Dovolíte deťom používať Instagram a Facebook?
Ahojte. Mňa to strašne poburuje .. síce sú tam dospelé ženy, ktoré si nevažia svoje telo a potrebujú ho ukazovať takto na instagrame...
Ale čo tie deti ? Kde su rodičia? Teraz tam predvadzajú vselijake tance také short videa, ale to ako su oblečený to je katastrofa...
Sama mám dceru a nedavno sme to riešili aj s mužom, ten je veľmi prísny, ani obliekat do tých krátkych tričiek by som nedovolila ci siat alebo kratasí 🤔 mám strach ako nam doba ovplyvní, zatial je malá má 5r cize nicomu nerozumie
Tazko povedat, dneska tym mladi ludia ziju. Cez fb ide vsetko, skolske veci, domace ulohy atd.. Ja mam stastie lebo moje deti nepouzivaju taketo siete, nie preto ze by som im to zakazala, ale sami od seba. Pre vacsinu ludi su tym padom divni, postihnuti a podobne...😁
Priatelova dcera napriklad je tam vycapena ako vystavny kus, ale s tym clovek neurobi nic.. pokial dieta chce tak cestu si najde.
Dcéra 11 má povoleneny YouTube aj Insta ale cez moje konto a vie čo môže a nemôže pozerať, pridávať nesmie nič. A keď si chce pridať niekoho na Whatsapp musí sa spytat.Tik tok a pod veci nemá. A takisto si je vedomá toho že kedykoľvek telefón skontrolujem. Pozerá zvyčajne videá o tvorení a maľovaní plus pesničky. A má len určitý čas povolený. A akonáhle si nesplní povinnosti alebo by začala zanedbávať skoku sa telefonzabavuje
Mam 10r syna a Tik tok ma zakazany. Ani jeho kamarati nemaju dovoleny.
10 rocny nema tik tok facebook. Teraz si spravil snapchat kde si s kamaratom pisu a volaju..vsetky deti ho maju bol posledny co nemal
V rozumnej miere dovoľujem. Keď boli menší, sem tam som im prebehla stránky. Boli s tým ok, bolo to súčasťou dohody. Teraz dubuz pubiši, nekontrolujem. Ale s tým oblečením to preháňate. S takýmto prístupom bude mať dcéra v kolektíve neskôr psychické problémy. Nenechávajte ju dychať. Ste príliš autoraitativni.
Mám tri deti -12,11 a 8r.. všetci majú mobily a family link kde majú určené koľko času na mob môžu stráviť.. to je prva vec čo obmedzujem.. vekom sa čas zvyšuje, ale stále v takej miere aby neboli na mobile veľa času.. druha vec sociálne siete - moje deti majú len WhatsApp kde komunikujú s kamarátmi.. teraz tam sú všelijaké kanály ktoré tiež sledujú.. videá pozerajú na YouTube, ktorý je tiež nastavený tak aby sa zobrazovali len videá vhodné pre ich vekové kategórie.. ale tam tiež funguje algoritmus ktorý nie je dokonalý, takže sa stalo že sa im začalo viac zobrazovať niečo čo nie je úplne podľa mojich predstáv o živote.. nerobím však striktnymi zákazmi nič - všetko rozoberáme - vidia nevhodný obsah - povedia mi to a my sa následne rozprávame o tom prečo to je vlastne zle a nevhodné.. nie raz už niečo sami od seba zablokovali a vraveli mi o tom.. tiktok sami nechcú mať, lebo sme sa bavili o Tom ako veľmi zle funguje algoritmus a môžu tam byť videá ktoré sú buď totálne tupé, alebo naozaj zle..
Ja si myslím že deťom treba vysvetľovať prečo veci vidíme tak ako ich vidíme, ALE aj počúvať ako veci vidia ony a ak je niečo zle pokúsiť sa ich pohľad napraviť.. jednoducho - aby pochopili prečo je niečo zle, my musíme o Tom veľa hovoriť a vysvetliť, nie len zakázať - zákaz bez vysvetlenia vedie len k tomu, že ich bude lákať presne to čo nechceme..
Btw na krátkych tričkách pri vysokých teplotách nevidím nič zle..
