a stači potom len jej napisat ako moje dietko čo robilo alebo nie atd
nemáte niekoho takého tiež v triede čo by ti dal spätnu väzbu
l

sara07
11. nov 2020

@anita1978 skus filmy v danom jazyku jednak ti prizvuk chyti a preklad má v titulkoch , u nás to velmi pomohlo ,sa uči ani nevie ako

anita1978
Odpoveď bola odstránená
danielahamar
11. nov 2020

@sara07 filmy nezvláda kazdy, mne sa ml. naučil nemčinu z telky a na základke vyhral aj olympiádu v 8rocniku v NJ, v škole ju mal necelý rok, on Svk moc nepozerá a tak isto aj AJ, ale staršieho takého nemám, ten začal až teraz v 17filmy po anglicky.

sara07
11. nov 2020

@danielahamar seriál, komix, rozprávka snád nejaky žáner sa už nájde v cudzom jazyku s titulkami

danielahamar
11. nov 2020

@sara07 eee, ak človek nato nemá, tak to nedá, moja skúsenosť

alena0305
11. nov 2020

@zaneta123 u nás majú deti 3 hodiny denne. Online majú polovicu. Napr. 2 hodiny ANJ týždenne. 1 hodina online a 1 hodina dištančne. Na online spravíme všetky texty, ústne cvičenia, vysvetlím gramatiku a pod. Dištančne si spravia žiaci cvičenia z pracovného zošita. Niečo kontrolujeme spolu na ďalšej online hodine a hlavne gramatiku posielajú a to kontrolujem každému. Vychádza im to tak, že majú napr. 1 hodinu MAT, SJL, ANJ a NEJ týždenne a ostatné predmety buď 1/2 hodiny alebo každý druhý týždenne. A nevyhovieš všetkým - jedny by uvítali viac, iní sa sťažujú, že je toho veľa.

hettinka
11. nov 2020

@sara07 áno, tak to malo byt... lenže Grohling dookola omieľal, že školy sa plošne zatvárať nebudú. Nic pripravené nebolo. Bol semafor, ktorý určoval úplne iné postupy, ako sa skutočne realizovali.
A zrazu bum, v nedeľu poobede zo dňa na deň zatvorili školy. V pondelok a celky prvý týždeň to boli poriadne stresy. Žiaci mali ešte aj učebnice a pomôcky v škole, u nás niektoré triedy a učitelia ešte aj v karantene boli akurát vtedy. No konečná...

zdrsjsjiwwi
11. nov 2020

Ahoj. My mávame tak 15 hodín do týždňa, a nieje to až také zlé. Učitelia pošlú učivo, nejakú du. Šiestak by to už mal zvládať sám.

sara07
11. nov 2020

@hettinka myslím že grohlin bol teraz v tom nevinne, čo som čitala snaži sa to otvorit navrhuje rôzne postupy, prachy sa posielali len otázne kolko z nich skutočne školy dostanu, to by chcelo zákon že ked min pošle 5 € tak škola dostane 5€
a ked mu záhlasi krizovy štab na čele s matovičom nemá moc na vyber
on vypracoval ako mohol ten semafor , ale vyhlasili že už neplatí
myslím že on nerozhoduje o tom či budu zavreté alebo nebudu alebo kedy budu otvorené, to by nechodil s návrhmi na krizovy štáb ako na klavir, proste by to urobil
a echo školy že sa na dištančné majú začat pripravovat pre istotu mali už od agusta aj školy ale hlavne zriadovatelia len sa nevedel mesiac
to máš ako ked chcel grohlin že kto posledné 2 tyž bol preč karantena, nemiešat deti čo sedeli doma a boli vonku, hotová veci prišiel matovič a všetko bolo inak
tak asi tak to môže byt aj teraz

evica01
11. nov 2020

Ae to nie je dobre tak len odflinkat hodiny. Ozvi sa konkretnemu ucitelovi, ze tvoj syn potrebuje latku vysvetlit.
Ako tak pocuvam mamu tak presne piatacke a siestacke ucivo je zadrhel.
Len si najprv zisti ci tvoj syn nie je tak trochu lajdacik. Mozno tam maju ucivo, ktore uz maju vediet.
Je dobre, ze sa o to zaujimas a ze sa ozves. Vela rodicov je ticho a potom sa cucuju, ze ich ucitelia nechapu. Chce to spatnu vazbu. Ved to nie je hanba.

hettinka
11. nov 2020

@sara07 nasa škola žiadne “echo” nemala. Učitelia s tým rátali, môj kolega si dokonca celkom presne tipol aj termín, ale oficiálne sa nič o plošnom zatváraní škôl do poslednej chvíle nevedelo a nič konkrétne nepripravovalo. Možno len pár škôl s väzbou na SaS mali informácie skôr.

