Dovolili by ste 13-ročnej dcére sa maľovať?
Ahojte potrebujem poradiť, mam 13 ročnú dcéru a chcela by sa maľovat (highligter,špirala,korektor,lesk) vraj sa maľuju všetky dievčatá na druhom stupni a aj tie mladšie od nej. Ďakujem za odpoveďe
Jemné líčenie by som určite dovolila...v tomto veku je to skôr o tom aby nebola za trápnu pred spolužiačkami. Skôr by som sa cez líčenie snažila k dcére priblížiť kedže tento vek uz je taký komplikovaný...ukázať jej ako sa správne líčiť, odličovať, ake líčenie je vhodné na akú príležitosť,...
Ešte síce nemám dcéru v tomto veku a pár rokov ma to ešte počká ale z vlastnej skúsenosti viem že ak sa chce namaľovať tak sa namaľuje aj v škole na WC a pred odchodom domov odmaľuje aby to nikto nezistil. Dovolila by som ale 1.snažila by som sa jej vybrať čo najprirodnejšiu kozmetiku (nie nejaký sajrajt) keď už tak nech to nie je extrémne škodlivé
2. vysvetlit jej že aj keď to ma dovolené tak nie jak kraslica ale prirodzený makeup jemný.
Mne bolo zakazované do 8.triedy a vtedy som už mamu nepočúvala a maľovala sa. A mala som ju za najhoršiu matku na svete lebo mi to nechcela dovoliť pritom som si dávala len lesk a špirálu. V 9tke som už pridala aj makeup keď som mala pupak nejaký a na strednej sa to rozbehlo ale tam už povedala že jej to je jedno len nech nechodím ako ku*va domov 🙂))
Takze asi tak
Ja by som na zakladnej nedovolila,
uz na strednej je to ine,
Uz tu takych tem bolo vela ze 13 rocna vymalovana ako z ruze kvet, styl obliekania za bieleho dna ako na disco na Ibize, dvojdielne plavky na kupalisku, ...
A potom im vypisuju 30 roc. chlapi.
Hlavne by som ju naučila, ako sa maľovať tak, aby nevyzerala ako kraslica. A ja teda by som určite nezakazovala ( to btw. neznamená, že by som vyjadrila súhlas) , pretože si nemyslím, že by zákaz pomohol, neviem, ako vy, ale my sme sa maľovali zásadne v škole, z domu by som namaľovaná nešla v tom veku. Takže nebuďme naivní, dievčence si príležitosť namaľovať sa nájdu.
Moja raz vyskúšala špirálu, no od malinka jej vravíme, že je pekná prirodzene taká, aká je ... teraz má 16 a stále necíti potrebu "podčiarkovať " svoju krásu make-upom... ❤
My sme so spoluziackami na zs v zhruba takom veku zacali nosit spiralu a tie gulockove lesky na pery a na vyrazky sme pouzivali korektor v tycinke. Niektore si zacali aj farbit vlasy. Niekedy v 9. rocniku aj pomaly ceruzku na oci. Ano, dovolila v takom mnozstve ako sme nosili my.
Ahoj. Mam zatial len 11 rocnu. Pouziva cistiacu kozmetiku na plet, masky na tvar, lesk na pery a lakuje si nechty. Tie nechty som skonzultovala s tiednou, ci je to v poriadku. Na ostatne ma cas aspon do 15 rokov.
@b_a_m_b_i pre boha čo je na dvojdielnych plavkách? Nie všetky dvojdielne plavky sú bikiny so šnúrkou zarezanou v zadku. Naša má dvojdielne strih klasických nohavičiek a vrch ako športovú podprsenku.
Ak ma problem s pletou dovolila by som aj krytie lebo musi jej to byt neprijemne.pamatam si casy mojho strasneho akne na zakladnej a ten vysmech od spoluziakov.. mamina mi vtedy sama priniesla aknekolor ale ak ma plet cistu staci jej ta spirala a lesk.. moja druhacka uz si nosi do skoly taky farebnejsi balzam rano musi byt vonavka retiazky naramky sponky gumicky.. nechty ma tiez nalakovane ale zatial s priesvitnym lakom.prostr chce byt pekna mne to nevadi ak je to primerane veku .
@klaridka vieš, každá mama toto dcére isto hovorí, ale pubertaci potrebujú jednak skúsiť a jednak už len z princípu odporovať. Ja napríklad som mala len krátku "epizódu" s týmto pubertackym maľovaním, skôr mi šlo o rebelovanie, nie skutočnú túžbu mať makeup. V 16 tich som sa už tiež nemalovala, jednak ma prešlo to obdobie a jednak som si malovania užila príležitostne, keďže som tancovala a na vystúpenie to bolo normálne sa namaľovať. Istá forma rebélie je podľa mňa u pubertakov priam žiaduca a mne make-up príde ako jedna z tých fajn foriem, určite lepšia, ako pite a fajčenie či nedajbože niečo horšie.
@kvadrinkaaa ano
Na ZŠ, kam som chodila ja, to bolo v čase, keď som tam chodila, zakázané, takže osobne som sa začala maľovať až v prvom ročníku gymnázia. Teraz to už majú ale dovolené aj na tej mojej ZŠ, a viete, prečo? Som v kontakte s výchovnou poradkyňou, a tá mi rozprávala, že matky začali viac dávať dievčatá na druhú mestskú školu, a ako dôvod uvádzali to, že tam sa budú môcť maľovať!