Cim viac budes zakazovat, tym viac ich to bude lakat a cestu si k tomu najdu. Treba deti naucit, ako sa maju spravat na soc. sietach, to je zaklad. Samozrejme, zakazuje sa jednoduchsie.
Nie rybu dať/nedať ale rybu naučiť loviť :D ty nemáš deťom zakazovať/prikazovať ale vysvetliť im ako sa tam správať, ako postupovať, ako odhadnúť situáciu, aké má dôsledky ich správanie na sieťach etc etc
Napis za par rokov, v com chodi dcera oblecena a ake ma pristupy.,, velmi lahko sa mudruje, ked mas male dieta
moja bude mat 11 teraz ma len whatsapp, ktory kontrolujem a ma dovoleny youtube, ale nastaveny s vekovym obmedzenim ... jej spoluziaci maju vsetko, chcela by aj dcera, ale cezo mna velmi neprejde zrusila som vsetky socialne siete pred 8mimi rokmi aj sebe... od 15tich jej budem branit menej resp vobec, ale tolko co ja hustim do nej co sa deje na nete a co dokazu ludia zneuzit a ako... pripadne jej to rovno predvediem.na zivo na priklade, ze vzdy odchadza s tym, ze uz nechce to co chcela
Ma všetky sociálne siete odkedy chcela. Poznam jej kontá, viem co pridáva aj pozerá , sama sa pride pochváliť. Okrem sieti ma uz 2 roky bankomatovu kartu a používa internet banking
Radšej dovolím a budem mať pod dohľadom ako zakázať a decko si bude aj tak žiť digitálne poza môj chrbát.
Príliš prísni a konzervatívni rodičia narobia viac škody ako úžitku. Budto vas bude klamať už ako pubertacka, z domu pôjde v decentnom svetri, za prvou zákrutou ho vyzlečie a ostane v krátkom crop tope, alebo bude potichúčky šúchať nohami do 18 tich a potom sa doslova utrhne z reťaze.
Je fakt naivne si myslieť ze ked pubertacke mama zakáže instagram tak si žiadny nezaloží 🤦♀️
Mas 5 ročne dieťa, kým bude mať 15 tie technológie budú už úplne inde. Puberťáka už vychováva prostredie, nie rodičia. Ked ju chceš mať zahalenu a bez internetu presťahujte sa k amišom do USA, tí ziju bez technológii. Ináč sa môžeš aj na hlavu postaviť tomuto nezabránis
Dúfam že si robiš srandu že by si nedovolila dcére si obliekat šaty a kratasi? Či som to zle pochopila?
Máš 5 r dieťa, keď bude mať 10 r nedovolis jej kratase?nekrič hop...uvidíš čo ťa ešte čaká.Dcere som žiadne siete nezakazovsla aj pozeráme spolu rôzne veci aj jej poviem názor atď...zlatá stredná cesta.Na šťastie v mode nemá žiadne úlety, žiadne piersingy, tetovania, ružové vlasy, emo štýl.
Su kraťase a kraťase ... hovorim o oblečeni ktore je nevhodne pre deti, kde im trčia zadky a kratke trička kde maju vonku bruška .. to ma desi a veru teda nedovolim a dakujem aj mojim rodicom ze mi to nikdy nedvolili... tolko znasilnovania kolko je by ste sa čudovali :/ a ten strach mi to ani nedovoli
Tvoja dcera ma 5 rokov a ty riesis veci ktore sa tykaju ovela starsich deti 😁. Az ked bude mat tvoje dieta tak 12,14,16 rokov tu pod riesit co kto dovoli.
My to riesime dennym limitom, debatami a niektore aplikacie mohli pouzivat az od urciteho veku. Ale dieta si cestu najde, napr. Youtube shorts ma pomaly rovnake videa ako ig a tiktok. Kratke tricka su v mode a je velmi teplo. Ale co sa tyka skoly, ako obcas vidim dievcata pomaly v podprsenkach a celych holych bruchach, to medovolim. Ale zase. Co sme urobili my ked nas mama nevidela? Dali dole ciapku, mikinu, atd.
Mala som spoluziacku co ju rodicia drzali brutalne nakratko. V 18 nausnica v nose, jazyku, terovania, po skole zurky, alkohol, uplne sa utrhla. My sme mali pubertalne vykyvy za sebou a ona zacinala… ziadny extrem nie je dobry
Autorka chápem že sa o nu bojíš ale znasilnene može byt ak dievča ktoré je oblečene normálne.
