icon

Dištančné vzdelávanie - vaše názory

zaneta123
10. nov 2020

Ahojte, bola by som rada pokiaľ by ste sa mi vyjadrili ako vnímate dištančné vzdelávanie vašich detí. Mám šiestaka, podľa upraveného rozvrhu má týždenne len 6 online hodín. ostatné predmety učené spôsobom učebnica str. tá a tá, pracovný zošit str. tá a tá, pošli do ..... Bez vysvetlenia, prezentácie atď. Riešim to so školou ale potrebujem konkrétne argumenty. Uvedený spôsob učenia považujem za neadekvátny pretože ja musím naštudovať, vysvetliť a následne syn vypracuje, nie som učiteľ a musím ho týmto spôsobom suplovať. Zaujíma ma teda reálne odučený počet online hodín, spôsob overovania získaných vedomostí a spôsob zadávania práce z predmetov, ktoré sa nevyučujú online. Privítam aj vyjadrenie učiteľa, ktorý momentálne učí týmto spôsobom. Chcem si urobiť reálny obraz o tom ako to skutočne funguje/nefunguje na našej škole. Ďakujem

berenika39
10. nov 2020

@negymama no přesně! tohle bych podepsala stopadesáti podpisy. Měla jsem za to, že je na tom lépe....už se to lepší, učíme se to spolu, ale jak ti učitelé mohou přepokládat, že ty děti na tom jsou jinak?

eliska13
10. nov 2020

@zaneta123 syn je v 8 rocniku.je to oveľa lepšie ako na jar to každý len posielal úlohy, testy spätná vazba nulova nikto nič nekontroloval.
Teraz majú v niektory deň 4,5 hodín napríklad zajtra len jednu, lebo im odpadli všetky výchovy...nie som rada, že matematiku majú len 3x do týždňa namiesto 5x, ale učiteľka je na OCR a tak to je...
Niektorí učitelia učia zo školy, niektorí z domu.
Úlohy na doma nemajú iba občas, ale aj tak je to ucenie len, aby bolo...raz mu vypadla aplikacia každú vymeskanu hodinu treba zdôvodniť.Zatial som spokojná nič netreba vytláčať všetko spolu preberú na hodine pre mňa bolo peklo to, čo bolo na jar.Okrem úlohy na fyziku a pomoct s NJ prekladom som s ním ešte nič nerobila teraz idú veľmi zľahka, až mám obavy
@didi35 odpadli im všetky výchovy preto majú niekedy len jednu hodinu, alebo prvú a potom 3 hodiny okno a ešte jednu hodinu.

negymama
10. nov 2020

@berenika39 co ti poviem, stahovanie hrier, tiktoky, pinteresty, messengery, vibery...na to by ich bolo. Ale vytvorit si adresar v spravnej zalozke a ulozit tam subor a potom ho vediet najst a preposlat je problem... A uz nehovorim o takych blbostiach, ze nevedia zalozit papier do tlaciarne, a najst na ploche ikonu scanera. Konec toto.

berenika39
10. nov 2020

@negymama píšeš mi z duše. Praktické věci (ok, možná praktické pro nás) - nula. To, co potřebuje - značka ideál. Sociální sítě, hry online, komunikace s kamarády, všechny sociální sítě....já jen měla dojem, že informatika ve škole je k něčemu - ale není. Tak jak píšeš, uložit, tisk, složka, textový dokument, klasika email - nic. Beru to tak, že je to prostor pro učení se a posunutí vpřed - jen to přišlo v nevhodnou chvíli.

sorciera24
11. nov 2020

@didi35 napr. vasi uz prekrocili tyždenny limit ročníka.... ako som pisala v uvodnom prispevku, u rocnikov 6-9. je to 15h/tyždennej zataze, cize onliny + praca na doma, a je na skole ci si pravi 15h 30minutovy + drobne ulohy alebo 10h online+5hodin uloh...preto maju niektore skoly 2h online denne.....je to odporucane minsiterstvom....len teraz co je lespie, ze? v marci, ekd sa nabehlo na on-line bolo toho vela (vraj), rodicia sa stazovali, ze deti nestihaju a nemaju co sediet 5-6 h. za pocitacom, tak ministerstvo zareagovalo a skratilo tyzdennu zataz ziakov ....ako vidim, zas je zle.....ako nikdy nevyhovies vsetkym, nikdy)....a to pisem ako ucitel jednej vychytenych skol v meste, kde je vzdelavanie dolezie a robime vsetko preto, aby bolo co najprinsonejsie a aj tak sa vzdy najde rodic, kt. to vyhovovat nebude.....no....

fidka79
Odpoveď bola odstránená
miriam11
Odpoveď bola odstránená
zuzana_klinovska
11. nov 2020