A za mna, zatvorili sa v hodine dvanástej, už sa to šírilo naprieč kolektívmi. My sme mala škola mali sme veľa nakazených, žiakov a už to postihlo aj učiteľov. Aj ja som bola v karantene.

sara07
12. nov 2020

@hettinka na zriadovatelov išli infá, kto ako kde poslal alebo neriešil a uprimne aj keby nikto skutočne nič neposlal tak sa to dalo čakat a zriadovatel mohol už začat riešit
len škola chuda narobí ked musi na každé kychnutie čakat na neho
mali by dat viac pravomoci riaditelom v školách a o tom že skutočne nejdu všetky prachy školám ako sa pošlu to sa žial tiež vie ale každy nadava na školu nie na skutočneho vinika

ja osobne som bola rada že sa zatvoril aspon druhy stupen, a ked to otvoria tak december budu chodit a potom ich pustia zbytočne neskôr lebo chripkova aspon začina polka decembra až do februara

hettinka
12. nov 2020

@sara07 to máš tak, napríklad minister hovorí o právomici RIADITEĽOV, že je v ich kompetencii rozhodnúť, či učitelia budú učiť z budovy školy, alebo z domu (ak na to majú doma vhodné podmienky).
V realite niektoré VUC-ky poslali riaditeľom prípis, že majú nariadiť prácu z budovy školy. Je to absolútne nelogické, aby v čase lockdownu sa učitelia zbytočne presúvali (často cestovali) na pracovisko a tam sa stretávali. Nie každá škola je navyše vykúrená, má dostatočný internet, priestory, aby sa ľudia nestretli a nerušili... Všade po firmách, kde je to možné, majú ludia homeoffice, ale učitelia ho mať nemôžu??? A prečo??? Príde mi to ako čistá buzerácia.
Ved ak chcú kontrolovať, čo učím, ako učím, môže sa aj vedenie (alebo aj teta z VUC) kľudne pripojiť na hodinu a robiť hospitáciu. Alebo rozpošle žiakom nejaké otázky na spätnú väzbu a hneď vidí stav. O čo tu teda ide? O nastavenie spoločnosti, aby učitelia "nesedeli doma"?
No poviem ti, 100% radšej by som normálne učila v triede, veď toto dištančné pseudovyučovanie nevyhovuje nikomu, ani učiteľom, ani rodičom a najmä nie žiakom ... lenže to nie je možné, bohužiaľ.

staleja
12. nov 2020

@hettinka Ja si myslím, že ľuďom je šuma fuk odkiaľ učitelia učia, hlavne aby učili. Jasné, že čo škola to rozdiel. Aj u nás vo veľkej firme by sa dal robiť homeoffice, no zamestnávateľ nás radšej uvidí v robote :( Corona, necorona, výkon u nás musí byť stále rovnaký. Našťastie naša pani učiteľka je veľmi ľudská a nemá problém ani urobiť si videohovor s jednotlivcom, keď je treba. Dokonca je to vždy návrh z jej strany. Keď bol v apríli zavretý aj dolný stupeň, tak jedna "milá pani účiteľka" napísala, aby jej už po 18.00 nepísali, lebo aj ona má nárok na voľno. (Skúsenosť mojej kolegyne) No prepáčte, že ona prídem domov z roboty k jej vtedy druhákovi až o 17:00, že to poslala až poobede... Tiež treba brať trošku ohľad aj na druhú stranu. Aj rodič pracujúci v inej sfére ako učiteľ je len človek.

hettinka
12. nov 2020

@staleja "Corona, necorona, výkon u nás musí byť stále rovnaký." - toto sa očakáva aj od učiteľov, hoci sú úplne zmenené podmienky a veľakrát ten "výkon" nezávisí len od snahy učiteľa

No a k správam po 18:00 ... na jar to bolo skutočne tak, že som mala dojem, že som v robote nonstop. Správy chodili po celý deň, ešte aj cez víkend, často očakávali, že odpoviem obratom ... ale postupne sme si v tom našli systém a teraz už s tým problém nie je. Občas sa stane, že ma niekto kontaktuje aj večer, ale sú to ojedinelé prípady, ked sa im inak nedalo. Ak je to drobnosť, vyriešim hned, alebo sa dohodneme, že to prejdeme ráno na online hodine.
U nás na škole učíme online v čase, kedy by mali žiaci aj bežne hodinu v rámci rozvrhu, takže vtedy aj komunikujem o tom, čo im nejde. Úlohy opravené dostanú spravidla odo mňa do 15:30 v ten istý deň.

Tiež som na jar riešila v synovej škole, aby nám úlohy posielali ráno a nie hocikedy cez deň, lebo decko si už vydýchlo, že všetko má a zrazu prišla ďalšia úloha poobede. Ale to sa tiež už teraz nestalo, pretože tiež majú online vyučko ráno a dištančné úlohy chodia tiež ráno.

staleja
12. nov 2020

@hettinka Tak aj u nás sú riadne zmenené podmienky, keďže dcérske spoločnosti z iných krajín pozatvárali do karantény, my sme prebrali aj ich robotu. Tiež mi najviac práce chodí na maily v noci, keďže naši odberatelia majú 8 hodinový časový posun oproti nám. Ale tak zase je pravda, že ma nikto nenúti pracovať v našej firme. Ale keď už tu som, musím sa prispôsobiť. Celým chcem len povedať, že všetko je len o ľuďoch a ako sa k tomu postavíme, Vážim si prácu učiteľa, ktorý je skutočne učiteľ a snaží sa pre tie deti robiť tak aby z hodiny osoh. Ale tak isto si vážim aj prácu našej milej pani upratovačky, ktorá ma každé ráno pozdraví keď vchádzam do kancelárie. Spod rúška vidím ako sa smeje očami a mne spraví hneď krajší deň. Musíme si proste pomáhať, každý na takej úrovni ako môže... +