Autorka-to, ze jej nedovolis crop top, este neznamena, ze ho nebude nosit-samozrejme tak, aby rano odisla oblecena podla Tvojich predstav a za rohom uz pojde podla svojich predstav. Mna vzdy udivuju tieto naivne maminky😉
Tieto obviňovania obetí ma dokážu strašne nasrať, najmä ak o Tom vraví niekto kto to nikdy nezažil...
Autorka už sa prebuď z 19. storočia. Oblečenie nie je dôvod ani nemá za následok znásilnenie.
Nemáš ešte skúsenosti, to príde, všetko príde, keď má prísť... 😁. Moja by sa vláčila v kapsáčoch aj v lete, takže našťastie tento problém nemám, holt mám problém opačný, obliecť ju nejak slušne na nejakú príležitosť je umenie, lebo to nie sú kapsáče, dostať na ňu nejaké šaty, no ani za boha, tak aby si jedného dňa ešte nebola nešťastná, že tá tvoja dcéra je až príliš zahalená 😉😉😉. Moja má 13, strašne by chcela aspoň fb alebo insta, nemá ešte ani jedno, guru riešime prečo nie a prečo som proti. Dovoľujem jej cezomňa že môže občas si pozrieť niečo ak chce, tak občas pozrie, ale samozrejme nie je to vončo, lebo je tam tá kontrola z mojej strany, že vidím, čo pozerala. Tiež to chcem držať do tých 15 takto, ale či sa mi to podarí neviem, lebo vraj "všetci už insta/FB majú, len ona nie". A zas vyčleňovať ju nechcem. Uvidíme... Ja už silácke reči nemám, lebo takýmto "deťom" sa nezakazuje, s takýmito deckami sa diskutuje, vysvetľuje, dohaduje a snaží sa im dôverovať, že nespravia chujovinu 🤷🤷🤷. Tam už zákazy nie sú dobrá metóda.
nie "guru", ale "stále"
Tak mojej som dovolila Instagram v 15, tiktok mala aj predtým a bola to veľká chyba. Teraz sa už od toho neodlepi. Nie je to ani tak o tom či to vie používať alebo nie. Myslím si že áno. Ale chtiac či nechtiac mozog nasáva to čo vidí a po čase uverí že to čo vidí je realita. Mám pocit je jej to úplne zožralo jej osobnosť a je z nej len napodobenina toho čo vidí. Ale v nijakom prípade si to neprizná a jej problém som ja a nie tieto s..💩 Myslím že je tiež veľmi dôležité ťahať za jeden koniec s otcom. Čo nie je náš prípad žiaľ.
Moja dcéra má zatiaľ len 6 takže ťažko povedať čo bude o pár rokov. Zatial jej ale mobil do ruky nedávame a nepáči sa mi keď nejaké 3 ročné dieťa sedí v kočíku s mobilom v ruke.Podľa mňa by mali deti vedieť čo na tom internete môžu a čo nie... A rodič by mal kontrolovať čo tam deti robia..Minule sme boli na festivale a s rodičmi tam sedeli deti čo celý čas pozerali tiktok.To mohli sedieť aj doma 😏 a tak isto sa mi zastavuje rozum keď sme na návšteve alebo návšteva u nás a dieťa celý čas sedí pri nás,čumí na tiktok a počúva o čom sa rozprávame🤦
Nie, ma 11 a žiadny fb, indtagram,tik tok. Je to ťažké, lebo spolužiačky majú
@jana_eyre_2 išla som aj niečo napísať lebo hneď mi tlak vyletel ale nebudem si hubu drať … autorka očividne ďalšia vymleta ženská. Inak odporúčam pozriet “prísnemu” manželovi históriu prehliadača bola by si určite prekvapená ako je strasne prísny 😅

Sociálne siete skôr ako niekde v 15 nedovolím dcére. Aj to s dohľadom..mám 10 ročnú a keď vidím deti v jej veku ako ospevujú tiktok a podobne je to hrozne. Potom sa nevedia správať lebo rodičia nevychovavaju ale internet. Dcéra tablet má ale je pod dohľadom aj tak. Má povolené YouTube kôli pesničkám ale aj to len niektoré