Dovolila by som nejaky make up vhodny lahky alebo puder trosku len ak by mala fakt ze vyrazne akne na tvari, ja som mala strasne napriek starostlivosti a mama mi dovolila a citila som sa lepsie v skole lebo tie decka sa dost posmievali. Pokial ma cistu plet tak by som nedovolila okrem troska spirali.
Aj ja som sa v Tom veku už malovala, samozrejme jemne, v 14tich som farbila vlasy neviem čo to teraz tak v školách riesia
mam 13 rocnu, nastastie ju to nelaka, max. nechty namalovane a cez prazdniny konce vlasov nafarbene zmyvatelnou maskou, to som jej ale dovolila. No smeje sa ako chodia jej spoluziacky zmalovane ako kraslice, ze uplne vidiet vrstvu mejkapu na tvari, usta namalovane, ze im z dialky kricia, vobec sa jej to nepaci, ze su uplne neprirodzene.
@klaridka ja viem, že si to nemyslela ako návod, ja som len mala potrebu skonštatovať, že asi každá normálna mama to dcére povie. Nie každá však pochopí, že to, že u jedného dieťaťa to stačí neznamená, že u ďalšieho to bude tiež stačiť. Veď je jasné, že asi všetci najprv pekne vysvetľujeme a napriek tomu nevieme zabrániť, aby decká nerobili blbosti.
Dovolila, ALE musela by dodržiavať čistenie pleti a starostlivosť o ňu, ráno aj večer. Žiadne spanie bez odlíčenia. Nebolo by naškodu treba k sviatku jej zaplatiť nejaký kurz. Aby vedela ako ktorý produkt používať pokiaľ jej to sama nedokážeš správne ukázať. Podľa mňa jemný make up v 13 nieje nič trestuhodné 😁 prinajlepšom vezme od kamošky v škole a teda požičiavanie špirály či rúži/lesku nieje zrovna hygienické a časom si privodí nejaký zápal spojiviek či herpes a podobne. Zakázané ovocie chutí najlepšie.
Ešte by som dodala, že napr Kvitok či fraela majú napr prírodné rúže z olejov a vosku, kedže tu bolo spomínané, že dávať si bordel na tvár v mladom veku. Ale majú aj make-zo či BB krém, korektor atď a cena treba BB krému je okolo 15€ čo nieje veľa.
Mám 14 ročnú a áno maľuje sa
A vie to lepšie ako ja 🙉🙈
@matullienka jasne zalezi aj od strihu,
Ano ja mam v tomto oldschool nazor,
kvoli tomu ze viem ze na kupalisku ocumuju aj taki,
od ktorych by clovek nechcel byt ocumovani, uz vobec nie deti - ked vies co tym myslim,
a dost vo mne zarezonoval aj jeden dokument, kde hovorili o tom ako chranit celkovo deti, nie len dievcata
Ale po precitani komentov je asi ozaj lepsie dovolit dievcatam sa trocha malovat ako by potom mala pouzivat od druhych malovatka v skole,
aj s tym kurzom to je dobry napad
dovolila som jej to, tiez ma aktualne 13, spiralu mala uz minuly rok, tiez som tak +/- v tomto veku zacinala.... ved s produktami co spominas je to celkovo stale len jemne licenie, takze nic vulgarne ani prehnane
@b_a_m_b_i mňa napríklad prekvapilo koľko dcerinych spolužiačok má kozmetiku zo sheinu alebo sinsay to by som jej nedovolila dať na tvár. Má si kupovať tajne takéto šmejdy tak radšej jej ukážem čo je ok
Ja nie tiež má 13, vysvetlila som čo bolo treba, nie je tu od toho, aby robila všetko čo ostatní. Pochopila. Zatiaľ sme na max nejaký jemný prírodný produkt na pery a 1-2x do roka na oslavu ju trochu upravím viac. Zatiaľ má čas. Nie je to ani dobré pre tak mladú pleť zbytočne. Aj tak je už dosť chémie dokola. Načo pridávať tam kam netreba.
Mojím dvom dcéram som nikdy nezakazovala make-up alebo kozmetiku, výnimkou sú gélové nechty ktoré som staršej 14r nedovolila (zo zdravotných dôvodov).
Staršia dcéra sa jemne maľovala aj na ZŠ - korektor, púder, jemný lesk a mascara.
Mladšia má 10r, používa korektor na mini vyrážky ak má, trošku si dáva púder a farebné balzamy má. Keď ide niekde na oslavu alebo len tak si dáva aj lícenku alebo mascaru. Dcéry sa rovnako starajú o svoju pleť, majú široké povedomie o UV ochrane. Starajú sa o svoj výzor a ja ich v tom podporujem.
Čiže ku tvojej otázke - áno, 13r sa vedia nalíčiť primerane ich veku a nevidím na líčení sa aj v tomto veku nič negatívne.
@matullienka tak ale v 13 to je presne tokde to začína moja si neobjednáva zatiaľ sama nič ale nakupujeme spoločne nemá prístup na účet za mňa by to bolo skoro ..a presne aj preto že ešte nevie kde čo ako dobre kúpiť učí sa to pri mne

Áno, dovolila. Ale len špirálu (jemne), lesk na pery a ak má akné korektor na konkrétne miesta. Mne to mamina nechcela dovoliť až do takmer 16 a teda nie raz som počúvala posmešky dievčat aj chalanov keďže som mala ešte aj výrazné akné 😏