Hmmm podla mma to na tvojej skole zanedbavali 6hod je iba cca 1/5 toho co by sa dietatu dostalo v skole. Je ine citat sam novu latku a pocut ju vysvetlenu. Ja by som sama skolu urcite nezvladla nie to este male dieta co nema skusenosti so samostudiom do takejto miery.
Ucitelia su plateny nie za diktovanie uloh ale za ich vyklad, sama som buduca ucitelka a neviem si predstavit ze by som tu robotu mala davat rodicom co maju sami vlastne problemy...
Urcite sa postazuj, skola sice nieje vsetko ale toto je prilis malo....
Ak sa nic nezmeni mozes este skusit youtube, najst si konkretne latky a mozno bude vyklad vo videu.... nieje to uzasna rada skor iba taka utesujuca

staleja
11. nov 2020

Ono je dnes doba kedy sa ukazuje na koľko sme ľudia. A úplne každý, cez politikov, lekárov, robotníkov a samozrejme aj učiteľov. Každý máme nejaké inštrukcie ako máme vykonávať svoju prácu. Povedala by som nejakú hranicu, alebo aj minimum. A už je len a len na charaktere a osobnosti človeka, ako sa k tomu postaví. Ak si učiteľ odučí len to čo musí v podstate neurobil nič zlé a zaslúži si plat. Ale PÁN UČITEĽ to podľa mňa nebude... +

zaneta123
autor
11. nov 2020

@fidka79 ďakujem za reakciu, ja mám situáciu oveľa jednoduchšiu. Držte sa, dávajte na seba pozor a pevné zdravie, držím palce. ovocie tejto situácie budeme žať až oveľa oveľa neskôr.

zaneta123
autor
11. nov 2020

@zuzana_klinovska ďakujem za pohľad budúceho učiteľa. Hlavným poslaním je odovzdávať vedomosti, ja chápem online hodinu ako hodinu face to face. Čo som sa však včera dozvedela že to je len predstava rodičov. Takže za online hodinu treba považovať i len to zaslanie strany učebnice a pracovného zošita. Dnes napr. Slovenčina str. Tá a tá, vypracuj PZ, odkontoluj si výsledok podľa kľúča, cvičenie nemusíte posielať. Ako takto oducim celú školu sama v priebehu jednej hodiny. Dúfam, že veľa študentov pedagogiky budú brať svoju prácu ako poslanie.

danielahamar
11. nov 2020

@zaneta123 tak toto je aj pre mňa prekvapenie, čo sa týka tej online hodiny😩

zaneta123
autor
11. nov 2020

@danielahamar včera to bolo to isté len s biologiou, jedine matika ako tak funguje. Dostal poznámky s novým ucivom, má prepísať , skúsiť porozumieť a na online hodine bude učivo vysvetlené.

hettinka
11. nov 2020

@zaneta123 a co je na tom zle? Ucivo prečíta, poznámky bude mat a ešte to s ním online prejde. Nejde to hneď skúšať...
Inak, čo takého sa nedá pochopiť a treba extra vysvetľovať na biológii? Veď na to netreba neviemaku logiku...

hettinka
11. nov 2020

@zaneta123 inak, ak myslíš, že že to take ľahké, chod učiť... stále niekde hľadajú učiteľov.

zaneta123
autor
11. nov 2020

@hettinka pokiaľ sa týmto spôsobom odovzdávajú informácie na základnej škole tak kľudne na takéto učenie si trúfam. Ja si vážim každého kto svoju prácu robí poctivo, pokiaľ je možné učiť na iných školách face to face, čo vyzerá že to ide, tak som len chcela vedieť prečo tá naša škola si vybrala spôsob aký si vybrala. A stále si stojím za tým, že toto nie je možné považovať za oducenu hodinu. Pokiaľ sa má učiť týmto spôsobom tak potom vôbec nemusí chodiť do školy, načo? Každý deň mu zadam čo má urobiť a ešte mu poviem nech si to sám odkontroluje. Ako máte nárok na váš názor ale si vyprosim aby ste znevazovali môj.

3vladka
11. nov 2020

@zaneta123 Už to tu písali iné: Počet hodín za týždeň stanovilo ministerstvo. Je na škole, či odučí 15 h u šiestakov všetky online, alebo časť online, časť zadaním úloh.
U nás v škole bol príkaz za každý predmet odučiť aspoň 1 h online v týždni, napr BIO majú teraz len 1 hodinu namiesto 2, mala by byť online. Problém je, že sú učitelia, ktorí zatiaľ nevedia spraviť hodinu online... bohužiaľ. Nejde len o starších kolegov... Nikdy to skrátka nerobili, žiadne školenie neabsolvovali - možno je to aj prípad vo vašej škole.
Moje hodiny mi reálne zaberú viac času ako v škole ... pripraviť súbor, spravíme cvičenia spolu online, potom prepošlem každému (či už bol alebo nie na hodine), nájdem video k učivu, ak sa dá, spravím skúšobné testy len na overenie, ako im to ide ... atď atď. A sú takí, čo naozaj len pošlú strana/cvičenie alebo nová látka ... v lepšom prípade pošlú spracované poznámky či prezentáciu. Sú aj takí, ktorí počas dištančného nerobia takmer nič - pošlú link "zacvičte si" resp "nakreslite si" a tým to celkom haslo.
Sťažovať by ste sa mali, aj keď zrejme teraz toho sama veľa nevyriešite.

hettinka
11. nov 2020

@zaneta123 ak môžem poradiť, problém nerieš na fóre (hoci občas aj len tak posťažovať sa pomoze), ani v riaditeľni, ale adresne s konkrétnym učiteľom.
Ani my nemáme 100% hodín online. To by znamenalo, že žiak odsedi 7-8 hodin pri PC, čo je zdraviu škodlivé. Na zs sa z toho dôvodu stanovil redukovaný počet hodin pre deti, lebo je nerealne, aby decko odsedelo pri počítači denne cely rozvrh. Učiteľ okrem zadávania úloh robí aj iné činnosti, ktoré rodič “nevidí”.

Inak, presne tak to robím, že poslem vopred učebný text, nech sa s ním oboznámia, prečítajú a už na online hodine rovno diskutujeme.
Nevidím zmysel v tom, že na online hodine si budeme len citat a písať poznámky. Veď citat vie každý a urobiť si svoje vlastne poznámky žiak na 2. stupni musí zvládnuť. To, že učitelia stále poznámky diktujú, práve vedie k tomu, že prídu na strednu školu a nevedia citat s porozumením, nevedia vybrať podstatu, spracovať ani jednoduchší text.

Iné by bolo, keby im to poslala s tým, že na online hodine rovno skusa na známku. Ale to nie je vas prípad, podľa toho, čo píšeš.
A áno, s čím súhlasím, zadať len stranu a cvičenie a viac sa k tomu nevrátiť nie he učenie. To by som sa aj ja sťažovala.

3vladka
11. nov 2020

@zaneta123 mimochodom, hettinka má pravdu 🙂 keby som učila teoretický predmet - DEJ či BIO, iste by som nemala každučkú hodinu online. Skôr Mat, Fyz, Che, Geo.

zaneta123
autor
11. nov 2020

@3vladka ďakujem, ako možno som čakala odpoveď, zatiaľ to inak nejde, hľadáme možnosti ako to čo najviac priblížiť normálu. Uvedomujem si že je to teraz náročné, a len som chcela aby sa vedelo aký je pohľad zo strany rodičov. Deti budú doma nevedno dokedy, rozdiely vo vedomostiach priepastné.minuly rok 2,5 mesiaca, teraz min. Mesiac. Metodické usmernenie som naštudovala, takže viem, že podľa neho je to ok. Len som chcela aby moje dieťa ráno sadlo k počítaču a malo pocit že je v škole, teraz sadne k počítaču, na rannom kruhu povie ako sa vyspal za hodinu urobí to čo zašlú a ostatný čas dokým prídeme domov? Ako učiteľ trávi ten čas, ktorý by mal sedieť v triede a učiť? Pokiaľ by prišla prezentácia, iná forma materiálu, pripravený test nepoviem ani mäkké f. Stále ma to smeruje k tomu kde je vôľa tam je cesta.

3vladka
11. nov 2020

@zaneta123 Žanetka, mne občas napíše dieťa/rodič - skús naozaj konkrétnym učiteľom. Učiteľ potom vie zareagovať - hoci by len poslal link na video napr. Tiež nie som rada, ak sa dieťa neozve (ako v jari) dlho-predlho, že niečo nerozumie, a potom hasíme (ako aj teraz) trojtýždňové medzery.

3vladka
11. nov 2020

@zaneta123 Aha ešte ten čas... No - kto ako ... sestra, ktorá učí, ma v týždni 21 h, takmer každú online. Ja len 15. Niekto ani jednu. Takže ... Veľa toho majú jazykári, slovenčinári, matikári, ... Ak to učiteľ robí poriadne, zaberá práca viac času, ako keď sme v škole. Už len prezrieť každému jednému úlohu a odpísať, čo je dobre, čo zle, čo si pozrieť ešte raz - v škole je to oveľa rýchlejšie a jednoduchšie. Pripraviť materiál tak, aby sme na online hodine nezdržiavali hlúposťami typu kamera - mikrofón (neviem, prečo je s tým problém - aj náhodou žiak vyrušuje, vypnem mu mikrofón - resp sa dá poslať "za dvere" - čo samozrejme nepoužívam :D ) - je to iné, ako byť naživo v triede. Neviem povedať za ostatných, ale sú takí, čo sa vyslovene tešili z dištančného, lebo oni naozaj nerobia nič (prepáčte všetci snaživí učitelia).
A zas - ak sú doma viacerí, nedá sa ani to, aby boli všetci vždy pri pc, kedy to vyžaduje situácia ... Mám žiakov, ktorí sú z 3 súrodencov. Komu sa ujde PC ? Takže je veľa ešte nedoriešeného pri tomto druhu vzdelávania a obávam sa, že ešte to tak bude nejaký čas.

zaneta123
autor
11. nov 2020

@hettinka celá moja diskusia mala jediný cieľ zistiť ako to môže fungovať inak. Nikdy som nenapísala že chcem aby sedel pri počítači 7 hodín. Redukovaný rozvrh má 17 hodín z toho 6 online. Ostatné presne tou formou ako som napísala. Dnes a v piatok žiadna online hodina. Ako ja nehovorím, že učitelia okrem učenia nemajú iné vedľajšie a nemenej dôležité povinnosti. Ja som to riešila s vedením. Vybrala som si tento spôsob, prečo tento? Lebo predtým sa to už riešilo s učiteľmi. Ale to je nadlho. Toto je môj pohľad ako rodiča, ktorý nechce nič iné len aby mu boli odovzdávané informácie v adekvátnej forme a množstve. Len toľko chcem. Je to veľa, som náročná? Neviem.

3vladka
11. nov 2020

@zaneta123 Isteže nechceš veľa. Je to právo dieťaťa vzdelávať sa ... a už je na škole, aby nariadila v rámci možností učiteľom, ako majú učiť. Je škoda, že neprebehlo nijaké školenie k online vzdelávaniu - teda nie tak, aby to bolo povinné absolvovať (preto nie sú učitelia pripravení na túto formu vzdelávania). Aspoň u nás to bolo tak - vyhľadali sme si webinár k aplikácii zoom, doma vyskúšali, naučili sa základy a od zač. apríla použili. Ako rodič by som tiež žiadala pre dieťa od učiteľa, aby "viac" učil ...

zaneta123
autor
11. nov 2020

@3vladka ďakujem všetkým učiteľom, ktorí učia srdcom. Ako hlavný problém, ktorý mám je tá forma posúvania informácií. My to so synom zvládneme, dali sme to v prvom kole dáme to i v druhom. Som si vedomá, že teraz s tým už nič neurobím. Len som potrebovala vedieť ako to chodí na iných školách, ako to vnímajú učitelia a chcela som zistiť ako to vnímajú aj iní rodičia. Komunikácia je veľmi dôležitá len prijímače musia byť na oboch stranách správne naladené. O to som sa pokúšala. Možno raz to vyjde. Problém s technikou asi nie je keď v piatok sa z druhého stupňa učí len jedna trieda.
Prajem veľa spokojných žiakov a rodičov 😉

zaneta123
autor
11. nov 2020

@3vladka ďakujem, už som si myslela, že som divná.

katulienkax
11. nov 2020

@3vladka no tu ani niet co doriesovat, proste na vzdelavanie ma byt skola vo forme prezencneho vyucivania. Napr pri 3 detoch nemas doma ani priestory aby kazdy mohol sediet nerusene v jednej miestnosti napr. Ved uz len s muzom ked robime doma a obaja mame cally, tak sa prekrikujeme a je nervozny muz a tiez aj ja. a nieto este aby s nami boli nase deti. A napr svagor dostal prispevok na dozariadenie kancelarskeho nabytku pre svoju domaci kancelariu, pracovny NTB plateny zamestnavatelou, prispevok na elektrinu. Toto vie poskytnut aj skola? No asi zialbohu nie.

hettinka
11. nov 2020

@katulienkax nam povedali, že kto doma nemá podmienky, môže prísť učiť zo školy z prázdnej triedy. Aj zo je riešenie.
My mame veľký byt, každý je zatvorený vo svojej izbe a so svojim PC a nerusime sa.
A mrzí má, že učím iné deti a svoje vlastne zanedbávam, nemám čas sa s ním učiť, ani počúvať, čo a ako preberajú, takze musí zvládať sám.

6mia6
11. nov 2020

@hettinka veď s deťmi na druhom stupni pomaly nikto nie je doma, takže ani my nepocujeme čo a ako preberajú. Si v podstate v práci aj keď doma.

tncka
11. nov 2020

@zaneta123 6hodin tyzdenne je velmi malo. Necudujem sa ze to riesis. Ono je to slabota celkovo nie este ked je len tak malo hodin